Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012
Ποιος ήταν ο γέροντας Παΐσιος;
Από την Καππαδοκία έως το Άγιο Όρος, την πρόταση για αγιοποίηση και τη σελίδα στο Facebook. Ποιος ήταν τελικά ο μοναχός που έγινε trend στο twitter;
Ο Μοναχός Παΐσιος Αγιορείτης γεννήθηκε 25 Ιουλίου 1924. Το κοσμικό του όνομα ήταν Αρσένιος Εζνεπίδης. «Κοιμήθηκε» στις 12 Ιουλίου 1994.
Παιδί πολύτεκνης οικογένειας (είχε οκτώ αδέρφια) γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Ο πατέρας του ονομαζόταν Πρόδρομος και ήταν πρόεδρος των Φαράσων και η μητέρα του λεγόταν Ευλαμπία.
Στις 7 Αυγούστου του 1924, μια εβδομάδα πριν οι Φαρασιώτες φύγουν για την Ελλάδα, ο Παΐσιος βαφτίστηκε από τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, ο οποίος του έδωσε το δικό του όνομα «για να αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως λέγεται πως είχε πει.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στον Άγιο Γεώργιο στον Πειραιά και στη συνέχεια πήγε στην Κέρκυρα, όπου και τακτοποιήθηκε προσωρινά στο Κάστρο. Επόμενος σταθμός της οικογένειας ήταν η Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια η Κόνιτσα. Εκεί ο Αρσένιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Από μικρός συνεχώς είχε μαζί του ένα χαρτί, στο οποίο σημείωνε τα θαύματα του Αγίου Αρσενίου. Έδειχνε ιδιαίτερη κλίση προς τον μοναχισμό και ήθελε να μονάσει. Όταν είπε την επιθυμία του στους γονείς του, η απάντηση που λέγεται πως πήρε ήταν: «βγάλε πρώτα γένια και μετά θα σε αφήσουμε».
Στα εφηβικά του χρόνια εργάστηκε ως ξυλουργός. Λέγεται πως όταν κάποιος του παράγγελνε να φτιάξει φέρετρο, δεν έπαιρνε λεφτά, συμμεριζόμενος τη θλίψη της οικογένειας και τη φτώχεια της εποχής.
Το 1945 κατατάχτηκε στο στρατό και υπηρέτησε σαν ασυρματιστής. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές εκδόσεις αφιερωμένες στη ζωή του, τον αναφέρουν ως «ασυρματιστή του Θεού». Όταν μάλιστα, κάποιος αμφισβητούσε τη χρησιμότητα της μοναχικής ζωής, ο γέροντας Παΐσιος απαντούσε πως οι μοναχοί είναι «ασυρματιστές του Θεού», εννοώντας την θερμή τους προσευχή και την έγνοια τους για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Άγιο Όρος και ασκητική ζωή