Δέκα νεκροί από ισχυρό σεισμό στη Γουατεμάλα
ΑΘΗΝΑ 07/11/2012Ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών ο οποίος σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στα ανοικτά των ακτών της Γουατεμάλας κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, --σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS)-- προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια κτιρίων στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής, όπως δήλωσε ο Σέρχιο Βάσκες, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 42 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην Καραϊβική, 56 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεταλουλέου, στη Γουατεμάλα, και 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σουτσιάτε, στη νότια μεξικανική πολιτεία Τσιάπας, ανέφερε η USGS.
Νωρίτερα η USGS είχε ανακοινώσει πως ο σεισμός είχε μέγεθος 7,5 βαθμών.
Σωστικά συνεργεία επιβεβαίωσαν ότι 3 από τα θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός επτάχρονου κοριτσιού, έχασαν τη ζωή τους στη δυτική επαρχία Σαν Μάρκος της Γουατεμάλας, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, όπου σύμφωνα με τον απολογισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας πολλές κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης σοβαρό πλήγμα στην επαρχία της Κουετσαλτενάνγκο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Ότο Πέρες.
Στην Πόλη της Γουατεμάλας, ο σεισμός προκάλεσε πανικό και οδήγησε στην εκκένωση των υψηλών κτιρίων υπό το φόβο των μετασεισμών.
Ο σεισμός έκοψε επίσης τηλεφωνικές γραμμές στη Γουατεμάλα.
Έγινε επίσης ιδιαίτερα αισθητός στο Μεξικό, ως και την πόλη του Μεξικού, αν και δεν αναφέρθηκαν άμεσα ζημιές στη χώρα αυτή.
Τρία λεπτά αργότερα, ένας μετασεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών προκάλεσε πανικό και εκκενώσεις κτιρίων στο κεντρικό και νότιο Μεξικό.
Το επίκεντρο του μετασεισμού ήταν 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρίο Γκράντε, στη νότια μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα. Και εκεί δεν προκλήθηκαν ζημιές.
Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι μικρού ύψους σεισμικά κύματα καταγράφηκαν στις ακτές της Γουατεμάλας και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ζημιές τοπικά, σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων.