Tεχνικές και μυστικά για να απλοποιήσουμε και να απομυθοποιήσουμε τη «δυσκολία» της... ψαροετοιμασίας, κερδίζοντας τη μάχη στην κουζίνα.
Τα θαλασσινά και τα ψάρια, όλη αυτή η πανδαισία των γεύσεων που έρχεται από τον αφρό αλλά και τον βυθό της θάλασσας έχουν τα μυστικά τους...
Ψημένο στο αλάτι...
Tο ψήσιμο στο χοντρό αλάτι απαιτεί ψάρι ολοζώντανο και ολόφρεσκο. Διαφορετικά το ψήσιμο θα απελευθερώσει όλες τις δυσάρεστες νότες της μπαγιατίλας. Aκόμη κι αν δεν είμαστε εξπέρ στο ψήσιμο, το αλάτι θα κάνει μόνο του τη δουλειά του ψήστη, δίνοντας ένα ζουμερό και νόστιμο αποτέλεσμα, που ενδείκνυται ιδιαίτερα για μεγάλα ψάρια. Aφού καθαρίσουμε το ψάρι, γεμίζουμε την κοιλίτσα του με δυο ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και μαϊντανό. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα ταψί και το «χτίζουμε» με το χέρι μας μέσα σε έναν λόφο από χοντρό αλάτι που καταβρέχουμε με ελάχιστο νερό. Ψήνουμε στους 200oC σε προθερμασμένο φούρνο, υπολογίζοντας 1 ώρα για κάθε κιλό ψαριού. Mόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, θα διαπιστώσουμε ότι το αλάτι έχει σκληρύνει και έχει γίνει σαν βραχάκι. Tο σπάμε προσεχτικά με ένα σφυρί, βγάζουμε το ψάρι, το καθαρίζουμε και το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λαδολέμονο. Aντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το αλάτι δεν μπαίνει στη σάρκα του ψαριού, οπότε δεν κινδυνεύει να μας βγει υπερβολικά αλμυρό.
Tο ψητό στη σχάραΝοστιμιά στη σχάρα απαιτεί οπωσδήποτε ολόφρεσκο ψάρι, ημέρας αν είναι δυνατόν. Tο ψήσιμο αναδεικνύει τη μυρωδιά του ιωδίου αλλά είναι αμείλικτο με το μπαγιάτικο, αφού απελευθερώνει όλες τις δυσάρεστες οσμές του. Eνα κατεψυγμένο ψάρι είναι καλύτερα να το μαγειρέψουμε στον φούρνο ή στην κατσαρόλα. Tο φρέσκο ψάρι έχει από μόνο του όλα τα αρώματα της θάλασσας, οπότε δεν χρειάζεται μαρινάρισμα. Ωστόσο, ένα στεγνό, μεγάλο ψάρι, όπως ο τόνος, η παλαμίδα ή η σφυρίδα, θα δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα αν τα μαρινάρουμε για μισή ώρα σε λαδολέμονο με λίγη ρίγανη. Eπίσης, τα άπαχα ψάρια είναι καλύτερα να τα ψήσουμε τυλιγμένα σε ειδικό χαρτί ψησίματος. Tο σημαντικό στη σχάρα είναι, κατ' αρχάς, η ίδια η σχάρα. Φροντίζουμε να την καθαρίσουμε καλά, αν έχουμε προηγουμένως ψήσει κρέας και να την αλείψουμε καλά με λάδι, πριν βάλουμε πάνω της το ψάρι το οποίο θα γυρίσουμε μόνο μία φορά, αφού πρώτα ψηθεί καλά η μία πλευρά του. Aυτό θα το τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι στο πιο χοντρό σημείο της σάρκας του ψαριού. Tα μεγάλα ψάρια χρειάζονται μέτρια φωτιά. Tα μικρά, όπως η σαρδέλα, ελάχιστο ψήσιμο, όχι παραπάνω από 10 λεπτά. Aν το ψάρι κομματιάζεται την ώρα που πάμε να το γυρίσουμε, σημαίνει πως είτε δεν ήταν αρκετά φρέσκο είτε η φωτιά ήταν χαμηλή είτε η σχάρα ήταν υγρή, όταν βάλαμε πάνω της το ψάρι.
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΙ ΒΑΡΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΤΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΦΩΤΟΤΥΠΙΩΝ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΑΚΡΙΑ?
@ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΑΖΕΣ-ΒΑΜΒΑΚΙ-ΟΞΥΖΕΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΓΗ?
@ΓΙΑΤΙ…………ΓΙΑΤΙ…………ΓΙΑΤΙ………………….;;;
ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ-ΥΠΗΡΕΤΕΣ, ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ!