Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΧΕΤΕ Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ

 

ZOMBIE CELLS: ΙΑΠΩΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΓΗΡΑΣΜΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ



Υπάρχουν στο σώμα μας γηρασμένα κύτταρα που αρνούνται να πεθάνουν και επιβαρύνουν έτσι τον οργανισμό μας. Το «παρατσούκλι» τους είναι zombie cells και επιστήμονες στην Ιαπωνία δοκιμάζουν εμβόλιο εναντίον τους.

Ερευνητική ομάδα από την Ιαπωνία υποστηρίζει ότι ανέπτυξε ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να απομακρύνει κύτταρα που είναι γηρασμένα και δεν διαιρούνται, αλλά συσσωρεύονται όπως μεγαλώνουμε. Τα γηρασμένα αυτά κύτταρα, γνωστά ως zombie cells, σαν να λέμε «κύτταρα ζόμπι», καταστρέφονται μεν, αλλά αρνούνται να πεθάνουν.

Αυτό που κάνουν τα zombie cells είναι να καταστρέφουν τα κύτταρα που βρίσκονται κοντά τους και να προκαλούν ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση – συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ακαμψίας.


Να επισημάνουμε ότι ο όρος «γηρασμένα κύτταρα» αποδόθηκε από τους μικροβιολόγους Leonard Hayflick και Paul Moorhead. Τον χρησιμοποίησαν το 1961, όταν εξήγησαν πως μπορεί να αντιπροσωπεύσει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο. Τότε, οι σχετικές έρευνες ήταν πολύ περιορισμένες.

Τι ακριβώς κάνουν τα zombie cells;

Έρευνα του 2019 εξήγησε πως «όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, συσσωρεύονται στο σώμα τους κατεστραμμένα κύτταρα. Όταν αυτά φτάσουν σε ένα ορισμένο επίπεδο βλάβης, περνούν τη δική τους διαδικασία γήρανσης, που λέγεται “κυτταρική γήρανση”. Aν καταστραφούν ή αντιγραφούν πάρα πολλές φορές, υποβάλλονται σε διαδικασία μη αναστρέψιμης απομάκρυνσης από τον κυτταρικό κύκλο. Αρχίζουν τότε να απελευθερώνονται φλεγμονώδεις παράγοντες που διεγείρουν την ανοσολογική απόκριση, ώστε να καθαριστούν τα κατεστραμμένα κύτταρα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεότερου ατόμου είναι υγιές και μπορεί να τα καθαρίσει. Καθώς όμως οι άνθρωποι γερνούν, δεν καθαρίζονται το ίδιο αποτελεσματικά και συσσωρεύονται, προκαλώντας πιθανά προβλήματα». Όπως; Καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ κ.λπ.

zombie cells
Χριστίνα Αβδίκου

Τι ανακάλυψαν οι Ιάπωνες

Η ομάδα των επιστημόνων, της οποίας ηγήθηκε ο καθηγητής Toru Minamino του Juntendo University, ενημέρωσαν ότι το πείραμα έγινε σε ποντίκια, στα οποία παρουσιάστηκε μείωση των κυττάρων «ζόμπι» μετά το εμβόλιο.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι το εύρημά μας θα εφαρμοστεί στη θεραπεία της αρτηριακής σκλήρυνσης, του διαβήτη αλλά και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση», δήλωσε ο καθηγητής Minamino.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του ιατρικού περιοδικού Nature Aging.

Σε αυτά αναφέρεται ότι τα γηρασμένα κύτταρα σταματούν μεν να διαιρούνται, αλλά δεν πεθαίνουν. Τουναντίον, καταστρέφουν τα κοντινά υγιή κύτταρα, με την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Οι ερευνητές αναγνώρισαν μια πρωτεΐνη που έχουν τα γηρασμένα κύτταρα, σε ανθρώπους και ποντίκια. Βάσει αυτού ανέπτυξαν πεπτιδικό εμβόλιο, που έχει ως βάση αμινοξύ που απαρτίζει την πρωτεΐνη.

Το εμβόλιο επιτρέπει στο σώμα να δημιουργήσει αντισώματα, που προσκολλώνται στα γηρασμένα κύτταρα. Στα αντισώματα προσκολλώνται με τη σειρά τους λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία τα απομακρύνουν. Όταν χορηγήθηκε η ουσία σε ποντίκια με αρτηριακή ακαμψία, διαπιστώθηκε πως πολλά zombie cells απομακρύνθηκαν και οι περιοχές που είχαν επηρεαστεί από αυτά, συρρικνώθηκαν. Όταν έγινε το εμβόλιο σε ηλικιωμένα ποντίκια, η εξέλιξη ήταν πιο αργή από εκείνη των μη εμβολιασμένων ποντικιών.

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.

Όπως είπαν οι ερευνητές, στην αγορά υπάρχουν φάρμακα για την αφαίρεση των γηρασμένων κυττάρων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αντικαρκινικοί παράγοντες και μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές παρενέργειες. Το εμβόλιο που έφτιαξαν οι Ιάπωνες επιστήμονες έχει λιγότερες παρενέργειες, ενώ η αποτελεσματικότητά του διαρκεί περισσότερο.

Σύμφωνα με το Newsweek, οι θεραπείες και οι λύσεις αντιγήρανσης είναι μια τεράστια αναζήτηση για τους επιστήμονες και προσελκύουν συχνά επενδυτές που θέλουν να βρεθεί τρόπος να επιβραδυνθεί η γήρανση, ώστε να καταπολεμηθούν οι ασθένειες που συνδέονται με αυτήν. Ο Nir Barzilai, διευθυντής του Institute for Aging Research στο Albert Einstein College of Medicine του Yeshiva University, δήλωσε: «Δεν έχετε ιδέα πόσοι άνθρωποι ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρήματα στη μακροζωία. Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια».

Πόσο απέχουμε άραγε από το να εγκριθεί η χορήγηση ενός τέτοιου εμβολίου; Και έστω ότι εγκρίνεται. Πόσοι θα το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη και πόσοι θα είναι αρνητές του; Μένει να δούμε, αν μέχρι τότε –ας μας επιτραπεί ο αστεϊσμός– τα zombie cells δεν επικρατήσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου