Πως να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα .
Για πάρα πολλούς μύστες της κρεατοφαγίας, μια μπριζόλα μαγειρεμένη όπως ακριβώς τους κάνει κέφι, θα αποτελούσε μέρος του ιδανικού τους γεύματος… Ποια όμως, είναι τα μεγάλα και μικρά μυστικά του κρεατομαγειρέματος;
Φυσικά, ειδικά στην κρεατολάγνο χώρα μας, όλοι λίγο πολύ (πλην των vegetarians) ξέρουμε να εκτιμούμε το ζουμερό, λατρεμένο κρέας σε κάθε του μορφή. Σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη, έχουμε πάντα το αιώνιο ζήτημα του πώς και πόσο πρέπει να αφήνουμε το κρέας να ψηθεί στη φωτιά -ή αν θέλετε πόσα από τα φυσικά υγρά του πρέπει να το συνοδεύουν μέχρι το πιάτο μας.
Η αλήθεια είναι όμως, ότι η προετοιμασία ενός οποιουδήποτε κρέατος ή μπριζόλας -αν θέλει κανείς να την ευχαριστηθεί- δεν είναι δουλειά «άρπα-κόλλα». Από την άλλη, δεν είναι ανάγκη να έχουμε όλοι στο σπίτι μας επαγγελματικές ψηστιέρες.
Ας δούμε τις καλύτερες δυνατές μεθόδους, ώστε το κρέας μας να μας παρέχει τη μέγιστη δυνατή απόλαυση…
- Αρχική προετοιμασία
Η θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να είναι, πριν καν αυτό μπει στον «κύκλο» του μαγειρέματος, τουλάχιστον δωματίου. Μια καλή λύση είναι να το τυλίξετε σε κατάλληλη μεμβράνη και να το τοποθετήσετε 30-60 λεπτά σε ζεστό νερό.
Ωστόσο, ακόμη και αν το αφήσετε να έρθει φυσιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου, θα είναι μια χαρά. Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν να μην πεινάτε σαν λύκοι…
- Ξηρή επιφάνεια
Όλοι οι σύγχρονοι γνωστοί σεφ φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη η επιφάνεια του κρέατος να είναι στεγνή και ξηρή, πριν ξεκινήσει το μαγείρεμά του. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με ευφάνταστα μέσα, με τη χρήση π.χ. θερμού αέρα από… σεσουάρ.