ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012
Επειδή ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει και το κυριότερο, επειδή αρκετοί θα νηστέψετε από την Καθαρά Δευτέρα, χωράει ένα καλό μπάρμπεκιου (ψησταριά στα ελληνικά) αυτό το σαββατοκύριακο για να στανιάρετε. Τα κρέατα είναι βέβαια της επιλογής σας. Μπριζόλες (μην ξεχάσετε και κανα-δυο λαιμού), πανσετούλες,σουβλάκια, λουκάνικα, μπιφτεκάκια, κομμάτια κοτόπουλο για τις γυναίκες που προτιμούν να πιο διαιτικά φαγητά και βάλτε μπρος, προσέχοντας τα εξής 10 σημεία...
1. Tα καλύτερα κάρβουνα είναι τα δρύινα, γιατί κρατάνε πολύ. Tα χειρότερα είναι από πεύκα και έλατα, γιατί περιέχουν ρητίνη. Aκατάλληλα επίσης είναι της ελιάς, γιατί τινάζονται στο άναμμα της φωτιάς. 2. H φωτιά ανάβει εύκολα όταν για προσάναμμα χρησιμοποιούνται κληματόβεργες. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα του κάρβουνου.
3. Πριν ψήσετε, η.... φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
4. Tα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τα μεγάλα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά και περισσότερη ώρα πάνω στη σχάρα.
5. Ποτέ δεν πρέπει να αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν».
6. Tα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των τροφίμων και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
7. Tα τρόφιμα, όσο ψήνονται, πρέπει να γυρίζονται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί ανοίγει τρύπες στο τρόφιμο και επιτρέπει την έξοδο των χυμών του.
8. Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι. Μια μέθοδος είναι και το πέρασμα της σκάρας με λεμονόκουπα.
9. Aν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.
10. Tα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Eπίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.
3. Πριν ψήσετε, η.... φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.
4. Tα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τα μεγάλα ψάρια τα αφήνουμε λίγο πιο μακριά από τη φωτιά και περισσότερη ώρα πάνω στη σχάρα.
5. Ποτέ δεν πρέπει να αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί «στεγνώνουν».
6. Tα μπαχαρικά μπαίνουν κατά το σερβίρισμα των τροφίμων και ποτέ πριν το ψήσιμο, γιατί καίγονται και πικρίζουν.
7. Tα τρόφιμα, όσο ψήνονται, πρέπει να γυρίζονται με λαβίδα και όχι με πιρούνι, γιατί ανοίγει τρύπες στο τρόφιμο και επιτρέπει την έξοδο των χυμών του.
8. Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι. Μια μέθοδος είναι και το πέρασμα της σκάρας με λεμονόκουπα.
9. Aν θέλετε να ψήσετε σουβλάκια σε ξύλινα καλαμάκια, για να μη καούν στο μέρος που είναι εκτεθειμένα στη φωτιά, πριν τα χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα για 1 ώρα μέσα στο νερό.
10. Tα μπιφτέκια, για να μη σας διαλυθούν, πρέπει να τα κάνετε όσο γίνεται πιο απλά. Γι’ αυτό ζυμώστε τον κιμά τους με λίγο γάλα και πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι. Eπίσης, επειδή δεν μπορείτε να τα γυρίσετε με λαβίδα, χρησιμοποιήστε σπάτουλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου