Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΜΕ

Η κρίση «χτύπησε» και τις γεννήσεις

Δημοσιευμένη  εικόνα

Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου το ποσοστό της ανεργίας μεγαλώνει μήνα με το μήνα και ο φόβος της απόλυσης κυριαρχεί, οδηγεί τα νέα ζευγάρια στο να το σκέφτονται διπλά ή και τριπλά πριν πάρουν τη μεγάλη απόφαση να γίνουν γονείς. Το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των γεννήσεων και ο αριθμός των εκτρώσεων, ο οποίος στη χώρα μας σπάει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ: 140 διακοπές κύησης ανά 1.000 Ελληνίδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας aggelioforos, οι τοκετοί στη Θεσσαλονίκη έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% και είναι αμφίβολο αν φτάνουν τους 8.000 ετησίως.

Την ίδια ώρα γίνονται καθημερινά, κατά μέσο όρο 40 εκτρώσεις. Συνολικά και σύμφωνα με εκτιμήσεις μαιευτήρων - γυναικολόγων οι διακοπές κυήσεων φθάνουν το χρόνο τις 9.500.

Επίσημα συγκριτικά στοιχεία δεν υπάρχουν για να δημιουργηθεί μια σαφής εικόνα, ωστόσο, σύμφωνα με γυναικολόγους και μαιευτήρες της Θεσσαλονίκης, οι γεννήσεις στη συμπρωτεύουσα δεν αγγίζουν πλέον σε καμία περίπτωση τις 12.000 - 14.000, όπως συνέβαινε πριν ξεσπάσει η κρίση.

Την περίοδο 2007-2009 γεννιούνταν στην Ελλάδα 100.000 με 110.000 παιδιά το χρόνο. Ωστόσο, από το 2010 και μετά οι γεννήσεις πέφτουν και οι εκτιμήσεις γίνονται δυσοίωνες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μετά βίας θα αγγίζουν πλέον τις 80.000.

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα aggelioforos, τα τελευταία τρία χρόνια μειώνονται σταδιακά σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 15%-30%. Ετσι, από τα μέσα του 2011 η μείωση των γεννήσεων γίνεται πιο εμφανής και υπολογίζεται ότι γεννιούνται πλέον περίπου 8.000 - 9.000 μωρά, ίσως και λιγότερα, το χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

Πτώση παρουσιάζει και ο αριθμός των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καταγράφεται μείωση της τάξης του 20%-25%.

Οσον αφορά τις εκτρώσεις, σύμφωνα πάντα με τους μαιευτήρες ο αριθμός τους προσδιορίζεται ετησίως στις 7.000 με 9.000, ωστόσο δεν είναι δυνατό να διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα για το αν παρουσιάζει αυξητική τάση γιατί η Ελλάδα κατέχει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεων.

Η ακριβής καταγραφή των εκτρώσεων είναι δύσκολη, καθώς το 85% γίνεται ιδιωτικά, ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς στην Ελλάδα γίνονται 140 διακοπές κύησης ανά 1.000 Ελληνίδες, αριθμός που εκτιμάται ότι ίσως φτάνει πλέον και τις 300.000 ετησίως.

Οσο για τους παράγοντες που οδηγούν τα ζευγάρια στην απόφαση να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης σύμφωνα με τους γιατρούς της συμπρωτεύουσας, αυτοί συμπυκνώνονται στους εξής: Οικονομική κρίση, αβεβαιότητα, αύξηση της ανεργίας, άγχος, πολλές ώρες εργασίας και έλλειψη χρημάτων.


Πηγή: iefimerida.gr           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου