Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ

Έρχεται ο Άψινθος;
Έκτακτη σύνοδος ΟΗΕ: "Θα αντιμετωπίσουμε αστεροειδείς άνω του χιλιομέτρου"

Δημοσιευμένη  εικόνα

Ανήσυχος φαίνεται ο ΟΗΕ για το ενδεχόμενο πιθανής πρόσκρουσης της Γης με κάποιον αστεροειδή διαμέτρου ανω του ενός χιλιομέτρου, στο εγγύς μέλλον αλλά και για την αδυναμία αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικού, με τα υπάρχοντα δεδομένα.


Μια πρόσκρουση τέτοιας ισχύος θα μπορούσε να καταστρέψει άμεσα μια ήπειρο σαν την Ευρώπη, και θα δημιουργούσε στον πλανήτη έναν "πυρηνικό" χειμώνα διάρκειας δεκαετιών (λόγω της σκόνης που θα σηκώνονταν στην ατμόσφαιρα, και δεν θα άφηνε τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στη γη) και η έλλειψη τροφής ως αποτέλεσμα των παγετών θα προκαλούσε την εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους της ανθρωπότητας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου για την παρακολούθηση της απειλής που δημιουργείται από τους αστεροειδείς και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη.

Εμπειρογνώμονες από το Γραφείο του ΟΗΕ για Υποθέσεις του Διαστήματος (UNOOSA) που πραγματοποιούν σύνοδο στη Βιέννη δήλωσαν ότι επεξεργάζονται μια πρόταση για μια τέτοια συντονισμένη αντίδραση και σχηματίζουν τώρα δύο ομάδες εργασίας που θα μελετήσουν τον τρόπο άμυνας απέναντι σε μεγάλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τη Γη.

«Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας γι' αυτό», δήλωσε ο Λιντλεϊ Τζόνσον, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος για τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη στην αμερικανική υπηρεσία διαστήματος (NASA).

Η 11ήμερη σύνοδος λαμβάνει χώρα ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στους κινδύνους από τους μεγάλους αστεροειδείς του διαστημικού χώρου, μετά από την πτώση του μετεωρίτη την περασμένη εβδομάδα στη Ρωσία, αλλά και τον αστεροειδή που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη.

Αν και ο μετεωρίτης που κατέπεσε στη Ρωσία εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 15 μέτρων, το UNOOSA προετοιμάζεται για αστεροειδείς που είναι μεγαλύτεροι από 1 χιλιόμετρο και θα είχαν παγκόσμιες συνέπειες αν χτυπούσαν τη Γη.

Ωστόσο δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβεί αυτό μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών.

Παρ' όλα αυτά, το σχεδιαζόμενο νέο δίκτυο και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων θα εκτιμήσουν τις επερχόμενες απειλές και θα ενημερώσουν τις χώρες σχετικά με τα πιθανά αμυντικά σενάρια, δήλωσε ο ειδικός του UNOOSA Σέρχιο Καμάτσο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πλήξουν τους αστεροειδείς με πυραύλους για να αλλάξει η τροχιά τους ή να τους ανατινάξουν με πυρηνική βόμβα ως μέτρο έσχατης ανάγκης.

Το σώμα αυτό του ΟΗΕ έχει επίσης ως στόχο να εκπαιδεύσει το κοινό για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που μικρότερα αντικείμενα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Ρωσία.

Ο Τζόνσον είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν γνώσεις σχετικά με τέτοια φαινόμενα, ακριβώς όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να υποχωρούν για να αποφύγουν ένα τσουνάμι.

«Όταν βλέπουμε μια λευκή λάμψη και μια μεγάλη (συμπύκνωση) λευκού καπνού στον ουρανό πιθανώς δεν είναι καλή στιγμή για να σταθεί κάποιος στο παράθυρο και να το παρατηρεί αυτό, επειδή μπορεί να ακολουθήσει μια έκρηξη», τόνισε.

Μέχρι τα γεγονότα της Ρωσίας η ανθρωπότητα ελάμβανε "ελαφρά τη καρδία" την πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος, αλλά όπως έγινε κατανοητό, από "πετρούλες" διαμέτρου 15 μέτρων, δεν είναι και τόσο σίγουρη η επιβίωσή μας από τέτοια γεγονότα, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Άψινθος δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα.

"...Καὶ ὁ τρίτος ἄγγελος ἐσάλπισε, καὶ ἔπεσεν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἀστὴρ μέγας καιόμενος ὡς λαμπάς, καὶ ἔπεσεν ἐπὶ τὸ τρίτον τῶν ποταμῶν καὶ ἐπὶ τὰς πηγὰς τῶν ὑδάτων.καὶ τὸ ὄνομα τοῦ ἀστέρος λέγεται ὁ ῎Αψινθος. καὶ ἐγένετο τὸ τρίτον τῶν ὑδάτων εἰς ἄψινθον, καὶ πολλοὶ τῶν ἀνθρώπων ἀπέθανον ἐκ τῶν ὑδάτων, ὅτι ἐπικράνθησαν" κεφ. 8 (10-12)...

Το θέμα είναι όταν παρουσιαστεί κάτι σαν τον Άψινθο θα είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε;

topeiraxtiri



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου