Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ταχυφαγεία για τα παιδιά....ταχυκαρδία για τους γονείς

Δημοσιευμένη  εικόνα

Όλο και περισσότερα ελληνόπουλα καταναλώνουν στις μέρες μας μεγάλες ποσότητες γρήγορου φαγητού, ενώ τα ταχυφαγεία γνωστών αλυσίδων εξαπλώνονται σαν μανιτάρια! Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σ’ αυτήν την ποιότητα φαγητού, είναι μεγάλοι και συνήθως μακροπρόθεσμοι.
Πριν εξηγήσουμε με ποιον τρόπο επιδρά αρνητικά η κατανάλωση φαστ-φουντ στην υγεία των παιδιών ας δούμε ένα πολύ αστείο video για τις καταστρεπτικές συνέπειες της "ταχυφαγείας" στα ζώα της άγριας φύσης. Ένα video που αν το μοιραστείτε με τα παιδιά σας όχι μόνο θα τα διασκεδάσει αλλά και θα τα προβληματίσει.



Στην εποχή της άνεσης και των γρήγορων ρυθμών, που διανύουμε, η κατανάλωση έτοιμου φαγητού αποτελεί συνήθεια μικρών και μεγάλων. Η γρήγορη παρασκευή του, η νόστιμη γεύση του και το χαμηλό του κόστος, στρέφουν πολλούς απ’ τους μικρούς μας φίλους σ’ αυτήν την εύκολη λύση, αγνοώντας πόσο καταστροφική μπορεί ν’ αποδειχθεί αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια.
Αιτίες
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει φέρει αλλαγές και στις διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά της πόλης που άλλοτε έτρωγαν το σπιτικό φαγητό που μαγείρευε η μητέρα, σήμερα πια, καταναλώνουν τουλάχιστον μια φορά τη μέρα γρήγορο φαγητό. Όντας φτηνό, γευστικό και διαθέσιμο σε κάθε γωνιά της πόλης, αποτελεί μια καλή λύση, κυρίως για τη τους γονείς με χαμηλά εισοδήματα. Εξάλλου, οι γειτονιές όπου ζουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, διαθέτουν 30% λιγότερα σούπερ-μάρκετ από τις πιο «πλούσιες» περιοχές. Επιπλέον, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες αναγκάζουν τη μητέρα να εργάζεται, συνεπώς ο χρόνος για την παρασκευή σπιτικού φαγητού για τα παιδιά, συρρικνώνεται ή εξαφανίζεται.

Η τηλεόραση, που τόσο συχνά κατηγορείται για χίλιους δυο λόγους, ευθύνεται και για την αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού, αφού οι ώρες που περνά ένα παιδί μπροστά της είναι πολλές και είθισται να συνοδεύονται από ένα ανάλογο σνακ. Ιδιαίτερα μάλιστα σε θεάματα που απαιτούν τη συγκέντρωση όλης της οικογένειας ή φίλων, π.χ. αγώνες ποδοσφαίρου, η κατανάλωση φαστ-φουντ και αναψυκτικών θεωρείται κανόνας.

Παχυσαρκία

Δημοσιευμένη  εικόνα
Τα παιδιά που καταναλώνουν γρήγορο φαγητό, προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο 187 περισσότερες θερμίδες απ’ τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν πρόκειται για πολλές θερμίδες, ωστόσο μακροπρόθεσμα λειτουργούν αθροιστικά. Επίσης, καταναλώνουν περίπου 9 γρ. περισσότερο λίπος, 24 γρ., 25 γρ. Περισσότερο αλάτι, 26 γρ. περισσότερη ζάχαρη και 228 γρ. περισσότερα γλυκά αναψυκτικά, δηλαδή 4 επιπλέον κιλά ετησίως για τα παιδιά που τρώνε φαστ φουντ 2-3 φορές τη βδομάδα.

Το λίπος, η ζάχαρη και το αλάτι που περιέχουν αυτές οι τροφές, έλκουν τα παιδιά σα μαγνήτες, κυρίως επειδή απευθύνονται στις «πρωτόγνωρες γεύσεις» τους, εξηγούν οι διατροφολόγοι. Έτσι λοιπόν, θέλουν να τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα. Και επειδή το γρήγορο φαγητό δεν περιέχει πολλές φυτικές ίνες, συνεπώς δεν προκαλεί εύκολα αίσθημα κορεσμού, τα παιδιά δε νιώθουν χορτασμένα και τρώνε κι άλλο. Αυτή η μεγάλη κατανάλωση, οδηγεί επίσης σε παχυσαρκία. Η Αμερική κατέχει τα πρωτεία σε ποσοστά παχύσαρκων παιδιών, δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό εντείνεται και στη χώρα μας.

Προβλήματα υγείας
Τα παιδιά που καταναλώνουν φαστ φουντ, στερούνται ακόμη σημαντικών συστατικών για την υγιή τους ανάπτυξη. Τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, πίνουν λιγότερο γάλα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τη λειτουργία του εντέρου.

Κυρίως όμως, η παχυσαρκία οδηγεί τα παιδιά σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν ακόμη και ολέθριες συνέπειες, όπως καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα και διαβήτη τύπου 2 ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης ή νευροπάθεια.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Άλλα προβλήματα
Μία ακόμη παρενέργεια του έτοιμου φαγητού που εντόπισαν οι επιστήμονες μετά από έρευνες, είναι η κακή συμπεριφορά και η δυσκολίες στα μαθήματα των παιδιών που καταναλώνουν αυτές τις τροφές. Υποστηρίζουν πως το πρόχειρο φαγητό διαταράσσει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, οδηγώντας σε κακές επιδόσεις στο σχολείο και σε μια σειρά άλλων διαταραχών.

Παράλληλα, χάνουν την ικανότητα συγκέντρωσης αφού η έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων αυτών των τροφών, μειώνει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει το σώμα και τα οποία βοηθούν στη συγκέντρωση. Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε πως όταν ενισχύθηκε η διατροφή των παιδιών με κατάλληλες υγιεινές τροφές, όπως ψάρι, βελτιώθηκε τόσο η συμπεριφορά τους, όσο και η απόδοσή τους.

Ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά
Για να απομακρύνετε λοιπόν το παιδί σας από τα φαστ φουντ και το πρόχειρο φαγητό, ρυθμίστε τη διατροφή του ως εξής:

-Ετοιμάστε του κάθε πρωί ένα κολατσιό για το σχολείο, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσει κάτι απ’ το κυλικείο.

-Εμπλουτίστε τη διατροφή του με αμυλούχες τροφές, όπως πατάτες, μακαρόνια και ρύζι, που θα του δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και θα το χορτάσουν χωρίς να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα.

- Αδειάστε το ψυγείο από τα αναψυκτικά και τα σνακς που έχουν πολλά λιπαρά και πολλή ζάχαρη και αντικαταστήστε τα με φρέσκους χυμούς χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες.

- Δώστε έμφαση στο πρωινό του. Ένα γεύμα με γάλα και δημητριακά θα το χορτάσει για αρκετές ώρες και θα το απομακρύνει απ’ το γρήγορο φαγητό.

-Ανάμεσα στα κύρια γεύματα, δώστε του ώστε του πολλά μικρά, υγιεινά σνακς.

-Μην το αφήνετε να παραγγείλει απ’ έξω. Ακόμη και όταν βλέπει τηλεόραση με τους φίλους του. Προθυμοποιηθείτε να ετοιμάσετε εσείς κάτι σπιτικό.

-Εξηγήστε του τα οφέλη της σπιτικής τροφής σε αντίθεση με τα μειονεκτήματα του γρήγορου φαγητού.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δράση και όχι εφησυχασμός
Είναι κατανοητό πως οι νέοι ρυθμοί της ζωής μας, δεν ευνοούν μια σωστή ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά μας που τρέχουν και αυτά απ’ το πρωί ως το βράδυ σε σχολεία, φροντιστήρια και αμέτρητες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, το ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», βρίσκει απόλυτη εφαρμογή εδώ. Γι’ αυτό λοιπόν φροντίστε να ενημερώσετε ήδη από νεαρή ηλικία τα παιδιά σας για τις βλαβερές επιπτώσεις του πρόχειρου φαγητού καλλιεργώντας τους έτσι συνείδηση υγιεινής. Μην ξεχνάτε πως η ενημέρωση αυτή συνήθως κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, βάλτε λοιπόν ένα λιθαράκι για τη σωστή διατροφική συμπεριφορά των επόμενων γενιών. Αν μάλιστα αληθεύει η φράση των διατροφολόγων «είμαστε ο, τι τρώμε», οφείλουμε να νιώσουμε άσχημα για αυτό που είμαστε τελικά, και κυρίως, γι’ αυτό που αναγκάζουμε τα παιδιά μας να γίνουν.


Πηγή: 0-6.gr / youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου