Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Εξαρχής στημένο το ΣΧΕΔΙΟ για αρπαγή της δημόσιας περιουσίας...
Συνημμένη Εικόνα: 302119ER97cq03.jpg



Στο τελικό στάδιο η «σκούπα» των δανειστών με πρόσχημα την απομείωση του χρέους



Στην τελική ευθεία βρίσκεται ένα καλά προμελετημένο σχέδιο των δανειστών της χώρας για την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, που στην παρούσα χρονική συγκυρία, με πρόσχημα την απομείωση του χρέους και τη διασφάλιση χρηματοδότησης για το κρίσιμο μεταβατικό στάδιο της εξόδου στις αγορές, φαίνεται να παίρνει την οριστική, απολύτως επαχθή μορφή του. Όπως τα... «Επίκαιρα» από τις πρώτες ημέρες του εγκλωβισμού της χώρας στη μέγκενη των Μνημονίων έχουν αποκαλύψει, τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας βρίσκονταν κατά κύριο λόγο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δανειστών, που μεθοδικά οδήγησαν σταδιακά την Ελλάδα στη φτωχοποίηση προκειμένου να εφαρμόσουν ανενόχλητοι και με μειωμένες τις αντοχές του εγχώριου πολιτικού συστήματος τους σχεδιασμούς τους.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το μείζον αυτό πολιτικό ζήτημα, άμεσα συνδεδεμένο και με θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, επανέρχεται στο προσκήνιο εγείροντας τεράστια ερωτήματα για τα περιθώρια υποχωρήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που φαίνεται να παρακολουθεί σιωπηρή και προς το παρόν άβουλη το τελικό στάδιο του σχεδίου των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων», το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα -η έλευση στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη για τις 21 Σεπτεμβρίου- θέμα διάλυσης του ΤΑΙΠΕΔ, με «άλλοθι» την αδυναμία του εγχώριου συστήματος να προχωρήσει τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος είναι προφανής και θεωρείται βέβαιο ότι θα εξειδικευτεί απολύτως στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς προβλέπει τη «μεταβίβαση» των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ σε εταιρεία που θα έχει έδρα στο Λουξεμβούργο. Η εταιρεία αυτή, στην οποία θα ανήκουν εφεξής με τη μορφή υποθήκης τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας -έχουν ήδη τιτλοποιηθεί και οι μετοχές τους έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ-, θα αναλάβει την «αξιοποίησή» τους. Έχει ενδιαφέρον ότι η ελληνική πλευρά τυπικά μόνο θα εκπροσωπείται, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ξένοι «ειδικοί» θα τη διοικούν. Πρόκειται για πλήρη υποθήκευση της χώρας, όπως, άλλωστε, ζητά εδώ και καιρό ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων που τις τελευταίες ημέρες και με πρόσχημα το τρίτο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα επανήλθε στο αρχικό αίτημά του, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγκυροι κοινοτικοί κύκλοι, που από τις πρώτες ημέρες της υπογραφής του αρχικού Μνημονίου έχουν εντοπίσει το σχέδιο των δανειστών, μιλώντας στα «Επίκαιρα» εξέφραζαν την εκτίμηση ότι ακόμα και η συγκρότηση του ΤΑΙΠΕΔ -την περίοδο που ο κ. Βενιζέλος ήταν υπουργός Οικονομικών- αλλά και ο αρχικός στόχος των 50 δις ως εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εξυπηρετούσαν αυτές ακριβώς τις επιδιώξεις της τρόικας.

Εκποίηση

«Το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να κατανεμηθεί χρονικά και μόνο το πολιτικό κόστος στην Ελλάδα από τη διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας», αναφέρει στα «Επίκαιρα» Έλληνας κοινοτικός παράγοντας με πλήρη γνώση και των παρασκηνιακών συζητήσεων που διεξάγονται αλλά και των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Επίκαιρα», είχε τεθεί και στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του σε Παρίσι και Βερολίνο, πριν από ένα χρόνο, ενώ ήταν αντικείμενο συζήτησης και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την ελληνική πολιτική ηγεσία κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου φαίνεται, μάλιστα, ότι πιέζει προκειμένου η έδρα της νέας εταιρείας που θα συσταθεί και στην οποία θα παραχωρηθούν οι τίτλοι της ελληνικής δημόσιας περιουσίας να βρίσκεται στη χώρα του. Την έδρα της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, άλλωστε, φαίνεται να επιθυμεί και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει, αναφέρουν πληροφορίες, και ισχυρός οικονομικός παράγοντας της Ελλάδας που διατηρεί τον όγκο των επιχειρηματικών συμφερόντων στο μικροσκοπικό αυτό κράτος της Κεντρικής Ευρώπης.

Πολιτικοί και νομικοί κύκλοι, πάντως, με τους οποίους συνομίλησαν τα «Επίκαιρα» διακρίνουν πλήθος νομικών προβλημάτων στο συγκεκριμένο σχεδιασμό και αναφέρουν ότι «μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει προηγούμενη έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». Οι ίδιοι κύκλοι, που φέρονται να γνωρίζουν λεπτομερείς πτυχές της ζοφερής αυτής υπόθεσης, κάνουν ήδη λόγο για τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες που εγείρονται για την ελληνική κυβέρνηση, «αν επιχειρηθεί η υλοποίηση αυτού του σχεδίου». Η απάντηση ποιος θα βάλει την υπογραφή του -ή θα δώσει την ψήφο του- στη μεγαλύτερη αρπαγή που έχει οργανωθεί ποτέ σε χώρα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου