Τι είναι το αέριο "σαρίν" και γιατί προκαλεί φρικτό θάνατο
Επιμέλεια RedBaron: Μέσω gr.euronews.com - ethnos (ΤΙΜΕ/ WIKIPEDIA)
- Το 1991, ο ΟΗΕ απαγόρευσε την παραγωγή, χρήση και πώληση όπλων μαζικής καταστροφής.
- Το 1993 ακολούθησε η Διεθνής Συνθήκη Απαγόρευσης Χημικών Όπλων, την οποία υπέγραψαν 162 χώρες – μέλη του Οργανισμού.
- Το Ισραήλ και η Μιανμάρ υπέγραψαν, ωστόσο δεν την επικύρωσαν ποτέ.
- Έξι χώρες δεν υπέγραψαν: Η Ανγκόλα, η Βόρεια Κορέα, το Νότιο Σουδάν, η Αίγυπτος, η Σομαλία και η Συρία…
- ANAKΑΛΥΨΗ: Το αέριο σαρίν εφευρέθηκε το 1938 στο Βούπερταλ της Γερμανίας, αρχικά ως απόπειρα να κατασκευαστούν ισχυρά εντομοκτόνα. Η ονομασία του είναι ουσιαστικά ένα ακρωνύμιο, καθώς σχηματίζεται από γράμματα των επιθέτων των επιστημόνων που το παρασκεύασαν: Schrader, Ambros, Rüdiger και Van der Linde.
- ΠΟΤΕ- ΠΟΥ- ΠΩΣ:Στα μέσα του 1939, ζητήθηκε η μαζική παραγωγή του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο. Κατασκευάστηκαν κάποιες πιλοτικές εγκαταστάσεις και μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευαζόταν μια μονάδα μεγάλης παραγωγής. Οι Ναζί προχώρησαν στην παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες, ωστόσο παραμένει μυστήριο ο λόγος που ποτέ δεν το χρησιμοποίησαν. Αν και το σαρίν τοποθετηθήκε ακόμη και σε κεφαλές πυραύλων, δεν χρησιμοποίηθηκε ποτέ στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον των Συμμάχων.
Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, Αμερικανοί και Ρώσοι παρασκεύασαν σαρίν σε σημαντικές ποσότητες.
Για το Σαρίν υπάρχουν ακόμη και σήμερα βάσιμες υποψίες σε πολλούς "κύκλους" πως χρησιμοποιήθηκε από τον Σαντάμ Χουσείν, μαζί με άλλες νευροτοξικές ουσίες, στον πόλεμο Ιράν- Ιράκ το 1998. Σε μια από τις χειρότερες στιγμές της σύρραξης, χιλιάδες άμαχοι βρήκαν το θάνατο στην κουρδική πόλη Χαλαμπίγια.
Η πιο εκτεταμένη ως σήμερα χρήση του σαρίν ήταν κατά το τρομοκρατικό χτύπημα της αίρεσης Αούμ Σίνρι Κίο, στο μετρό του Τόκιο το 1995. Δεκατρείς πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 5.500 δηλητηριάστηκαν. Αριθμός μικρός, αν αναλογιστεί κανείς την εξαιρετική τοξικότητα της ουσίας, αλλά το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν κακής ποιότητας.
Μαρτυρίες από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) αναφέρουν ότι πολλά από τα θύματα κατέφθαναν για ιατρική βοήθεια με συμπτώματα παροξυσμού, ακατάσχετη σιελλόροια, συνεσταλμένες κόρες, θολό βλέμμα και αναπνευστικά ή δυσφορία.Ενώ άλλες πηγές σημειώνουν πως ό,τι ανέφεραν γιατροί που αντιμετώπισαν θύματα στη Συρία συμπίπτουν κατά γράμμα με όσα περιγράφουν τα ιατρικά βιβλία. - ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙ: Το σαρίν είναι άχρωμο, άοσμο και έντονα πτητικό, αφού διασπείρεται γρήγορα στον αέρα και το νερό. Αποκαλείται νευροπαραλυτικό επειδή μπλοκάρει τις εντολές προς τα νεύρα των μυών. Ο -φρικτά επώδυνος- θάνατος συνήθως προκύπτει ως αποτέλεσμα ασφυξίας από την αδυναμία των μυών που εμπλέκονται στην αναπνοή να λειτουργήσουν. 50 mg της ουσίας είναι αρκετά για να προκαλέσουν θάνατο από ασφυξία μέσα σε 10 λεπτά. Τα συμπτώματα της μόλυνσης είναι βήχας, δύσπνοια, ναυτία, μυϊκή αδυναμία, παράλυση, ανεξέλεγκτη ούρηση και αφόδευση, εμετός, σπασμοί και τελικά καρδιακή προσβολή.
- Οι χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη του ΟΗΕ έχουν δεσμευτεί πως θα καταστρέψουν τυχόν αποθέματα χημικών όπλων. Παραμένει άγνωστο, όμως, τι ποσότητες αερίου σαρίν παραμένουν σε αποθήκευση, ή ακόμα και σε κυκλοφορία.
Επιμέλεια RedBaron: Μέσω gr.euronews.com - ethnos (ΤΙΜΕ/ WIKIPEDIA)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου