Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

LIVE ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Οι διασημότερες πολιτικές δολοφονίες on camera

Δημοσιευμένη  εικόνα


Live but not Alive...
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του JFK, ας θυμηθούμε τις διασημότερες πολιτικές δολοφονίες που κινηματογραφήθηκαν ζωντανά.


Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από δολοφονίες πολιτικών προσώπων. Από τα αρχαιότατα χρόνια, η εξουσία και οι αντιπρόσωποί της βρέθηκαν συχνά στο στόχαστρο επίδοξων δολοφόνων, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι.

Οι μαρτυρίες που έχουμε για κάθε μια από αυτές, προέρχονται κυρίως από τις περιγραφές που έδιναν οι αυτόπτες μάρτυρες. Όμως η ανακάλυψη της κινηματογραφικής κάμερας στη διάρκεια του 20ου αιώνα, έδωσε τη δυνατότητα καταγραφής τέτοιων στιγμών, κυρίως όταν αυτές διαδραματίζονταν σε δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις.

Ας δούμε παρακάτω τις πιο γνωστές πολιτικές δολοφονίες της πρόσφατης ιστορίας, όπως αποτυπώθηκαν στο ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό φιλμ. Τονίζουμε πως πρόκειται για δολοφονίες και όχι για εκτελέσεις, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απουσιάζουν βίντεο όπως εκείνα του Σαντάμ Χουσεΐν ή του Νικολάε Τσαουσέσκου...


● Αλέξανδρος 1ος, βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας – 9/10/1934

Δημοσιευμένη  εικόνα
Η δολοφονία του Αλέξανδρου του 1ου, βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας, είναι από τις πρώτες που καταγράφηκαν σε φιλμ. Τον μεγαλειότατο – που τριγυρνούσε με το αυτοκίνητό του στους δρόμους της Μασσαλίας – πυροβόλησε ο Βούλγαρος επαναστάτης Βλάντο Τσερνοτσέμσκι στις 9 Οκτωβρίου του 1934. Εκτός από τον Αλέξανδρο, δολοφονήθηκαν επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μπαρτού, ο σοφέρ, αλλά και ο ίδιος ο Τσερνοτσέμσκι που έπεσε νεκρός από πυρά Γάλλων αστυνομικών. 

● Ινεχίρο Ασανούμα, ηγέτης του Ιαπωνικού Σοσιαλιστικού κόμματος – 12/10/1960

Δημοσιευμένη  εικόνα
Ο 17χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής Οτόγια Γιαμαγκούτσι δολοφόνησε στις 12 Οκτωβρίου του 1960 τον αρχηγό του Ιαπωνικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Ινεχίρο Ασανούμα, καρφώνοντας στα πλευρά του ένα wakizashi (παραδοσιακό γιαπωνέζικο σπαθί), την ώρα που το θύμα εκφωνούσε λόγο στην τηλεόραση. Ο φονιάς αυτοκτόνησε 3 εβδομάδες αργότερα μέσα στη φυλακή.

● Τζον Κένεντι, πρόεδρος των ΗΠΑ – 22/11/1963

Δημοσιευμένη  εικόνα
Ήταν μεσημέρι της 22ης Νοεμβρίου στο Ντάλας του Τέξας, όταν η ανοιχτή λιμουζίνα του JFK δέχτηκε συνδυασμένα πυρά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του προέδρου των ΗΠΑ. Το σενάριο του ενός εκτελεστή κατέπεσε ακριβώς λόγω των 27 δευτερολέπτων που απαθανάτισε στην Kodak κάμερά του ο Αβραάμ Ζαπρούντερ, όπου και αποδεικνύεται ότι ο Κένεντι πυροβολήθηκε από διαφορετικές κατευθύνσεις, αποτέλεσμα σχεδιασμού μιας παρακρατικής συνωμοσίας.

● Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ένας από τους δολοφόνους του JFK – 24/11/1963

Δημοσιευμένη  εικόνα
Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τον JFK, εκτελέστηκε στις 24 Νοεμβρίου του ’63 από τον Τζακ Ρούμπι, τη στιγμή που μεταφερόταν στις φυλακές του Ντάλας. Ο Ρούμπι, μέλος ακροδεξιών οργανώσεων και άνθρωπος του υπόκοσμου, προφανώς δολοφόνησε τον Όσβαλντ για να μη βγει στο φως η συνωμοσία για τον φόνο του Κένεντι.

● Ρόμπερτ Κένεντι, γερουσιαστής των ΗΠΑ – 5/6/1968

Δημοσιευμένη  εικόνα
Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του JFK, ο Ρόμπερτ Κένεντι (μικρός αδερφός του Τζον) βρισκόταν στο Λος Άντζελες, γιορτάζοντας τη νίκη του στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου και έλαβε το χρίσμα από το κόμμα, ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ήταν 5 Ιουνίου του 1968, όταν ο 24χρονος Παλαιστίνιος Σιρχάν Σιρχάν πυροβόλησε τρεις φορές τον Ρόμπερτ μέσα στην κουζίνα του ξενοδοχείου «Ambassador». Ο RFK πέθανε το επόμενο πρωί στο νοσοκομείο «Good Samaritan Hospital». Ο Σιρχάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή Pleasant Valley State Prison της Καλιφόρνια.


● Ανουάρ Αλ Σαντάτ, πρόεδρος της Αιγύπτου – 6/10/1981

Δημοσιευμένη  εικόνα
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Ανουάρ Αλ Σαντάτ, δολοφονήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1981 στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Κάιρο, όταν αντιφρονούντες στρατιώτες έριξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρ εναντίον της εξέδρας των επισήμων, σκοτώνοντας συνολικά 12 άτομα, ανάμεσά τους τον Σαντάτ και τον Κουβανό πρέσβη. Ο Χαλίλ Ισλαμπουλί, αρχηγός της ομάδας κρούσης, έδωσε το σύνθημα για την επίθεση φωνάζοντας: «Θάνατος στον Φαραώ», ενώ ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο Χόσνι Μουμπάρακ, διάδοχος και μέχρι πρότινος (2011) πρόεδρος της Αιγύπτου.

● Μπενίνιο «Νινόι» Ακίνο Τζούνιορ, αρχηγός της αντιπολίτευσης στις Φιλιππίνες – 21/8/1983

Δημοσιευμένη  εικόνα
Ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης, Μπενίνιο Ακίνο Τζούνιορ, δολοφονήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1983 χτυπημένος από έναν πυροβολισμό στο κεφάλι στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανίλα, τη μέρα που επέστρεφε στην πατρίδα του μετά από πολύχρονη εξορία στις ΗΠΑ και τη στιγμή ακριβώς που κατέβαινε από το αεροσκάφος. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκε ο κομουνιστής εκτελεστής Ρολάντο Γκαλάν που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας επί τόπου, όμως στη συνέχεια αυτή η εκδοχή αμφισβητήθηκε έντονα και αρκετοί από τους στρατιωτικούς συνοδούς του Ακίνο θεωρήθηκαν υπεύθυνοι και καταδικάστηκαν.


● Γιτζάκ Ράμπιν, πρωθυπουργός του Ισραήλ – 4/11/1995

Δημοσιευμένη  εικόνα
Ένα μόλις χρόνο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, ο ειρηνιστής και οραματιστής πρόεδρος του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, πυροβολήθηκε στο Τελ Αβίβ από τον ακροδεξιό εξτρεμιστή Γιγκάλ Αμίρ. Ο Ράμπιν ετοιμαζόταν να ταξιδέψει στο Όσλο για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, όμως ο ορθόδοξος φανατικός – ο οποίος βρίσκεται μέχρι σήμερα στη φυλακή εκτίοντας ισόβια κάθειρξη – τον σκότωσε με ημιαυτόματο περίστροφο.

● Μπεναζίρ Μπούτο, πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν – 27/12/2007

Δημοσιευμένη  εικόνα
Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, δολοφονήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, δύο μόλις εβδομάδες πριν τις γενικές εκλογές και ενώ ηγείτο της αντιπολίτευσης. Στο βίντεο προηγείται ένας εκτελεστής που πυροβόλησε την Μπούτο την ώρα που αυτή χαιρετούσε τους οπαδούς της από την οροφή του αυτοκινήτου της, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ένας βομβιστής παγιδευμένος με εκρηκτικά, ανατινάχτηκε πολύ κοντά στο προεδρικό όχημα, σκοτώνοντας 20 άτομα.




ΠΗΓΗ: oneman.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου