Πρωτότυποι τρόποι για να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγά!
Πασχαλινά αβγά με φυσικές αυτοσχέδιες βαφές και tips για εντυπωσιακά χρώματα
Το βάψιμο των αβγών το Πάσχα γίνεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο. Σύμβολα γονιμότητας και νέας ζωής στην αρχαιότητα, τα αβγά βάφονται κυρίως κόκκινα, αν και οι απόψεις γιατί καθιερώθηκε αυτό, διίστανται.
Γιατί επικράτησε το κόκκινο χρώμα;
Μία από τις περισσότερο αποδεκτές θεωρίες είναι, ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για τα δάκρυα της Παναγίας, που έβαψαν κόκκινα τα αβγά, τα οποία πήγε να προσφέρει στους φρουρούς, παρακαλώντας για το γιο της.
Μία τρίτη αντίληψη θεωρεί, ότι η Μαρία Μαγδαληνή έβαψε κόκκινα μερικά αβγά για να επιβεβαιώσει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος, νωρίτερα αδυνατώντας να το πιστέψει, είπε ότι οι πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι «όσες και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Μία τελευταία ερμηνεία, για το καθιερωμένο χρώμα των αβγών έχει πρωταγωνίστρια μία άγνωστη γυναίκα, η οποία αντί του Ρωμαίου αυτοκράτορα, πείστηκε για την Ανάσταση, μόνο όταν είδε τα αβγά της να βάφονται κόκκινα.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα στοιχείο παραμένει σταθερό: τα πασχαλινά αβγά θέλουν χρώματα. Πλέον, η σύγχρονη «μόδα» μάλιστα επιτάσσει τα αβγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα και με διάφορα σχέδια. Γνωρίζετε, πως μπορούμε να τα βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά μας αβγά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές βαφές του εμπορίου;
Διαλέγουμε χρώματα
Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε τι χρώμα θα βάψουμε τα αβγά μας. Οι επιλογές από τη φύση εντυπωσιακές.
Παντζάρι για κλασικό κόκκινο χρώμα
Μένοντας πιστοί στην παράδοση του κόκκινου χρώματος, βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αβγά, για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.
Όσο νωρίτερα τα βγάλουμε, τόσο πιο ροζ το χρώμα τους. Αντίθετα, αν δείξουμε υπομονή, το βαθύ κόκκινο χρώμα θα μας εκπλήξει. Προσοχή, όμως χρησιμοποιούμε πάντα γάντια, γιατί το παντζάρι εκτός από τα αβγά θα βάψει και τα χέρια μας.
Κρεμμύδια για πορτοκαλί χρώμα
Η πιο κλασική συνταγή είναι να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια. Βράζουμε τις φλούδες από 4-5 ξερά κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα, έπειτα βράζουμε μέσα τα αυγά, για μισή ώρα περίπου, μαζί με 2 κουταλιές ξίδι. Προσοχή: τα αβγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου (για να μη σπάσουν). Η τεχνική αυτή δημιουργεί μοναδικούς κυματισμούς στα αβγά. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, πρώτα βράζουμε το ζουμί, το σουρώνουμε και μετά συνεχίζουμε με τα αβγά.
Κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα
Το βαθύ κίτρινο χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας κουρκουμά. Μάλιστα, 5 γενναίες κουταλιές αρκούν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον κουρκουμά, προσθέτουμε νερό (μέχρι το σημείο που να μπορεί να καλύψει τα αβγά που θα βάλουμε μετά) και 2 κουταλιές ξίδι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα σουρώνουμε καλά.
Βάζουμε τα αβγά στο ζουμί, μαζί με μία ακόμη κουταλιά ξίδι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα ακόμα.
Κόκκινο λάχανο για μοβ αποχρώσεις
Για να βάψουμε τα αβγά μας μοβ/μπλε, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του κόκκινου λάχανου. Με αναλογία ¼ λάχανο ανά 4 αβγά, βράζουμε σε μία κατσαρόλα τα φύλλα με λίγο ξίδι και νερό. Βράζουμε τα αβγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και περιμένουμε ...6 ώρες.
Μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το υπέροχο χρώμα θα μας ανταμείψει. Επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα αβγά έχουν μείνει αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και ενδεχομένως να μην ενδείκνυνται για κατανάλωση. Καλύτερα να τα κρατήσουμε ως διακοσμητικά.
Για ανοιξιάτικα σχέδια
Για έξτρα διακόσμηση υπάρχει και η τεχνική του...φύλλου. Για αρχή, μαζεύουμε και πλένουμε καλά μικρά φύλλα από λουλούδια και έπειτα τα στεγνώνουμε. Παίρνουμε παλιά καλσόν και τοποθετούμε μέσα το αβγό, όπου στη μία πλευρά έχουμε τοποθετήσει (απλωμένο) το φύλλο του λουλουδιού.
Δένουμε το καλσόν κόμπο, ώστε να σταθεροποιηθεί το φύλλο πάνω στο αβγό και συνεχίζουμε με τη βαφή μας. Όταν τα αβγά βαφτούν, αφαιρούμε το καλσόν και το φύλλο. Το αβγό μας πλέον έχει ένα δικό του ανοιξιάτικο σχέδιο.
Εναλλακτικά, μπορoύμε να κολλήσουμε πάνω στα αβγά μας κορδέλες, χάντρες και ό,τι άλλο ικανοποιεί την καλλιτεχνική μας φύση.
Ζεστή ή κρύα βαφή;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αβγά: με κρύο και ζεστό χρώμα. Και οι δύο διαδικασίες έχουν την ίδια λογική αλλά στην περίπτωση της ζεστής βαφής έχουμε πιο έντονα χρώματα.
1. Ζεστή βαφή
Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα στο διάλυμα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20 με 30 λεπτά. Αποφεύγουμε να βράσουμε τα αβγά και το υλικό (π.χ κρεμμύδια) μαζί, γιατί τα αβγά μας θα έχουν στίγματα πάνω τους. Για να αποκτήσουν ένα λαμπερό ομοιογενές χρώμα, βράζουμε το διάλυμα ξεχωριστά.
2. Κρύα βαφή
Αφού έχουμε βράσει το διάλυμα, το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο κάνουμε και με τα αβγά. Έπειτα τοποθετούμε τα αβγά στο διάλυμα και περιμένουμε ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να έχουν τα αβγά μας.
6 tips από τη ....γιαγιά για πετυχημένα πασχαλινά αβγά
Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες (από τις γιαγιάδες μας), οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα, οι ιδανικές συμβουλές για να πετύχουμε την καλύτερη βαφή.
1. Για ομοιόμορφο χρώμα στα αβγά μας, επιλέγουμε εκείνα που έχουν άσπρο τσόφλι.
2. Τα αβγά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο για να απομακρυνθούν σκόνες και ειδικά λιπαρές ουσίες από το τσόφλι. Εάν παραμείνουν, δε θα βαφτούν καλά και το χρώμα δε θα σταθεροποιηθεί.
3. Για να μη σπάσουν τα αβγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μόλις πάρουν βράση. Με τον τρόπο αυτό, τα αβγά σταματούν να «χοροπηδούν» κατά τον βρασμό, προστατεύοντας το τσόφλι.
4. Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια και καλύπτουμε την κουζίνα και τον πάγκο μας, γιατί ακόμη και τα φυσικά προϊόντα βάφουν, ειδικά μάλιστα το παντζάρι.
5. Πάντα χρησιμοποιούμε ξίδι στο διάλυμα με το νερό. Το ξίδι, όχι μόνο αποστειρώνει το αβγό, αλλά σκληραίνει και το τσόφλι.
6. Μετά τη βαφή και εφόσον έχουν στεγνώσει τα αβγά, χρησιμοποιούμε μία μαλακή χαρτοπετσέτα και τα αλείφουμε απαλά με λίγο λάδι. Έτσι, θα διατηρήσουν τη γυαλάδα και το χρώμα τους.
Βάψτε τα πασχαλινά αβγά χρησιμοποιώντας... γραβάτες! (2)
Πρώτον θα χρειαστείτε 100% μεταξωτές γραβάτες. Όλο και κάτι θα βρείτε στις ντουλάπες σας που δεν χρειάζεται πια,
Άλλωστε, μια καλόγουστη γραβάτα δεν σημαίνει πως θα βάψει ωραία και το αβγό σας, γι'αυτό χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε βρείτε... Συνήθως τα πιο φωτεινά χρώματα αποδεικνύονται καλύτερα, όμως τα αποτελέσματα με αυτή την μέθοδο κρύβουν πάντα μια μικρή έκπληξη και αυτό είναι που το κάνει πιο διασκεδαστικό.
Ανοίξτε την ραφή της γραβάτας που υπάρχει στη μέση. Το πιο πιθανό είναι να βρείτε ένα λευκό κομμάτι στο εσωτερικό της. Βάλτε το στην άκρη για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Πάρτε το αβγό, τυλίξτε το με το μεταξωτό ύφασμα και δέστε το στο ένα άκρο με λίγη κλωστή, λεπτό σπάγγο ή ακόμη και οδοντικό νήμα.
Αυτό είναι το σημείο όπου μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί... Έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα ή πολλές μικρές λωρίδες. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ευκολότερο αν έχετε μικρά χέρια, να είναι βρεγμένο το ύφασμα πριν το τυλίξετε στο αβγό.
Επιπλέον, μετά από δοκιμές ανακαλύψαμε ότι για να μην μένουν μεγάλα λευκά κενά στα βαμμένα πασχαλινά αβγά μας, είναι καλύτερο να τα τυλίγουμε πολλές φορές με την κλωστή.
Αφού έχετε τυλίξει με το ύφασμα τα αβγά σας, τυλίξτε τα με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα όπως για παράδειγμα από μια παλιά μαξιλαροθήκη. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε το λευκό κομμάτι που βρήκατε νωρίτερα στο εσωτερικό κάθε γραβάτας.
Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά σε νερό και 1/4 της κούπας λευκό ξύδι.
Αφού ολοκληρωθεί το βράσιμο, αν είστε ανυπόμονοι βγάζετε τα αυγά από το βραστό νερό και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 10 λεπτά να κρυώσουν.
Τέλος, τα ξετυλίγετε και ανακαλύπτετε το μοναδικό σχέδιο που απέκτησε το καθένα!
Βάψιμο αυγών με κλωστές...
'Οτι βάφονται αυγά με κλωστές, δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Και όμως... Η φίλη μου, Αλεξάνδρα (η οποία να πω πως είναι το πιο ταλαντούχο άτομο στη ζαχαροπλαστική και όχι μόνο) έβαψε τα αυγά της με κλωστές "φλος" όπως ονομάζονται. Είναι οι κλασσικές κλωστές του κεντήματος κι απ'ότι θα καταλάβετε παρακάτω, ξεβάφουν!!!! (κι έλεγα να κεντήσω το μπλουζάκι μου
Τα υλικά που χρειαζόμαστε απλά:
άσπρα αβγά
κλωστές φλος χρωματιστές και κομμένες σε διάσταση 3-4 εκ.
αλουμινόχαρτο κομμένο σε τετράγωνα και τρυπημένο με οδοντογλυφίδα
ένα μπολ με νερό και
1 λίτρο ξύδι για το βράσιμο.
Η διαδικασία, αρκετά απλή:
Κάθε αβγό, το βουτάμε πρώτα στο μπολ με το νερό και μετά στην σακούλα με τις κλωστές για να κολλήσουν και το τοποθετούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο.Επειδή όμως οι κλωστές δεν κολλάνε καλά το ραντίζουμε με νερό και προσθέτουμε και άλλες κλωστές.Το τυλίγουμε καλά στο αλουμινόχαρτο και είναι έτοιμο για βράσιμο.
Τοποθετούμε τα αβγά σε μια κατσαρόλα με νερό και 1 λίτρο ξύδι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Αφού βράζουν, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και βγάζουμε τα αλουμινόχαρτα.Τέλος τα αλείφουμε με λάδι για να γυαλίσουν.
Πασχαλινά αβγά με φυσικές αυτοσχέδιες βαφές και tips για εντυπωσιακά χρώματα
Το βάψιμο των αβγών το Πάσχα γίνεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο. Σύμβολα γονιμότητας και νέας ζωής στην αρχαιότητα, τα αβγά βάφονται κυρίως κόκκινα, αν και οι απόψεις γιατί καθιερώθηκε αυτό, διίστανται.
Γιατί επικράτησε το κόκκινο χρώμα;
Μία από τις περισσότερο αποδεκτές θεωρίες είναι, ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού, ενώ άλλες θεωρίες κάνουν λόγο για τα δάκρυα της Παναγίας, που έβαψαν κόκκινα τα αβγά, τα οποία πήγε να προσφέρει στους φρουρούς, παρακαλώντας για το γιο της.
Μία τρίτη αντίληψη θεωρεί, ότι η Μαρία Μαγδαληνή έβαψε κόκκινα μερικά αβγά για να επιβεβαιώσει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος, νωρίτερα αδυνατώντας να το πιστέψει, είπε ότι οι πιθανότητες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι «όσες και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα». Μία τελευταία ερμηνεία, για το καθιερωμένο χρώμα των αβγών έχει πρωταγωνίστρια μία άγνωστη γυναίκα, η οποία αντί του Ρωμαίου αυτοκράτορα, πείστηκε για την Ανάσταση, μόνο όταν είδε τα αβγά της να βάφονται κόκκινα.
Όποια και αν είναι η αλήθεια, ένα στοιχείο παραμένει σταθερό: τα πασχαλινά αβγά θέλουν χρώματα. Πλέον, η σύγχρονη «μόδα» μάλιστα επιτάσσει τα αβγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα και με διάφορα σχέδια. Γνωρίζετε, πως μπορούμε να τα βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα πασχαλινά μας αβγά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τις γνωστές βαφές του εμπορίου;
Διαλέγουμε χρώματα
Αρχικά πρέπει να επιλέξουμε τι χρώμα θα βάψουμε τα αβγά μας. Οι επιλογές από τη φύση εντυπωσιακές.
Παντζάρι για κλασικό κόκκινο χρώμα
Μένοντας πιστοί στην παράδοση του κόκκινου χρώματος, βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αβγά, για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.
Όσο νωρίτερα τα βγάλουμε, τόσο πιο ροζ το χρώμα τους. Αντίθετα, αν δείξουμε υπομονή, το βαθύ κόκκινο χρώμα θα μας εκπλήξει. Προσοχή, όμως χρησιμοποιούμε πάντα γάντια, γιατί το παντζάρι εκτός από τα αβγά θα βάψει και τα χέρια μας.
Κρεμμύδια για πορτοκαλί χρώμα
Η πιο κλασική συνταγή είναι να χρησιμοποιήσουμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια. Βράζουμε τις φλούδες από 4-5 ξερά κρεμμύδια σε μία κατσαρόλα, έπειτα βράζουμε μέσα τα αυγά, για μισή ώρα περίπου, μαζί με 2 κουταλιές ξίδι. Προσοχή: τα αβγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου (για να μη σπάσουν). Η τεχνική αυτή δημιουργεί μοναδικούς κυματισμούς στα αβγά. Για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, πρώτα βράζουμε το ζουμί, το σουρώνουμε και μετά συνεχίζουμε με τα αβγά.
Κουρκουμάς για κίτρινο χρώμα
Το βαθύ κίτρινο χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας κουρκουμά. Μάλιστα, 5 γενναίες κουταλιές αρκούν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον κουρκουμά, προσθέτουμε νερό (μέχρι το σημείο που να μπορεί να καλύψει τα αβγά που θα βάλουμε μετά) και 2 κουταλιές ξίδι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα σουρώνουμε καλά.
Βάζουμε τα αβγά στο ζουμί, μαζί με μία ακόμη κουταλιά ξίδι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μισή ώρα ακόμα.
Κόκκινο λάχανο για μοβ αποχρώσεις
Για να βάψουμε τα αβγά μας μοβ/μπλε, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα του κόκκινου λάχανου. Με αναλογία ¼ λάχανο ανά 4 αβγά, βράζουμε σε μία κατσαρόλα τα φύλλα με λίγο ξίδι και νερό. Βράζουμε τα αβγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και περιμένουμε ...6 ώρες.
Μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, αλλά το υπέροχο χρώμα θα μας ανταμείψει. Επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα αβγά έχουν μείνει αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και ενδεχομένως να μην ενδείκνυνται για κατανάλωση. Καλύτερα να τα κρατήσουμε ως διακοσμητικά.
Για ανοιξιάτικα σχέδια
Για έξτρα διακόσμηση υπάρχει και η τεχνική του...φύλλου. Για αρχή, μαζεύουμε και πλένουμε καλά μικρά φύλλα από λουλούδια και έπειτα τα στεγνώνουμε. Παίρνουμε παλιά καλσόν και τοποθετούμε μέσα το αβγό, όπου στη μία πλευρά έχουμε τοποθετήσει (απλωμένο) το φύλλο του λουλουδιού.
Δένουμε το καλσόν κόμπο, ώστε να σταθεροποιηθεί το φύλλο πάνω στο αβγό και συνεχίζουμε με τη βαφή μας. Όταν τα αβγά βαφτούν, αφαιρούμε το καλσόν και το φύλλο. Το αβγό μας πλέον έχει ένα δικό του ανοιξιάτικο σχέδιο.
Εναλλακτικά, μπορoύμε να κολλήσουμε πάνω στα αβγά μας κορδέλες, χάντρες και ό,τι άλλο ικανοποιεί την καλλιτεχνική μας φύση.
Ζεστή ή κρύα βαφή;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αβγά: με κρύο και ζεστό χρώμα. Και οι δύο διαδικασίες έχουν την ίδια λογική αλλά στην περίπτωση της ζεστής βαφής έχουμε πιο έντονα χρώματα.
1. Ζεστή βαφή
Βάζουμε τα αυγά να βράσουν μέσα στο διάλυμα. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 20 με 30 λεπτά. Αποφεύγουμε να βράσουμε τα αβγά και το υλικό (π.χ κρεμμύδια) μαζί, γιατί τα αβγά μας θα έχουν στίγματα πάνω τους. Για να αποκτήσουν ένα λαμπερό ομοιογενές χρώμα, βράζουμε το διάλυμα ξεχωριστά.
2. Κρύα βαφή
Αφού έχουμε βράσει το διάλυμα, το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο κάνουμε και με τα αβγά. Έπειτα τοποθετούμε τα αβγά στο διάλυμα και περιμένουμε ανάλογα με την απόχρωση που θέλουμε να έχουν τα αβγά μας.
6 tips από τη ....γιαγιά για πετυχημένα πασχαλινά αβγά
Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες (από τις γιαγιάδες μας), οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα, οι ιδανικές συμβουλές για να πετύχουμε την καλύτερη βαφή.
1. Για ομοιόμορφο χρώμα στα αβγά μας, επιλέγουμε εκείνα που έχουν άσπρο τσόφλι.
2. Τα αβγά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο για να απομακρυνθούν σκόνες και ειδικά λιπαρές ουσίες από το τσόφλι. Εάν παραμείνουν, δε θα βαφτούν καλά και το χρώμα δε θα σταθεροποιηθεί.
3. Για να μη σπάσουν τα αβγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μόλις πάρουν βράση. Με τον τρόπο αυτό, τα αβγά σταματούν να «χοροπηδούν» κατά τον βρασμό, προστατεύοντας το τσόφλι.
4. Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια και καλύπτουμε την κουζίνα και τον πάγκο μας, γιατί ακόμη και τα φυσικά προϊόντα βάφουν, ειδικά μάλιστα το παντζάρι.
5. Πάντα χρησιμοποιούμε ξίδι στο διάλυμα με το νερό. Το ξίδι, όχι μόνο αποστειρώνει το αβγό, αλλά σκληραίνει και το τσόφλι.
6. Μετά τη βαφή και εφόσον έχουν στεγνώσει τα αβγά, χρησιμοποιούμε μία μαλακή χαρτοπετσέτα και τα αλείφουμε απαλά με λίγο λάδι. Έτσι, θα διατηρήσουν τη γυαλάδα και το χρώμα τους.
Βάψτε τα πασχαλινά αβγά χρησιμοποιώντας... γραβάτες! (2)
Πρώτον θα χρειαστείτε 100% μεταξωτές γραβάτες. Όλο και κάτι θα βρείτε στις ντουλάπες σας που δεν χρειάζεται πια,
Άλλωστε, μια καλόγουστη γραβάτα δεν σημαίνει πως θα βάψει ωραία και το αβγό σας, γι'αυτό χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε βρείτε... Συνήθως τα πιο φωτεινά χρώματα αποδεικνύονται καλύτερα, όμως τα αποτελέσματα με αυτή την μέθοδο κρύβουν πάντα μια μικρή έκπληξη και αυτό είναι που το κάνει πιο διασκεδαστικό.
Ανοίξτε την ραφή της γραβάτας που υπάρχει στη μέση. Το πιο πιθανό είναι να βρείτε ένα λευκό κομμάτι στο εσωτερικό της. Βάλτε το στην άκρη για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Πάρτε το αβγό, τυλίξτε το με το μεταξωτό ύφασμα και δέστε το στο ένα άκρο με λίγη κλωστή, λεπτό σπάγγο ή ακόμη και οδοντικό νήμα.
Αυτό είναι το σημείο όπου μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί... Έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα ή πολλές μικρές λωρίδες. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ευκολότερο αν έχετε μικρά χέρια, να είναι βρεγμένο το ύφασμα πριν το τυλίξετε στο αβγό.
Επιπλέον, μετά από δοκιμές ανακαλύψαμε ότι για να μην μένουν μεγάλα λευκά κενά στα βαμμένα πασχαλινά αβγά μας, είναι καλύτερο να τα τυλίγουμε πολλές φορές με την κλωστή.
Αφού έχετε τυλίξει με το ύφασμα τα αβγά σας, τυλίξτε τα με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα όπως για παράδειγμα από μια παλιά μαξιλαροθήκη. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε το λευκό κομμάτι που βρήκατε νωρίτερα στο εσωτερικό κάθε γραβάτας.
Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά σε νερό και 1/4 της κούπας λευκό ξύδι.
Αφού ολοκληρωθεί το βράσιμο, αν είστε ανυπόμονοι βγάζετε τα αυγά από το βραστό νερό και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 10 λεπτά να κρυώσουν.
Τέλος, τα ξετυλίγετε και ανακαλύπτετε το μοναδικό σχέδιο που απέκτησε το καθένα!
Βάψιμο αυγών με κλωστές...
'Οτι βάφονται αυγά με κλωστές, δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Και όμως... Η φίλη μου, Αλεξάνδρα (η οποία να πω πως είναι το πιο ταλαντούχο άτομο στη ζαχαροπλαστική και όχι μόνο) έβαψε τα αυγά της με κλωστές "φλος" όπως ονομάζονται. Είναι οι κλασσικές κλωστές του κεντήματος κι απ'ότι θα καταλάβετε παρακάτω, ξεβάφουν!!!! (κι έλεγα να κεντήσω το μπλουζάκι μου
Τα υλικά που χρειαζόμαστε απλά:
άσπρα αβγά
κλωστές φλος χρωματιστές και κομμένες σε διάσταση 3-4 εκ.
αλουμινόχαρτο κομμένο σε τετράγωνα και τρυπημένο με οδοντογλυφίδα
ένα μπολ με νερό και
1 λίτρο ξύδι για το βράσιμο.
Η διαδικασία, αρκετά απλή:
Κάθε αβγό, το βουτάμε πρώτα στο μπολ με το νερό και μετά στην σακούλα με τις κλωστές για να κολλήσουν και το τοποθετούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο.Επειδή όμως οι κλωστές δεν κολλάνε καλά το ραντίζουμε με νερό και προσθέτουμε και άλλες κλωστές.Το τυλίγουμε καλά στο αλουμινόχαρτο και είναι έτοιμο για βράσιμο.
Τοποθετούμε τα αβγά σε μια κατσαρόλα με νερό και 1 λίτρο ξύδι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Αφού βράζουν, τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και βγάζουμε τα αλουμινόχαρτα.Τέλος τα αλείφουμε με λάδι για να γυαλίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου