Πώς θα ήταν η ζωή μας ΧΩΡΙΣ τηλεόραση;;; -
Πόσο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ θα ήταν όλα αν την βγάζαμε από την πρίζα;;;
Πόσο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ θα ήταν όλα αν την βγάζαμε από την πρίζα;;;
Tα πλεονεκτήματα του να μην έχεις ή να μη βλέπεις τηλεόραση.
Δοκιμάστε το για μια περίοδο δύο εβδομάδων και θα νιώσετε τη διαφορά.
Η τηλεόραση είναι ένα μέσο στο οποίο ενδώσαμε (σχεδόν) όλοι την τελευταία 20ετία.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε τότε ήταν πόσο βαθιά θα καθόριζε την ποιότητα της ζωής μας,
την κοινωνικότητά μας, τη σκέψη μας, το γούστο μας, την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή μας.
Σύμφωνα με έρευνα της AGB Nielsen Media Research (www.enikos.gr), οι νέοι και οι μεσήλικες παρακολουθούν σχεδόν 4,5 ώρες την ημέρα, ενώ οι ηλικιωμένοι φτάνουν τις 6,5 ώρες ημερησίως.
Τα ποσοστά, λένε, ότι σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τον περιορισμό των εξόδων για οικονομικούς λόγους. Ακόμα κι έτσι όμως, η κατάχρηση είναι κακή. Κάνει κακό.
Μήπως τελικά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δείτε την τηλεόραση… αλλιώς; Πάρτε μια μικρή απόσταση και επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας μαζί της.
Με το καλημέρα Ξυπνάτε και αρχίζετε να πατάτε κουμπιά. Κι ενώ της καφετιέρας είναι μάλλον εκείνο που η χρήση του θα σας βοηθήσει να ξυπνήσετε, πόσο σίγουροι είστε ότι συβαίνει το ίδιο πατώντας το κουμπί της τηλεόρασης; Με τη δικαιολογία της ενημέρωσης, οδηγεί τη σκέψη σας προτού προλάβετε να σκεφτείτε μόνοι σας.
Για παράδειγμα, πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να «αναμεταδίδει» μια είδηση όπως ακριβώς την ακούσατε χωρίς καμία επεξεργασία; Ε, πόσες;
Δώστε το παράδειγμα Ολοι σχολιάζουν αρνητικά όταν τα παιδιά βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση αλλά αν τα παιδιά έβλεπαν εσάς του ίδιους να μη βλέπετε ή έστω να μην την αφήνετε ανοιχτή για να ακούτε κάτι (αλήθεια, γιατί δεν ανοίγετε το ραδιόφωνο;), θα στρέφονταν κι εκείνα σε άλλες δραστηριότητες.
Τρέχοντα θέματα Οι περισσότεροι παίρνουν δίπλα τους στον καναπέ την ατζέντα τους και αρχίζουν απλώς να γράφουν-σβήνουν υποχρεώσεις χαζεύοντας στην τηλεόραση. Σκεφτείτε πώς θα ήταν αν φτιάχνατε ένα ποτό, βάζατε λίγη μουσική και αξιολογούσατε τη μέρα σας.
Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα με το πόσο καλά διαχειριστήκατε κάποια θέματα ή να δυσαρεστηθείτε με κάποιες άλλες διαπιστώσεις. Πόσο συχνά όμως σας δίνετε η ευκαιρία να ανακαλύψετε μόνοι σας τα επιτεύγματα ή τα λάθη σας;
Διάλογος ζευγαριών Η αλήθεια είναι ότι κλείνοντας την τηλεόραση συχνά αποκαλύπτονται διάφορα προβλήματα ανάμεσα στις σχέσεις των ζευγαριών. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι υπάρχει η διάθεση, αφού αποκαλύφθηκαν να επιλυθούν κιόλας, αυτή η νέα κατάσταση μπορεί να σας φέρει πιο κοντά δίνοντας περισσότερο χρόνο για συζήτηση. Οπως σε όλα τα πράγματα που στέκεστε απέναντι τους για να τα επαναπροσδιορίσετε, έτσι και εδώ δεν πρέπει να είστε απόλυτοι. Το ότι κλείσατε την τηλεόραση δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε όλα σας τα βράδια συζητώντας ατελείωτες ώρες. Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας, φτιάξτε νέους κώδικες. Ετσι εξελίσσονται οι σχέσεις.
Θύματα της διαφήμισης Διάφορες έρευνες (www.cbsnews.com) αποκαλύπτουν ότι όταν είμαστε κουρασμένοι είμαστε περισσότερο ευάλωτοι στα προϊόντα που βλέπουμε να διαφημίζονται στην τηλεόραση. Συνεπώς επεμβαίνουν πιο εύκολα στις αποφάσεις και στις συνήθειές μας, μόλις βρεθούμε απέναντί τους στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Οι χώροι ξαναβρίσκουν τη χρήση τους Ξαφνικά το μόνο δωμάτιο χωρίς τηλεόραση ήταν το μπάνιο – χωρίς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι γι’ αυτό. Η κουζίνα είναι για μαγείρεμα και για φαγητό, το γραφείο για δουλειά, το υπνοδωμάτιο για ύπνο, το καθιστικό για ψυχαγωγία. Κάθε δωμάτιο εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Γιατί η τηλεόραση θα πρέπει να επεμβαίνει σε όλες αυτές τις δραστηριότητες σας;
Διαβάστε περισσότερο Επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες. Ξαναδιαβάστε τους κλασικούς, ανακαλύψτε νέους συγγραφείς, μυηθείτε στο νουάρ, διαβάστε Ιστορία, επιστημονική φαντασία, τις κυριακάτικες εφημερίδες ή ό,τι άλλο σας κάνει κέφι. Οτιδήποτε διαβάζετε εκπαιδεύει καλύτερα το μυαλό σας, την κρίση σας και τις γνώσεις σας από το να χαζεύετε απλώς με τις ώρες στην τηλεόραση.
Ολα όσα γίνονται ξανά σημαντικά Επειτα από ένα μικρό διάστημα θα ανακαλύψετε ότι με τον χρόνο που κερδίζετε, μπορείτε να βλέπετε συχνότερα τους φίλους σας, την οικογένειά σας, να γράψετε ένα mail – ακόμα και ένα γράμμα – σε κάποιον που βρίσκεται μακριά. ‘Η απλώς να κάνετε πράγματα που αγαπάτε αλλά όταν καθόσασταν στον καναπέ βαραίνατε και τα αφήνατε πάντα για… αργότερα.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν θέλουμε να γίνουμε αφοριστικοί λέγοντας ότι η τηλεόραση είναι… καταστροφική ή ότι είναι εντελώς περιττή. Αντίθετα, αυτό που σας προκαλούμε να κάνετε είναι να αξιολογήσετε και να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση που έχετε μαζί της. Βάλτε τους όρους σας, ώστε να υπάρξει μια ισότιμη σχέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου