Μια βόλτα στο εντυπωσιακό Φαράγγι της Σαμαριάς
Ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα της Κρήτης
Ένα ταξίδι στο νομό Χανίων επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις!
Μια από αυτές είναι και το περίφημο Φαράγγι της Σαμαριάς,
το δεύτερο μεγαλύτερο, αλλά ομορφότερο φαράγγι της Ευρώπης, μήκους 18 χιλιομέτρων.
Το φαράγγι είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης
Το φαράγγι είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης
έλκοντας πολλές χιλιάδες τουριστών, που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας
τη διαδρομή από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη.
Στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων
Στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού και σε υψόμετρο 1.200 μέτρων
ξεκινά η μαγευτική διαδρομή, η οποία περνά μέσα από ένα θαυμαστό τοπίο,
με σπάνιους γεωμορφικούς σχηματισμούς.
Ο μοναδικός βιότοπος, φιλοξενεί μια ξεχωριστή σε πλούτο χλωρίδα και πανίδα, ενώ έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων Κρήτης από το 1962.
Μέχρι τότε στο χωριό της Σαμαριάς, που βρίσκεται στο κέντρο του φαραγγιού, κατοικούσαν ακόμα δύο-τρεις οικογένειες Σφακιανών, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.
Τα πρώτα στάδια της διαδρομής χαρακτηρίζονται από έντονη κλίση. Βαθιές και επιβλητικές χαράδρες, πηγές με τρεχούμενο νερό και εντυπωσιακές ρεματιές δημιουργούν ένα ανυπέρβλητο σκηνικό.
Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12.800 χιλιόμετρα και στη συνέχεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρουμέλη, είναι ακόμα 3.200 χιλιόμετρα.
Η διάβαση του, με ταχύ βάδισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πέντε ή λιγότερες ώρες αλλά, καλό είναι να μην γίνει σε λιγότερες από 6 για να έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε την ασύγκριτη ομορφιά του.
Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε από κοντά το περίφημο Κρι – Κρι, το παγκοσμίως γνωστό σε όλο τον κόσμο, Κρητικό Αγρίμι, ένα ζώο που έχει πλέον διασωθεί και ζει ελεύθερο μόνο σ' αυτό το φαράγγι και τα τρία παράλληλα της Σαμαριάς.
Από την χλωρίδα, ονομαστά είναι τα αιωνόβια τεράστια κυπαρίσσια, που από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν για την ναυπήγηση πλοίων, αλλά και από τους Μινωϊτες για τους κίονες των ανακτόρων της Κνωσού.
Συνολικά υπάρχουν στο φαράγγι 450 είδη της κρητικής χλωρίδας, από τα οποία 70 είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο σε αυτό.
Έχει πολλά στενώματα που έχουν ονομασθεί «πόρτες» αλλά το στενότερο, η «Σιδερόπορτα» έχει πλάτος μόνο τρία μέτρα ενώ το κατακόρυφο ύψος στις εκατέρωθεν πλευρές φθάνει από 300 μέχρι τα 700 μέτρα.
Σε πολλά σημεία θα περάσετε πάνω από το ποτάμι του φαραγγιού από μικρά ξύλινα γεφυράκια.
Για να το διασχίσετε καλό είναι να φοράτε παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα σε βραχώδες έδαφος, αλλά και καλή φυσική κατάσταση.
Το φαράγγι είναι επισκέψιμο στο σύνολό του από την 1η Μαΐου ως το τέλος Οκτωβρίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα πρέπει να έχουν εξέλθει όλοι οι επισκέπτες, καθώς απαγορεύεται η διανυκτέρευση.
Τολμήστε μια εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς και απολαύστε μια εμπειρία, που θα σας μείνει αξέχαστη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου