Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ < ΝΕΟ > ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους η συμφωνία του Eurogroup ΔΕΝ είναι Μνημόνιο!
22-2-15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι για τους οποίους η συμφωνία του Eurogroup ΔΕΝ είναι Μνημόνιο!
 
Όταν δεν καταλαβαίνεις τα λάθη που έκανες, και εξακολουθείς να επιμένεις
ότι όλα τα είχες κάνει σωστά, τότε καταλήγεις να είσαι ακόμη πιο επικίνδυνος
από εκείνον που σε έβαλε στα «Μνημόνια» με σκοπό και στρατηγική.

Ο λόγος για τις δηλώσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων,
κυρίως τις δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας,
μετά την χθεσινή αρχική συμφωνία Ελλάδας - Eurogroup στις Βρυξέλλες.
 
Το μεγάλο λάθος της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι προσπάθησε λανθασμένα
να αντιμετωπίσει το «Μνημόνιο», την Τρόικα και την Ε.Ε.
με όρους καθαρά τεχνικό-οικονομικούς ενώ στην ουσία τα πράγματα ήταν καθαρά πολιτικά.
 

 
Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε να εφαρμόσει μία στρατηγική με όρους του 2012. Το 2015 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και πολύ πιο ευνοϊκά για την στροφή που επιχείρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η νέα Συμφωνία δεν είναι παράταση του Μνημονίου. Ας δούμε ποιες είναι οι σημαντικές και ουσιαστικές διαφορές της νέας Συμφωνίας από το Μνημόνιο.
 
ΕΣΠΑΣΕ Η «ΤΡΟΙΚΑ»
Μία πρώτη και σημαντική διαφορά είναι ότι η Τρόικα - ένα άτυπο χωρίς θεσμική νομιμοποίηση όργανο - τελειώνει. Με αυτό τον τρόπο η νέα Ελληνική Κυβέρνηση δηλώνει ότι «αν θέλουμε να παίζουμε θεσμικά και με τους κανόνες του παιχνιδιού, τότε τα εξωθεσμικά όργανα δεν έχουν λόγο και ρόλο ύπαρξης». Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Μέσα στο κείμενο της νέας Συμφωνίας αναφέρεται ότι η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ θα εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο της πορείας των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όχι όμως ως σύνολο αλλά ως ανεξάρτητοι θεσμοί. ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ έχουν διαφορετικές στοχεύσεις σε ότι αφορά την Ελλάδα, διέπονται από διαφορετικές λογικές και έχουν και διαφορετικές αλληλεξαρτήσεις. Έτσι, η Ελληνική πλευρά έχει μεγαλύτερη ευελιξία να κινηθεί ισορροπώντας ανάμεσα σε τρείς διαφορετικούς δανειστές με διαφορετικά συμφέροντα.
 
ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
Στο νέο κείμενο, Ευρώπη και Ελλάδα, ουσιαστικά συμφωνούν ότι πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και να εξυγιανθεί. Όμως πλέον η Ελληνική πλευρά, σε συνεργασία με τους δανειστές, θα αποφασίζει τη δοσολογία και την αγωγή της εξυγίανσης και δεν θα έρχονται «πακέτο» μέτρα κοινωνικής και οικονομικής εξόντωσης να επιβάλλονται με τρόπο βάρβαρο και αντιδημοκρατικό.
 
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ
H νέα Συμφωνία δίνει μία ανάσα 4 μηνών στην Ελληνική Κυβέρνηση να δείξει δείγματα γραφής για την αποτελεσματικότητα της δικής της στρατηγικής. Το σημαντικότερο είναι ότι με την νέα αυτή Συμφωνία η Γερμανία και οι υπόλοιποι Εταίροι δείχνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους να δουν πραγματικά την Ελλάδα να εξυγιαίνεται και να σταθεί στα πόδια της κλείνοντας κάθε συζήτηση στα σενάρια Grexit.
 
ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στο νέο κείμενο, η εφαρμογή του υφιστάμενου προγράμματος παίρνει άλλη μορφή, και από πιστή τήρηση του Ευαγγελίου γίνεται οδηγός δημοσιονομικής προσαρμογής όπως άλλωστε θα έπρεπε να είναι από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα.
 
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΕ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Το νέο κείμενο δίνει τέλος στην αποικιοκρατική και οικονομιστική λογική του «Μνημονίου». Αναγνωρίζεται ότι τα προβλήματα είναι κυρίως πολιτικά και ως τέτοια θα πρέπει να λυθούν. Η Ελλάδα χρειάζεται την οικονομική στήριξη των Εταίρων της προκειμένου να συνεχίσει να παίζει αποτελεσματικά το ρόλο του φρουρού στην νότια πτέρυγα της Ευρώπης καλύπτοντας μία ζώνη ανάσχεσης από την Ρουμανία έως τις ακτές του Ισραήλ. Η υπόλοιπη Ευρώπη θέλει να δει με χαρά την Ελλάδα ως ισχυρό και εύρωστο Εταίρο της σε αυτό το μοναδικό πείραμα στην Ιστορία, την ΕΕ. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα όσο και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη.
 
Η πολιτική σημασία της νέας Συμφωνίας είναι τεράστια. Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται επαναστατικά, η ΕΕ έκλεισε την πόρτα στην αβεβαιότητα και αυτό είναι ισχυρό διαβατήριο για να προχωρήσει σε ανάπτυξη συνολικά.
geintelligence.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου