Οι συγκλονιστικότερες διαστημικές φωτογραφίες όλων των εποχών
Όταν η αστρονομία χαρίζει εντυπωσιακά απόκοσμες εικόνες συμπαντικής μαγείας!
Ο καινούριος και θαυμαστός κόσμος στον οποίο ανοίχτηκε ο άνθρωπος
ως αποτέλεσμα της ψυχροπολεμικής κούρσας για την κατάκτηση του Διαστήματος
έχει διανύσει πια πολλά δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, αποτυπώνοντας στην οδύσσειά
του ανθρώπινου ταξιδιού εικόνες που δεν μοιράζονται τίποτα με τις συνήθεις γήινες παραστάσεις μας.
Όπως έγινε εξάλλου και στο περσινό και ακραία φαντασμαγορικό φιλμ «Interstellar»,
εκεί που τα μάτια μας μαγεύτηκαν δηλαδή από τις θεαματικότατες εικόνες
και τα οπτικά ευρήματα που ανάγκασαν τους αστροναύτες της NASA
να συγχαρούν τον Κρίστοφερ Νόλαν και τη δημιουργική του ομάδα
για τη συμπαντική αναπαράσταση που φιλοτέχνησαν στο μεγάλο πανί.
Ο Νόλαν έκανε πράγματι μεγάλο σινεμά που κοιτά αυθάδικα τα άστρα και όλοι θα έχουμε ευτυχώς την ευκαιρία να απολαύσουμε το μνημειώδες και ήδη κλασικό «Interstellar» στη λαμπερή του πρεμιέρα στην ελληνική TV! Τα κανάλια Novacinema παρουσιάζουν στις 18 Οκτωβρίου το οπτικά εντυπωσιακό και νοηματικά πυκνό «Interstellar» και θα είμαστε όλοι εκεί. Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του αριστουργήματος του Κρίστοφερ Νόλαν εντάσσεται στο σινεφίλ ραντεβού των καναλιών Novacinema με τις φιλόδοξες υπερπαραγωγές, φέρνοντας στην ελληνική τηλεόραση τουλάχιστον έναν χρόνο πριν από την προβολή τους σε οποιοδήποτε άλλο τηλεοπτικό κανάλι τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του Χόλιγουντ.
Και βέβαια χάρη στον αποκωδικοποιητή NovaBox+ και τη δυνατότητα εγγραφής, πλέον έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις λαμπερές πρεμιέρες όποτε και όσες φορές θέλουμε, δημιουργώντας ταυτοχρόνως το προσωπικό μας video club!
Με αφορμή λοιπόν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του «Interstellar» στα κανάλια Novacinema, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές κολοσσιαίες σε μαγεία και αντίκτυπο διαστημικές φωτογραφίες, αυτές που άλλαξαν δηλαδή τις προσλαμβάνουσές μας για τη Γη, το Σύμπαν αλλά και τη ζωή την ίδια τελικά…
Η Ανατολή της Γης (1968)
Η εμβληματική φωτογραφία του Apollo 8 με την ανατολή του πλανήτη μας, όπως φαίνεται από τη σεληνιακή επιφάνεια…
Ο Μπαζ Όλντριν στη Σελήνη (1969)
Η καλύτερη ίσως φωτογραφία από την προσσελήνωση του ανθρώπου. Μπόνους, η αντανάκλαση του Νιλ Άρμστρονγκ στο διαστημικό σκάφανδρο του Όλντριν…
Οι Πύλες της Δημιουργίας (1995)
Η γνωστότερη εικόνα που ξεπήδησε από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble απαθανατίζει τον σχηματισμό ουράνιων σωμάτων στον αστερισμό Eagle Nebula, φέρνοντας κοντά κοσμική γέννηση και αισθητικό μεγαλείο…
Ο διαστημικός περίπατος του Εντ Γουάιτ (1965)
Ο πρώτος Αμερικανός στο Διάστημα βγήκε μόλις από το Gemini 4. Ο σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ τον νίκησε μεν κατά τρεις μήνες, αν και ο Γουάιτ μας χάρισε την πρώτη χορταστική εικόνα από άνθρωπο να πλέει αμέριμνος στο Υπερπέραν…
Η πατημασιά στο Φεγγάρι (1969)
Η φωτογραφία που τράβηξε ο Μπαζ Όλντριν πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια δεν ήταν καλλιτεχνική αναζήτηση αλλά επιστημονική παραγγελιά στην αποστολή του Apollo 11, καθώς οι γήινοι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν τις ιδιότητες του σεληνιακού εδάφους. Ο άνθρωπος πάτησε το Φεγγάρι και έχουμε καλές αποδείξεις γι’ αυτό…
Το Προεδρικό Πανόραμα του Άρη (1997)
Το φαντασμαγορικό και υψηλής ανάλυσης πανόραμα του Κόκκινου Πλανήτη φιλοτεχνήθηκε με κόπο από τη NASA αποκλειστικά για τα μάτια του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον! Ευτυχώς που κατόπιν είχαμε την ευκαιρία να το θαυμάσουμε όλοι…
Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία (1979)
Τόσο το Voyager 1 όσο και το Voyager 2 φωτογράφισαν τον κολοσσιαίο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος όταν πέρασαν κοντά του το 1979. Η γνωστότερη μακράν εικόνα του σχετικού διαστημικού λευκώματος του Δία αφορά στη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του, μια αρχαία καταιγίδα τόσο μεγάλη που χωρά στο εσωτερικό της τρεις πλανήτες στο μέγεθος της Γης!
Η εκτόξευση της αποστολής του Apollo 11 (1969)
Ο θηριώδης πύραυλος Saturn V απογειώνεται και ανοίγεται σε έναν καινούριο θαυμαστό κόσμο, αλλάζοντας λίγο αργότερα μια και καλή τον κόσμο όπως τον ξέραμε, καθώς ο άνθρωπος έμελλε να πατήσει στο Φεγγάρι…
Η πιο λεπτομερής άποψη του Διαστήματος (2004)
Ποτέ άλλοτε ο νυχτερινός ουρανός δεν έχει καταγραφεί έτσι. Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble απαθανατίζει βαθύτερα και εντυπωσιακότερα από ποτέ περισσότερους από 10.000 γαλαξίες κατά τη διάρκεια 400 περιστροφών του γύρω από τη Γη…
Η πρώτη φωτογραφία του Άρη (1976)
Ήταν στις 20 Ιουλίου 1976, εφτά ακριβώς χρόνια από το μικρό εκείνο βήμα του Άρμστρονγκ στο Φεγγάρι, που το Viking 1 προσγειώθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη. Η ρομποτική κάψουλα απαθανάτισε τη μοναδική εικόνα λίγα μόλις λεπτά μετά την προσεδάφισή της…
Η κατεστραμμένη και εγκαταλειμμένη κάψουλα του Apollo 13 (1970)
Έπρεπε να φωτογραφηθεί η εγκαταλειμμένη στο Διάστημα κάψουλα πριν εισβάλει στη γήινη ατμόσφαιρα για να δουν οι τρεις αστροναύτες της αποστολής του Apollo 13 την εκτεταμένη ζημιά που προκάλεσε η έκρηξη μέσα στο διαστημόπλοιο και τους απέτρεψε τελικά από το να προσεδαφιστούν στο Φεγγάρι.
Η Γη από τον Άρη (2004)
Το εξερευνητικό όχημα της NASA, Spirit, απαθανατίζει την πρώτη εικόνα της Γης από επιφάνεια άλλου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος (εξαιρουμένης φυσικά της Σελήνης).
Ο Ήλιος με το Τερατώδες Νύχι (1973)
Μπορεί ο Ήλιος μας να είναι το γνωστότερο ουράνιο αντικείμενο, η μνημειώδης φωτογραφία τον παρουσιάζει ωστόσο πολύ διαφορετικό και αβίαστα τρομακτικό! Η εικόνα του SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), που είναι στρατοπεδευμένος μεταξύ Γης και Ήλιου, αποκαλύπτει ότι το αστέρι του συστήματός μας είναι μια πολύβουη και γεμάτη δραστηριότητα σφαίρα.
Ο γαλαξιακός μας γείτονας
Η Ανδρομέδα είναι ο κοντινότερος γαλαξίας μας στο Milky Way, αν και βρίσκεται περισσότερα από 2,3 εκατ. έτη φωτός μακριά! Παρά το γεγονός ότι είναι ορατή και με γυμνό μάτι, ως μια αχνή κηλίδα στον ουρανό, η Ανδρομέδα έγινε δημοφιλής μόλις στρέψαμε τη τηλεσκόπια πάνω της. Μια από τις πρώτες και καλύτερες απεικονίσεις της ήταν αυτή της NASA, όταν 40 ασπρόμαυρες αποτυπώσεις του γαλαξία συνδυάστηκαν και χρωματίστηκαν κατόπιν με βάση παλιότερες φωτογραφίες…
Άνθρωπος στο Διάστημα (1984)
Ήταν στις 7 Φεβρουαρίου 1984 όταν ο κυβερνήτης της διαστημικής κάψουλας Challenger απαθανάτισε τον αστροναύτη Bruce McCandless στην πρώτη ελεύθερη βόλτα ανθρώπου στο Διάστημα (χωρίς σχοινιά δηλαδή)! Ο τολμηρός διαστημάνθρωπος περιηγήθηκε στο Υπερπέραν χωρίς τα δεσμά και την ασφάλεια που αυτά παρέχουν, πηγαίνοντας εκεί που κανείς αστροναύτης δεν είχε πάει…
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός με φόντο τον Ήλιο (2011)
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης στις 4 Ιανουαρίου 2011, όπως απαθανατίστηκε από τηλεσκόπιο του Ομάν. Υπέροχο, όπως κι αν το δεις…
Ηλιοβασίλεμα στον Άρη (2005)
Πώς είναι άραγε ένα ηλιοβασίλεμα στον Κόκκινο Πλανήτη; Εξίσου εντυπωσιακό με της Γης; Το ρομποτικό όχημα της NASA, Spirit, έβαλε σκοπό να το ανακαλύψει αυτό, γι’ αυτό και κάρφωσε τα μηχανικά του μάτια πάνω του, όντας στην επιφάνεια του Άρη. Όσο για τη φαντασμαγορία, συστάσεις δεν χρειάζεται…
Η Ωχρή Μπλε Κηλίδα (1990)
Η ανατρεπτική αυτή εικόνα της Γης είναι μία από τις 60 φωτογραφίες που τράβηξε το Voyager 1στις 14 Φεβρουαρίου 1990 από μια απόσταση μεγαλύτερη από 6 δισ. χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας! Η Γη δεν είναι παρά μια μικροσκοπική κηλίδα στον ωκεανό της κοσμικής απεραντοσύνης…
Το Μάτι του Θεού (2004)
Το κόσμημα αυτό της ουράνιας φωτογραφίας παραμένει μια από τις εμβληματικότερες αστρονομικές εικόνες, παρουσιάζοντας το ουράνιο σώμα Helix Nebula. Το πλανητικό νεφέλωμα πεθαίνει, με τι τρόπο όμως το κάνει! Και πάλι μια ευγενική χορηγία του τηλεσκοπίου Hubble…
H Γαλάζια Σφαίρα (1972)
Η άποψη της Γης από απόσταση 45.000 χιλιόμετρων παραμένει η πιο αναγνωρίσιμη ίσως αστρονομική εικόνα όλων των εποχών και είναι παρακαταθήκη της αποστολής του Apollo 17 στον δρόμο του για το Φεγγάρι. Ήταν στις 7 Δεκεμβρίου 1972 όταν το πλήρωμα του Apollo χάρισε στην ανθρωπότητα το αρχέτυπο το ίδιο της διαστημικής περιπέτειας του ανθρώπου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου