Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΠΥΡΕΤΟΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Ευρώπη σε κρίση: Όλοι μαζεύουν χρυσό – Τι φοβούνται;



Η αναταραχή στην Ευρώπη προκαλεί κύμα αγοράς χρυσού,
καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας συνεχίζει να αποθηκεύει πολύτιμο μέταλλο,
σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι φόβοι για μια πιθανή ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, έφεραν τις λιανικές επενδύσεις σε χρυσό
να φτάνουν τους 47 τόνους, μια αύξηση 19% σε σχέση με πέρυσι.

Οι ευρωπαίοι επενδυτές άρπαξαν ράβδους χρυσού και νομίσματα με ταχύ ρυθμό κατά το δεύτερο τρίμηνο,
καθώς οι αναταραχές στην Ελλάδα απείλησαν να ωθήσουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης.

Το World Gold Council (WGC) είπε ότι η ζήτηση στην Ευρώπη για το πολύτιμο μέταλλο
αυξήθηκε απότομα κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο
του προηγούμενου έτους, εν μέσω ταχείας αγοράς πολύτιμων μετάλλων, ακόμα και καθώς
η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά 12%, σε χαμηλά έξι ετών με 915 τόνους.
 


Η αύξηση στην Ευρώπη καθοδηγείται από τη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε 24%, με 24,1 τόνους κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η ζήτηση στην Αυστρία και την Ελβετία αυξήθηκε επίσης σημαντικά, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση τάσεων του WGC.



«Οι φόβοι μιας πιθανής ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη είδε τις λιανικές επενδύσεις σε χρυσό να φτάνουν τους 47 τόνους, μια αύξηση 19% σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει η έκθεση.

Ο Alistair Hewitt, επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών της αγοράς στο WGC, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή αγορά χρυσού πήγε από το να είναι «ανύπαρκτη» στο να γίνει η «ηγετική αγορά ράβδων και κερμάτων του κόσμου», περνώντας μπροστά από την Ινδία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι spot τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό πενταετίας τον περασμένο μήνα, με τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει σύντομα τα επιτόκια εν μέσω μιας ενισχυμένης οικονομίας. Ο χρυσός θεωρείται επίσης ότι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής στις αγορές.

Ο κ Hewitt είπε ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός μικροεπενδυτών αγόραζαν μικρότερες ποσότητες χρυσού και όχι ράβδους χρυσού, οι οποίες έγιναν δημοφιλής στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2012.




«Πολλά από τα νομίσματα που αγοράστηκαν είναι μικρότερης αξίας, το οποίο μπορούμε να αντιπαραθέσουμε με την οικονομική κρίση, όταν υπήρχαν μεγαλύτερες ονομαστικές αξίες που αγοράζονταν. Αυτό που υποδεικνύει, είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους που θέλουν να κερδίσουν έκθεση σε ράβδους και νομίσματα είναι οι μικρότεροι επενδυτές λιανικής.

Ιδιώτες επενδυτές έχουν επίσης συσσωρευτεί στο χρυσό ως εξασφάλιση έναντι της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων € 1.1 τρισ. τον Ιανουάριο, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.

«Οι άνθρωποι ψάχνουν να προστατεύσουν τον πλούτο τους,» είπε ο κ Hewitt. «Ο πλούτος έχει διαβρωθεί με πολλούς τρόπους, θα μπορούσε να είναι μέσω υψηλού πληθωρισμού, αδυναμία νομίσματος, θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι θέλουν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο τους. Ο Χρυσός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.

«Φέτος η Ελλάδα ήταν μπροστά και στο κέντρο σε σχέση με τα πρωτοσέλιδα και είχαμε την ΕΚΤ να εμπλέκεται με πρωτοφανή ποσοτική χαλάρωση. Πολλοί επενδυτές σκέφτονται:. Πώς θα καταλήξει αυτό; Η Ελλάδα και η ποσοτική χαλάρωση είχαν αντίκτυπο στο ευρώ , τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω την περιουσία μου; Λοιπόν, ο χρυσός είναι μέρος της λύσης.».

Το WGC είπε ότι μια μείωση 25% της ζήτησης στην Ινδία και μια πτώση 5% στην Κίνα αντιπροσώπευαν το ήμισυ περίπου της συνολικής πτώσης. Ο χρυσός σε αυτές τις αγορές χρησιμοποιείται κυρίως για κοσμήματα.

«Αδηφάγος» η ρωσική ζήτηση για χρυσό
Η έκθεση έδειξε ότι η ζήτηση για χρυσό παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ήταν καθαροί αγοραστές για 18ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο.

Η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας συνέχισε να οδηγεί -τρέφοντας την «αδηφάγα όρεξη» με καθαρές αγορές 36,8 τόνων κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Αυτό έφερε τα αποθέματά της σε χρυσό στους 1.275 τόνους, τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον μερίδιο 13% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας.




Η ρωσική οικονομία υποφέρει από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων έξι ετών από την μείωση κατά το ήμισυ των τιμών του πετρελαίου από τον περασμένο Ιούλιο και τις Δυτικές κυρώσεις που προκλήθηκαν από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η κυβέρνηση έχει τριπλασιάσει τα αποθέματα χρυσού της κατά την τελευταία δεκαετία, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πυρομαχικά για να αντισταθμίσει την απότομη πτώση του ρουβλίου.

Τον περασμένο μήνα, η Elvira Nabiullina, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η χώρα σχεδιάζει να ενισχύσει τα αποθέματα σε συνάλλαγμα και χρυσό μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Οι ενδείξεις είναι ότι η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί το χρυσό ως κύριο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο και είναι πιθανό ότι θα συνεχίσει να προσθέτει στα αποθεματικά της», είπε ο κ Hewitt. «Η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά χρυσού, ιδίως στη ζήτηση της κεντρικής τράπεζας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου