500
εκατομμύρια έκαναν φτερά από το ΤΤ...πόσοι προφυλακίστηκαν
Kοντεύει να ξεχαστεί η υπόθεση ...από την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη.
Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο
από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), στο διάστημα 2006 έως 2012.
Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις
και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό,
σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις:
Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:
- Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
- Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).
- Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
- Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis – Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.
- Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».
- Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική» .
- Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.
- Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).
- Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.
- Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους >17 εκατ.).
- Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.
- Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.
Αγγελος Φιλιππίδης: Από το Κολούμπια, στον ΠΑΟ και το Τ.Τ.
Ο Αγγελος Φιλιππίδης είναι το πιο γνωστό από τα πρώην
στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές
επιστήμες στη Νέα Υόρκη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση
Επιχειρήσεων και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο
Columbia.
Διετέλεσε γενικός διευθυντής της «Εμπορική Χρηματιστηριακή» (1991-1993) και διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της «Εμπορική Κεφαλαίου» (1993-1994). Στη συνέχεια υπήρξε γενικός διευθυντής της «Διεθνής Χρηματιστηριακή» (1994) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ομιλος Διεθνών Συμβούλων» (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Την περίοδο 2000-2003 ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και από το 2003 έως σήμερα ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και σε χώρες της Βαλκανικής.
Διετέλεσε και υπεύθυνος της οικονομικής επιτροπής της ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση το 2004.
Τον Οκτώβριο του 2007 τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το τελευταίο διάστημα ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Το κατηγορητήριο
Από τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας, αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στον πρώην πρόεδρο Αγγελο Φιλιππίδη.
Διώκεται για κακουργηματική απιστία και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.
Ανακαλύφθηκαν όμως και συγκεκριμένα εμβάσματα και καταθέσεις σε λογαριασμούς συνολικού ύψους 6.042.436 ευρώ εκ των οποίων προκύπτει διαφορά 1.490.457 ευρώ σε σχέση με τα δηλωθέντα στην Εφορία.
Διώκεται για κακουργηματική απιστία και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης
Επίσης, η εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος σημειώνει ότι υπέρογκα δάνεια δόθηκαν κατά παράβαση τραπεζικών κριτηρίων.
Ανάμεσα στις συμβάσεις που ελέγχονται είναι δύο ομολογιακά δάνεια που συνήφθησαν το 2009 για ποσά 7 εκατομμυρίων και 10 εκατομμυρίων αντιστοίχως, με την εταιρία του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα - Αναστασίας Βάτσικα.
Ελέγχονται επίσης ομολογιακά δάνεια που δόθηκαν στην Aspen Ακινήτων ΑΕ ύψους 22,4 εκατομμυρίων ευρώ και 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, στην Almond Ακινήτων ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ και στην Ektasis Development ΑΕ ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ.
Κυριάκος Γριβέας: Ο ΟΝΝΕΔίτης και η... «πράσινη ανάπτυξη»
Το δάνειο, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε και αποταμιεύτηκε σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή σε λίγες μόνο ημέρες. Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν ακίνητα του ζεύγους αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξήγαγε στην Αγγλία το μεγαλύτερο μέρος του δανείου προκειμένου να εξαγοράσει εκεί άλλες δύο επιχειρήσεις
Κλέων Παπαδόπουλος: Το golden boy από το LSE
Ο Κλεάνθης (Κλέων) Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (M.Sc) και στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας των ΗΠΑ (MBA). Εχει 25ετή διεθνή εμπειρία στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάσθηκε για τους οίκους Lloyds του Λονδίνου και Security Pacific και στη συνέχεια, επίσης στο Λονδίνο διετέλεσε
Θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την οικογένεια του Γιώργου Παπανδρέου
υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Swiss Bank Corporation, η SBC Warburg και η UBS, με καθήκοντα υπεύθυνου αγορών αρχικά για την Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα και μετέπειτα για ολόκληρη την Ευρώπη και τις ανερχόμενες αγορές.
Ο Κλέων Παπαδόπουλος διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.
Θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Κατά τη θητεία του στο Τ.Τ., δημοσιεύματα αναφέρονταν στις δραστηριότητες με τον Αντρίκο Παπανδρέου (ενοικίαση καταστημάτων ιδιοκτησίας της οικογένειάς του, χορηγίες κ.λπ.).
Γνωστή είχε γίνει και η κόντρα του με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Σπύρο Παντελιά, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε. Εργαζόμενοι του Τ.Τ. είχαν καταγγείλει ότι ο πρόεδρος χρέωνε τα προσωπικά του έξοδα στην τράπεζα. Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία ότι αγόρασε ειδικό ψυγείο των 1.500 ευρώ για να συντηρεί στη σωστή θερμοκρασία τα κρασιά του, το οποίο πλήρωσε το Τ.Τ.. Ο κ. Παπαδόπουλος στην επιστολή παραίτησης του, τον Ιανουάριο 2013 μεταξύ των άλλων αναφερόταν στις μεταρρυθμίσεις που έκανε στις δομές του Τ.Τ. «βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τις εγκριτικές διαδικασίες, τον έλεγχο κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση και άλλα. Αλλά, το σημαντικότερο όλων ήταν το ότι κρατήσαμε τους Ελληνες πελάτες - καταθέτες μαζί μας, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μαζί τους».
Το κατηγορητήριο
Κατηγορείται για απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Παράλληλα, εκτός από την άμεση συνέργεια κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα).
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, έμεινε ορφανός το 1990, στα 18 του χρόνια. Ο πατέρας του, Βασίλης Λαυρεντιάδης, είχε το 50% μια μικρής εταιρείας διανομής χημικών προϊόντων στο Αιγάλεω, της Νεοχημικής.
Ο Λαυρέντης αναγκάστηκε, όπως έχει δηλώσει, να αρχίσει να δουλεύει στην πατρική εταιρεία που απασχολούσε 20 άτομα. Αποφάσισε, ωστόσο, να παρακολουθήσει νυχτερινά μαθήματα λογιστικής στο Αμερικάνικο Κολέγιο.
Το 1996 αγοράζει το ποσοστό του συνεταίρου του στην Νεοχημική και ένα χρόνο αργότερα, ιδρύει τη φαρμακευτική εταιρία Alapis στην οποία ακολουθεί επιθετική επιχειρηματική πολιτική με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα.
Την ίδια εποχή ο Λαυρεντιάδης γίνεται τραπεζίτης αγοράζοντας μετοχές της Omega Bank.
Ενα χρόνο μετά αποχώρησε από την Τράπεζα αγοράζοντας μία άλλη, την Proton Bank.
Από την Deutsche Bank τη διεκδίκησε η Salomon Brothers και στη συνέχεια η Credit Suisse όπου σύντομα, μέσα από μία ταχύτατη εξέλιξη προήχθη σε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors.
Από τις αρχές της καριέρας της ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management).
Το 2009 η Αναστασία αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους παρά τις προσπάθειες της Credit Suisse να την μεταπείσουν.
Διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς έως το 2010 και στη συνέχεια Chief Risk Officer στο ΤΤ. Επελέγη για τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα κανονίζει την τύχη των ελληνικών τραπεζών και συντάσσει το πόρισμα για τα warrants.
Το κατηγορητήριο
Απο το πόρισμα της εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης
Παπανδρέου για τα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ. προκύπτει μείζον ζήτημα για την
ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς η επικεφαλής του
Αναστασία Σακελλαρίου, εμπλέκεται στην υπόθεση των δανείων.
Το όνομα της είναι μεταξύ των 23 στελεχών - νυν και πρώην- του Τ.Τ. εις βάρος των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία για το ΤΤ υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Στον ένα χρόνο (2012) που είχε εργασθεί στο Τ.Τ. είχε χειριστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως chief risk officer (CRO), την αναδιάρθρωση κάποιου δανείου, που αναφέρεται στη δικογραφία, ως μέλος Επιτροπής Πιστοδοτήσεων, στις οποίες μετείχαν συνολικά 25 στελέχη της τράπεζας.
Kοντεύει να ξεχαστεί η υπόθεση ...από την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη.
Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνολική ζημιά που υπέστη το Δημόσιο
από τα σκάνδαλα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), στο διάστημα 2006 έως 2012.
Το ποσό αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν από τις διοικήσεις
και τις υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο διάστημα αυτό,
σε γνωστούς επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις:
- της εταιρείας BESTLINE (του Ομίλου Κοντομηνά)- ζημιά ύψους 138.750.467 Ευρώ
- του ομίλου Κοντομηνά (με τον όμιλο ΔΕΜΚΟ)- ζημιά > 38.500.000 ευρώ
- του ομίλου Κοντομηνά: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος > 12.500.000 ευρώ
- του ομίλου Λαυρεντιάδη: ζημιά 105.384.605 ευρώ (σε προσωπικούς λογαριασμούς Λαυρεντιάδη)
- και του ομίλου Γριβέα: ζημιά 17.641.000 ευρώ για δάνειο ύψους 170.000.000 ευρώ
- Δημήτρης Κοντομηνάς, απάτη στρεφόμενη κατά του Δημοσίου - άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
- Άγγελος Φιλιππίδης, απάτη κατά του Δημοσίου - απιστία
- Μάριος Βαρότσης, απάτη κατά του Δημοσίου - απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
- Αλεξάνδρα Λιακοπούλου και Ιωάννης Ρόρρης, απάτη κατά του Δημοσίου
- Παναγιώτα Μπέζα, απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
- Κλέων Παπαδόπουλος, Φωτεινή Κρέστα, Διον. Γκολφινόπουλος, Χαράλαμπος Σιγανος, Χρ. Μαρουσος, Δημήτριος Κυπαρίσσης, Γ. Ξυφαράς, Αθανάσιος Χασάπης, Χαρ. Γιαγκούδης, Λυμπέρης Κατσιουλέρης, Γ. Στάμνος, Γεώργιος Μπρίνταλος, Σπυρίδων Πολίτης, Αντώνιος Καμινάρης, Περικλής Χανάκης, Ιωάννης Τσαγδής και Αναστασία Σακελλαρίου, απιστία από κοινού
- Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Λυδία Κεκρίδου, Ιωάννης Λεβεντίδης και Σπυρίδων Παντελιάς, απιστία από κοινού κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας
- Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Παναγιώτης Ευθυμίου και Ευάγγελος Αποστολάτος, συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
- Μαγδαληνή Ευθυμίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ευάγγελος Ευθυμίου, Κυρ. Γριβέας και Αναστασία Βάτσικα, άμεση συνέργεια σε απιστία - νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
- Περικλής Λίβας, άμεση συνέργεια σε απιστία - άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
- Βίκτωρ Ρέστης, Γεώργιος Δασκαλάκης, R. Zivanic και Δημ. Μπακατσέλος, άμεση συνέργεια σε απιστία)
Οι κύριοι σταθμοί στην εξέλιξη της υπόθεσης:
- Τον Αύγουστο του 2009 ο Άγγελος Φιλιππίδης, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης, αγοράζει CDS ύψους 950.000.000 ευρώ. Τα πούλησε το Δεκέμβριο κερδοσκοπώντας έναντι του ελληνικού Δημοσίου.
- Τον Σεπτέμβριο του 2010 γίνεται αποτίμηση του ΤΤ και της ΑΤΕ από συμβούλους της κυβέρνησης (Deutsche Bank, HSBC BANK και Lazard Freres).
- Τον Οκτώβριο του 2011 γίνεται καταγγελία δανειακών συμβάσεων, που μπήκαν στην κατηγορία των "Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων", καθώς δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες. Η μεταβίβαση χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
- Τον Δεκέμβριο του 2011 το ΤΤ απορροφά την τράπεζα TBank (πρώην Aspis – Κλέων Παπαδόπουλος, κλπ), προκαλώντας «άνοιγμα» ύψους 3,5 δισ.
- Τον Αύγουστο του 2012 ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει το ΤΤ «μη βιώσιμο».
- Τον Ιανουάριο του 2013 ιδρύεται «νέο ΤΤ» μετά από διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα χρέη της «κακής» εκκαθαρίζονται από το Κράτος. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την απόφαση «ακατανόητη και εγκληματική» .
- Τον Μάρτιο του 2013 καταφεύγουν στο ΣτΕ 2.087 μέτοχοι για να γίνει ανάκληση της άδειας του νέου ΤΤ.
- Τον Ιούλιο του 2013 αποφασίζετε η παραχώρηση του «καλού» τμήματος του ΤΤ στην Eurobank. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη διαδικασία «ληστεία τραπέζης» και κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα για «χειραγώγηση μετοχής» μετά τις δηλώσεις του για «μη βιώσιμο ΤΤ»).
- Τον Ιανουάριο του 2014, πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου οδήγησε στη σύλληψη τριών από τους 25 κατηγορούμενους. Απολογία Κοντομηνά. Ο Φιλιππίδης παραμένει στο εξωτερικό.
- Τον Σεπτέμβριο του 2014 οδηγείται στον ανακριτή το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα (για δάνεια ύψους >17 εκατ.).
- Τον Μάιο του 2015 παραιτείται η Αναστασία Σακελλαρίου, ΔΣ του ΤΧΣ, κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εμπλοκής της στο σκάνδαλο.
- Τον Σεπτέμβριο του 2015 παραπέμπονται 40 άτομα για την υπόθεση των δανείων. Ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες Άγγελος Φιλιππίδης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Κοντομηνάς, Περικλής Λίβας, Βίκτωρας Ρέστης, Δημήτρης Μπακατσέλος, η πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, και οι Κυριάκος Γριβέας και Μαρία Βάτσικα.
Tα επτά πρόσωπα κλειδιά
Επτά πρόσωπα, επτά ποινικές διώξεις κι επτά παράλληλες
-μικρές και μεγαλύτερες- ιστορίες. Το πόρισμα - «καταπέλτης» για το Ταχυδρομικό
Ταμιευτήριο φέρνει στο προσκήνιο τις άγνωστες διαδρομές επτά προσώπων που, με
τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, είτε στη δημόσια
ζωή είτε στα κέντρα ισχύος του επιχειρηματικού και οικονομικού
κόσμου.
Αγγελος Φιλιππίδης, Κυριάκος Γριβέας, Κλέων
Παπαδόπουλος, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Μάριος Βαρότσης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης,
Αναστασία Σακελλαρίου.
Αγγελος Φιλιππίδης: Από το Κολούμπια, στον ΠΑΟ και το Τ.Τ.
Διετέλεσε γενικός διευθυντής της «Εμπορική Χρηματιστηριακή» (1991-1993) και διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της «Εμπορική Κεφαλαίου» (1993-1994). Στη συνέχεια υπήρξε γενικός διευθυντής της «Διεθνής Χρηματιστηριακή» (1994) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ομιλος Διεθνών Συμβούλων» (1994-1999), που παρείχε συμβουλές σε επιχειρήσεις για θέματα στρατηγικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Την περίοδο 2000-2003 ήταν πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και από το 2003 έως σήμερα ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό και τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και σε χώρες της Βαλκανικής.
Διετέλεσε και υπεύθυνος της οικονομικής επιτροπής της ΝΔ πριν γίνει κυβέρνηση το 2004.
Τον Οκτώβριο του 2007 τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Το τελευταίο διάστημα ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Το κατηγορητήριο
Από τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας, αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στον πρώην πρόεδρο Αγγελο Φιλιππίδη.
Διώκεται για κακουργηματική απιστία και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.
Ανακαλύφθηκαν όμως και συγκεκριμένα εμβάσματα και καταθέσεις σε λογαριασμούς συνολικού ύψους 6.042.436 ευρώ εκ των οποίων προκύπτει διαφορά 1.490.457 ευρώ σε σχέση με τα δηλωθέντα στην Εφορία.
Διώκεται για κακουργηματική απιστία και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης
Επίσης, η εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος σημειώνει ότι υπέρογκα δάνεια δόθηκαν κατά παράβαση τραπεζικών κριτηρίων.
Ανάμεσα στις συμβάσεις που ελέγχονται είναι δύο ομολογιακά δάνεια που συνήφθησαν το 2009 για ποσά 7 εκατομμυρίων και 10 εκατομμυρίων αντιστοίχως, με την εταιρία του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα - Αναστασίας Βάτσικα.
Ελέγχονται επίσης ομολογιακά δάνεια που δόθηκαν στην Aspen Ακινήτων ΑΕ ύψους 22,4 εκατομμυρίων ευρώ και 12,8 εκατομμυρίων ευρώ, στην Almond Ακινήτων ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ και στην Ektasis Development ΑΕ ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ.
Κυριάκος Γριβέας: Ο ΟΝΝΕΔίτης και η... «πράσινη ανάπτυξη»
Ο Κυριάκος Γριβέας ήταν φαρμακοποιός. Ξεκίνησε την
επιχειρηματική του δράση με τη σύσταση μιας εταιρείας για επιστημονικές εκδόσεις
με έδρα στο Μαρούσι σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.
Την ίδια περίοδο η Αναστασία Βάτσικα -μετέπειτα σύζυγός του- είχε τη C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια. Μετά τον γάμο τους η εταιρεία αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank.
Δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club» στο Ελληνικό, Καρπενήσι, Καλτεζιώτη και Μικρό Πάπιγκο.
Ο Γριβέας και η Βάτσικα γιγάντωσαν τις εταιρείες τους, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα
Μπορεί να ξεκίνησε από τη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ, αλλά η θητεία του εκεί δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου
πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων».
Μπορεί να ξεκίνησε από τη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ, αλλά η θητεία του εκεί δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως με τον Νίκο και τον Αντρίκο.
Το κατηγορητήριο
Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην απιστία από την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο κατά 300.000 ευρώ και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κυριάκος Γριβέας εξήγαγε στην Αγγλία το μεγαλύτερο μέρος του δανείου που είχε λάβει με τη σύζυγό του κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 από τον Φιλιππίδη και το ΤΤ, προκειμένου να εξαγοράσει εκεί άλλες δύο επιχειρήσεις.
Την ίδια περίοδο η Αναστασία Βάτσικα -μετέπειτα σύζυγός του- είχε τη C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια. Μετά τον γάμο τους η εταιρεία αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank.
Δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club» στο Ελληνικό, Καρπενήσι, Καλτεζιώτη και Μικρό Πάπιγκο.
Ο Γριβέας και η Βάτσικα γιγάντωσαν τις εταιρείες τους, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα
Μπορεί να ξεκίνησε από τη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ, αλλά η θητεία του εκεί δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου
πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων».
Μπορεί να ξεκίνησε από τη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ, αλλά η θητεία του εκεί δεν τον εμπόδισε να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως με τον Νίκο και τον Αντρίκο.
Το κατηγορητήριο
Ο Κυριάκος Γριβέας και η Αναστασία Βάτσικα, κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στην απιστία από την οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο κατά 300.000 ευρώ και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κυριάκος Γριβέας εξήγαγε στην Αγγλία το μεγαλύτερο μέρος του δανείου που είχε λάβει με τη σύζυγό του κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 από τον Φιλιππίδη και το ΤΤ, προκειμένου να εξαγοράσει εκεί άλλες δύο επιχειρήσεις.
Το δάνειο, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε και αποταμιεύτηκε σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή σε λίγες μόνο ημέρες. Οι εμπράγματες εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν ακίνητα του ζεύγους αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Εξήγαγε στην Αγγλία το μεγαλύτερο μέρος του δανείου προκειμένου να εξαγοράσει εκεί άλλες δύο επιχειρήσεις
Κλέων Παπαδόπουλος: Το golden boy από το LSE
Ο Κλεάνθης (Κλέων) Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics (M.Sc) και στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας των ΗΠΑ (MBA). Εχει 25ετή διεθνή εμπειρία στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εργάσθηκε για τους οίκους Lloyds του Λονδίνου και Security Pacific και στη συνέχεια, επίσης στο Λονδίνο διετέλεσε
Θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την οικογένεια του Γιώργου Παπανδρέου
υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Swiss Bank Corporation, η SBC Warburg και η UBS, με καθήκοντα υπεύθυνου αγορών αρχικά για την Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα και μετέπειτα για ολόκληρη την Ευρώπη και τις ανερχόμενες αγορές.
Ο Κλέων Παπαδόπουλος διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.
Θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Κατά τη θητεία του στο Τ.Τ., δημοσιεύματα αναφέρονταν στις δραστηριότητες με τον Αντρίκο Παπανδρέου (ενοικίαση καταστημάτων ιδιοκτησίας της οικογένειάς του, χορηγίες κ.λπ.).
Γνωστή είχε γίνει και η κόντρα του με τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Σπύρο Παντελιά, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε. Εργαζόμενοι του Τ.Τ. είχαν καταγγείλει ότι ο πρόεδρος χρέωνε τα προσωπικά του έξοδα στην τράπεζα. Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία ότι αγόρασε ειδικό ψυγείο των 1.500 ευρώ για να συντηρεί στη σωστή θερμοκρασία τα κρασιά του, το οποίο πλήρωσε το Τ.Τ.. Ο κ. Παπαδόπουλος στην επιστολή παραίτησης του, τον Ιανουάριο 2013 μεταξύ των άλλων αναφερόταν στις μεταρρυθμίσεις που έκανε στις δομές του Τ.Τ. «βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τις εγκριτικές διαδικασίες, τον έλεγχο κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση και άλλα. Αλλά, το σημαντικότερο όλων ήταν το ότι κρατήσαμε τους Ελληνες πελάτες - καταθέτες μαζί μας, ενισχύοντας τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει μαζί τους».
Το κατηγορητήριο
Κατηγορείται για απιστία από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Παράλληλα, εκτός από την άμεση συνέργεια κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα).
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Ο άνθρωπος που τα ήθελε όλα
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, έμεινε ορφανός το 1990, στα 18 του χρόνια. Ο πατέρας του, Βασίλης Λαυρεντιάδης, είχε το 50% μια μικρής εταιρείας διανομής χημικών προϊόντων στο Αιγάλεω, της Νεοχημικής.
Ο Λαυρέντης αναγκάστηκε, όπως έχει δηλώσει, να αρχίσει να δουλεύει στην πατρική εταιρεία που απασχολούσε 20 άτομα. Αποφάσισε, ωστόσο, να παρακολουθήσει νυχτερινά μαθήματα λογιστικής στο Αμερικάνικο Κολέγιο.
Το 1996 αγοράζει το ποσοστό του συνεταίρου του στην Νεοχημική και ένα χρόνο αργότερα, ιδρύει τη φαρμακευτική εταιρία Alapis στην οποία ακολουθεί επιθετική επιχειρηματική πολιτική με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα.
Την ίδια εποχή ο Λαυρεντιάδης γίνεται τραπεζίτης αγοράζοντας μετοχές της Omega Bank.
Ενα χρόνο μετά αποχώρησε από την Τράπεζα αγοράζοντας μία άλλη, την Proton Bank.
Αμέσως μετά την αγορά, οι δύο τράπεζες συγχωνεύτηκαν με
τρόπο που δημιούργησε αρκετό θόρυβο.
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους του καθώς οι έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών της Τράπεζας της Ελλάδος οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός μεγάλου τραπεζικού σκανδάλου με επισφαλή δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2004 ιδρύει τη φαρμακευτική εταιρία Alapis στην οποία ακολουθεί επιθετική επιχειρηματική πολιτική με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα.
Το κατηγορητήριο
Ο Λαυρεντιάδης κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ανάμεσα στις υποθέσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας είναι το δάνειο των 100 εκατομμυρίων ευρώ προς τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που είναι κατηγορούμενος και σε αυτή την υπόθεση και ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για τα αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής ομάδας, απάτη από κοινού σε βάρος του δημοσίου, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τα παράνομα δάνεια της Proton Bank.
Μάριος Βαρότσης: Ο “άγνωστος” σύμβουλος
Ο 48χρονος Μάριος Βαρότσης υπήρξε πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τ.Τ. στο οποίο είχε προσληφθεί επί διοίκησης Πάνου Τσουπίδη που είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα.
Είχε αναλάβει το κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής και των θυγατρικών.
Οι συμβάσεις του ανανεώθηκαν και με τις μετέπειτα διοικήσεις της τράπεζας και παρέμεινε στην θέση του μέχρι και χθες.
Είχε προσληφθεί επί διοίκησης Πάνου Τσουπίδη που είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα
Μετά την διάσπαση του Τ.Τ. έγινε αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις θυγατρικές και επικεφαλής της θυγατρικής του Τ.Τ., Post Insurance BROKERAGE Μεσίτες Ασφαλίσεων.
Στις 11 Μαρτίου 2013, μετά από παραίτηση του τότε προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Χαράλαμπου Σιγανού, εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής του Τ.Τ., με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον ίδιο.
Το κατηγορητήριο
Βάση του πορίσματος, κατηγορείται για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα καθώς το όνομά του εμπλέκεται στις «αμαρτωλές» περιόδους με τα δάνεια που δίνονταν αφειδώς και χωρίς να έχει ο δανειολήπτης τις εγγυήσεις πως μπορεί να τα αποπληρώσει.
Υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
Χαράλαμπος Γιαγκούδης: Ο “εκλεκτός” του Αγγελου
Ο 47χρονος σήμερα Χαράλαμπος Γιαγκούδης υπήρξε εκ των διευθυντικών στελεχών του Τ.Τ.. Προσελήφθη επί διοίκησης του Αγγελου Φιλιππίδη.
Τον Μάρτιο του 2008 στις αναβαθμίσεις που έκανε τότε η διοίκηση, ο Γιαγκούδης ορίστηκε εκ των αναπληρωτών γενικών διευθυντών της γενικής διεύθυνσης εργασιών δικτύου της τράπεζας. Αποχώρησε από το ΤΤ το 2009.
Το κατηγορητήριο
Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, στο οποίο αποδίδονται πέντε κακουργηματικές κατηγορίες σε στελέχη του ΤΤ και στους επιχειρηματίες, ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης οδηγήθηκε στην Ασφάλεια ως κατηγορούμενος επιχειρηματίας αλλά και ως παλαιότερο στέλεχος του ΤΤ που συμμετείχε στη Επιτροπή Δανειοδοτήσεων με το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση.
Αναστασία Σακελλαρίου: Από το Αρσάκειο στο City
Η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι απόφοιτος του Αρσάκειου Τοσιτσειου, με σπουδές στα πανεπιστήμια Warwick και Reading με ειδίκευση μεταπτυχιακού τίτλου στο International Banking & Financial Services.
H επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στη Deutsche Bank στο Λονδίνο.
Τραπεζίτες του City που θυμούνται τη νεαρή Αναστασία από τα πρώτα της βήματα, σημειώνουν πως από την αρχή ξεχώρισε για την οξυδέρκεια, τη σκληρή δουλειά και το δυναμισμό της και μπήκε στο fast track, επελέγη από νωρίς να δουλέψει κατευθείαν για πολύ senior στελέχη και έτσι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους του καθώς οι έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών της Τράπεζας της Ελλάδος οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός μεγάλου τραπεζικού σκανδάλου με επισφαλή δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2004 ιδρύει τη φαρμακευτική εταιρία Alapis στην οποία ακολουθεί επιθετική επιχειρηματική πολιτική με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα.
Το κατηγορητήριο
Ο Λαυρεντιάδης κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ανάμεσα στις υποθέσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας είναι το δάνειο των 100 εκατομμυρίων ευρώ προς τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που είναι κατηγορούμενος και σε αυτή την υπόθεση και ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για τα αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής ομάδας, απάτη από κοινού σε βάρος του δημοσίου, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τα παράνομα δάνεια της Proton Bank.
Μάριος Βαρότσης: Ο “άγνωστος” σύμβουλος
Ο 48χρονος Μάριος Βαρότσης υπήρξε πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τ.Τ. στο οποίο είχε προσληφθεί επί διοίκησης Πάνου Τσουπίδη που είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα.
Είχε αναλάβει το κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής και των θυγατρικών.
Οι συμβάσεις του ανανεώθηκαν και με τις μετέπειτα διοικήσεις της τράπεζας και παρέμεινε στην θέση του μέχρι και χθες.
Είχε προσληφθεί επί διοίκησης Πάνου Τσουπίδη που είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τα δομημένα ομόλογα
Μετά την διάσπαση του Τ.Τ. έγινε αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις θυγατρικές και επικεφαλής της θυγατρικής του Τ.Τ., Post Insurance BROKERAGE Μεσίτες Ασφαλίσεων.
Στις 11 Μαρτίου 2013, μετά από παραίτηση του τότε προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Χαράλαμπου Σιγανού, εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής του Τ.Τ., με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον ίδιο.
Το κατηγορητήριο
Βάση του πορίσματος, κατηγορείται για άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα καθώς το όνομά του εμπλέκεται στις «αμαρτωλές» περιόδους με τα δάνεια που δίνονταν αφειδώς και χωρίς να έχει ο δανειολήπτης τις εγγυήσεις πως μπορεί να τα αποπληρώσει.
Υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.
Χαράλαμπος Γιαγκούδης: Ο “εκλεκτός” του Αγγελου
Ο 47χρονος σήμερα Χαράλαμπος Γιαγκούδης υπήρξε εκ των διευθυντικών στελεχών του Τ.Τ.. Προσελήφθη επί διοίκησης του Αγγελου Φιλιππίδη.
Τον Μάρτιο του 2008 στις αναβαθμίσεις που έκανε τότε η διοίκηση, ο Γιαγκούδης ορίστηκε εκ των αναπληρωτών γενικών διευθυντών της γενικής διεύθυνσης εργασιών δικτύου της τράπεζας. Αποχώρησε από το ΤΤ το 2009.
Το κατηγορητήριο
Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, στο οποίο αποδίδονται πέντε κακουργηματικές κατηγορίες σε στελέχη του ΤΤ και στους επιχειρηματίες, ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης οδηγήθηκε στην Ασφάλεια ως κατηγορούμενος επιχειρηματίας αλλά και ως παλαιότερο στέλεχος του ΤΤ που συμμετείχε στη Επιτροπή Δανειοδοτήσεων με το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση.
Αναστασία Σακελλαρίου: Από το Αρσάκειο στο City
Η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι απόφοιτος του Αρσάκειου Τοσιτσειου, με σπουδές στα πανεπιστήμια Warwick και Reading με ειδίκευση μεταπτυχιακού τίτλου στο International Banking & Financial Services.
H επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στη Deutsche Bank στο Λονδίνο.
Τραπεζίτες του City που θυμούνται τη νεαρή Αναστασία από τα πρώτα της βήματα, σημειώνουν πως από την αρχή ξεχώρισε για την οξυδέρκεια, τη σκληρή δουλειά και το δυναμισμό της και μπήκε στο fast track, επελέγη από νωρίς να δουλέψει κατευθείαν για πολύ senior στελέχη και έτσι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.
Από την Deutsche Bank τη διεκδίκησε η Salomon Brothers και στη συνέχεια η Credit Suisse όπου σύντομα, μέσα από μία ταχύτατη εξέλιξη προήχθη σε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors.
Από τις αρχές της καριέρας της ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management).
Το 2009 η Αναστασία αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους παρά τις προσπάθειες της Credit Suisse να την μεταπείσουν.
Διετέλεσε σύμβουλος του προέδρου της τράπεζας Πειραιώς έως το 2010 και στη συνέχεια Chief Risk Officer στο ΤΤ. Επελέγη για τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα κανονίζει την τύχη των ελληνικών τραπεζών και συντάσσει το πόρισμα για τα warrants.
Το κατηγορητήριο
Το όνομα της είναι μεταξύ των 23 στελεχών - νυν και πρώην- του Τ.Τ. εις βάρος των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία για το ΤΤ υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.
Στον ένα χρόνο (2012) που είχε εργασθεί στο Τ.Τ. είχε χειριστεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως chief risk officer (CRO), την αναδιάρθρωση κάποιου δανείου, που αναφέρεται στη δικογραφία, ως μέλος Επιτροπής Πιστοδοτήσεων, στις οποίες μετείχαν συνολικά 25 στελέχη της τράπεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου