Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας: Υποθηκεύσαμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο;
Το περασμένο καλοκαίρι λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βάλει υπογραφή σ΄ ένα ακόμη μνημόνιο,ακούστηκε για πρώτη φορά το “ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας”.Το…αποθεματικό του 50 δις!!!
Ο τότε ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος από τη πρώτη στιγμή που ακούστηκε αυτό το τρομερό νούμερο είχε πει σε συνομιλία που είχαμε ότι “στόχος είναι οι υδρογονάνθρακες”.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος πως μπορεί “συγκεντρωθούν” 50 δις σ΄ αυτό το “ταμείο”. Μέσω του οποίου η ελληνική δημόσια περιουσία θα είναι υπό τον έλεγχο ξενων για 100 χρόνια!
Όσο κι αν θέλει κάποιος να μην είναι καχύποπτος και μόνο η χρονική διάρκεια της “οικονομικής κατοχής” που προβλέπεται μέσω αυτού του ταμείου οδηγεί στη σκέψη ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες είναι ήδη υποθηκευμένοι.
Όλοι μας γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η εκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων έχουμε θα φέρει όλα τα “γεράκια” στη περιοχή μας.Η εκμετάλλευσή τους θα είναι πολύ δυσκόλοτερη υπόθεση από τον εντοπισμό και την άντλησή τους.Το θέμα ήταν και είναι πάντα πως θα διαπραγματευόμασταν την πιο συμφέρουσα για τη χώρα εκμετάλλευσή τους. Και το “ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας” δεν δείχνει να είναι καθόλου καλή ιδέα!
Το iskra.gr εκείνες τις “καυτές” ημέρες του περσινού καλοκαιριού είχε γράψει:
“Το Ταμείο αυτό που θα έχει ως στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στην ουσία την παράδοση και εκποίηση της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, αναμένεται να λάβει ως «προίκα» τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού και του φυσικού πλούτου της χώρας, όπως τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου να ενισχύσει το «χαρτοφυλάκιό» του με περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ και να προχωρήσει το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας”.
Η ύπαρξη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων από μόνη της δεν εξασφαλίζει τίποτα σε μια χώρα.Κι όπως η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει χώρες της Αφρικής,της Λατινικής Αμερικής,αλλά κι άλλες στην ‘ευρύτερη γειτονιά” μας,όπως το Αζερμπαϊτζάν έχουν σημαντικότατα κοιτάσματα,αλλά το 90% του πληθυσμού τους υποφέρει.Η Ελλάδα δεν πρεπει να προστεθεί σ΄ αυτό το κατάλογο των ενεργειακά πλούσιων χωρών με πάμφτωχους κατοίκους.Ούτε πρέπει να γίνει η λυση με μηδενικό κόστος για χώρες που αναζητούν απεγνωσμένα ενεργειακές πηγές όπως η Γερμανία. Υπάρχει για παραδειγμα και το μοντέλο της Νορβηγίας όπου το Ταμείο Συντάξεων έχει εισοδήματα από το πετρέλαιο και το αέριο που πουλάει η χώρα.
Κανένας από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει δημόσια ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες έχουν ήδη υποθηκευτεί.Ελπίζουμε ότι οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες θα αποδειχτούν λανθασμένες.Πολύ φοβόμαστε όμως ότι θα επαληθευτούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου