Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ

Τα μέρη του χοιρινού και πώς να τα εντάξετε στο μενού σας

Το χοιρινό είναι ένα ζώο παμφάγο, από το οποίο προκύπτουν αμέτρητες συνταγές. 
Είναι ένα κατοικίδιο το οποίο εκτρέφεται στα περισσότερα μέρη της γης.
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τα τμήματα του χοιρινού, καθώς και τη χρήση 
του καθενός από αυτά. 
Αναλυτικά:
Μπούτι (ζαμπόν)
Πίσω από την κοιλιά και έως την ουρά του χοιρινού βρίσκεται το μπούτι.
Προσφέρει προϊόντα όπως το ζαμπόν, το χοιρομέρι, το τρανς, το κιλότο, το στρογγυλό, το νουά.
Ενδείκνυται για μαγειρευτό φαγητό στην κατσαρόλα όπως λεμονάτο, κοκκινιστό ή για το φούρνο. Επίσης από τα καθαρά σημεία στο μπούτι προέρχεται και το σνίτσελ.

Σπάλα (ρακέτα ή παλέτα)
Στα μπροστινά άκρα του ζώου, βρίσκεται η σπάλα. Είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες ρακέτα ή παλέτα. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, ενώ πιο λεπτοκομμένη προσφέρεται για τηγανιά.
Μπριζόλες ράχης-σβέρκου
Οι μπριζόλες τεμαχίζονται σε κομμάτια πάχους  με τομή κάθετη προς τη σπονδυλική στήλη. Έχουν κόκκαλο και συνήθως ψήνονται στη σχάρα, στο φούρνο και στο τηγάνι. Από αυτές προέρχεται το λαρδί.
Στήθος-κοιλιά (παντσέτα)
Πίσω από τη σπάλα βρίσκεται το πίσω μέρος του στήθους και η κοιλιά.
Επίσης πριν το καρέ του χοιρινού βρίσκεται η τραβέρσα ή φαλτσέτα.
Η πανσέτα είναι αρκετά λιπαρό μέρος του ζώου, ενώ μας δίνει και μπριζολάκια ιδανικά για μαγείρεμα στο τηγάνι. Από το ίδιο σημείο προέρχεται το μπέικον και αρκετά ακόμα αλλαντικά, ενώ είναι ένα κομμάτι που προσφέρεται για κοντοσούβλι.
Κότσι μπρος και πίσω
Το κότσι βρίσκεται από το γόνατο του χοιρινού και κάτω. Πρόκειται για ένα κρέας κατάλληλο για αργό ψήσιμο είτε για κατσαρόλα είτε για βραστό.
Ψαρονέφρι
Είναι το φιλέτο του χοιρινού. Κρέας κατάλληλο για ψητό, στον ατμό, σνίτσελ ή εσκαλόπ.
Πόδι και ουρά
Χρησιμοποιούνται για πατσά, ενώ ταιριάζουν και με λαχανικά όπως το κουνουπίδι ή το λάχανο και μπορούν να γίνουν κοκκινιστά. Είναι το κομμάτι με την υψηλότερη ποσότητα ζελατίνης, με ικανότητα να πήζει εύκολα κατά το μαγείρεμα. 
Γλώσσα
Αν και δεν έχει το μέγεθος της μοσχαρίσιας κάποιοι την κάνουν είτε βραστή είτε κοκκινιστή. 
Κατηγορίες χοιρινών
- Χοιρινό Γάλακτος: αρσενικό ή θηλυκό μέχρι 20 κιλά.
- Γουρουνόπουλο, αρσενικό -ευνουχισμένο- άνω των 20 κιλών.
- Γουρουνοπούλα, θηλυκή, άνω των 20 κιλών.
- Γουρούνα, θηλυκή άνω των 50 κιλών που εκτρέφεται για αναπαραγωγή.
- Χοίρος ή κάπρος, αρσενικός άνω των 50 κιλών που εκτρέφεται για αναπαραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου