Οι πιο εντυπωσιακοί λαβύρινθοι που είδατε ποτέ
Πολύπλοκοι διάδρομοι, δαιδαλώδη περάσματα και αδιέξοδες στροφές για τον πιο απολαυστικό αποπροσανατολισμό!
Το θαύμα του ταξιδιού βασίζεται εξίσου τόσο στην περιπέτεια όσο και την αναποδιά. Τίποτα δεν είναι εξάλλου τόσο μαγευτικό όσο το να χαθείς σε ένα
μυστηριώδες έδαφος που δεν έχεις ιδέα για τι πρόκειται.
Κάτι που έχουμε απωλέσει ολότελα οι σημερινοί ταξιδιώτες με τις καλοσχεδιασμένες εκδρομές μας, τους ξεναγούς και τις υπηρεσίες πλοήγησης.
Μόνο ένας λαβύρινθος, απομεινάρι λες του παρελθόντος, μπορεί να μας υπενθυμίσει τι σήμαινε κάποτε το ταξίδι σε μια ανοίκεια χώρα.
Φτιαγμένοι παραδοσιακά για να κρατούν το κακό -ή τους εισβολείς- έξω, άλλοι πάλι έψαχναν να χαρίσουν αναζωογονητικές βόλτες, εμπειρίες διαλογισμού ή συμβολικές τσάρκες με έντονο το άρωμα της αναζήτησης.
Οι γραφιάδες της αρχαιότητας, από τον Ηρόδοτο, τον Πλίνιο και τον Στράβωνα,
όλοι εγκωμίαζαν τον δαιδαλώδη λαβύρινθο του φαραώ Αμενεμχέτ Γ’ του Μέσου Βασιλείου, ο οποίος έψαχνε να προστατεύσει την Πυραμίδα της Χαουάρα και ο Στράβωνας αποκαλούσε θαύμα του αρχαίου κόσμου.
Εμείς οι Έλληνες είχαμε τον Δαίδαλο να χτίζει τον Λαβύρινθο της Kνωσού, το μυθικό ανάκτορο με τα πολλά διαμερίσματα και τους πολύπλοκους διαδρόμους που θα κρατούσε τον Μινώταυρο εγκλωβισμένο εντός του.
Αλλά και οι βίκινγκς ναυτικοί, πριν ανοίξουν τα πανιά τους, έφτιαχναν πέτρινους λαβυρίνθους για να φυλακίσουν στις δομές τους τους μοχθηρούς ανέμους. Η λογοτεχνία αγάπησε εξίσου τις πολύπλοκες αυτές κατασκευές και ορόσημο είναι εδώ ο αργεντίνος συγγραφέας Χόρχε Λούις Μπόρχες.
Η ανθρωπότητα μαγεύτηκε από νωρίς με τους λαβυρίνθους και να γιατί…
Λαβύρινθος του Μπόρχες - Βενετία, Ιταλία
Το νησάκι της Βενετίας, Σαν Τζόρτζιο Ματζιόρε, φιλοξενεί έναν αινιγματικό λαβύρινθο αφιερωμένο στον λογοτέχνη που τόσο τους αγαπούσε. Είναι εμπνευσμένος μάλιστα από την ιστορία του Αργεντίνου «Ο κήπος με τα μονοπάτια που διακλαδώνονται». Η περιπέτεια γίνεται συνήθως με ξεναγό, μιας και αυτός ξέρει πώς να βγει από τη σχεδόν ενός χιλιομέτρου περίπλοκη διαδρομή…
Πάρκο Λαβυρίνθου της Όρτα - Βαρκελώνη, Ισπανία
Οι εργασίες για την κατασκευή του κρυμμένου αυτού διαμαντιού της Βαρκελώνης ξεκίνησαν το 1791, γεγονός που μετατρέπει τον Λαβύρινθο στον παλιότερο κήπο της πόλης. Οι κυπαρισσένιοι τοίχοι του δημιουργούν περισσότερα από 600 μέτρα στροφών και αδιεξόδων για να χαθείς με την καρδιά σου…
Λαβύρινθος της Αριάδνης - Μεσίνα, Ιταλία
Μπορεί να μοιάζει παλιότερος από τον λόφο που τον φιλοξενεί, στέκει ωστόσο αγέρωχος εδώ και λιγότερο από 30 χρόνια. Είναι έργο ιταλού γλύπτη που έβαλε τη Μεσίνα στον χάρτη των πιο ιδιαίτερων λαβυρίνθων του κόσμου…
Διακοσμητικοί Κήποι - Μαλαισία
Μπορεί η Ιταλία, η Γαλλία, η Αγγλία και η Ιρλανδία να έχουν την τιμητική τους ως απόλυτοι προορισμοί για τον αναζητητή των λαβυρίνθων, με ένα τέτοιο περίτεχνο κατασκεύασμα όμως μπήκε τελικά και η Μαλαισία στο στόχαστρο…
Ο Κήπος με τα Πυξάρια - Γαλλία
Ο πύξος είναι ένας αειθαλής θάμνος που φυτρώνει σε ορεινές περιοχές και έχει μικρά σκληρά φύλλα και κιτρινωπό ξύλο. Με ένα τέτοιο υλικό σμιλεύτηκε ο εκπληκτικός αυτός λαβύρινθος σε ιδιωτική κατοικία…
Υπόγεια Πόλη - Καππαδοκία, Τουρκία
Η υπόγεια πολιτεία της Ντερινκούγιου στην Καππαδοκία δεν είναι παίξε γέλασε. Μιλάμε για έναν τεράστιο οκταώροφο κυκεώνα από αδιέξοδα και παγίδες που φτάνει ως τα σπλάχνα της Γης. Χτισμένη κάπου μεταξύ 8ου-7ου αιώνα π.Χ. από τους αρχαίους Φρύγες, η αινιγματική πόλη στα έγκατα του πλανήτη μπορούσε να στεγάσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι ζούσαν άνετα εντός της για μερικούς μήνες. Οι στρατιώτες που θα κυνηγούσαν τον πληθυσμό στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της την είχαν εντελώς βαμμένη!
Μπάρα Ιμαμπάρα - Ουτάρ Πραντές, Ινδία
Το φρούριο της γνωστής ινδικής κομητείας χτίστηκε επίτηδες ως ένας τεράστιος λαβύρινθος για να προκαλεί σύγχυση και μεγάλη καθυστέρηση σε κάθε επίδοξο πορθητή που κατάφερε να λύσει τον γρίφο με το όνομά του και το βρήκε επιτέλους στον χάρτη. Με αρχιτεκτονική που ομοίαζε στη μογγολική τεχνοτροπία, παρέμενε το μόνο κτίριο χωρίς καμία δυτική επιρροή από το 1784, όταν και άρχισε να χτίζεται…
Οι Θαυμαστοί Κήποι του Κάστρου - Περιγκόρ, Γαλλία
Στη νοτιοδυτική Γαλλία, οι υπεραιωνόβιοι πύξοι των κήπων του Κάστρου του Marqueyssac φροντίζονται ακόμα με τον ίδιο ζήλο, διατηρώντας στην εντέλεια τον μοναδικό λαβύρινθο που είχε χτίσει ο τοπικός κόμης και σύμβουλος του Λουδοβίκου ΙΔ’. Το σχετικά απλό κάστρο αποπερατώθηκε μάλιστα αμέσως πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ως θερινή οικία του αριστοκράτη, αν και θα έπρεπε να περιμένουμε ως το 1860 για να πάρει ο πράσινος λαβύρινθος του κτήματος των 54 στρεμμάτων το τελικό του σχήμα…
Οι Κήποι της Βίλας Πισάνι - Βενετία, Ιταλία
Ακόμα και ο ίδιος ο Ναπολέων Βοναπάρτης χάθηκε στον περιβόητο λαβύρινθο του βενετσιάνικου παλάτσο όταν το έκανε εξοχική του κατοικία! Παραμένει ο δυσκολότερος λαβύρινθος του κόσμου και υπάρχει στη ζωή ήδη από τον 18ο αιώνα, αν και πλέον είναι ένας από τους τελευταίους των τελευταίων της Ιταλίας…
Ο Λαβύρινθος του Φοντανελάτο - Πάρμα, Ιταλία
Δεσπόζοντας σε μια έκταση μεγαλύτερη από 80.000 τετραγωνικά μέτρα κοντά στην Πάρμα, ο συγκεκριμένος λαβύρινθος έχει πάρει τον τίτλο του μεγαλύτερου του κόσμου όταν άνοιξε τις πύλες του το 2015. Ιδιοκτησίας ενός ιταλού εκδότη και συλλέκτη τέχνης, η κατασκευή του χρειάστηκε περισσότερο από 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί…
Ο συνεχώς μεταβαλλόμενος Λαβύρινθος της Τουραίνης - Γαλλία
Ένας από τους μεγαλύτερους πράσινους λαβυρίνθους του κόσμου βρίσκεται στο Reignac-sur-Indre της γαλλικής Τουραίνης και αλλάζει χρώματα κατά τη διάρκεια του έτους. Ποτέ δεν είναι ίδιος, όσες φορές κι αν χαθείς στα μαγευτικά σοκάκια του. Τα ηλιοτρόπια και τα καλαμπόκια του καλοκαιριού κόβονται τον χειμώνα και ο κήπος ξανασμιλεύεται ώστε να αλλάζει συνεχώς διάταξη ο λαβύρινθος των 10 στρεμμάτων, που πρωτοάνοιξε τις πύλες του το 1996. Περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν τη λύση την παρθενική του χρονιά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου