Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος
Εκδόθηκαν επιτέλους τα δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ
που βρίσκονται Δυτικά Κρήτης και Νότιο-δυτικά Κρήτης,
μάλιστα έχουν αυτές τις ονομασίες στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού
για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων
που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας
στο Τεύχος Δεύτερο, αριθμός Φύλλου 2848 στις 11 Αυγούστου 2017.
Έτσι τώρα έχουμε την απόδειξη ότι η αίτηση της τριπλής κοινοπραξίας ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια λειτούργησε καταλυτικά για αυτόν τον νέο γύρο στην ελληνική ΑΟΖ. Ο Διαγωνισμός βασίζεται στη μελέτη του BEICIP με την υποστήριξη της PGS. Τα τέλη υποβολής είναι 5.000 Ευρώ για κάθε αίτηση. Η ημερομηνία έναρξης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας θα είναι η ημερομηνία έκδοσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ίδιο είχε γίνει και με τον πρώτο διαγωνισμό το 2014. Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι 90 ημέρες μετά τη δημοσίευση. Η αξιολόγηση προσφορών πρέπει να γίνει σε 60 ημέρες. Είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Και η σύναψη σύμβασης μίσθωσης σε 60 ημέρες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Αιτών πρέπει εκτός από το να καταβάλει το τέλος υποβολής αίτησης, να αγοράσει τουλάχιστον 3.000 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών της PGS, να αγοράσει την έκθεση ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του BEICIP 2014 έναντι ποσού 50.000 ευρώ, να αγοράσει την εξειδικευμένη γεωλογική και γεωφυσική ανάλυση των περιοχών διακήρυξης από την ΕΔΕΥ έναντι ποσού 25.000 Ευρώ, όπου ο Αιτών είναι Κοινοπραξία, η προϋπόθεση αυτή πρέπει να πληρωθεί από κάθε Μέλος Κοινοπραξίας.
Το ίδιο ισχύει και για την έκθεση. Αυτά να τα λέμε σε όσους λένε ότι η Ελλάδα θα αργήσει να πάρει χρήματα επειδή δεν ξέρουν ότι αυτό αρχίζει αμέσως. Το ίδιο έγινε και με την Κύπρο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει έγγραφα νομικής ικανότητας, οικονομικής δυνατότητας, τεχνικής ικανότητας και ένα σφραγισμένο υποφάκελο για τα ανταγωνιστικά στοιχεία. Ο Αιτών πρέπει να παράσχει εγγύηση συμμετοχής ύψους 100.000 Ευρώ. Ο Αιτών πρέπει να προτείνει ένα ετήσιο ποσό σε Ευρώ ως στρεμματική αποζημίωση ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο για κάθε περιοχή προς παραχώρηση και αυτά αυξητικά ανά φάση ερευνών.
Η περιοχή Νοτιοδυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η περιοχή Δυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 20.058,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δυο περιοχές καλύπτονται από την τροπολογία 4001/2011 του Νόμου περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και ότι εφάπτονται και οι δύο στην ΑΟΖ της Λιβύης, άρα είναι δυνατά οικόπεδα που αποτελούν προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, διότι αξιοποιούν και τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, πράγμα το οποίο είχαμε παρουσιάσει σε ειδικό Masterclass στην Κρήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου