Ένα αχανές μποστάνι στην αραβική έρημο με φωτοβολταϊκά και υδροπονία
Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας οραματίστηκε
έναν τρόπο για να μεταμορφώσει την αφιλόξενη Αραβική Χερσόνησο
σε παγκόσμιο κέντρο καλλιέργειας τροφίμων.
Κεντρικός άξονας στα σχέδια των αρχιτεκτόνων του Forward Thinking Architecture είναι η σύνδεση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν η έρημος,
οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροπονική καλλιέργεια
που χαρακτηρίζεται από την πολύ χαμηλή κατανάλωση νερού.
Το πρότζεκτ με την ονομασία OAXIS εκτείνεται σε μια επιφάνεια 3,5 εκατομμυρίων τετρ. μέτρων στην αραβική έρημο. Εκεί ένα ευέλικτο, μετατρεπόμενο υδροπονικό σύστημα παράγει ηλιακή ενέργεια και μέσω ενός υπόγειου συστήματος μεταφοράς προμηθεύει με λαχανικά τις όμορες πόλεις.
Το OAXIS συνίσταται από πολυμορφικές λυόμενες δομές κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο χάλυβα.
Το εσωτερικό περιβάλλον του κτηρίου ελέγχεται μέσα από διάφορες “παθητικές” στρατηγικές, ενώ φωτοβολταϊκά στη στέγη παρέχουν επαρκή ενέργεια για να τροφοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις, ο τεχνητός φωτισμός LED, αλλά και οι υπόγειοι ιμάντες μεταφοράς των προϊόντων.
Το πλεόνασμα ενέργειας διοχετεύεται στο αστικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανακυκλωμένο νερό από το υδροπονικό σύστημα χρησιμοποιείται για την άρδευση της εξωτερικής βλάστησης, επιτρέποντας στη βιοποικιλότητα, χλωρίδα και πανίδα, να αναπτυχθεί γύρω από τις εγκαταστάσεις.
Τα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και χορταρικά που παράγει το μποστάνι της ερήμου μεταφέρονται με τους υπόγειους ιμάντες.
Διάφορα προγράμματα συνδυάζουν την ηλιακή ενέργεια και την υδροπονική καλλιέργεια της περιοχής, ωστόσο το OAXIS είναι το πρώτο εξολοκλήρου αυτόνομο σύστημα που συμβάλλει ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης τροφίμων, στον περιορισμό των εισαγωγών τροφίμων και στη διείσδυση των ΑΠΕ στην περιοχή.
πηγή: EcoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου