Γεγονότα που σημάδεψαν το 2017
Το 2017, σύμφωνα με το… παγκόσμιο ωροσκόπιο, θα μπορούσε κανείς να πει κανείς ότι ήταν η χρονιά του Τραμπ.
Από τις αρχές του χρόνου, ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής δεν παραλείπει να κάνει την παρουσία του αισθητή μέχρι και… αντιαισθητική! Όπως και να ‘χει, ξέρει να τραβάει την προσοχή των άλλων.
Οι πόλεμοι δεν έλειψαν από τον χρόνο που φεύγει, η Ευρώπη αλλάζει μάλλον προς το χειρότερο, η Μέρκελ υπάρχει ακόμα αλλά με το ζόρι, ενώ η Βόρειος Κορέα έχει αναδειχθεί από τη Δύση ως νέος μπαμπούλας.
Κερδισμένη από όλο αυτό το μπάχαλο… η Ρωσία!
Ορκωμοσία Τραμπ
«Πρώτα η Αμερική» και με αυτό το δόγμα ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Γενάρη. Μια Αμερική για τους Αμερικάνους, έταξε, ωστόσο ξέχασε να εξηγήσει ότι αναφέρεται στους ολιγάρχες και σιωνιστές! Η κυβέρνηση Τραμπ αποτελείται κυρίως από την επιχειρηματική ελίτ, αφεντικά πολυεθνικών, αλλά και συγγενείς του. Περνάει την μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ από εποχής Ρόναλντ Ρέιγκαν, πριν από σχεδόν 30 χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλούς φόρους για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις τους.
Ιερουσαλήμ
Και πριν λήξει η “χρονιά” του, αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ βάζοντας μπουρλότο στη Μέση Ανατολή, ενώ απειλεί με τσαμπουκά σχεδόν τους πάντες. Η εμπρηστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από τις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ωστόσο ο Τραμπ «είναι ταγμένος στο Ισραήλ» και φοβερίζει πως θα διακόψει την αμερικανική χρηματοδότηση σε όσα κράτη-μέλη του ΟΗΕ ταχθούν υπέρ μη δεσμευτικού ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, που απορρίπτει την αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Τουρκία
Ο… Σουλτάνος έδωσε κι αυτός το δικό του ρεσιτάλ φέτος. Το ρεπερτόριο περιείχε από την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης, ένα απριλιανό δημοψήφισμα που ενέκρινε τις νέες προεδρικές του υπερεξουσίες, τα τσούγκρισε με τους Ευρωπαίους και ειδικά τους παλιούς καλούς του φίλους, τους Γερμανούς, από τη μια μπλοκάρει την ανάδυση κουρδικής κρατικής οντότητας στα τουρκο-συριακά σύνορα, από την άλλη το παίζει και ηγέτης των Αραβικών Χωρών που δεν αναγνωρίζουν την “αναγνώριση” των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ. Κόντρες με όλους, εκτός από τη Ρωσία με την οποία έχει οικονομικά και ενεργειακά πάρε δώσε και αγοράζει όπλα.
Υεμένη
Άργησε αλλά βγήκε στο φως το δράμα που εκτυλίσσεται εδώ και δυο χρόνια στην Υεμένη, ο πολύνεκρος πόλεμος μεταξύ σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και σιιτικού Ιράν. Στην Ελλάδα το θέμα ετέθη με αφορμή τα λεγόμενα «βλήματα Καμμένου», εγείροντας καυτά ερωτήματα για την ηθικότητα της πώλησης πυρομαχικών στο σκοταδιστικό καθεστώς του Ριάντ που βομβαρδίζει ανελέητα τον λαό της Υεμένης. Το συνεχιζόμενο έγκλημα της ασύδοτης πώλησης όπλων από χώρες της Δύσης παραμένει εκκωφαντικά ατιμώρητο. Εκατομμύρια άμαχοι εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα, νερό και φάρμακα, καθώς αργοπεθαίνουν απ’ τον λιμό και την επιδημία χολέρας εξ αιτίας του σαουδαραβικού αποκλεισμού.
Βρετανία
Brexit: Χάσαμε τη Βρετανία – Stop
29 Μαρτίου η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την ιστορική και αχαρτογράφητη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Στις 8 Ιουνίου ξαφνιά η πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές που γυρίζουν μπούμερανγκ, αφού της κοστίζουν την αυτοδυναμία των Τόρις. Εγκλωβισμένη πλέον λόγω εσωκομματικής «σφαγής» για την έκβαση του Brexit και την πολιτική της επιβίωση, αλλά και εξαιτίας της «ομηρίας» που προκύπτει από τους υπερσυντηρητικούς Βορειο-ιρλανδούς κοινοβουλευτικούς της εταίρους, η Μέι καταφέρνει μόλις τον Δεκέμβριο να συμφωνήσει επί της αρχής με την Ε.Ε. για τους όρους του «διαζυγίου». Την… “διατροφή” θα την πληρώσει και πάλι ο λαός!
29 Μαρτίου η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για την ιστορική και αχαρτογράφητη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Στις 8 Ιουνίου ξαφνιά η πρωθυπουργός προκηρύσσει εκλογές που γυρίζουν μπούμερανγκ, αφού της κοστίζουν την αυτοδυναμία των Τόρις. Εγκλωβισμένη πλέον λόγω εσωκομματικής «σφαγής» για την έκβαση του Brexit και την πολιτική της επιβίωση, αλλά και εξαιτίας της «ομηρίας» που προκύπτει από τους υπερσυντηρητικούς Βορειο-ιρλανδούς κοινοβουλευτικούς της εταίρους, η Μέι καταφέρνει μόλις τον Δεκέμβριο να συμφωνήσει επί της αρχής με την Ε.Ε. για τους όρους του «διαζυγίου». Την… “διατροφή” θα την πληρώσει και πάλι ο λαός!
Γαλλία
Παρίσι, 14 Ιουλίου. Θριαμβευτής, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τσα πλαίσια του… μη χείρον βέλτιστο. Κερδίζει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου και ηγείται για πρώτη φορά της στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα της Βαστίλης. Η νίκη του 39χρονου τεχνοκράτη που είναι γέννημα θρέμμα του οίκου των Rothschilds προκαλεί πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, λόγω των διαφόρων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων Το «μεγαλεπήβολο» όραμά του για την Ευρώπη, είναι λιτότητα και… μετά… περισσότερη λιτότητα!
Γερμανία
Μέρκελ και πάλι Μέρκελ. Αλλά… μήπως την είδατε; Την απαντήσατε; Περνάει μεγάλες φουρτούνες ακόμα και ένα τέτοιο γερό “σκαρί” όπως η ίδια. Ένα πολιτικό στραπάτσο, συγκριτικά με την προ εκλογών παντοδυναμία της, η Ανγκελα Μέρκελ πασχίζει να ξαναβρεί μια σανίδα σωτηρίας στους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς για να στήσει κυβέρνηση, να κρατήσει ακροβατικές ισορροπίες με τους κομματικούς «αδερφούς» της, Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές και να αντιμετωπίσει τo ακροδεξιό AfD στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν τελικά επαναληφθεί ο «μεγάλος συνασπισμός».
Βενεζουέλα
Κατάφερε η Βενεζουέλα φέτος να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγήν: Προσέξτε μην γίνουμε σαν την Βενεζουέλα. Η δεξιά αντιπολίτευση στην προσπάθεια της να ανατρέψει τον σοσιαλιστή πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο, οδήγησε σε νέο γύρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με απολογισμό πάνω από 120 νεκρούς. Ο Μαδούρο προκήρυξε εκλογές. Παρά τις καταγγελίες για εμπλοκή Μαδούρο σε σκάνδαλα διαφθοράς, το κυβερνών κόμμα επικράτησε και στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές, ξεκινώντας διάλογο με μερίδα της αντιπολίτευσης για να εκτονωθεί κάπως η κρίση εν όψει και των προεδρικών εκλογών το 2018.
Καταλονία
Τη μαύρη εποχή του δικτάτορα Φράνκο θύμισε σε πολλούς η αυταρχική αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, πριν και μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία εκ μέρους της τοπικής κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζντεμόν, η οποία καθαιρέθηκε σύσσωμη από τη Μαδρίτη. Όργιο καταστολής από πάνοπλες δυνάμεις ασφαλείας της Ισπανίας, έπνιξαν στη βία το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη ως αντισυνταγματικό. Οι χθεσινές πρόωρες εκλογές διεξήχθησαν με υποψηφίους που υποστήριξαν την απόσχιση και με τον Πουτζντεμόν «αυτοεξόριστο» υπόδικο στο Βέλγιο να εγκαλείται για «λιποταξία». Το γνωστό διαίρει και βασίλευε…
Αυστρία
Πάρ’ το δεξιά, δεξιά, λίγο πιο δεξιά -μπουμ! καλά είσαι. Το Κόμμα των Ελευθέρων γίνονται συγκυβερνήτες της Αυστρίας, μετά το κόκκινο χαλί επιστροφής στην εξουσία που τους έστρωσε ο ομοϊδεάτης τους σε πολλά ζητήματα νέος καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς (δεξιά). Τους έδωσε νευραλγικά υπουργεία, όπως τα Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας. Κι έτσι ο αντικαγκελάριος πια, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε (αριστερά), μπορεί να επαίρεται πως τα δικά του ακροδεξιά στελέχη θα ελέγχουν εφεξής τις δυνάμεις ασφαλείας, τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό. Ωστόσο αυτό το νόμισμα δυο όψεων – εδώ δεξιά, εκεί αριστερά – δεν πληρώνει κανέναν πολίτη, παρά μόνο (όπως πάντα) την ολιγαρχία.
Ιράκ- Συρία
Βαρύτατο φόρο αίματος χιλιάδων αμάχων επέφερε η ανακατάληψη περιοχών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού κράτους» σε Ιράκ και Συρία. Μοσούλη και Ράκα απελευθερώθηκαν: η πρώτη από τον ιρακινό στρατό και σιιτικές πολιτοφυλακές, η δεύτερη από την αντικαθεστωτική κουρδο-αραβική συμμαχία SDF, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Κι αν η κυβέρνηση του Ιράκ κήρυξε επίσημα τη νίκη επί του «Ι.Κ.» τον Δεκέμβριο, ο σχεδόν επταετής πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στη Συρία εξακολουθεί να μαίνεται παρά τη μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία μαζί με ιρανικές πολιτοφυλακές και άντρες της λιβανέζικης Χεζμπολάχ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Μουσουλμάνοι Ροχίνγκια
Η Χανίντα Μπέγκουμ θρηνεί το βρέφος της, που πνίγηκε στη διάρκεια του μαζικού διάπλου προς το Μπανγκλαντές τον Σεπτέμβριο. Το 2017 σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την ανθρωπιστική τραγωδία περισσοτέρων των 650.000 μουσουλμάνων Ροχίνγκια, που άρχισαν να διαφεύγουν από τη Μιανμάρ τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν από το νέο αιματηρό πογκρόμ του στρατού και φανατικών βουδιστών. Τουλάχιστον 6.700 εκτελέσεις Ροχίνγκια -συμπεριλαμβανομένων 730 παιδιών- μόνο τον πρώτο μήνα του βίαιου εκτοπισμού κατήγγειλαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Για εθνοκάθαρση κατηγόρησε ο ΟΗΕ την κυβέρνηση της Μιανμάρ, με την τυπικά επικεφαλής της, νομπελίστρια Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, να καταπίνει τη γλώσσα της μπροστά στα κατά συρροήν εγκλήματα. Ούτε και ο Πάπας Φραγκίσκος, που επισκέφτηκε την ασιατική χώρα, τόλμησε να ξεστομίσει την «απαγορευμένη» λέξη Ροχίνγκια. Υποκρισία το μεγαλείο σου…
Βόρεια Κορέα
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο “άλλος”. Πρέπει πάντα να υπάρχει ένας μπαμπούλας που να δικαιολογεί το ράλι των εξοπλισμών, αφού το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι το βαθύ κράτος των ΗΠΑ και… πρέπει να “ζήσει”. Εκείνος πάτησε φέτος το κουμπί κι έκανε δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και οι ΗΠΑ ξανασκέφτονται να βγάλουν τα πυρηνικά στο τραπέζι -αποπυρηνικοποίηση τέλος! Με «ολοκληρωτική καταστροφή» φοβερίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο τη Β. Κορέα αλλά τον πλανήτη ολόκληρο. Όλες οι χώρες “δικαιούνται” να έχουν πυρηνικά όπλα, εκτός από αυτές που δεν είναι αρεστές στις ΗΠΑ και Ισραήλ. Για τα πυρηνικά του Ισραήλ έγινε ποτέ λόγος; Γενικώς ενοχλούν τα πυρηνικά των χωρών των οποίων οι κεντρικές τράπεζες δεν ελέγχονται από την οικογένεια Rothschild.
Λιβύη
Ο πιτσιρικάς από το Μάλι επέζησε ναυαγίου ανοιχτά της άναρχης Λιβύης με τουλάχιστον 97 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένης της μάνας του. Περισυνελέγη τον Απρίλιο από τη λιβυκή Ακτοφυλακή και μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στην Τρίπολη. Ξεκίνησε μια αποστολή αναχαίτισης των πλοιαρίων με τις πλάτες της Ε.Ε., απόρροια σκοτεινών συμφωνιών της Ιταλίας το καλοκαίρι όχι απλώς με τις αρχές της Λιβύης αλλά με διακινητές και ένοπλες πολιτοφυλακές, που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Παρότι ήταν καιρό γνωστά τα ανείπωτα δεινά εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών εγκλωβισμένων στη Λιβύη, η Ε.Ε. «συγκλονίστηκε» από τα σκλαβοπάζαρα Αφρικανών σε κέντρα κράτησης, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN τον Νοέμβριο. Απανθρωπιά και υποκρισία χαρακτηρίζουν, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας το απόλυτο τίποτα για να σταματήσει το δράμα στις περισσότερες χώρες της Αφρικής.
Ρωσία
Το… χρυσό φλουρί της περασμένης χρονιάς έπεσε κυριολεκτικά στη Ρωσία. Η βασιλόπιτα λέγεται Αρκτική και τα κομμάτια μοιράζονται κύρια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά, Νορβηγία και Ρωσία. Η “καταραμένη”, κατά τα άλλα, κλιματική αλλαγή, που κακές γλώσσες λένε ότι επιτυγχάνεται τεχνητά, κατέστησε το Βορρά πιο… ‘βιώσιμο’, αλλά κι εκμεταλλεύσιμο. Τον περασμένο Αύγουστο, Ρώσικα δεξαμενόπλοια έπλευσαν μέσω της Αρκτικής για πρώτη φορά χωρίς την ανάγκη παγοθραυστικού! Έτσι οι Ρώσοι κατάφεραν σε εξήμισι ημέρες να διασχίσουν το βόρειο τμήμα της θάλασσας της ρωσικής Αρκτικής, δηλαδή 30% πιο γρήγορα από ό, τι μέσω του καναλιού του Σουέζ. Εκτός αυτού, τώρα η Ρωσία κατασκευάζει στην Αρκτική μία νέα μονάδα γεώτρησης κόστους 27 δισ. δολαρίων, η οποία θα εξάγει πάνω από 16 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, σε μια προσπάθεια να προλάβει τους ανταγωνιστές της στην αγορά ορυκτών καυσίμων. Αυτών των ορυκτών καυσίμων που κανείς πλέον δεν θέλει λόγω… κλιματικής αλλαγής; Μας δουλεύουν άπαντες!
Όσο για την Ελλάδα, το 2017 είχε ό,τι και το 2016, ό,τι και το 2015, ό,τι και το 2014… κ.λ.π. Μνημόνια, περικοπές, μεταρρυθμίσεις, λιτότητα, φόροι, φόροι, φόροι και…
Να τη πετιέται από παντού η… ανάπτυξη!
Α΄ και ο Ολυμπιακός πήρε πάλι το πρωτάθλημα
nea.allnewz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου