Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Κάψουλα που καταπίνεται αποκαλύπτει 

τα μυστήρια του εντέρου

Έγιναν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους


Κάψουλα που καταπίνεται αποκαλύπτει τα μυστήρια του εντέρου


Το τι συμβαίνει στο γαστρεντερικό σύστημα αποκαλύπτει μια πρωτοποριακή ηλεκτρονική κάψουλα, που καταπίνεται και χάρη στους αισθητήρες της, 
μετρά σε πραγματικό χρόνο τα αέρια του εντέρου 
(υδρογόνο, οξυγόνο, διοξείδιο άνθρακα κ.α.).

Η κάψουλα, που έχει μέγεθος χαπιού, περιέχει αισθητήρες αερίων και θερμοκρασίας, ένα μικρό υπολογιστή, ένα μεταδότη ραδιοσυχνοτήτων και μικροσκοπικές μπαταρίες. Αφού συλλέξει τα στοιχεία, καθώς ταξιδεύει μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα, στη συνέχεια στέλνει ασύρματα τα δεδομένα σε ένα κινητό τηλέφωνο.




Η νέα τεχνολογία μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που διαγιγνώσκονται και αποτρέπονται οι διαταραχές και παθήσεις του εντέρου, καθώς επίσης να μειώσει τις επεμβατικές εξετάσεις όπως οι κολονοσκοπήσεις. 
Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει κάποιον άνθρωπο να ακολουθήσει εξατομικευμένη διατροφή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του ή την ιατρική κατάστασή του όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIΤ), με επικεφαλής τον καθηγητή Κουρός Καλαντάρ-Ζαντέχ, που έκαναν τη δημοσίευση στο νέο περιοδικό ηλεκτρονικής «Nature Electronics» δήλωσαν ότι ανακαλύψεις αυτού του είδους στο μέλλον θα βοηθήσουν σημαντικά περίπου το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι υποφέρουν από κάποιο γαστρεντερικό πρόβλημα.
izadtyk4
(φωτογραφία από το περιοδικό nature.com)
Οι δοκιμές της κάψουλας-αισθητήρα σε επτά υγιείς ανθρώπους έχουν κιόλας φέρει στο φως πιθανώς ένα νέο μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος, άγνωστο έως τώρα.
Σύμφωνα με τον Καλαντάρ-Ζαντέχ «βρήκαμε ότι το στομάχι απελευθερώνει οξειδωτικές χημικές ουσίες για να διασπά και να καταπολεμά τις ξένες ουσίες που μένουν στο στομάχι περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σύστημα γαστρικής προστασίας κατά των ξένων ουσιών, που ποτέ έως τώρα δεν είχε βρεθεί».
Μία άλλη παρατήρηση που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν είναι ότι το παχύ έντερο μπορεί να περιέχει οξυγόνο και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, αν κάποιος έχει κάνει διατροφή με πολλές ίνες. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παλαιά πίστη ότι δεν υπάρχει ποτέ οξυγόνο στο έντερο» δήλωσε ο Καλαντάρ.
Ακόμη, η κάψουλα μπορεί να προσφέρει ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο για να καταγραφούν οι δραστηριότητες του μικροβιώματος, κάτι πολύ σημαντικό για τη γενικότερη υγεία του εντέρου, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται ανάλυση κοπράνων ή λήψη δειγμάτων μέσω χειρουργικής επέμβασης.
Αφού η κάψουλα πέρασε τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, δείχνοντας ότι είναι ασφαλής και χωρίς παρενέργειες, το επόμενο βήμα θα είναι να καταστεί διαθέσιμη στην αγορά. Ήδη οι ερευνητές δημιούργησαν την εταιρεία Atmo Biosciences γι' αυτό το σκοπό, η οποία και θα αναλάβει να κάνει τις κλινικές δοκιμές της φάσης 2.
(Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Peter Clarke - RMIT University)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου