Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα: Οι χειμωνιάτικες ομορφιές του τόπου μας
Η Ελλάδα δεν αποτελεί αποκλειστικά προορισμό για το καλοκαίρι. Δεν είναι μοναδικός προορισμός για νησιά, με τον ήλιο και τη θάλασσα. Πολλά είναι από τα μέρη, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε. Τα ορεινά χωριά, καθώς και οι πιο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σας περιμένουν για να τις ανακαλύψετε, πραγματοποιώντας μια χειμερινή επίσκεψη.
Αυτό, που θα πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε ζεστά ρούχα, κασκόλ, σκουφιά και γάντια μέσα στη βαλίτσα σας και πάμε μια βόλτα στα όμορφα χωριά της Ελλάδας, τώρα που φορούν κι αυτά τα χειμωνιάτικά τους και σύντομα θα τα δούμε στα λευκά.
Θα περιηγηθούμε στα εξής μέρη:
Μηλιά Ιωαννίνων
Αράχωβα, Παρνασσός
Μακρινίτσα Πηλίου
Μουσθένη Καβάλας
Βίκος Ιωαννίνων
Σέλι Ημαθίας
Μέτσοβο, Πίνδος
Βοβούσα Ιωαννίνων
Δημητσάνα Αρκαδίας
Ας τα εξερευνήσουμε:
#Μηλιά Ιωαννίνων
Σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, η Μηλιά είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ηπείρου.
Κτισμένη σε υψόμετρο 1.300 μέτρα, σε απόσταση μόλις 65 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα, απέχει 12 χιλιόμετρα από το Μέτσοβο και βρίσκεται μία ανάσα από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Συγκαταλέγεται στα βλαχοχώρια της Πίνδου, με μόνιμο πληθυσμό 450 κατοίκους.
#Αράχωβα, Παρνασσός
Χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων, η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αθηναίους τον χειμώνα, τόσο για τη νυχτερινή ζωή, όσο και για το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο.
Η Αράχωβα είναι αναμφίβολα η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνεται μεγαλόπρεπα στις νότιες πλαγιές του βουνού για να καταλήξει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος.
Διοικητικά ανήκει στο νομό Βοιωτίας και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.
Η άγρια ομορφιά της Αράχωβας σε συνδυασμό με τον αναλλοίωτο παραδοσιακό χαρακτήρα της, το κοσμοπολίτικο πρόσωπό της και τις πολυάριθμες δραστηριότητες που προσφέρει ο μαγευτικός Παρνασσός, την κατατάσσουν δικαίως στην κορυφή του ελληνικού χειμερινού τουρισμού και στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς και για τις υπόλοιπες εποχές.
#Μακρινίτσα Πηλίου
Στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, η Μακρινίτσα είναι από τα πιο τουριστικά ορεινά χωριά της Ελλάδας με ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και εξαιρετική θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό. Πολλοί αναφέρονται σε αυτήν ως «μπαλκόνι του Πηλίου».
Τον τιμητικό αυτό τίτλο χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψη του στο Πήλιο το 1934 για την Μακρινίτσα, ένα από τα πιο δημοφιλή και ομορφότερα χωριά του Πηλίου. Η φυσική ομορφιά του τοπίου, η άριστα διατηρημένη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, η μαγευτική θεά από τη πλατεία και η μικρή απόσταση από το Βόλο, έχουν κάνει την Μακρινίτσα (Μακρυνίτσα) έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στο Πήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
#Μουσθένη Καβάλας
Στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, η Μουσθένη έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός που μετρά 1075 κατοίκους ενώ χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, τοξωτά γεφύρια και σημαντικά δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Τα γεφύρια της Μουσθένης φιλοξενούν στις πέτρες τους καντάρια Ιστορίας που κάθε ταξιδευτής οφείλει να γνωρίζει πριν έρθει σε επαφή μαζί τους.
Στο λεγόμενο «Πήλιο της Καβάλας» λοιπόν, την Πιέρια Κοιλάδα ανάμεσα στο Παγγαίο και το Σύμβολο που διατρέχει ο ποταμός Μαρμαράς, μέσα στις πελώριες σκιές των ορεινών όγκων ξεπροβάλλει η Μουσθένη, καμιά 40αριά χιλιόμετρα από την Καβάλα.
#Βίκος Ιωαννίνων
Στην αφετηρία του διάσημου παγκοσμίως Φαραγγιού του Βίκου, βρίσκεται το ορεινό χωριό Βίκος, επάνω από τις πηγές του Βοϊδομάτη και περίπου 52 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων. Ανήκει στα Ζαγοροχώρια και ειδικότερα στο κεντρικό Ζαγόρι και είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, ενώ η παλιά ονομασία του ήταν Βετσικό.
#Σέλι Ημαθίας
Είναι διάσημο για τα χιονοδρομικά του κέντρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί όμορφο προορισμό όλο το χρόνο. Είναι χτισμένο στο όρος Βέρμιο, σε υψόμετρο μέτρων, ενώ η Νάουσα απέχει από αυτό μόλις 15 χιλιόμετρα και η Βέροια 25.
Θεωρείται ως ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας.
Έχει θέα στην πεδιάδα της Ημαθίας, τον Θερμαϊκό κόλπο και τον ποταμό Αλιάκμονα.
#Μέτσοβο, Πίνδος
Το Μέτσοβο είναι ένα πανέμορφο, γραφικό βλαχοχώρι που διακρίνεται για την αρχοντική όψη των οικισμών του, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και την έντονα παραδοσιακή ατμόσφαιρα που διατηρεί ζωντανή, σε ένα άγριο τοπίο με άπειρες φυσικές ομορφιές και σπάνια πανίδα και χλωρίδα. Δάση, ποτάμια και η τεχνητή λίμνη του Αώου, συμπληρώνουν την εικόνα ενός πραγματικά μοναδικού τοπίου.
Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια (που σημαίνει στα Βλάχικα κόκκινος βράχος/λιθάρι). Στην κωμόπολη λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850. Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Καρακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.
#Βοβούσα Ιωαννίνων
Στα 77 χιλιόμετρα μακριά από τα Ιωάννινα, η Βοβούσα αποτελεί χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, που σύμφωνα με την παράδοση προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων μικρότερων χωριών. Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος, ενώ γύρω του υπάρχουν αξιόλογοι οικότοποι που φιλοξενούν πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Σε υψόμετρο 950 μέτρων, με τους 600 φιλόξενους κατοίκους του και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας, η Δημητσάνα είναι μια από τις ιδανικές επιλογές για να περιπλανηθείτε σε λιθόστρωτα καλντερίμια και να πάρετε μια δόση ιστορίας. Επισκεφτείτε το Μουσείο της Δημητσάνας με είδη λαϊκής τέχνης και αρχαιολογική συλλογή, την ιστορική βιβλιοθήκη της, την παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου κι αν έχετε χρόνο, κάντε βόλτα και σε άλλα κοντινά χωριά, εξίσου όμορφα, όπως τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα και νικήστε το κρύο με λίγο ρακόμελο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου