Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΔΙΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ολυμπιακοί σκουπιδότοποι: Τι είδε Βραζιλιάνος δημοσιογράφος και έφριξε δεκατρία χρόνια μετά τους Oλυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας;




Τα πάλαι ποτέ λαμπερά γήπεδα, τα γραφεία και τα κολυμβητήρια των Αγώνων του 2004 έχουν μετατραπεί σε απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς ερημώνουν με σπασμένα τζάμια, ξεχαρβαλωμένα καθίσματα και σωρούς απορριμμάτων - 
Στην... καλύτερη περίπτωση φιλοξενούν στοιβαγμένους εκατοντάδες πρόσφυγεςΤην απίστευτη εγκατάλειψη των μισών ολυμπιακών ακινήτων από τη μια και την κατάληψη των άλλων μισών κατέγραψε με τη φωτογραφική του μηχανή ένας Βραζιλιάνος δημοσιογράφος που ταξίδεψε στην Αθήνα για να δείξει στους συμπατριώτες του τι θα γίνει στο Ρίο σε λίγα χρόνια αν η Βραζιλία αποφασίσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας.




Ο Ζαμίλ Τσάντε, ένας δραστήριος Βραζιλιάνος δημοσιογράφος που διαμένει στη Γενεύη και εργάζεται ως ανταποκριτής της καθημερινής εφημερίδας «O Estado de Sao Paulo», με 500.000 φύλλα πωλήσεις, δέχεται ένα απρόσμενο τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι ένας φωτογράφος και συνεργάτης του.

Τον ενημερώνει ότι οι ανησυχίες που εξέφραζε γλαφυρά στα γραπτά του πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο σχετικά με την αξιοποίηση των ανακαινισμένων και νεότευκτων σταδίων στη μετά ολυμπιακή εποχή επρόκειτο δυστυχώς να επιβεβαιωθούν.

Να τι είχε συμβεί: ο φωτογράφος περνούσε μπροστά από το γήπεδο-φετίχ για τους ποδοσφαιρόφιλους, το επιβλητικό Μαρακανά, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες η τελετή έναρξης των Αγώνων, όταν και διαπίστωσε ασυνήθιστη κινητικότητα. Βλέπετε, οι θύρες του μεγαλοπρεπούς σταδίου παρέμεναν έως και έξι μήνες μετά τους Αγώνες ερμητικά κλειστές με χοντρά ατσάλινα λουκέτα στις εισόδους και ουδείς μπορούσε να εισέλθει στο εσωτερικό του.

Μετά το τηλεφώνημα, ο Ζαμίλ ενημερώνει τη διεύθυνση της εφημερίδας όπου εργάζεται. Επειδή όμως η πρόσβαση ήταν αδύνατη καθώς το Μαρακανά διαθέτει φύλαξη, αποφασίστηκε να σηκώσουν drone προκειμένου να πάρουν τις κατάλληλες πανοραμικές λήψεις που ενδεχομένως θα αποκάλυπταν και το επτασφράγιστο μυστικό του Μαρακανά. Οπως και έγινε. 

Το φωτογραφικό υλικό-αδιάψευστος μάρτυρας έδειξε ότι ο άλλοτε ναός του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου ήταν ασυντήρητος και σε κάκιστη κατάσταση. Ο αγωνιστικός χώρος έχει μετατραπεί σε χωράφι, χιλιάδες ήταν τα σπασμένα καθίσματα στις εξέδρες, με κάποια από αυτά να βρίσκονται παρατημένα σε μια γωνιά δίπλα από τόνους σκουπιδιών.

Οι επίμαχες εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τον Βραζιλιάνο δημοσιογράφο να φιλοξενείται στις εκπομπές των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων, όπως το CNN, για να περιγράψει τις εικόνες και να δώσει στοιχεία του ρεπορτάζ. 

Πριν από λίγες βδομάδες στα γραφεία της «O Estado de Sao Paulo» και κατά τη διάρκεια των καθημερινών συσκέψεων, πέφτει η πρόταση «να στείλουμε τον Ζαμίλ στην Αθήνα και να ερευνήσει αν το ελληνικό κράτος φρόντισε ή όχι για την αξιοποίηση των δικών του ολυμπιακών ακινήτων».

Σκοπός του ρεπορτάζ ήταν να αφυπνιστεί η κυβέρνηση της Βραζιλίας ώστε τα αρμόδια μέλη της να λάβουν άμεσα αποφάσεις για την εκμετάλλευση των σταδίων, όπως και έγινε άλλωστε μετά τη δημοσίευσή του προκειμένου να μην καταντήσει το Ρίο όπως η Αθήνα.  

Ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος πέταξε από τη Γενεύη για Αθήνα, έμεινε δύο 24ωρα και κατέγραψε με τη φωτογραφική του κάμερα την κατάντια της δική μας ολυμπιακής κληρονομιάς.

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στα στάδια όπου φιλοξενήθηκαν τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ή τέλος πάντων ό,τι έχει απομείνει από αυτά…   


Αυτοψία και απογοήτευση 

Γήπεδο Μπέιζμπολ, Ελληνικό: Κατασκευάστηκε το 2004 για τις ανάγκες των Αγώνων. Οταν χτίστηκε είχε χωρητικότητα 9.000 θεατών, ενώ το 2007 αυξήθηκε για τις ανάγκες ποδοσφαιρικών αγώνων σε 10.800 θεατές. Χρησιμοποιούνταν ως έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Εθνικού Πειραιώς. Τον Απρίλιο του 2102 η Ελληνικό Α.Ε. κατήγγειλε τη σύμβαση με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο και η ομάδα εγκατέλειψε το γήπεδο. Διέθετε έξι σουίτες, δημοσιογραφικά θεωρεία - αίθουσα Τύπου, μπουτίκ, καφετέρια και χώρο στάθμευσης 3.000 θέσεων.

Σήμερα έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών. Στον αγωνιστικό χώρο έχουν στηθεί περίπου 150 σκηνές για περίπου 600 άτομα, ενώ ο περιβάλλων χώρος βρίθει από κάθε λογής σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των προσφύγων.

Μάζες από σκουπίδια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των προσφύγων που φιλοξενούνται σε σκηνές. 150 σκηνές και ανεξέλεγκτα απορρίμματα έχουν μετατρέψει σε εστία μόλυνσης το γήπεδο που διέθετε έξι σουίτες, δημοσιογραφικά θεωρεία, αίθουσα Τύπου, μπουτίκ, καφετέρια και χώρο στάθμευσης 3.000 θέσεων 




Γήπεδο Χόκεϊ, Ελληνικό:  Το Ολυμπιακό Κέντρο Χόκεϊ περιλαμβάνει δύο γήπεδα: το μεγαλύτερο χωρητικότητας 7.200 θεατών και το μικρότερο 2.100 θεατών. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες φιλοξένησε τα αγωνίσματα του ποδοσφαίρου 5x5 και 7x7 και έκτοτε αφέθηκε στην τύχη του. Σήμερα στη μια πλευρά του γηπέδου, απέναντι από τις εξέδρες, δεσπόζει η μπουγάδα των προσφύγων, δεμένη στα δοκάρια των τερμάτων.

Σε πρώτο πλάνο η μπουγάδα των προσφύγων. Για τις ανάγκες του  Ολυμπιακού Κέντρου Χόκεϊ δημιουργήθηκαν δύο γήπεδα, χωρητικότητας 7.200 και 2.100 θεατών αντιστοίχως. Αμφότερα σήμερα είναι έρημα, με μόνη χρήση τη «φιλοξενία» προσφύγων στις αφιλόξενες -και επικίνδυνες λόγω εγκατάλειψης- υποδομές του



Γήπεδο Σόφτμπολ, Ελληνικό: Μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τα γήπεδα μπέιζμπολ και χόκεϊ βρίσκεται αυτό του σόφτμπολ. Φιλοξένησε τα Special Olympics το 2011, όμως εδώ και χρόνια ο αγωνιστικός χώρος ρημάζει αναξιοποίητος καθώς καλύπτεται από πυκνή βλάστηση.

Μια μικρή ζούγκλα αναπτύχθηκε στον αγωνιστικό χώρο μετά την εγκατάλειψή του.  Ρημάζει αναξιοποίητος ο χώρος που φιλοξένησε και τα Special Olympics το 2011


Να επισημάνουμε ότι η «κατασκευή Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Baseball, Softball, Hockey και των έργων υποδομής και ανάπλασης στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού» δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 88 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη αντί 96 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και το τελικό κόστος είχε φτάσει στα 102,2 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Βομβαρδισμένο τοπίο

Αποκαρδιωτικές είναι και οι εικόνες σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων πιο μακριά, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού στις Αχαρνές, το οποίο κατασκευάστηκε για να στεγάσει τους 17.000 αθλητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στην είσοδο του Χωριού δεσπόζει το κτίριο διαπίστευσης των Αγώνων ή μάλλον ό,τι έχει απομείνει από αυτό. Αρκεί μια σύντομη περιήγηση στο εσωτερικό του για να αισθανθεί κανείς όπως εκείνοι που έχουν ταξιδέψει σε εμπόλεμες ζώνες.

Σπασμένες τζαμαρίες, ηλεκτρικοί πίνακες, ολόκληρα ασανσέρ έχουν λεηλατηθεί, καλώδια χάσκουν από τις ψευδοροφές και από τα κλιματιστικά έχουν απομείνει μόνο πλαστικά κουφάρια. Οποιος κυκλοφορεί εδώ μέσα παίζει κορόνα γράμματα την υγεία του. Ντροπή! 



Πιο πάνω από το πρώην κτίριο διαπίστευσης βρίσκεται το κολυμβητήριο. Φυσικά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έπαψε να λειτουργεί. Το 2004 προπονούνταν εκεί αθλητές από κάθε γωνιά του κόσμου. Σήμερα στην πισίνα του λιμνάζουν τα νερά της βροχής. 



Κατηφορίζοντας προς το Μαρούσι με προορισμό τις εγκαταστάσεις του ανοιχτού κολυμβητηρίου στο ΟΑΚΑ διαπιστώνεις ότι εκεί εγκυμονεί ένας ολυμπιακός δημόσιος κίνδυνος: η πισίνα των καταδύσεων.

Τα κιγκλιδώματα περιμετρικά της φαντάζουν ανίκανα να εμποδίσουν οποιονδήποτε επιχειρήσει να τα προσπεράσει. Στο πάτο της πισίνας δε λιμνάζουν σκουπίδια και στάσιμα νερά. Οι εξέδρες έχουν παραδοθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων και παντού παρατηρείς σπασμένα καθίσματα.



Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο. Συντηρείται κανονικά καθώς συνεχίζει να φιλοξενεί σημαντικές διοργανώσεις ποδηλασίας. Οποτε δεν βλέπεις ποδήλατα, μπορεί να δεις γάμους και πανηγύρια. Ναι, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο διατίθεται και για γαμήλια πάρτι, με το κόστος της ενοικίασής του να ανέρχεται περίπου σε 5.000 ευρώ.



Ολοκληρώνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι ο κυβερνήτης του Ρίο που έδωσε την εντολή για την ανακατασκευή του Μαρακανά εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Σέρτζιο Καμπράλ, βρίσκεται στη φυλακή. Κατηγορείται για δωροδοκία που αφορά και στις εργασίες ανοικοδόμησης του εν λόγω γηπέδου.

Στην Ελλάδα, 13 χρόνια μετά την τέλεση των Αγώνων, ουδείς είναι διατεθειμένος να αναζητήσει ευθύνες. Απαντες, κυρίως οι εμπλεκόμενοι στα ολυμπιακά έργα, σφυρίζουν αδιάφορα στον ίδιο ράθυμο σκοπό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου