Σοκολατένιο υγρό κέικ με γλάσο!! - Μία συνταγή σκέτη "σοΚΟΛΑΣΗ"!!!
Είναι σοκολατένιο, υγρό και απολαυστικό.
Λατρεύω αυτό το κέικ από όταν ήμουν μικρή.
Η αυθεντική συνταγή έχει αρκετό βούτυρο έτσι ανακάλυψα
ότι μπορεί να αντικατασταθεί με γιαούρτι χωρίς να ζημιώνεται η γεύση.
Έτσι το αγαπημένο μου κεκάκι έγινε πιο ελαφρύ
(γιατί όσο να ναι μακριά από εμάς οι περιττές θερμίδες) παραμένοντας νοστιμότατο!
Ελαφρύ σοκολατένιο κέικ με γλάσο. Απολαυστικότατο χωρίς ενοχές!
Υλικά:
Για κέικ σοκολάτας:
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού σκόνη κακάο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ξινόγαλα
- 1/4 φλιτζανιού γιαούρτι, χωρίς λιπαρά
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για γλάσο σοκολάτας:
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 1/4 φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
- 1/3 φλιτζανιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ξινόγαλα
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Μόλις λιώσει το βούτυρο, ανακατεύουμε μέσα το νερό και το κακάο σε σκόνη. Το αφήνουμε να πάρει βράση.
- Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε το ξινόγαλα και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
- Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Ενώ το κέικ ψήνεται φτιάχνουμε το γλάσο.
- Για το γλάσο, ανακατεύουμε το βούτυρο, το κακάο και το ξινόγαλα. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού.
- Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά. Χύνουμε το γλάσο πάνω στο ζεστό κέικ και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο κέικ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου