Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ = ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΛΑΔΙ

Στα ύψη το ελληνικό λάδι

Τι συνέβη φέτος και μετά από πολλά χρόνια είδαμε ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας να μαζεύουν τις ελιές από τους κοινόχρηστους χώρους;

 
Η Ισπανία θα πέσει στους 800.000 τόνους, από τους 1.800.000 πέρσι, και η Ιταλία αναμένεται να πιάσει με δυσκολία τους 200.000 τόνους, από τους συνηθισμένους 400.000-500.000... Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO
Η Ισπανία θα πέσει στους 800.000 τόνους, από τους 1.800.000 πέρσι, και η Ιταλία αναμένεται να πιάσει με δυσκολία τους 200.000 τόνους, από τους συνηθισμένους 400.000-500.000... Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO




Η περσινή χρονιά ήταν

για τις ελληνικές ελιές μία από τις χειρότερες των τελευταίων 50 ετών. Συγκεντρώθηκαν μόλις 135.000 τόνοι ελαιόλαδου. Φέτος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300.000 τόνους.


Από αυτούς, η Κρήτη θα δώσει τους 80.000-90.000, ενώ κατά μέσο όρο παράγει 100.000 τόνους. Κατά μέσο όρο, το 65% του ελληνικού ελαιόλαδου παράγεται στην Πελοπόννησο.



Όμως στην Ελλάδα το 75% του παραγώγιμου ελαιόλαδου είναι εξαιρετικά παρθένο. Στην Ιταλία το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 45% και στην Ισπανία στο 30%.

Η παραγωγή του 2012-2013 ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών στη χώρα μας, με 360.000 τόνους.

Η Ισπανία παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, η Ιταλία το 22% και η Ελλάδα το 13%. Ακολουθούν Τουρκία, Μαρόκο, Συρία, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος και Πορτογαλία.

Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, μόνο 54 χώρες στον κόσμο μπορούν να υποστηρίξουν παραγωγή ελαιόλαδου.

Όμως στην Ελλάδα το 75% του παραγώγιμου ελαιόλαδου είναι εξαιρετικά παρθένο. Στην Ιταλία το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 45% και στην Ισπανία στο 30%.

Στη Λακωνία, που παραδοσιακά πιάνει τις υψηλότερες τιμές, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου έφτασε τα 3,9 ευρώ το κιλό (χωρίς ΦΠΑ).

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι το λάδι «φυσικός χυμός» που περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά του ελαιόκαρπου και όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα ≤0,8%, το παρθένο ελαιόλαδο ≤2,0% και το ελαιόλαδο Λαμπάντε ≥2,0%.

Οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας έχουν προβλήματα φέτος. Η Ισπανία θα πέσει στους 800.000 τόνους, από τους 1.800.000 πέρσι, και η Ιταλία αναμένεται να πιάσει με δυσκολία τους 200.000 τόνους, από τους συνηθισμένους 400.000-500.000.

Η Συρία, λόγω του εμφυλίου που ακόμα μαίνεται, δεν αναμένεται να παραγάγει πάνω από 50.000 τόνους. Ο μέσος όρος τις άλλες, «κανονικές» χρονιές ήταν 200.000.

Σωρευτικά, η παγκόσμια φετινή παραγωγή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,55 εκατ. τόνους, μειωμένη σχεδόν κατά 20% από το επίπεδο-ρεκόρ των 3,19 εκατ. τόνων της σεζόν 2013-'15.

Το λάδι πωλήθηκε φέτος στα 3 ευρώ το κιλό σε Χανιά, Κολυμβάρι και Μεσσηνία, 2,90 ευρώ στη Ζάκυνθο και 2,80 ευρώ στο Τυμπάκι. Στο ράφι το τελικό προϊόν θα φτάσει τα 4,5 ευρώ.

Το 75% του ελληνικού εξαγώγιμου ελαιόλαδου δεν είναι τυποποιημένο.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 2.177 ελαιοτριβεία, 408 τυποποιητήρια ελαιόλαδου, 33 πυρηνελαιουργεία.

Σε όλη την ελληνική επικράτεια βρίσκονται 10 εκατ. στρέμματα ελαιώνων, με περίπου 132 εκατ. ελαιόδεντρα.

Οι ελαιώνες καλύπτουν το 23,5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ελλάδα και η παραγωγή ελαιόλαδου καλύπτει το 11% της συνολικής αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα σε όρους αξίας.

Ο κλάδος στην Ελλάδα συνεισφέρει το 0,3% του ΑΕΠ (έναντι 0,2% του ΑΕΠ στην Ισπανία και 0,1% στην Ιταλία).

Ο κλήρος είναι κατακερματισμένος στην Ελλάδα, κάτι που επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος, σύμφωνα με οικονομολόγους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 778.660 ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, εκ των οποίων το 58% έχει μέγεθος κάτω των 10 στρεμμάτων.

Κάθε κομμάτι γης, ανάλογα με το μέγεθός του, τον βαθμό καλλιέργειας, το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χρονιάς, μπορεί να παραγάγει 8-12 κιλά ελαιόλαδου τον χρόνο.

Ελαιόλαδο έχει ανακαλυφθεί σε πήλινο αγγείο σε νεκροταφείο που χρονολογήθηκε στα 2.700-2.300 π.Χ.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη.

Κύρια πηγή των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου αποτελούν τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μπορεί να διατηρηθεί έως και 9 μήνες σε μπουκάλι και ως 18 μήνες σε μεταλλικό δοχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου