Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011


Συρραφή από δορυφορικές απεικονίσεις του Βορείου Πόλου τον Σεπτέμβριο του 2007: οι πάγοι έχουν υποχωρήσει τόσο ώστε πρώτη φορά στα χρονικά να είναι δυνατή η ναυσιπλοΐα μεταξύ των δύο ωκεανών. Ημερομηνία «λήξης» των πάγων; Η ίδια με την «τερματική» στο ημερολόγιο των Μάγιας!



Η πρώτη αναφορά «επιστημονικής αντιστοίχησης» των ημερολογίων των Μάγιας με τα συμβαίνοντα στον πλανήτη μας προήλθε από έναν έγκριτο ερευνητή των πάγων, το 2006: αναλύοντας δείγματα πάγου της Αρκτικής με ραδιοϊσότοπα ο καθηγητής του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Οχάιο και ερευνητής του Πολικού Κέντρου Ερευνών Byrd Λόνι Τόμσον (Lonnie Thompson) αποφάνθηκε ότι πριν από 5.138 χρόνια, με περιθώριο σφάλματος +-45 χρόνια, ο πλανήτης μας έζησε μια απότομη κλιματική αλλαγή η οποία προήλθε από απότομη διαφοροποίηση της λαμπρότητας του Ηλιου. Η χρονολόγηση του φαινομένου οδηγεί στο έτος 3132 π.Χ., άρα... στην αρχή του ημερολογίου των Μάγιας.


Δεν μείναμε όμως με την έκπληξη μισή: στις 12 Δεκεμβρίου 2007 η NASA ανακοίνωσε με πολλή ανησυχία τα πορίσματα του συνεδρίου της Ενωσης Αμερικανών Γεωφυσικών. Συνοπτικά, οι πρόσφατες φωτογραφίες των δορυφόρων της είχαν αποκαλύψει ότι η τήξη των πάγων του Βορείου Πόλου είναι πολύ ταχύτερη από ό,τι πιστευόταν. Στο τέλος του προηγούμενου καλοκαιριού ο συνολικός όγκος του πάγου στην Αρκτική ήταν μόλις ο μισός από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια. Οσο για τη Γροιλανδία, αυτή έχασε περίπου 552 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το καλοκαίρι, 15% περισσότερο από τον μέσο ετήσιο όρο των προηγούμενων ετών - ή το τετραπλάσιο όσου έχανε πριν από 15 χρόνια! Ακόμη χειρότερα, το εναπομείναν στρώμα πάγου κρίνεται ασυνήθιστα λεπτό. Αρα, μπορεί να λιώσει και αυτό ταχύτατα. Και όπως όλοι έχουμε πλέον πληροφορηθεί, αν λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέλθει πάνω από έξι (6) μέτρα... όπερ ο κατακλυσμός παύει να αποτελεί σενάριο του Χόλιγουντ.



Ολοι οι επιστήμονες του συνεδρίου εξέφρασαν στη συνέντευξη Τύπου την κατάπληξή τους για την ταχύτητα εξέλιξης του φαινομένου. Οταν ερωτήθηκαν για το πότε αναμένουν να επέλθει η πλήρης τήξη, ο κλιματολόγος Τζέι Ζουάλι (Jay Zwally) απάντησε: «Με αυτόν τον ρυθμό ο Αρκτικός Ωκεανός θα μπορούσε να μείνει χωρίς πάγους ως το καλοκαίρι του 2012»!

ΥΓ.: Η ανησυχία της NASA είναι τέτοια ώστε να σχηματίσει ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης για στοιχεία που καταδεικνύουν «πόσο κοντά είμαστε στο σημείο κορύφωσης» («Earth's "Tipping Points": How Close Are We?», στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.nasa.gov/topics/earth/ ) .

ΓΕΛΟΟΥΣΤΟΟΥΝ 3

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011


Ηφαίστειο Γελοουστοουν:Υπόγεια ωρολογιακή βόμβα απειλεί την Αμερική.


.
Στις 29 Αυγούστου 1870 ο τριαντάχρονος Γκουστάβους Ντον, υπολοχαγός του αμερικανικού στρατού και μέλος μιας ερευνητικής αποστολής στην περιοχή του Γέλοουστοουν, σκαρφάλωσε στην κορυφή του όρους Γουόσμπερν. Κοίταξε προς το νότο και έμεινε εμβρόντητος όταν διαπίστωσε ότι κάτι έλειπε από την οροσειρά των Βραχωδών Ορέων: τα βουνά. Η επιφάνεια ήταν επίπεδη για αμέτρητα χιλιόμετρα και μόνο στο βάθος διακρίνονταν κάποιοι απομονωμένοι όγκοι που έμοιαζαν να περιβάλλουν περιμετρικά μια τεράστια δασωμένη έκταση. Ο Ντον βρήκε μόνο μία εξήγηση. «Η μεγάλη πεδιάδα» έγραψε «πρέπει να ήταν κάποτε ένας τεράστιος κρατήρας κάποιου ανενεργού πλέον ηφαιστείου».
Είχε δίκιο: Το Γέλοουστοουν είναι ηφαίστειο, και μάλιστα όχι συνηθισμένο. Το παλαιότερο και πιο διάσημο πάρκο των ΗΠΑ βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Γης. Ο Ντον έκανε ένα μόνο λάθος, και μάλιστα σοβαρό: Το ηφαίστειο του Γέλοουστοουν δεν είναι ανενεργό. Αντίθετα, είναι ανησυχητικά ενεργό.

 

Ετοιμάζεται να ξεσπάσει, για πρώτη φορά μετά από 600.000 χρόνια, το μεγαλύτερο σούπερ-ηφαίστειο στον κόσμο, αφανίζοντας τα δύο τρίτα των ΗΠΑ;


Το υπερ-ηφαίστειο κάτω από το εθνικό πάρκοYellowstone στο Wyoming έχει αρχίσει να υψώνεται με ρυθμό ρεκόρ από το 2004.

Το έδαφος στην ηφαιστειακή καλντέρα που εκτείνεται σε απόσταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων υψώνεται προς τον ουρανό με ρυθμό τουλάχιστον 7,62 εκατοστών τον χρόνο, δηλαδή τριπλάσιο απ΄ ό,τι έχει παρατηρηθεί έως σήμερα στη γη.
Θα εκραγεί με δύναμη χίλιες φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη του Mount St Helens το 1980.
Με την εκτόξευση της λάβας στον ουρανό, ένα σύννεφο τέφρας που, θα νεκρώσει κάθε βλάστηση, θα εξαπλωθεί και θα καλύψει ένα στρώμα βάθους 10 ποδιών μέχρι και 1.000 μίλια μακριά.
Τα δύο τρίτα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν ακατοίκητα από το τοξικό αέρα που θα σαρώνει, μπλοκάροντας χιλιάδες πτήσεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Είμαστε στα πρόθυρα μίας καταστροφής; Η καλντέρα του Εθνικού Πάρκου του Yellowstone έχει ξεσπάσει τρεις φορές τα τελευταία 2.1εκατομμύρια χρόνια και οι επιστήμονες, που το παρακολουθούν λένε ότι θα μπορούσε να συμβεί άλλη μία έκρηξη (φωτογραφία αρχείου)
Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι αυτό το τεράστιο ηφαίστειο εκρήγνυται κάθε 650.000 χρόνια. Υπολογίζουν ότι έχουν υπάρξει 140 τέτοιες εκρήξεις σε περίοδο 16 εκατομμυρίων ετών και η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν πριν από 640.000 χρόνια
Αυτός είναι ο εφιάλτης που οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα μπορούσε να συμβεί αν το μεγαλύτερο σούπερ-ηφαίστειο στον κόσμο εκραγεί για πρώτη φορά σε 600.000 χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον.
Είπαν ότι το υπερ-ηφαίστειο κάτω από το πάρκο τουWyoming έχει αρχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς ρεκόρ από το 2004 – το έδαφός του έχει ανέβει τρεις ίντσες ανά έτος για τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, ο ταχύτερος ρυθμός από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το έτος 1923.
Αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων, οι επιστήμονες εμποδίζονται να προβούν σε κάποια προειδοποίηση και είναι ανίκανοι να θέσουν κάποια ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επόμενη καταστροφή.
Όταν η έκρηξη συμβεί τελικά, μπροστά της, η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajökull της Ισλανδίας, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, που προκάλεσε χάος σε ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, δεν θα είναι τίποτα, απλά ένας νάνος…..
Ο Bob Smith, του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ειδικός στην ηφαιστειακή συμπεριφορά του ηφαιστείου του Yellowstone,είπε στο National Geographic: «Έχει εξαιρετική ανάταση, επειδή καλύπτει τόσο μεγάλη περιοχή και τα ποσοστά είναι τόσο υψηλά.
«Στην αρχή ανησυχούσαμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έκρηξη."
Καμένη γη: η ερμηνεία ενός καλλιτέχνη για το πώς μπορεί να μοιάζει μετά από μια έκρηξη η Λεκάνη του Midway στο Πάρκο
Αλλά πρόσθεσε: «Μόλις είδαμε ότι το μάγμα βρισκόταν σε βάθος δέκα χιλιομέτρων, δεν ανησυχήσαμε τόσο.
«Αν ήταν σε βάθος μεγαλύτερο των δύο ή τριών χιλιομέτρων θα είχαμε πιο πολύ ανησυχήσει».
Ο Robert BSmith, καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας πρόσφατης μελέτης μέσα στο ηφαίστειο, πρόσθεσε: «οι καλύτερες αποδείξεις μας είναι ότι ο θάλαμος του λιθοσφαιρικού μάγματος γεμίζει με λιωμένα πετρώματα.
«Αλλά δεν έχουμε ιδέα πόσο καιρό αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται πριν υπάρξει κάποια έκρηξη ή η εισροή λιωμένων βράχων σταματήσει την καλντέρα και αρχίσει να ξεφουσκώνει και πάλι».

Η Καλντέρα του Yellowstone είναι ένα από τα πιο τρομερά δημιουργήματα της φύσης και κάθεται επάνω στο μεγαλύτερο ηφαιστειακό τομέα της Βόρειας Αμερικής.
Το όνομά του σημαίνει «κατσαρόλα» ή «καζάνι» και σχηματίζεται όταν γη καταρρέει μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη.
Στο Yellowstone, περίπου 400 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης βρίσκεται καυτό μάγμα που ανεβαίνει από 30 μίλια υπόγεια πριν εξαπλωθεί σε έκταση 300 μιλίων.
Επάνω σε αυτό, αλλά ακόμα κάτω από την επιφάνεια, βρίσκεται το κοιμώμενο ηφαίστειο.
ΦΩΤΟ: 22 Ιουλίου 1980: Το Mount St Helens στηνWashington εκρήγνυταιΕάν εκραγεί το Yellowstone θα είναι 1000 φορές πιο ισχυρό!
Από τις μετρήσεις τους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μία δεξαμενή φουσκωμένου μάγματος έξι μίλια υπόγεια, μπορεί να προκαλεί την πρόσφατη αύξηση.
Προσέχουν, επίσης, μια «άμορφη μάζα σε σχήμα τηγανίτας» από λειωμένο βράχο όσο το μέγεθος του Λος Αντζελες, το οποίο είχε πιεστεί στο ηφαίστειο πριν από λίγο καιρό.
Όμως, λόγω των ακραίων συνθηκών είναι δύσκολο να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει εκεί κάτω, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να αδυνατούν να πουν με βεβαιότητα τι θα συμβεί - ή πότε θα συμβεί.
Δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε πριν 640.000 χρόνια, έγιναν και περίπου 30 μικρές εκρήξεις, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν 70.000 χρόνια πριν.
Γέμισαν τον καλντέρα με στάχτη και λάβα και έφτιαξαν το πεδινό τοπίο που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες στο εθνικό πάρκο Yellowstone κάθε χρόνο.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μάγμα σε μικρότερα βάθη. Θα πρέπει να υπάρχει μάγμα στο φλοιό, αλλιώς δεν θα είχαμε όλη αυτή την έντονη υδροθερμική δραστηριότητα που έχουμε» λέει ο Dan Dzurisin, ειδικός του Yellowstone και μέλος τουU.SGeological Survey at Cascades Volcano Observatory στην Πολιτεία της Washington.
«Υπάρχει τόσο πολύ θερμότητα που βγαίνει από τοYellowstone τώρα, ώστε αν δεν να αναθερμαινόταν από το μάγμα, το όλο σύστημα θα είχε γίνει μία κρύα πέτρα από την εποχή της τελευταίας έκρηξης πριν από 70.000".

ΓΕΛΟΟΥΣΤΟΟΥΝ 2

Πλανήτης ΓΗ

Τα υπερ-ηφαίστεια της Γης

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ

Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ koliatsu@enet.gr

 
Θερμές πηγές και γκέιζερ ως γεωλογικά υπολείμματα μας θυμίζουν τις συνθήκες «αποκάλυψης» που έδωσαν στον Εθνικό Δρυμό του Γέλοουστοουν τη σημερινή του μορφή.

 

Αυτό το θαύμα της φύσης στον αμερικανικό Βορρά σχηματίστηκε χάρη στις βίαιες εκρήξεις ενός από τα επονομαζόμενα «υπερ-ηφαίστεια» και μέχρι πρότινος οι ειδικοί θεωρούσαν πως αυτή η γεωλογική δραστηριότητα υπήρξε μοναδική.

Ωστόσο, η μελέτης της «νεότερης ιστορίας» του πλανήτη μας δείχνει πως κολοσσιαίες ηφαιστειακές εκρήξεις δεν σημειώθηκαν αποκλειστικά στη βορειοαμερικανική ήπειρο -αλλά και στο νότιο τμήμα της. Οπως, για παράδειγμα, η έκρηξη που δημιούργησε την άγνωστη μέχρι τώρα καλντέρα Βιλάμα στη Β. Αργεντινή μπορεί άνετα να συγκριθεί μ' εκείνην του Γέλοουστοουν. Η ένταση μιας τέτοιας έκρηξης περιγράφεται βάσει της κλίμακας VEI (Volcanic Explosivity Index), η οποία καλύπτει φάσμα 0-8, δηλαδή από μία σχεδόν αμελητέα έως μία «γιγαντιαία» έκρηξη. Εκείνες στο Γέλοουστοουν και στην καλντέρα Βιλάμα άγγιζαν τον τελευταίο της βαθμό.

Υπερ-ηφαίστεια όπως αυτό της Βιλάμα, τα οποία δεν έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα κώνου, αλλά είναι στην ουσία τεράστιες καλντέρες γεμάτες καυτό μάγμα, εντοπίζονται δυσκολότερα και κατά τις εκρήξεις τους χιλιάδες τόνοι ηφαιστειακών υλικών εκτινάσσονται σε μεγάλο ύψος και δημιουργούν ένα είδος «ασπίδας» ικανής να καλύψει το φως του ήλιου, ενώ τα λεπτότερα μόρια σκόνης διαχέονται στην ατμόσφαιρα προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας κατά αρκετούς βαθμούς Κελσίου.



Από τα ιστορικά αρχεία είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους εκρήξεις με επιπτώσεις στις κλιματικές συνθήκες ολόκληρου του πλανήτη δεν είναι και τόσο σπάνιες και επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής. Για παράδειγμα, η έκρηξη του ινδονησιακού Ταμπόρα το 1815, την οποία ακολούθησαν δύο χρόνια ασυνήθιστα ψυχρού κλίματος σ' όλο τον κόσμο. Το ενδεχομένως επικίνδυνο υπερ-ηφαίστειο που κρύβεται στο υπέδαφος του Γέλοουστοουν εντοπίστηκε τη δεκαετία του '60, όταν υπέρυθρες δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλυψαν μία καλντέρα μήκους 70 χλμ. και πλάτους 30 χλμ. Το συγκεκριμμένο ηφαίστειο εκρήγνυται σε τακτά χρονικά διαστήματα εδώ και 2 εκατ. χρόνια, με διαλείμματα περίπου 600.000 ετών κάθε φορά. Εφόσον η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε πριν από 640.000 χρόνια, σύμφωνα με τον γεωλογικό χρόνο επίκειται μία νέα!

Εκτός των προαναφερθέντων δύο υπερ-ηφαιστείων, η ύπαρξη μιας ακόμη υπερμεγέθους κάμαρας μάγματος πιθανολογείται στο τριεθνές μεταξύ Αργεντινής, Βολιβίας και Χιλής, το σύμπλεγμα Eduardo Avaroa Caldera, περιοχή η οποία από γεωλόγους θεωρείται ως «παιδικό δωμάτιο» ενός υπερ-ηφαιστείου. Οπως διευκρινίζει ο Αργεντινός γεωλόγος Μιγκέλ Σολέρ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Ζουζούι του Σαν Σαλβαδόρ ντε Ζουζούι (Αργεντινή), «η καλντέρα της Βιλάμα σχηματίστηκε από μία έκρηξη η οποία εκτίναξε στην ατμόσφαιρα περίπου 2.000 κυβικά χλμ. αερίων, μάγματος και ηφαιστειακής σποδού. Ο όγκος του ηφαιστειακού υλικού που απελευθερώθηκε σε «κολοσσιαία» έκρηξη πριν από 8,4 εκατ. χρόνια και το μέγεθος της σχηματισθείσης καλντέρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες γνωστές εκρήξεις στην Ιστορία της Γης. «Αντιθέτως, το υπερ-ηφαίστειο του Γέλοουστοουν εκτίναξε ποσότητες στάχτης, τηγμένου τόφφου και μάγματος σε τρεις διαδοχικές κολοσσιαίες εκρήξεις, η τελευταία εκ των οποίων συγκλόνισε την αμερικανική ήπειρο πριν από 600.000 χρόνια», εξηγεί ο Μ. Σόλερ που παρουσίασε τα επιστημονικά του συμπεράσματα σε πρόσφατο συνέδριο γεωλογίας στη Μεντόζα της Αργεντινής.

Στην περίπτωση της καλντέρας Βιλάμα στην Αργεντινή, όπως και του Γέλοουστοουν, ο γήινος φλοιός κατέρρευσε σε έκταση αρκετών εκατοντάδων χλμ. -εκεί, όμως, σταματούν τα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο υπερ-ηφαιστείων, όπως διαπιστώνει ο Μ. Σόλερ. Το μάγμα στο υπέδαφος του Γέλοουστοουν, πιθανότατα σχηματίστηκε από την τήξη πολύ παλαιότερων στρωμάτων του φλοιού σε μεγάλα βάθη κάτω από τη Β. Αμερική και με την πάροδο του χρόνου τα ρευστά πετρώματα ξαναβρέθηκαν στην επιφάνεια.



Ο Σόλερ υποθέτει πως το μάγμα της Βιλάμα είναι αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης διαδικασίας -η νοτιοαμερικανική τεκτονική πλάκα συγκρούστηκε μ' εκείνην της Νάκζα και τελικώς την επικάλυψε. Από την εναλλαγή των συνθηκών μεγάλων πιέσεων η πλάκα Νάκζα «ζυμώθηκε» -διαδικασία που διήρκεσε χιλιετίες- και μεταβλήθηκε σε υδαρή κατά ένα μέρος της, έτσι ώστε οι θάλαμοι μάγματος που σχηματίστηκαν κάτω από τη γήινη επιφάνεια να προκαλέσουν κατόπιν σειρά κολοσσιαίων εκρήξεων.

Ως αφορμή της έκρηξης στη Βιλάμα, η οποία άφησε πίσω της έναν κωνοειδή κρατήρα χιλιομέτρων, ο Σόλερ θεωρεί τις εντάσεις τού γήινου φλοιού και την αστάθεια των θαλάμων μάγματος, ενώ στο τριεθνές δεν εντοπίζονται ίχνη αερίων που εκλύονται πριν από μία έκρηξη, στοιχείο που στηρίζει επιπλέον τη διατυπωθείσα θεωρία. «Ωστόσο, έχουμε πολλά ακόμη να ανακαλύψουμε για την καλντέρα στη Βιλάμα», παραδέχεται ο Αργεντίνος ειδικός.

ΓΕΛΟΟΥΣΤΟΟΥΝ


  
 
 
Thursday, 29 - 11 - 2007
Υπόγεια ωρολογιακή βόμβα απειλεί την Αμερική



ΗΠΑ: το υπέδαφος του Πάρκου Γέλοουστοουν κρύβει ένα ηφαίστειο



 Ο θερμοπίδακας Κασλ στο Γέλοουστοουν. Οι πολλές θερμές πηγές που βρίσκονται στο εθνικό πάρκο των ΗΠΑ αποτελούν μια ένδειξη για το τι κρύβεται από κάτω: περιοχές όπου βράζει το λειωμένο μάγμα, αέρια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υδροθερμικά υγρά

Βαθιά, κάτω από το Πάρκο Γέλοουστοουν των ΗΠΑ βρίσκεται ένα μεγάλο ηφαίστειο, το οποίο εάν εκραγεί θα καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για όλο τον πλανήτη. Τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες παρατηρούν κάποιες ανησυχητικές κινήσεις. Μήπως ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε κι εμείς;

Oι επισκέπτες στο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν στις βορειοδυτικές ΗΠΑ έπρεπε έως τώρα να προσέχουν μήπως συναντήσουν αρκούδες ή μήπως πέσουν σε κάποιο θερμοπίδακα. Τώρα θα πρέπει να ανησυχούν μη τυχόν και εκραγεί η γη κάτω από τα πόδια τους. Νέα γεωλογικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» δείχνουν ότι το πάρκο αυτό δεν διαθέτει μόνο πανέμορφα τοπία και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι θερμές πηγές αποτελούν μια ένδειξη για το τι κρύβεται από κάτω: περιοχές όπου βράζει το λειωμένο μάγμα, αέρια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υδροθερμικά υγρά. Το Πάρκο Γέλοουστοουν βρίσκεται επάνω σε ένα από τα πιο «καυτά σημεία» του πλανήτη μας, όπου σχισμές στον φλοιό της Γης, οι οποίες δημιουργήθηκαν από ηφαιστειακές εκρήξεις πριν από αιώνες, επέτρεψαν σε γιγαντιαία ρεύματα λειωμένης πέτρας ή μάγματος να έρθουν πιο κοντά απ΄ ό,τι συνήθως στην επιφάνεια.



 Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό και ανησυχητικό ταυτόχρονα: το μάγμα κινείται. Και το ίδιο συμβαίνει με το Γέλοουστοουν.
Τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με μελέτες, το έδαφος στην ηφαιστειακή καλντέρα που εκτείνεται σε απόσταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων υψώνεται προς τον ουρανό με ρυθμό τουλάχιστον 7,62 εκατοστών τον χρόνο, δηλαδή τριπλάσιο απ΄ ό,τι έχει παρατηρηθεί έως σήμερα στη γη.

 Γεγονός που προκαλεί την προφανή ερώτηση: τι συμβαίνει κάτω από το πάρκο; Και τι πρόκειται να συμβεί;


πηγή:http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071129&nid=6722990&sn=&spid=877



Μεγάλη έκρηξη κάθε 650.000 χρόνια

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ γνωρίζουν ότι η άποψη πως το Γέλοουστοουν αποτελεί μία ηφαιστειακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί δεν είναι κάτι που οι υπεύθυνοι για τον τουρισμό στο πάρκο θέλουν να διαφημίσουν. «Δεν υπάρχουν στοιχεία επικείμενης έκρηξης. Αυτό είναι το σημαντικό», λέει ο Ρόμπερτ Σμιθ, καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτας, επικεφαλής της έρευνας. «Πολλές καλντέρες σε όλον τον κόσμο ανεβαίνουν και κατεβαίνουν επί δεκαετίες χωρίς να εκραγούν».

 Παρ΄ όλα αυτά, εάν συνέβαινε στο πάρκο μία μεγάλη έκρηξη σήμερα, θα προκαλούσε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει ζήσει ο πλανήτης. Θυμάστε την έκρηξη στο βουνό της Αγίας Ελένης το 1980, που κατέστρεψε εντελώς 390 χιλιόμετρα εύφορης γης; Οι επιπτώσεις στο Γέλοουστοουν θα είναι εκατονταπλάσιες.

Μπορεί όμως να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι αυτό το τεράστιο ηφαίστειο εκρήγνυται κάθε 650.000 χρόνια. Υπολογίζουν ότι έχουν υπάρξει 140 τέτοιες εκρήξεις σε περίοδο 16 εκατομμυρίων ετών και η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν πριν από 640.000 χρόνια.



Μήπως λοιπόν πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο;

Σε περιοχές όπως το Γέλοουστοουν όπου το μάγμα μπορεί να ξεχειλίσει σε διάφορες περιοχές, δεν υπάρχουν ασφαλείς μέθοδοι πρόβλεψης. «Χρησιμοποιούμε τη λέξη “ανήσυχα” για να περιγράψουμε αυτά τα συστήματα», παρατηρεί ο καθηγητής Σμιθ.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ευχόμαστε ότι η καλντέρα θα αρχίσει να κατεβαίνει και πάλι.

 Αλλιώς, αυτή προβλέπεται να είναι μία έκρηξη οι επιπτώσεις της οποίας θα γίνουν αισθητές τουλάχιστον στον μισό πλανήτη.

ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ

ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΣΠΙΤΙ

 ΩΡΑΙΑ ΣΠΙΤΙΑ


ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ ΚΑΛΑΘΙ 2011

ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Sarotiko: NBA: Η Δύση το All Star game