ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Α΄ ΠΡΟΒΛΗΤΑ
 
Η εναρκτήρια εκδήλωση των 48ων Δημητρίων είναι μια performance εναλλασσόμενων δράσεων, που εγκιβωτίζει το σύνολο των παραστατικών τεχνών.
Το «Συμφάγωμεν» πλαισιώνεται από δρώμενα μουσικής, χορού και θεάτρου και προσκαλεί τους πολίτες να συνευρεθούν, να μοιραστούν εικόνες, ήχους, μυρωδιές και ιστορίες, σε μία ανθρωποκεντρική γιορτή.
Γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι, που ο σχεδιασμός του ωρίμασε φυσιολογικά, μέσα από τις έννοιες της φροντίδας και της προσφοράς, τα 48α Δημήτρια σε ρόλο οικοδεσπότη, υποδέχονται όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, ως συν - δημιουργούς.
Το «Συμφάγωμεν», ένα αντίδωρο στον πολίτη που χαρίζει καθημερινά την παρουσία του στην κοινότητα, είναι ένα μανιφέστο δύναμης, χαράς, δημιουργικής και συγκινησιακής χαρμολύπης και ευφορίας, στο οποίο όλοι έχουμε μερίδιο.
Η μεγάλη γιορτή θα ξεκινήσει από τις 10:00 το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2013, με την πομπή της εικαστικής Ομάδας «Εν Φλω».
Η εορταστική διαδρομή θα έχει ως αφετηρία τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού – Τουρισμού (Κουντουριώτου 17) και θα περάσει από την Βενιζέλου, την Εγνατία, τη Δ. Γούναρη, την Πλατεία Λευκού Πύργο, με κατάληξη στην Πλατεία Αριστοτέλους, στις 12:00 μ.μ.
Εκεί, τη σκυτάλη θα πάρει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η διαδραστική performance των «Εν Φλω», υπό τον τίτλο «Ο ΣΙΣΙΦωΣ».
Η επόμενη στάση οδηγεί στην Α΄ προβλήτα του λιμανιού, για την κεντρική εκδήλωση του «Συμφάγωμεν», από τις 13:00 έως και τις 17:00, με τη συμμετοχή των ομάδων: «Διώνη», Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «Μουσικό Χωριό», «Eclipses Group Theater», «Passatempo», «Perros», «SineQuanon» και «Stacy».
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν:
 
Ομάδα «Εν-Φλω»
Η εικαστική ομάδα ΕΝ ΦΛΩ (Εν Φλωρίνņ ) σχηματίστηκε το 2011, από φοιτητές και διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό να είναι παρούσα με τις δράσεις και τις εκθέσεις της σε καίρια πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Τα μέλη της ομάδας είναι οι: Καληάνθη Βογδοπούλου, Γεωργία Δαμιανού, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Ευαγγελία Καραστέργιου, Γιώτα Καρβουνιάρη, Γιώργος Κεβρεκίδης, Χάρης Κοντοσφύρης, Ελένη Νίσκα, Άννα Πιάτου, ‘Ελενα Προβατά, Άννα Μαρία Σαμαρά, Δήμητρα Σιατερλή, Γαβριήλ Φτελκόπουλος και Μάγδα Χριστοπούλου

Passatempo, Perros και Ecliplses Group Theatre
Οι τρεις ομάδες, μαγειρεύουν και σερβίρουν από κοινού το μουσικοθεατρικό «πιάτο» …και στην κορφή κανέλα
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Σπύρος Αθηναίου, Ειρήνη Αμπουμόγλι, Μαρίνα Γκούμλα, Γλυκερία Καλαϊτζή, Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Μαρία Καραδελόγλου, Ευαγγελία Κιρκινέ,Μαρίνα Γκούμλα
Χορογραφία-Κίνηση: Ιωάννα Μήστικα
Μουσική διδασκαλία: Αλκυόνη Θηλυκού, Γιάννης Μαστρογιάννης
Διδασκαλία κρουστών: Γρηγόρης Παπαδόπουλος
Συμμετέχουν: Αντωνία Βισβίκη, Μαρίνα Γκούμλα, Νάντια Δαλκυριάδου, Γιώργος Επιτροπίδης, Σταύρος Ευκολίδης, Δανάη Κλάδη, Νάγια Καρακώστα, Ματίνα Κουλουριώτη, Κίμων Κουρής, Αλκυόνη Θηλυκού, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Αντιγόνη Μπάρμπα, Σταμάτης Στάμογλου, Κική Στρατάκη, Μαριάννα Τάντου, Στεργιάνα Τζέγκα.
Ευχαριστούμε το Μουσικό Χωριό για τη βοήθειά του.

SineQuanon
Ο Δημήτρης Σωτηρίου, η Καλλιόπη Σφήκα, ο Αλέξης Τσιαμόγλου και η Κική Μπάκα, παρουσιάζουν μία πρωτότυπη διαδραστική / χορευτική performance. Dj: Δημήτρης Καρτόκης.

Stacy
Οι Stacy συγκροτήθηκαν σε σχήμα το 2011. Το πρόγραμμα της συναυλίας τους είναι μία επιλογή συνθέσεων για χοροδραματικές παραστάσεις του Β. Μαντζούκη.
Συμμετέχουν: Μάρθα Φριντζήλα / τραγούδι, Νίκος Παπαβρανούσης / τύμπανα, Αντώνης Μαράτος / μπάσο, Κώστας Νικολόπουλος / κιθάρα, Πανού Μανού / κιθάρα - τραγούδι, Βασίλης Μαντζούκης / tapes – κιθάρα – τραγούδι.

Φωνητικό Σύνολο «Διώνη»
Με τις Ειρήνη Κολιούση, Παναγιώτα Κολιούση, Ευαγγελία Γκόγκου, Παρασκευή Γκόγκου και Χριστίνα Γκόγκου.

Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε το 1996. Αποστολή του είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση ολοκληρωμένων μουσικών. Το τμήμα προσφέρει εφαρμοσμένες μουσικές σπουδές με κατευθύνσεις ευρωπαϊκής, βυζαντινής, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής.
Το σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής αποτελούν οι: Γιάννης Διονυσίου: φωνή - βιολί, Βασίλης Ζιγκερίδης: κανονάκι, Ηλίας Σαρηγιαννίδης: λαούτο, Σταυρούλα Τρυφιάτη: καβάλ, Αλέξανδρος Ριζόπουλος: κρουστά
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θύμιος Ατζακάς (λέκτορας ΤΜΕΤ)

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1936 και πρωτολειτούργησε το 1938, με πρώτο αρχιμουσικό τον αείμνηστο Παναγόπουλο και αργότερα τον Εμμανουήλ Αικατερίνη. Το 1954 τη διεύθυνσή της ανέλαβε ο Γ. Φλώρος, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες με συναυλίες σε κλειστούς χώρους.
Το 1965 με αρχιμουσικό τον Νίκο Αστρινίδη, εμπλούτισε το ρεπερτόριο της σε μεγάλο βαθμό. Με την πάροδο του χρόνου, η Φιλαρμονική εξελίσσεται σ' ένα σχήμα που μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλού επιπέδου συναυλίες και συνεργάζεται με σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου. Αρχιμουσικός της είναι σήμερα ο Νίκος Ψαλτόπουλος.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης