Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΑΣΧΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΜΑΥΡΟΥΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Παγκόσμιος ο Χονδροκούκης!
Παγκόσμιος ο Χονδροκούκης!ΜΠΡΑΒΟ...!!!

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στον τελικό του ύψους, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη. 4ος ο Κώστας Μπανιώτης.

Το τέταρτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου είναι γεγονός. Δράστης αυτής της επιτυχίας είναι ο Δημήτρης Χονδροκούκης, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση στον τελικό του ύψους, στο Παγκόσμιο της Κωνσταντινούπολης, με επίδοση 2,33 μέτρα.

Ο Χονδροκούκης πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 2,20 και τα 2,24, με τη δεύτερη τα 2,28 και τα 2,31 μέτρα, με την πρώτη τα 2,33, ενώ απέτυχε τρεις φορές στα 2,35 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση αυτή αποτελεί ατομικό ρεκόρ για τον Χονδροκούκη, καθώς το προηγούμενό του ήταν 2,29 (σ.σ. το ισοφάρισε στον προκριματικό).

Από την πλευρά του, ο Μπανιώτης κατέκτησε την τέταρτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος με 2,31 μέτρα. Ο Μπανιώτης, ο οποίος έχει ατομικό ρεκόρ 2,32 στον κλειστό, πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 2,20 και τα 2,24, με τη δεύτερη τα 2,28 και τα 2,31 μέτρα, είχε στη συνέχεια δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 2,33 (άφησε την τρίτη) και μια αποτυχημένη στα 2,35 μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμιο κλειστού έχουν κατακτήσει ακόμη οι Χάρης Παπαδιάς (1997, Παρίσι), Κατερίνα Κόφφα (1997, Παρίσι) και Κατερίνα Θάνου (1999, Μαεμπάσι).

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Αριστοτέλης Μυστακίδης : Αυτός είναι πλέον ο πλουσιότερος Έλληνας!

Σύμφωνα με την λίστα των πλουσιοτέρων ανθρώπων του Κόσμου που δημοσίευσε το Forbes,ο κ.Μυστακίδης ξεπέρασε σε προσωπική περιουσία τόσο τον Σπύρο Λάτση όσο και τον Φίλιππο Νιάρχο!





*Απ΄τον Αριστοτέλη Ωνάσση ...στον Αριστοτέλη Μυστακίδη.


Οπως έγραφε χαρακτηριστικά χθες στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό «Forbes» με αφορμή τη δημοσίευση της λίστας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη εν έτει 2012, «η ...πρώτη απόπειρα καταμέτρησής τους πριν από 25 χρόνια» ήταν μάλλον εύκολη υπόθεση, καθώς οι σύγχρονοι κροίσοι ήταν μόλις... 140. Εκτοτε το κλαμπ των πλουσίων αύξησε κατά πολύ τα μέλη του, με αποτέλεσμα φέτος στη λίστα να συμπεριλαμβάνονται 1.226 δισεκατομμυριούχοι», αριθμός που από τη μία θεωρείται ρεκόρ, αλλά από την άλλη αποτελεί και ιδανική αφορμή για κοινωνικό προβληματισμό, αναφορικά με το κατά πόσο σωστά κατανέμεται τελικά ο πλούτος στον πλανήτη..
Στη φετινή λίστα του «Forbes» υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι από 58 χώρες, αν και οι περισσότεροι -425 για την ακρίβεια- προέρχονται από τις ΗΠΑ. Δεύτερη έρχεται η Ρωσία, με 96 κροίσους, και ακολουθεί η -αναδυόμενη οικονομικά- Κίνα με έναν λιγότερο. Πρώτος και... πλουσιότερος βέβαια, για ακόμη μια φορά και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναδείχτηκε ο Κάρλος Σλιμ από το Μεξικό, με περιουσία που φτάνει τα 69 δισ. δολάρια.
Το Ελληνικό ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στις θέσεις 400-500 όπου συνυπάρχουν οι τρεις πλουσιότεροι Έλληνες.
Η έκπληξη είναι πως φέτος ο κ.Αριστοτέλης Μυστακίδης της Glencore με προσωπική περιουσία 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέλαβε την 418η θέση, αφήνοντας πίσω τον κατά ....200 εκ."φτωχότερο" Σπύρο Λάτση (2,6 δισ. δολάρια) στην 464η θέση ενώ λίγο πιο κάτω και με ..."μόλις" άλλα 100εκ.διαφορά στη 494η θέση βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με 2,5 δισ. δολάρια..
Φτώχια καταραμένη..


 http://greece-salonika.blogspot.com/

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Για κακούργημα οι αδερφοί Ψωμιάδη!

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνουν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδερφός του Διονύσης, καθώς από την Eισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ασκήθηκαν σε βάρος τους κακουργηματικές διώξεις για την υπόθεση με τα «45άρια», έργα τα οποία ανέθετε απευθείας η νομαρχία με πρόχειρους διαγωνισμούς.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας για οικονομικά εγκλήματα, Λάμπρος Τσόγκας, που χειρίστηκε την..υπόθεση άσκησε σε βάρος τους κακουργηματικές κατηγορίες για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση διώκονται και άλλα 19 άτομα, διευθυντές, τμηματάρχες και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 340 έργα που ανατέθηκαν με πρόχειρους διαγωνισμούς, από τα οποία εκτιμάται ότι ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο με περίπου 4.000.000 ευρώ κατά τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών. Ακόμη, αναφέρονται 23 έργα τα οποία πληρώθηκαν χωρίς να έχουν εκτελεστεί. Για τα συγκεκριμένα έργα, για τα οποία καταλογίζεται στον πρώην νομάρχη ότι εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις, υπολογίζεται ότι η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται σε 1.030.320,12 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές διαπιστώθηκε η κατ' εξακολούθηση παράβαση της υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία για κάθε έτος επιτρέπεται η ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό ενός μόνον έργου ύψους μέχρι 45.000 ευρώ για κάθε ειδικό φορέα και ΚΑΕ. Οπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας, τα έργα που χαρακτηρίστηκαν «45άρια» κατασκευάστηκαν με εξαιρετικές και συνοπτικές διαδικασίες και ουσιαστικά με ανάθεση άνευ διαγωνισμού.

Τρεις μέθοδοιΟπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, τα μεγάλα έργα «έσπαγαν» σε 45άρια με τρεις κυρίως μεθόδους:

- Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.

- Σε άλλες περιπτώσεις έργων με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.
- Τέλος, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν αυτοτελή έργα ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, όπως διαπιστώθηκε, το φυσικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.

Χωρίς τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες
Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τις διώξεις που ασκήθηκαν, ότι έργα που χαρακτηρίζονται ως «45άρια» κατασκευάστηκαν, πληρώθηκαν και παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να συνταχθούν και να εγκριθούν οι προβλεπόμενες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες. Ακόμη, φέρεται να εντοπίστηκαν έργα για τα οποία δε συντάχθηκαν σχέδια και φάκελοι ασφάλειας υγείας, ενώ διαπιστώθηκε και παράβαση διατάξεων που αφορούν τη διοίκηση και την επίβλεψη των έργων καθώς και τους λογαριασμούς πιστοποίησης του αναδόχου.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται ότι πιστοποίησε ψευδώς ότι έργα με τη μορφή των «45αριών» εκτελέστηκαν, αν και οι εργασίες στα χρονικά διαστήματα που ανέφερε δεν είχαν ολοκληρωθεί, όπως κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Οι ίδιες πράξεις αποδίδονται και στον Διονύση Ψωμιάδη ως αρμόδιο αντινομάρχη Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τον Απρίλιο του 2010 που διατάχθηκε από την Εισαγγελία να διερευνηθεί η υπόθεση, τόσο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όσο και ο αδερφός του Διονύσης επί της ουσίας δεν έχουν τοποθετηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών, καθώς αρκέστηκαν στο να προβάλλουν αιτήματα ακυρότητας εστιάζοντας σε δικονομικά ζητήματα που εγείρονται στην υπόθεση.πηγή αγγελιοφόρος.

ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ

Πολυεκατομμυριούχοι δημόσιοι υπάλληλοι

Συνημμένη Εικόνα: Image.ashx.jpg


Όργιο «μαύρου» χρήματος εντόπισαν οι άνδρες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκρυβαν στις καταθέσεις τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που παρουσιάζει το protothema.gr, μεταξύ αυτών που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των ελεγκτών είναι υπάλληλος υπουργείου με «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 8,9 εκατομμύρια ευρώ, δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατομμύρια ευρώ και αρκετοί προϊστάμενοι πολεοδομικών και δασικών υπηρεσιών.

Το έγγραφο του υπουργείου κατατέθηκε στην Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπεντενιώτη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει « το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η ηθική και κοινωνική» συμπληρώνει ότι «η διαφθορά αγγίζει το 10% του ΑΕΠ ενώ η παραοικονομία που αθροίζεται με την διαφθορά φθάνει το 35% του ΑΕΠ» ενώ ζητά να δρομολογηθούν «οι νόμιμες διαδικασίες πλειστηριασμών και κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας ώστε να επανέλθουν στα ταμεία του δημοσίου τα αδικαιολογήτως και παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα».

Πάντως, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου, το σύνολο σχεδόν των 13 υπαλλήλων εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν τα όσα αδικαιολογήτως απέκτησαν. Οι μόνες ποινές που έως σήμερα έχουν ασκηθεί είναι οι πειθαρχικές ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν οι τυχόν ποινικές διώξεις.

Πολυεκατομμυριούχος υπάλληλος υπουργείου


Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ έδειξαν ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς «υπαλλήλου Υπουργείου της Αθήνας εντοπίστηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506,59 ευρώ που δεν αιτιολογούνται».

Κατά του πολυεκατομμυριούχου υπάλληλου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, ασκήθηκε ποινική δίωξη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «φέρεται αυτές οι καταθέσεις να αποτελούσαν επιχορηγήσεις Συνδικαλιστικών Σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε» χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα «το μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε».

Δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατ. ευρώ

Εντύπωση προκάλεσαν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και οι καταθέσεις δικαστικής υπαλλήλου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Αναλυτικά, σύμφωνα με τους ελέγχους «εντοπίστηκαν στους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων, ύψους 7.965.236,64 ευρώ, κατοχή από την ίδια ή και με τον σύζυγο του συνόλου των μετοχών ανώνυμης εταιρείας και συμμετοχή της στη διοίκηση της ως άνω εταιρείας».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παραγγείλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης της υπαλλήλου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ η αρμόδια ΔΟΥ στην οποία διαβιβάστηκε η σχετική έκθεση προκειμένου να διερευνήσει τυχόν φορολογικές παραβάσεις απάντησε ότι «αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να ολοκληρώσει τις ενέργειές της εντός διμήνου από την γνωστοποίηση της έκθεσης και ζήτησε να της χορηγηθεί παράταση προθεσμίας»!

Τελωνιακός υπάλληλος με αδικαιολόγητες καταθέσεις

Από την ομάδα υπαλλήλων με υπέρογκες και αδικαιολόγητες καταθέσεις δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι τελωνιακοί. Συγκεκριμένα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τελωνιακού υπαλλήλου, εντοπίστηκαν μετά από τους ελέγχους των επιθεωρητών, καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ οι οποίες κρίθηκαν «αδικαιολόγητες».

Ο υπάλληλος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας» και ποινή «προστίμου 10 ημερών»!. Επιπλέον το εφετείο πλημμελημάτων Αθηνών τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή ενώ από την αρμόδια ΔΟΥ κρίθηκε ότι «ο ελεγχόμενος δεν υπέχει καμία άλλη φορολογική υποχρέωση». Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται ότι δεν έχει δημευτεί κανένα περιουσιακό στοιχείο από τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να απολαμβάνει τους «κόπους της εργασίας του».



Υπάλληλοι πολεοδομιών οι «αρχιερείς» της διαφθοράς


Το αρνητικό ρεκόρ με τους περισσότερους «διεφθαρμένους» υπαλλήλους ανήκει στην υπηρεσία Πολεοδομίας. Συγκεκριμένα, πέντε περιπτώσεις από τις δεκατρείς στις οποίες αναφέρεται το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν σε προϊστάμενους πολεοδομικών υπηρεσιών όλης της χώρας σε λογαριασμούς των οποίων εντοπίστηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ δίχως να δικαιολογούνται.

Ειδικότερα:

- Μετά από σχετική καταγγελία, οι επιθεωρητές εντόπισαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλου πολεοδομίας νησιωτικού νομού «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 1.563.355 ευρώ. Το αποτέλεσμα των ερευνών είχε ως συνέπεια η εφορία να βεβαιώσει φόρους που πρέπει να πληρώσει ο επίορκος υπάλληλος ύψους 330.561,47 ευρώ
- Το ίδιο συνέβη και με πρώην Διευθυντή της Πολεοδομίας νησιωτικού νομού ο οποίος εμφάνισε «αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 609.382 ευρώ, του επιβλήθηκε ποινή παύσης και τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία». Επιπροσθέτως, η εφορία του καταλόγισε φόρους και προσαυξήσεις ύψους 877.832,06 ευρώ ενώ το δικαστήριο του απαγόρευση την έξοδο από την χώρα.
- Σε τραπεζικούς λογαριασμούς προϊστάμενου πολεοδομίας της Δυτικής Ελλάδας εντοπίστηκαν «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 607.637 ευρώ
- Άλλος προϊστάμενος πολεοδομίας Δήμου της Αττικής πιάστηκε με αποταμιεύσεις ύψους 353.971,6 ευρώ τις οποίες δεν μπορεί να δικαιολογήσει
- Τέλος, υπάλληλος πολεοδομίας της Βορείου Ελλάδας εντοπίστηκε να φυλάσσει στους λογαριασμούς του 61.296,10 ευρώ, τα οποία όχι μόνο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει αλλά εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Κροίσος δασάρχης και ο «ποντικός» του ΟΑΕΔ

Πολυεκατομμυριούχος φαίνεται ότι έχει γίνει πρώην δασάρχης σε νησί του Σαρωνικού, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο «το συνολικό ποσό αδικαιολόγητων καταθέσεων, που προσδιορίστηκε από τον έλεγχο στην περίπτωση αυτή ανήλθε στο ποσό των 1.014.701,4 ευρώ από σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ».

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αν και εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την δικαιοσύνη, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το συγκεκριμένο αδίκημα για να τον απολύσει πρόσφατα λόγω καταδίκης επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο! Επιπροσθέτως, σε δεύτερο πρώην προϊστάμενο δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού εντοπίστηκαν 88.200 ευρώ τα οποία χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητα.

Παρακρατήσεις ενταλμάτων πληρωμής για προσωπικό όφελος φαίνεται ότι έκανε υπάλληλος του ΟΑΕΔ στου οποίου τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανιχνεύτηκαν 675.615,28 ευρώ αδικαιολόγητες καταθέσεις.

Επιπροσθέτως, από το άνοιγμα λογαριασμών προϊσταμένου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων προέκυψαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 506.059,02 ευρώ ενώ από τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων απεδείχθη ότι «δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του». Τέλος σε πρώην διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ ασκήθηκε ποινή οριστικής παύσης.


www.protothema.gr

ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

ΠΕΘΑΝΕ Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

10 Μαρτίου 2012,
πεθανε, σαμιου, δομνα, εκτακτο
 
 
Πέθανε το Σάββατο το βράδυ η Δόμνα Σαμίου, σε ηλικία 84 ετών.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας, όπου και απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2012. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε με την καταστροφή στην Ελλάδα, ο πατέρας της τέσσερα χρόνια αργότερα, γιατί έμεινε αιχμάλωτος εκεί . Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της. Έτσι μεγαλώνει και αγαπάει το Δημοτικό Τραγούδι.
Σε ηλικία 13 ετών έχει την πρώτη διδακτική επαφή με την μουσική. Πηγαίνει στο "Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής", όπου και μαθητεύει κοντά στον δημιουργό του Σίμωνα Καρρά. Εκεί παίρνει τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και της αποκαλύπτονται τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού. Παρακολουθεί παράλληλα νυχτερινό Γυμνάσιο.
Το 1954 αρχίζει μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που τερματίζεται το 1971. Παράλληλα συνεργάζεται με την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με το τίτλο "Μουσικό Οδοιπορικό". Αυτή η προεργασία θα την βοηθήσει να αποκτήσει ένα πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδεικνύεται σημαντικό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Ήδη όμως το 1960 κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδοτούν την απήχηση του έργου της στον κυρίως Ελληνισμό και στην Ελληνική Ομογένεια.
Αντιστρατευόμενη την εμπορική εκμετάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, αρχίζει να παρουσιάζει επί σειρά ετών την όσο πιο αυθεντική εκτέλεσή της. Έτσι κάνει αμέτρητες συναυλίες στις οποίες τραγουδά η ίδια, αλλά και παρουσιάζει αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού.
Το έργο της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και την ελληνική γλώσσα. Παρουσιάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της αμερικανικής ηπείρου και σε πόλεις της Αυστραλίας, όπου και δίνει συναυλίες.
Για τα ελληνικά πράγματα :
Το 1979, ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Σολωμός, της ανέθεσε τη μουσική επιμέλεια για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκαν πρώτα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Το 1993, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης της ανέθεσε την επιμέλεια της "ζωντανής" μουσικής του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.
Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τραγούδησε για τέσσερις συνεχείς χρονιές (1995-1998).
Μεγάλη αναγνώριση της δίδεται από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παραδίδει συναυλίες με Ακριτικά Τραγούδια (Μάιος 1995) και ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα (Χριστούγεννα 1996), καθώς και το αφιέρωμα που της έκανε ο ίδιος φορέας τον Οκτώβριο του 1998 για τα 70 της χρόνια.
Το 1981 δημιούργησε τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής "Δόμνα Σαμίου", όπου και συνέχιζε μέχρι τέλους την ίδια ποιοτική και αξιόλογη δισκογραφική της παραγωγή.
Παράλληλα, από το 1994 ως το 2001, παραδίδει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
Της παραδίδεται, το 2006, το βραβείο Αρίων για την συνολική προσφορά της στην διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.
Η Δόμνα Σαμίου συνέχιζε ως το θάνατό της την έρευνα και την καταγραφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Η εμπεριστατωμένη γνώση της πάνω στο αντικείμενο της δημοτικής παράδοσης του ελληνικού τραγουδιού, η πρωτοπορία της θεματολογίας της, η πολύχρονη πείρα της και η ακρίβεια στην απόδοση των λεκτικών ιδιομορφιών και του ύφους του τραγουδιού της κάθε περιοχής, την καθιστούν μοναδική στον τομέα της.
Πέθανε στις 10 Μαρτίου 2012
ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


Ο Γιώργος Ζαμπέτας, Έλληνας μουσικοσυνθέτης, ερμηνευτής και ένας από τους σπουδαιότερους...
δεξιοτέχνες του μπουζουκιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, στις 25 Ιανουαρίου του 1925.

Από πολύ μικρή ηλικία ο Γιώργος Ζαμπέτας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόλησή του στο κουρείο του πατέρα του ως βοηθός, σκάρωνε κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες. Οτιδήποτε στη φύση παρήγε ήχο, τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις συνθέσεις του, σύμφωνα με όσα ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στη βιογραφία του, λίγο πριν το θάνατό του.

Το 1932, σε ηλικία μόλις 7 ετών κερδίζει το πρώτο του βραβείο, ως μαθητής της α δημοτικού, παίζοντας το πρώτο του τραγούδι σε σχολικό διαγωνισμό.

Παρά τις αντιδράσεις, ο μικρός Γιώργος συνέχισε με απόλυτη προσήλωση να υπηρετεί τη μεγάλη του αγάπη, ενώ η γνωριμία του στα 1938 με το μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας.

Στα 1942 και κάτω από συνθήκες ανέχειας λόγω της Κατοχής, ο Ζαμπέτας δημιουργεί το πρώτο του συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσαν καντάδες στα κορίτσια.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 50 ο Ζαμπέτας γράφει τα πρώτα του γνήσια ρεμπέτικα τραγούδια με γνωστούς ερμηνευτές όπως οι Πρόδρομος Τσαουσάκης ( Σαν σήμερα, σαν σήμερα… ), Στέλιος Καζαντζίδης ( Βαθειά στη θάλασσα θα πέσω ), Μανώλης Καναρίδης ( Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα ), Πόλυ Πάνου ( Να πας να πεις στη μάνα μου ) κ.α. Έκδηλο ήταν από τότε το ταλέντο και το εκπληκτικό του παίξιμο, ωστόσο ακόμη δεν είχε κατασταλάξει στο πασίγνωστο ιδιαίτερο στυλ, που τον καθιέρωσε σαν ένα μοναδικό σώου-μαν στο χώρο.

Την επόμενη δεκαετία, τα τραγούδια του γνωρίζουν τεράστια επιτυχία καθώς πραγματοποιεί εμφανίσεις στα σπουδαιότερα λαϊκά κέντρα διασκέδασης, ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό (Ευρώπη και Αμερική) και παράλληλα συμμετέχει σε περισσότερες από 100 ταινίες του ακμάζοντα εκείνο τον καιρό Ελληνικού Κινηματογράφου.

Δημιουργίες του όπως Τα δειλινά , Τα ξημερώματα , Δεν έχει δρόμο να διαβώ κ.α. παραμείναν αξεπέραστες και τον κατατάσσουν στις υψηλότερες βαθμίδες του μουσικού στερεώματος, σύμφωνα και με τη δήλωση του Λευτέρη Παπαδόπουλου: Ο Ζαμπέτας ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουξής ήταν ο καλύτερος, από την άποψη του προσωπικού ήχου, αλλά σαν σώου- Μαν ήταν μοναδικός. Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θα πρωταγωνιστούσε, πιθανότατα, στην παγκόσμια σκηνή! .

Χαρακτηριστική του ήθους του μεγάλου δημιουργού ήταν και η δήλωση του Δημήτρη Μητροπάνου, ο οποίος τον θεωρούσε δεύτερο πατέρα του: ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα .

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70, όταν τα ήθη αρχίζουν να αλλάζουν, ο Ζαμπέτας κάνει στροφή στη σάτιρα υπό μορφή σώου, με τις γνωστές του επιτυχίες Ο Θανάσης , Ο πενηντάρης , Μάλιστα κύριε κ.λ.π. να δημιουργούν και πάλι αίσθηση στο κοινό.

Τα χρόνια του 80 αρχίζει η παρακμή του είδους αυτού, με το Ζαμπέτα να αντιμετωπίζει προβλήματα στις συνεργασίες του αφού η εποχή δεν αναγνωρίζει πια τις αξίες του παρελθόντος.

Ωστόσο, από το 1990 και μετά, οι δισκογραφικές εταιρείες και τα Μ.Μ.Ε. ανακαλύπτουν τα τραγούδια του, τα οποία κυριαρχούν ξανά, γνωρίζοντας νέα άνθηση, στις προτιμήσεις των ακροατών. Δυστυχώς, ο ίδιος δεν βρίσκεται μόνο στη δύση της καριέρας, αλλά και της ζωής του. Μετά από πολύμηνη ασθένεια, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σωτηρία , στις 10 Μαρτίου του 1992. Ήταν μόνο 67 ετών.