Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

10 μνημεία που (μέχρι σήμερα) καλύπτονται ακόμα από πέπλο μυστηρίου...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο κόσμος είναι γεμάτος με αρχαία μνημεία που χτίστηκαν για να τιμήσουν βασιλείς, θεότητες και θρησκευτικές προσωπικότητες...
Για τα περισσότερα από αυτά χάρη στην σκληρή δουλειά αρχαιολόγων, ιστορικών και ερευνητών γνωρίζουμε αρκετά.Υπάρχουν όμως και κάποια μνημεία που ακόμη και σήμερα διχάζουν την επιστημονική κοινότητα για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν.

Δείτε στην συνέχεια πως 10 διάσημα ιστορικά μνημεία εξακολουθούν να βασανίζουν τους ανθρώπους που τα μελετούν μέχρι σήμερα..

1. Sacsayhuaman





Όχι πολύ μακριά από την περίφημη πόλη των Ίνκας Μάτσου Πίτσου, βρίσκεται το Sacsayhuaman, ένα παράξενο ανάχωμα από τεράστιους πέτρινους βράχους. Τα εντυπωσιακά τείχη, κοντά στην παλιά πρωτεύουσα Cuzco, είναι τόσο καλά οικοδομημένα που ούτε η λάμα ενός μικρού μαχαιριού δεν χωρά να περάσει μέσα στις ενώσεις. Ο αμφιθεατρικός σχεδιασμός του σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική τελειότητα της κατασκευής δεν επέτρεψε ποτέ στους Ισπανούς κονκισταδόρ να λεηλατήσουν τη πόλη-οχυρό των Ινκας.
Πολλοί ερευνητές είναι εντυπωσιασμένοι με την τελειότητα των μνημείων και την τεχνογνωσία που κατείχαν οι Ινκας, οι οποίοι, δίχως να γνωρίζουν τη χρήση του τροχού και του σιδήρου, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν για 3.680 χλμ. πάνω στα υψίπεδα των Άνδεων.
Το μνημείο είναι σε εκπληκτικά καλή κατάσταση για την ηλικία του, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι βρίσκεται πάνω σε μια περιοχή που συχνά πλήττεται από σεισμούς. Γύρω από το μνημείο έχουν ανακαλυφθεί πολλές υπόγειες κατακόμβες που ονομάζονται chincanas, που χρησιμοποιούνταν σαν συνδετικές διόδους σε άλλα κτίρια των Ίνκας στην περιοχή.
Το μυστήριο
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι το Sacsayhuaman κατασκευάστηκε ως ένα οχυρωματικό έργο, άποψη που όμως έχει αμφισβητηθεί έντονα από κάποιους. Το περίεργο σχήμα και οι γωνίες του τείχους έχουν οδηγήσει αρκετούς να εικάζουν ότι μπορεί να είχε μια πιο συμβολική λειτουργία. Για παράδειγμα το τείχος δίπλα στο Cuzco από ψηλά, σχηματίζουν το σχήμα του κεφαλιού ενός πούμα. Ακόμα πιο μυστηριώδες όμως από τη χρήση του μνημείου, είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.
Όπως και τα περισσότεροι έργα των Ίνκας χτίστηκε με μεγάλες πέτρες που ταιριάζουν μεταξύ τους με εκπληκτική ακρίβεια. Πώς οι Ίνκας κατάφεραν να το κατασκευάσουν ή ακόμη περισσότερο πως μετέφεραν τους τεράστιους βράχους στην περιοχή παραμένει εως σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο. Ίσως τελικά να είχαν δίκιο οι Ίνκας όταν έλεγαν στους Ισπανούς κατακτητές ότι δεν ήταν αυτοί που έκτισαν το Sacsayhuamαn, αλλά «οι γίγαντες».
2. Το μυστηριώδες «Νησί του Πάσχα»





Το Νησί του Πάσχα βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, μεταξύ της Χιλής και της Ταϊτής και η ύπαρξή του είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς ηφαιστειακών εκρήξεων, ενώ ήταν κατοικήσιμο μόνο από πουλιά και λιβελούλες της θάλασσας για εκατομμύρια χρόνια. Οι απότομες πλαγιές του νησιού, κατοικήθηκαν αρχικά από μια ομάδα πολυνησιακών ναυτικών...
Οι πρώτοι άποικοι βρήκαν ένα πλούσιο σε βλάστηση νησί, γεμάτο με γιγαντιαίους φοίνικες, που χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τις βάρκες και τα σπίτια τους. Διάφορες κοινότητες διαμορφώθηκαν καθώς ο πληθυσμός αυξανόταν και διάφορα πληθυσμιακά κέντρα δημιουργήθηκαν σε διάφορες περιοχές του νησιού. Ένα πράγμα τους έδενε όλους μαζί, η κατασκευή αγαλμάτων και η λατρεία που διαμόρφωσαν γύρω από αυτά.
Είναι ασαφές γιατί οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα κατασκεύαζαν αγάλματα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Το πως κατασκευάζονταν, είναι σχεδόν γνωστό. Κάθε άγαλμα φτιαχνόταν στο λατομείο. Η μαλακή ηφαιστειακή τέφρα ήταν το απόλυτο υλικό για τη χάραξη και κατασκευή των αγαλμάτων. Χρησιμοποιούσαν μία σκληρότερη ηφαιστειακή πέτρα, για να σκαλίσουν το άγαλμα στον βράχο.
Τελικά όταν ένα άγαλμα τελείωνε, αποκόπτονταν από τον βράχο και το μετακινούσαν προσεκτικά χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους κορμούς των φοινίκων για να τα κυλούν στο έδαφος. Αυτή είναι και μία βασική άποψη για την παντελή έλλειψη δένδρων στο νησί. Ένα στοιχείο της μεγάλης δυσκολίας της μετακίνησης των αγαλμάτων, είναι τα κατά μήκος των αρχαίων μονοπατιών σπασμένα και εγκαταλελειμμένα αγάλματα.
Πρόσφατες προσομοιώσεις υπολογιστών έχουν εμφανίσει ότι ένα μέσο άγαλμα θα μπορούσε να μετακινηθεί από το λατομείο σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, σε λιγότερο από 5 ημέρες, χρησιμοποιώντας περίπου 70 άτομα. Οι θεωρία αυτή, τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή δοκιμής σε ένα επιτυχές πείραμα για να μετακινήσουν ένα αντίγραφο αγάλματος. Μόλις γινότανε η μετακίνηση, το άγαλμα τοποθετούνταν επάνω σε μεγάλες πλατφόρμες, με μία απίστευτη ακρίβεια στις συναρμολογήσεις των πετρών.
Το Μυστήριο
Είναι ένα από τα ποιο μεγάλα μυστήρια το γιατί έφτιαχναν αυτού του είδους αγάλματα. Ακόμα και ο τρόπος που είναι στραμμένα, (όλα σε μία κατεύθυνση κοιτούν) αποτελεί ένα μυστήριο. Όταν τα βλέπεις μεμονωμένα ή και σε σειρές, σου δίνουν την εντύπωση πως κάτι περιμένουν από τον ουρανό ή την θάλασσα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Eργαζόμενοι Ολυμπίας Οδού: Έστησαν ολόκληρο εργοτάξιο που δεν υπάρχει για να δείξουν ότι η ανάπτυξη προχωράει

2013-04-28
Φωτογραφία για Eργαζόμενοι Ολυμπίας Οδού: Έστησαν ολόκληρο εργοτάξιο που δεν υπάρχει για να δείξουν ότι η ανάπτυξη προχωράει
Εστησαν ολόκληρο εργοτάξιο που δεν υπάρχει για να δείξουν ότι η ανάπτυξη προχωράει. Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωµατείου εργαζοµένων «Η Γαλαρία», Θ. Τσελεπής

Θρίαµβος! Σάρωσε τα βραβεία Οσκαρ το έργο «Ξεκίνησαν τα έργα της Ολυµπίας Οδού». Ο Αντώνης Σαµαράς µε το αστείρευτο ταλέντο κέρδισε επάξια το Οσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου.

Ο χαρισµατικός Ευάγγελος Βενιζέλος γέµισε τη σκηνή µε την πληθωρική ερµηνεία του και µαζί µε τον χαρισµατικό Κωστή Χατζηδάκη και τον «πάντα σταθερή αξία» Νίκο Τσούκαλη µοιράστηκαν το Οσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου. Οι χιλιάδες κοµπάρσοι-εργαζόµενοι µε φαντασµαγορικά εφέ είχαν στο... τσεπάκι την υπέρτατη διάκριση µε το Οσκαρ σκηνικών, ενώ το χειρουργικό µοντάζ δεν άξιζε τίποτα λιγότερο από το να γραφτεί στην ιστορία του κόκκινου χαλιού.

Σύμφωνα με τις απίστευτες καταγγελίες του κ. Τσελεπή ακόμα και στα χωματουργικά μηχανήματα είχαν κολλήσει ένα αυτοκόλλητο «βαφτίζοντάς» τα έτσι μηχανήματα της Ολυμπίας Οδού!

Το ΧΩΝΙ, ως όφειλε, ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Θ. Τσελεπή. Οι απαντήσεις του αφοπλιστικές. «Τι θες να μάθεις; Οι άνθρωποι δεν έχουν το Θεό τους, έβαλαν γιλέκα της Ολυμπίας Οδού σε εργαζόμενους που έφερναν από τον "Μωρέα", τους κουβαλούσαν με πούλμαν».
xespao

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Η σούβλα που έψησε στις 3000 στροφές
Sunday, 28 April 2013 16:52
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το πάθημα ενός οικογενειάρχη από την Πρέβεζα που, ελλείψει χρημάτων, προσάρμοσε στη σούβλα το μοτέρ παλιού πλυντηρίου για να ψήσει το αρνί το περασμένο Πάσχα, γίνεται μάθημα για τους φετινούς ψήστες.
Πριν ένα χρόνο λοιπόν σε κάποιο χωριό της Πρέβεζας ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας αποφάσισε να αφήσει τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος του οβελία και στην θέση του, για το γύρισμα της σούβλας, τοποθέτησε ένα μοτέρ.
Τα οικονομικά του όμως δεν ήταν τέτοια που του επέτρεπαν να αγοράσει κάτι έτοιμο, και έτσι αποφάσισε να φτιάξει την κατασκευή μόνος του με πληροφορίες που συνέλεξε από φίλους και γνωστούς.
Το μόνο λοιπόν που έπρεπε να αναζητήσει ήταν το μοτέρ αφού όλα τα υπόλοιπα τα είχε. Στο υπόγειο του σπιτιού του είχε ένα χαλασμένο πλυντήριο. Αποφάσισε λοιπόν να προσαρμόσει το μοτέρ αυτό στην σούβλα.
Και επειδή του άρεσε και το αυτοματοποιημένο σύστημα άφησε συνδεδεμένη όλη την πλακέτα ρύθμισης προγραμμάτων και χρόνου.
Όλα δοκιμάστηκαν και λειτουργούσαν ρολόι και ήταν έτοιμα για την μέρα του Πάσχα.
Οταν μαζευτήκαν φίλοι και συγγενείς για το τραπέζι ενώ ο φίλος μας είχε βάλει σε λειτουργία την κατασκευή του και το αρνί για πρώτη φορά ψήνονταν μόνο του δίχως να βάζει καθόλου χέρι.
Έβαλε μάλιστα το μοτέρ στο πρόγραμμα με την περισσότερη ώρα, 2,5 περίπου ώρες και κάπου στις 2 ξαναγύρισε τον διακόπτη στην αρχή.
Ο οβελίας μετά από λίγες ώρες ήταν έτοιμος και απλά γύριζε αργά με βάση πάντα τον χρονοδιακόπτη του μοτέρ του πλυντηρίου.
Και τότε έγινε το απίστευτο. Εκεί που κάθονταν όλοι στο τραπέζι και πίνανε το κρασί τους αμέριμνοι περιμένοντας τα τελευταία λεπτά, το μοτέρ μπήκε αυτόματα στο πρόγραμμα του … στυψίματος.
Με απίστευτες στροφές άρχισε ο πασχαλινός οβελίας να γυρνάει. Τόσο μεγάλη ήταν η ταχύτητα που μέχρι να προλάβει ο φίλος μας, το αρνάκι είχε σκορπιστεί παντού στην αυλή αλλά και επάνω σε όσους βρέθηκαν εκείνη την ώρα εκεί.


Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=95525:i-soubla-pou-epshse-stis-3000-strofes&catid=74:sites&Itemid=54#ixzz2RmYGvhYz
Seleo.gr News

ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Πώς θα απαλλαγούμε από τα μυρμήγκια; Φυσικά, με… φυσικό τρόπο

Πώς θα απαλλαγούμε από τα μυρμήγκια; Φυσικά, με... φυσικό τρόπο (1)

Είναι τα πιο εργατικά πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Τόσο άξια μάλιστα, που ακόμα και ο σπουδαιότερος «παραμυθάς» στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο Αίσωπος επαίνεσε την πειθαρχία τους γράφοντας τον «Τζίτζικα και τον μέρμηγκα», που μεγαλώνει αιώνες τώρα γενιές και γενιές.
Αυτά, σε φιλοσοφικό πάντα επίπεδο, γιατί κανείς μας δε θέλει τα μυρμήγκια να περιτριγυρίζουν στην κουζίνα του. Είτε επιθυμείτε να τα εξολοθρεύσετε ολοκληρωτικά με δραστικές λύσεις, είτε είστε πιο ήπιοι και απλά θέλετε να μην αποτελεί το σπίτι σας… σημείο συνάντησής τους, εμείς σας προτείνουμε ορισμένες λύσεις για να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια, όπως αναφέρει το «Mother nature network».
  • 1. Χυμός λεμονιού
Εάν ψεκάσετε με λίγο χυμό λεμονιού στα «ανοίγματα» του σπιτιού και ιδιαίτερα στην κουζίνα σας, τα μυρμήγκια θα αποφύγουν να σας επισκεφτούν. Ο λόγος πιθανολογείται, ότι είναι το οξύ που έχει το λεμόνι, αποπροσανατολίζοντας τα μυρμήγκια στον εντοπισμό της τροφής.
Πώς θα απαλλαγούμε από τα μυρμήγκια; Φυσικά, με... φυσικό τρόπο (2)
  • 2. Κανέλα
Η κανέλα, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τα μυρμήγκια, στην ουσία είναι «κόκκινο πανί». Ψεκάστε με λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα κ.λπ για να τα εμποδίσετε να μπουν σπίτι σας. Και σκεφτείτε, ότι η κανέλα καθαρίζεται εύκολα μετά. Όπως ακριβώς δηλαδή και το γαρύφαλλο, το μπαχαρικό το οποίο επίσης είναι αποτρεπτικό για τα μυρμήγκια.
  • 3. Μέντα
Μία παλιά «μαμαδίστικη» συνταγή λέει, ότι αν αναμείξετε 1 μέρος νερό με 1 μέρος έλαιο μέντας και ψεκάσετε απευθείας στα μυρμήγκια, που έχουν εισβάλει σπίτι σας, θα τα δείτε να υποφέρουν. Για πιο ήπιες λύσεις, απλά ψεκάστε στις πόρτες, στα παράθυρα και όπου αλλού έχει ανοίγματα το σπίτι σας και δε θα πλησιάσουν καν.
Πώς θα απαλλαγούμε από τα μυρμήγκια; Φυσικά, με... φυσικό τρόπο (4)
  • 4. Βόρακας, νερό και ζάχαρη
Ο βόρακας είναι μια φυσική μεταλλική ένωση, με ph 9 υψηλότερο από την μαγειρική σόδα, ιδανικό για να εξουδετερώσετε μυρωδιές, μούχλα, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Η πιο δραστική λύση είναι να αναμείξετε βόρακα με ζάχαρη και νερό. Αυτό λειτουργεί ως «δόλωμα» για τα μυρμήγκια, τα οποία θα πάρουν το μείγμα στη φωλιά τους, δηλητηριάζοντας τη βασίλισσά τους και ολόκληρη της αποικία τους.
  • 5. Βρασμένο νερό και απορρυπαντικό πιάτων
Το βάζο με το μέλι συνήθως είναι ο καλύτερος μαγνήτης για τα μυρμήγκια. Πλύντε καλά το βάζο απ’ έξω και αλείψτε το με μία ελαφρά στρώση από νερό με σαπουνάδα (από το απορρυπαντικό των πιάτων). Δίπλα, στο βάζο μπορείτε επίσης να έχετε ένα μικρό πιατάκι με νερό και απορρυπαντικό για …πιο δραστικές λύσεις. Η πιο ακραία ωστόσο λύση, που προτείνεται από τους «πάσχοντες» είναι το βραστό νερό, απευθείας στη φωλιά.

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας... διαφορετικός χάρτης της Ελλάδος που συγκινεί το Διαδίκτυο!
Πραγματικά συγκινητικός χάρτης της Ελλάδας μας...

Δεν είναι πουλιά είναι τα παιδιά μας ...που αφήνουν ανυπεράσπιστη την πατρίδα μας στις ορέξεις των ξένων...








ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

NASA: Πύλη για το διάστημα η Καλαμάτα!!! Θα εγκαταστήσουν κέντρο ερευνών!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πανεπιστημιακό Κέντρο Διαστημικής Ερευνας και Υψηλής Τεχνολογίας σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Καλαμάτας Μεσσήνιοι ομογενείς...

Πτήσεις ειδικών αεροσκαφών και ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού»

Ο καθηγητής Αεροδιαστημικής και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Λ-Sat επιθεωρητής της NASA, Περικλής Παπαδόπουλος, προανήγγειλε στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, την εγκατάσταση ενός σταθμού από τον οποίο θα γίνονται πτήσεις ειδικών αεροσκαφών έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, και την ανάπτυξη «διαστημικού τουρισμού»,η οποία θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, θα έχει την υποστήριξη της NASA, ενώ για το θέμα αυτό είναι ενήμερη η κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, μπορεί να αποδώσει με χρονικό ορίζοντα το 2020 κοντά στο 1 τρισ. δολάρια κι ανέφερε ότι τον προσεχή Ιούλιο, θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της NASA προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Γιατί στην Καλαμάτα;

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Τα... κρυμμένα μυστικά του Παναθηναϊκού Σταδίου...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ότι το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι ενα από τα πιο μεγαλοπρεπή έργα της αρχαιότητας, ένα "θαύμα τελειότητας" όπως έχει χαρακτηριστικά, είναι γνωστό...

Αυτό που για πολλούς παραμένει άγνωστο είναι τα καλά κρυμμένα μυστικά του: την υπόγεια στοά εισόδου στο στάδιο, το νεκροταφείο, τον λεγόμενο τάφο του Ηρώδη, τη σαρκοφάγος που βρέθηκε δίπλα του, την αφετηρία των αγώνων δρόμου, τα αρχαία αποδυτήρια... Τα επτά αρχαιολογικά μυστικά του Παναθηναϊκού Σταδίου!


1. Η κρύπτη εισόδου στο στάδιο



Επάνω από την είσοδο της αρχαίας υπόγειας διόδου την οποία χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να εισέλθουν στον στίβο βρίσκεται σήμερα το αποδυτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια σκάλα οδηγεί από το εσωτερικό του στη δίοδο (στη φωτογραφία), ενώ η δεύτερη είσοδός της βρίσκεται στη σημερινή οδό Αρχιμήδους. Η στοά πρέπει να διανοίχθηκε την εποχή του Λυκούργου, έχει μήκος 57 μέτρα και πλάτος 4 μ.

2. Ο ναός της Τύχης

Μόνο τα ίχνη από την υποδομή της κλίμακας που οδηγούσε στον ναό της Τύχης έχουν απομείνει σήμερα στην ανατολική κλιτύ του Αρδηττού. Στην κορυφή του λόφου εξάλλου είναι ορατή μια εντυπωσιακή κατασκευή από λίθους και ισχυρό κονίαμα ως βραχώδες έξαρμα, ύψους περίπου 15 μέτρων, που ήταν το ανάλημμα του ανδήρου. Στον μικρό ιωνικό ναό υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς, πρώτη ιέρεια της οποίας ήταν η γυναίκα του Ηρώδη, η Ρήγιλλα.

3. Το ιερό πλοίο




Μια ιδιαίτερα επιμήκης κατασκευή στην κορυφή του λόφου της Αγρας ήταν το κτίσμα στο οποίο τοποθετούσαν οι Αθηναίοι το ιερό πλοίο, που μετέφερε το πέπλο της θεάς Αθηνάς κατά την Πομπή των Παναθηναίων. Για την άνοδο του πλοίου στον λόφο, είχε κατασκευαστεί κρυφός μηχανισμός!

ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΒΓΑΛΑΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ

Αποταμίευση ή ο σώζων εαυτόν σωθήτω;;;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αυτό κατάλαβε από τα τεκταινόμενα ο κάθε Έλληνας αποταμιευτής, με τις όποιες καταθέσεις του έχουν απομείνει στις τράπεζες. Να τις αποσύρει και να εξαφανιστεί...

Κατάλαβε ότι το σπάταλο και αδηφάγο κράτος ετοιμάζεται να τις καταβροχθίσει χωρίς κανένα έλεος.

Κατάλαβε ότι οι αποταμιευτές, με νόμιμα και φορολογημένα λεφτά, εξισώνονται με τα λαμόγια και τους καταχραστές. Κατάλαβε ότι η αποταμίευση που εκθειάζονταν ως μια ενάρετος πράξη ευθύνης, ήταν μια βραδυφλεγής μπόμπα που ήρθε η ώρα να σκάσει και να γεμίσει με λεφτά τους επιτήδειους άρπαγες.

Κατάλαβε ότι παίρνοντας πενιχρότατο επιτόκιο 0,15% έως 2,5% φορολογούμενο μάλιστα με 15%, οι τράπεζες χορηγούσαν τα λεφτά του με τεράστια διαφορά -μέχρι και 30% σε καρτοδάνεια- με αποτέλεσμα να βγάζουν υπερκέρδη, να μοιράζονται παχυλούς μισθούς και μπόνους, αλλά και να χορηγούν θαλασσοδάνεια σε κόμματα και σε ημέτερους, δανεικά και αγύριστα σε άλλους, κάνοντας ξέφρενο πανηγύρι με τα λεφτά μας, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ένα πανηγύρι στην πλάτη των ανυποψίαστων αποταμιευτών με την ανοχή του κράτους.

Που ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών και ένα σωρό άλλων φορέων εντεταλμένων για τον έλεγχο των τραπεζών και πως άφησαν να δημιουργηθεί ξαφνικά ένα κολοσσιαίο πρόβλημα στην πλάτη των αποταμιευτών;

Από που και ως που ο κάθε απλός αποταμιευτής που εμπιστεύεται τις οικονομίες του στην όποια τράπεζα βαφτίστηκε επενδυτής, έτοιμος να συμμετάσχει στις ζημίες τους, αλλά ποτέ τόσα χρόνια δεν πήρε κάτι από τα υπερκέρδη τους;

Πως ένας αποταμιευτής μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο που κάθε ιδιωτική τράπεζα διαχειρίζεται τις οικονομίες του και πως μπορεί να παρέμβει;

Πως μπορεί να γνωρίζουν οι αποταμιευτές ότι δίνονταν δάνεια π.χ 1,5 εκ. ευρώ με υποθήκη ένα δυάρι στον Κολωνό και 1,4 εκ. ευρώ με υποθήκη 7 στρέμματα άγονο χωράφι σε αγροτική περιοχή χωρίς καμιά εξασφάλιση της τράπεζας και των χρημάτων των αποταμιευτών που διαχειρίζεται; Ποιος θα ελέγξει τους τραπεζικούς αλλά και τους συμβολαιογράφους, δικηγόρους, εκτιμητές και εφοριακούς που συμμετείχαν σ’ όλα αυτά;

Που ήταν τόσα χρόνια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η δικαιοσύνη, οι υπερ-υπουργοί και οι αμέτρητοι ανευθυνο-υπεύθυνοι παντογνώστες παρατρεχάμενοι που τους πληρώνει αδρά ο ελληνικός λαός; Κανένας δεν έχει ευθύνη; Γιατί, γνωρίζοντας όλα αυτά, δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τον κοσμάκη και ποτέ δεν ανακάλεσαν την άδεια λειτουργίας καμιάς παρανομούσας τράπεζας;

Ας σταματήσουν λοιπόν να παραμυθιάζουν τον κόσμο με την αθώα αποταμίευση για να βρίσκουν τζάμπα κεφάλαια οι τράπεζες και ας πουν ευθέως ότι ο αποταμιευτής γίνεται αυτόματα επενδυτής της όποιας τράπεζας με άμεσο κίνδυνο να χάσει τα λεφτά του και θα δουν αν θα ξανασταυρώσουν φράγκο στα ταμεία τους.

Μπαγλαρώστε αμέσως όλους αυτούς που κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα και την Ελλάδα ολόκληρη, δημεύστε τις περιουσίες τους και αφήστε ήσυχους τους αποταμιευτές.

Πηγή: Tromaktikο