Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

26 Σεπ 2012

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

δείτε την πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης :






ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΣΤΗ ΘΑΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Wednesday, 26 September 2012 19:35
 
 
Όταν γεννήθηκε, στις αρχές του περασμένου αιώνα, σε ένα χωριό της Κομοτηνής, την ονόμασαν Φεϊμέ κι αργότερα, όταν την έκλεισαν σε οίκο ανοχής της Θεσσαλονίκης, την είπαν Ευφημία. Τίποτα δεν έχει απομείνει πια από αυτήν. Μόνο η φωτογραφία της σε ένα ροζ βιβλιαράκι
-σε μια άδεια ιερόδουλου του 1936- που σε κοιτάει κατάματα σα να λέει: «από την κόλασή μου σού φωνάζω, εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω».

Η φωτογραφία αυτή βρέθηκε τυχαία σε μία ομάδα ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης με θέμα τις παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιος θα αναγνώριζε αυτή την όμορφη γυναίκα που περισσότερο θύμιζε κόρη καλής οικογενείας ή ακόμη και δασκάλα, παρά πόρνη. Κι από αυτή τη φωτογραφία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας συγκινητικής ιστορίας που ξεκινά από ένα χωριό της Θράκης και μας οδηγεί στο «αμαρτωλά σπίτια» της παλιάς Θεσσαλονίκης.
Η άδεια ιερόδουλου είχε πέσει στα χέρια κάποιου παλαιοπώλη στο Μπιτ Παζάρ, στην οδό Τοσίτσα, όπου και ήταν το σπίτι της. Εκεί τη βρήκε πριν από περίπου 10 χρόνια ένας συλλέκτης που ζει στους Νέους Επιβάτες. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν από μερικά χρόνια στο περιοδικό «Ένεκεν» κι από εκεί την πήρε κάποιος και την ανάρτησε στο διαδίκτυο.
Ο εγκλεισμός στο «σπίτι της αμαρτίας»
Η Φεϊμέ γεννήθηκε γύρω στο 1905 σε ένα χωριό της Κομοτηνής, που τότε λεγόταν Γκιουμουλτζίνα. Λίγα χρόνια αργότερα γεννήθηκε και η αδελφή της, η Ναζμιέ. Τα δυο κορίτσια ορφάνεψαν σε πολύ μικρή ηλικία και αναζήτησαν καταφύγιο στο σπίτι του θείου τους, στο γειτονικό χωριό. Ο «στοργικός θείος» σύντομα άρχισε να «πουλάει» τη Φεϊμέ σε άντρες, αναφέρουν κάποιοι ηλικιωμένοι συγχωριανοί τους, οι οποίοι θυμούνται την ιστορία των δυο κοριτσιών. Σύντομα τους «βγήκε το όνομα» στο συντηρητικό περιβάλλον του χωριού και τα δυο κορίτσια πήγαν στην Κομοτηνή, πέταξαν τον φερετζέ και φόρεσαν ευρωπαϊκά ρούχα. Δεν άργησε να τις συλλάβει το Ηθών και να τις χαρακτηρίσει ιερόδουλες. Κάπως έτσι οι δύο αδελφές βρέθηκαν κλεισμένες σε οίκο ανοχής της Θεσσαλονίκης. Τώρα πια δεν τις έλεγαν Φεϊμέ και Ναζμιέ, αλλά Ευφημία και Ερασμία.

ΤΑ ΤΡΕΛΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μισθωτοί-συνταξιούχοι:70, Eλ.επαγγελματίες: 3,5 !

Ο λόγος για τα δισεκατομμύρια ευρώ που δήλωσαν συνολικά οι φορολογούμενοι που ανήκουν στις δύο παραπάνω ομάδες.
 



'Ενα μοναδικό στον πλανήτη φαινόμενο:
Ο μισθωτός μπορεί να παρουσιάζει σταθερά και για πολλά χρόνια μεγαλύτερα εισοδήματα απ΄τον ...εργοδότη του!





Κάτι δεν πάει καλά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Δεν το λέμε εμείς, το λένε τα νούμερα!
Για τα εισοδήματα του 2011 που υποβλήθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2012, περισσότερα από 70 δισ. ευρώ δήλωσαν φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ενώ την ίδια στιγμή...  οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα που προσεγγίζουν τα… 3,5 δισ. ευρώ!

Αποκαλυπτικό της επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι η εκτίναξη του συνολικού φόρου που καλούνται να καταβάλουν φέτος και μάλιστα για μικρότερα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο φόρος των μισθωτών και των συνταξιούχων ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ, όταν ο συνολικός φόρος όλων των φυσικών προσώπων, δηλαδή μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών κ.ά., το 2010 (εισοδήματα 2009) ήταν 9 δισ. ευρώ!
Για το 2012 το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει να εισπράξει συνολικά από τα φυσικά πρόσωπα περί τα 11 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 72% του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό με 3 δισ. ευρώ


greece-salonika.blogspot.com/

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΔΩΜΑΤΟΣ

Γιατί στην Ελλάδα λέμε λάδωμα τη δωροδοκία;

Δημοσιευμένη  εικόνα




Τώρα που είναι και της μόδας ο όρος, καλό είναι να ξέρουμε την προέλευσή του


Η δωροδοκία αποτελεί από χρόνια προσφιλές… άθλημα στην Ελλάδα. Με καλές επιδόσεις και ρεκόρ… Κάποια μέρα όμως που η… εφευρετικότητα του Έλληνα την έβαλε σε έναν τενεκέ με λάδι (μέγιστο αγαθό στην ελληνική επικράτεια), άλλαξε όνομα. Δεν έχασε ωστόσο τίποτα από τη χάρη της. Αντιθέτως.

Προβίβασε το παιδί και ο τενεκές δικός σου
Πώς ξεκίνησε το «λάδωμα»; Οι Έλληνες γονείς ανέκαθεν ήθελαν το καλό των παιδιών τους. Όπως το να προοδεύουν στο σχολείο (και κατόπιν στο πανεπιστήμιο). Τα παλαιότερα χρόνια λοιπόν, αν υποψιάζονταν ότι το βλαστάρι τους κινδύνευε να μείνει στην ίδια τάξη, επιστράτευαν τα μεγάλα μέσα: Πρόσφεραν έναν ή και περισσότερους τενεκέδες λάδι ως δώρο στον δάσκαλο και η υπόθεση έπαιρνε το δρόμο της. Ο δάσκαλος έκανε τα στραβά μάτια και το νεαρό στουρνάρι εξασφάλιζε όπως-όπως το χαρτί του προβιβασμού στην επόμενη τάξη (και ούτω καθεξής, μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του). Όμως κάποια πράγματα γίνονται συνήθεια, δηλαδή δεύτερη φύση. Έτσι με τον ίδιο έμμεσο τρόπο άρχισαν να τακτοποιούν και άλλες υποθέσεις τους, αφού ο υπαινιγμός που κρυβόταν πίσω από τον τενεκέ με το λάδι έλυνε ως δια μαγείας όλα τα θέματα που κάπου σκάλωναν.

Γιατί ελαιόλαδο;


Το ερώτημα γιατί επέλεγαν ελαιόλαδο για τη δωροδοκία και όχι κάτι άλλο είναι εύκολο να απαντηθεί: Το λάδι υπήρχε σε αφθονία στην ελληνική ύπαιθρο. Σχεδόν κάθε σπίτι είχε τη σοδειά του, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Ως αγαθό ήταν από όλους ευπρόσδεκτο, αφού αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης για κάθε νοικοκυριό. Γι΄ αυτόν τον λόγο επικράτησε μέχρι τις μέρες μας η κάθε είδους δωροδοκία, εξαγορά ή γενικά ύποπτη συναλλαγή να ονομάζεται «λάδωμα». Με την τιμή του «τενεκέ» να φτάνει σήμερα έως και κάποια εκατομμύρια ευρώ, αν απευθύνεται σε υπηρέτες του δημόσιου (!) συμφέροντος.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Κρήτη: Κατασκεύασαν αυτοκίνητο υδρογόνου – απαγορεύεται η αξιοποίησή του!

Δημοσιευμένη  εικόνα




Αυτοκίνητο υδρογόνου, έτοιμο να βγει στην αγορά, κατασκεύασε ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός συνόρων!


O λόγος για το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που «γεννήθηκε» στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης από μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού χρειάζεται ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται!

Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Το Eco Racer δεν εχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογα μοντέλα που αναπτύσσονται σε εργαστήρια και αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού, και επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.

Αν το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ανάπτυξη, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει!

«Ελπίζω η Ελλάδα να αλλάξει, να αλλάξουν οι νομοθεσίες να γίνει πιο ευέλικτη. Ιδέες όπως βλέπετε υπάρχουν και ελπίζουμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με το Πολυτεχνείο» σχολίασε στο Eco News ο φοιτητής Παναγιώτης Μπάζιος.

Σημειώνεται ότι η ομάδα Eco Racer του Πολυτεχνείου της Κρήτης μετέχει φέτος στο TedxΑcademy συνεισφέροντας μαζί με αλλά δημιουργικά ανήσυχα και καινοτόμα και μυαλά από τους χώρους της επιστήμης του πνεύματος και των τεχνών στο όραμα για μια Ελλάδα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που θα βρίσκεται στην πρωτοπορία και όχι στα μετόπισθεν...
inews.gr

ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά τον Αριστοτέλη αυτό είναι καθεστώς τυραννίας 

Συνημμένη Εικόνα: tyrannia-kata-ton-aristotelh.jpg




Επίκαιρο



Ίσως δεν έχει καμιά σημασία πια, ο αριθμός των υποσχέσεων που έδωσε ένας πρωθυπουργός προς τον λαό του, για την αναγκαιότητα, ή για το ύστατο των απάνθρωπων μέτρων που επιβάλλονται. Ποιος λογικός άνθρωπος, ακόμα και κομματικό μέλλος, μπορεί να εμπιστευθεί έναν τέτοιο πρωθυπουργό που άλλα λέει και άλλα κάνει, άλλα υπόσχεται προεκλογικά και άλλα υποστηρίζει μετεκλογικά, και μάλιστα πριν στεγνώσει το μελάνι;
Δείτε ο πρωθυπουργός μπορεί να άλλαξε, όμως ο τρόπος επιβολής των μέτρων παραμένει ο ίδιος, τρομοκρατία και εκφοβισμός. Άλλαξε βέβαια ο λόγος που επιβάλλονται τα μέτρα. Έπρεπε κάτι να αλλάξει! Τώρα εχθρός είναι το λόμπι της δραχμής. Αλήθεια ποιος; Ποιος νοιάζεται για το νόμισμα όταν δεν έχει τα απαραίτητα για να επιβιώσει; Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό, ακόμη και οι επαγγελματίες εθνικιστές (τύπου Αδώνεως), είναι σφόδρα λατρεύοντες το ευρώ!

Έχουν στερέψει πια και τα επιχειρήματα. Πως δηλαδή μπορείς να πείσεις τους ανθρώπους, πως μειώνοντας την αγοραστική τους δύναμη θα εισπράξεις περισσότερα χρήματα για να δώσεις στους τοκογλύφους; Πώς θα εισπράξεις φόρους στέλνοντας τους εργαζόμενους στην ανεργία; Ο απλός άνθρωπος καταλαβαίνει, και πολύ καλά μάλιστα, πως ξεπουλώντας την κερδοφόρα δημόσια περιουσία και μάλιστα κοψοχρονιά, χάνεις τα απαραίτητα έσοδα για το κράτος, που πλέον πηγαίνουν στους μεγάλους κερδοσκόπους, και αυτό δεν γίνεται τυχαία…

Η αναρρίχηση στην εξουσία μιας μειοψηφίας που επιβάλλεται μέσω ενός συμπλέγματος διαπλοκής, πλούτου, διαχείρισης εξουσίας, και ΜΜΕ, είναι μια επιστημονική μεθόδευση που αποκοίμισε τους ανθρώπους εντελώς.Αν αμφιβάλλετε δείτε ανεπηρέαστοι τις ειδήσεις, θα αντιληφθείτε πως ότι λέγεται, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που συμφέρει το «λόμπι» της εξουσίας. Οι πραγματικές ειδήσεις αποκρύπτονται επιμελώς ή διαβάλλονται και η κατατρομοκράτηση σ’ όλο της το μεγαλείο και με όλους τους τρόπους…

Όπως και να ‘χει το θέμα, η πραγματικότητα είναι πως τα μέτρα επιβάλλονται ανά τρίμηνο με θρησκευτική ευλάβεια, πλήττοντας μάλιστα κατά κύριο λόγο την πλειοψηφία του λαού, δηλαδή τους μισθοσυντήρητους.

Όσες εκκλήσεις κι’ αν γίνονται από τις φτωχότερες και πολυπληθέστερες μάζες του λαού, αλλά και όλες οι υποσχέσεις των κυβερνώντων περί μη οριζόντιων περικοπών στις αποδοχές, ειδικά αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται ένα κακόγουστο αστείο και τελικά είναι μια αναμφισβήτητα τυραννική αντιμετώπιση. “…αφού πρέπει να εξοικονομηθούν 11,5 δις, θα κοπούν από παντού!…” Γ. Στουρνάρας Υπ. Οικ.

Χωρίς την αποκατάσταση του πολιτεύματος, με ή χωρίς ευρώ, εντός ή εκτός ΕΕ, κράτος δικαίου και δημοκρατία δεν θα έχουμε !! Ούτε ευδαιμονία. Και σε λίγο ούτε χώρα ούτε ζωή …

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη: Τα καλύτερα στέκια της

Θεσσαλονικη: Τα καλυτερα στεκια της
Ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και διασκέδαση στην συμπρωτεύουσα; Τα βρήκαμε όλα και στα σερβίρουμε στο...πιάτο!
BRASSERIES/BISTROTS
B
Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο Βυζαντινό Μουσείο και φημίζεται για τις γευστικές προτάσεις
και τον minimal καλαίσθητο χώρο του. Δοκίμασε οπωσδήποτε ριζότο και spaghetti.
Τιμή: Από ?25 το άτομο. Ανοιχτά Τρ.-Σάβ. 08:00-02:00, Κυρ. & Δευτ. 08:00-18:00. (3ης
Σεπτεμβρίου 2, τηλ. 2310 869695)

BANQUET
Θα το συναντήσεις στη διαγώνιο, θα το αναγνωρίσεις από το μόνιμα κατάμεστο
περιβάλλον του, θα το ξεχωρίσεις για τα ολόφρεσκα πιάτα του και τέλος θα σε... μεθύσει με
τα καλύτερα cocktails του κόσμου... κυριολεκτικά! Πίσω από το bar βρίσκεται ο Αριστοτέλης
Παπαδόπουλος, ο περσινός νικητής του «Diageo Reserve Brands World Class Bartender» και
σου εύχεται καθημερινά cheers! Καθημερινά 10:00-2:00. Τιμή: Από ?25. (Δ. Γούναρη 7, Πλ.
Φαναριωτών, τηλ. 2310 228520)

CAFE BALKAN
Ένας χώρος για τους πραγματικά ψαγμένους αλλά και για όσους ξέρουν τι αναζητάνε, που
σίγουρα θυμίζει γαλλικό bistrot. Αγαπημένο στέκι των 40 something αλλά και της νεότερης
γενιάς με jazz, tango και latin μουσικές με ethnic στοιχεία. Διαθέτει ελαφριά κουζίνα και
διοργανώνει γευσιγνωσίες τόσο οίνου όσο και malt ουίσκι. Καθημερινά 09:00-όσο πάει.
(Προξένου Κορομηλά 3, τηλ. 2310 233992)

CAFE LE CENTRAL
Αυτό το spot, όπως κι εσύ, λατρεύει τον espresso. Θα τον συνοδεύσεις με αγγλικά bagels,
γαλλικά κρουασάν, φρέσκες μηλόπιτες και γερμανικά πολύσπορα. Καθημερινά 07:00-
02:00. (Π. Μελά 38 & Π. Π. Γερμανού, τηλ. 2310 234553)

GARCON BRASSERIE
Ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας. Απόλαυσε τον καφέ ή το ποτό σου συνοδεία
latin και lounge μουσικών επιλογών. Φυσικά, μια δοκιμή της μεσογειακής κουζίνας του
επιβάλλεται. Highlight η ενημερωμένη λίστα κρασιών. Τιμή: Από ?23 το άτομο με ποτήρι
κρασί. Καθημερινά 10:00-02:00. (Λεωφ. Νίκης & Αγ. Σοφίας 2, τηλ. 2310 253033)

ΔΙΕΘΝΗΣ/ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΝΕΑ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ
Το ψητο κατσικακι εχει ονομα.Ολα τα ειδη ειναι ντοπια και χειροποιητα φτιαγμενα
απο εμας με το ιδιο μερακι απο το 1978.
ΜΕΣΗΜΕΡΙ-ΒΡΑΔΥ ΑΝΟΙΧΤΑ
Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 103-Μ.ΜΠΟΤΣΑΡΗ
ΤΗΛ.2310 908202 - 2310 924585

ΧΟΡΗΓΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ

26 Σεπτεμβρίου 2012
ΣΟΚ: Ποιά ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα έχει χορηγό της... οίκο ανοχής;;;
Σε μία πρωτοφανή κίνηση προέβη ο Βουκεφάλας Λάρισας, που ήρθε σε συμφωνία με τον οίκο ανοχής «Σούλα», τον οποίο και θα διαφημίζει στην φανέλα του την επόμενη αγωνιστική περίοδο!
Ήδη μάλιστα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η φωτογραφία με το σχετικό λογότυπο, το οποίο βέβαια δεν αναφέρει «οίκος ανοχής», αλλά οίκος... εποχής.
Πρόσφατα ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Ματζιόλας επιβεβαίωσε την είδηση, λέγοντας μάλιστα μεταξύ άλλων ότι: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Μέσα στη χρονιά είναι τα ωραία...».
Να συμπληρώσουμε βέβαια πως δεν πρόκειται για κάποιον τυχαίο οίκο ανοχής, αφού το καλοκαίρι είχε εγκαινιαστεί από την Τζούλια Αλεξανδράτου...
Πηγή: gazzetta