Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βολτάρουμε στα ωραιότερα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης!!! Κάντε μας παρέα...
 
Βολταρουμε στα ωραιοτερα αξιοθεατα της Θεσσαλονικης!!! Καντε μας παρεα...

Οφείλω να ομολογήσω πως παρά τα πέντε χρόνια που ονόμαζα την Θεσσαλονίκη σπίτι μου μετά βίας είχα παρατηρήσει πού έφταναν τα βυζαντινά τείχη της πόλης
  • τι είναι το Αλκαζάρ πόσο όμορφη είναι η αρχιτεκτονική της Άνω Πόλης. Η φοιτητική ιδιότητα - ή έστω η αίσθηση ότι όλα αυτά είναι δεδομένα - κατάφερνε να μεταστρέφει το ενδιαφέρον κυρίως σε ερωτήματα όπως «πότε άνοιξε αυτό το τσιπουράδικο; τι ωραία μπουγάτσα κάνει ο κυρ-Γιάννης πίσω από τον Λευκό Πύργο τι ώρα θα βρεθούμε στην Καμάρα;»

    Η όντως δεδομένη ιστορική και πολιτισμική ψυχή της πόλης ήταν όμως πάντα εκεί. Και μπορεί τόσα χρόνια εγώ, εσείς που επισκέπτεστε την πόλη κι εσείς (κυρίως) που ζείτε σ' αυτή να συναντούσαμε τα θραύσματά της τυχαία και σποραδικά, αλλά οι ευκαιρίες να τα θυμηθούμε και να ξαναγνωρίσουμε εκ νέου την Θεσσαλονίκη υπάρχουν. Στην περίπτωσή μου, ήταν μια Πρωτομαγιά που έπεσε στις 7 του μήνα και βρήκε την παρέα μου μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο στην παραλία να ψάχνει μέρος για ουζάκι και μεζέ με θέα. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση όταν βρίσκεσαι εκδρομή στην Θεσσαλονίκη είναι πάντα μία: Τα Κάστρα. Και εκείνη την ώρα, μπροστά μας σταμάτησεένα λεωφορείο του ΟΑΣΘ, λίγο διαφορετικό από τα άλλα, που πήγαινε προς την σωστή κατεύθυνση.

    Το πήραμε. Μόνο που αντί για τις συμβατικές στάσεις,το νο. 50 έκανε στάσεις Ιστορίας. Δεκαπέντε στάσεις στην πολιτιστική προίκα της πόλης,από τον Λευκό Πύργο μέχρι την Άνω Πόλη και ψηλότερα, στο Επταπύργιο και πάλι πίσω.

    Η πολιτιστική γραμμή νο.50 ξεκινά την διαδρομή της κάθε μία ώρα με φωνητική και live ξενάγηση και στοιχίζει 2? -ή 1? μειωμένο ή δωρεάν για τους κατόχους κάρτας ΟΑΣΘ- για όλη την ημέρα (μπορείτε δηλαδή να κατεβείτε σε οποιαδήποτε από τις στάσεις, να εξερευνήσετε την περιοχή και να ξαναπάρετε το επόμενο δρομολόγιο). Εμείς κάναμε αυτή την όμορφη διαδρομή - με ενδιάμεση στάση για ούζο στην Άνω Πόλη- και σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Για την ιστορία, σας θυμίζουμε παρακάτω την αφρόκρεμα της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, όπως την ξαναγνωρίσαμε και την συμπυκνώσαμε σε 10 βήματα ένα ανοιξιάτικο μεσημέρι.

    *Ο Λευκός Πύργος και τα Πέριξ

Το σύμβολο της πόλης χτίστηκε τον 15ο αιώνα - κανείς δεν ξέρει από ποιους - και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο Ιστορίας της πόλης. Στα ενδιαφέροντα κτίρια στα πέριξ του Πύργου στεγάζονται τασημαντικότερα θέατρα της Βόρειας Ελλάδας, ήτοι το ΚΘΒΕ στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών και το Βασιλικό Θέατρο ακριβώς απέναντι.

*Τα Μουσεία του Κέντρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στεγάζει αναρίθμητους θησαυρούς από όλες τις εποχές της μακεδονικής Ιστορίας (και παρεμπιπτόντως ένα ωραιότατο υπαίθριο café), ενώ γειτονεύει με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με την ιδιαίτερη, μοντέρνα αρχιτεκτονική και τα σημαντικά ευρήματα. Στις άλλες πλευρές της ίδιας διασταύρωσης βρίσκεται το κτίριο της ΧΑΝΘ, ο πύργος του ΟΤΕ από την κορυφή του οποίου μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη πανοραμικά και ακριβώς πίσω του, η είσοδος της ΔΕΘ, όπου θα βρείτε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μόνο στην Αυστραλία .
resenija-0001
resenija-0002
 

ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΓΗ

Πόσοι είναι οι κατοικήσιμοι πλανήτες στο γαλαξία μας;;;

Πόσοι είναι οι κατοικήσιμοι πλανήτες στο γαλαξία μας;;;
 
Οι δυνητικά φιλόξενοι για ζωή πλανήτες είναι πολύ περισσότεροι από όσους πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες. Νέες εκτιμήσεις από αμερικανούς αστρονόμους, βασισμένες σε παρατηρήσεις εξωπλανητών, δείχνουν ότι περίπου ένα στα πέντε άστρα στον γαλαξία μας (ποσοστό 22%) διαθέτουν τουλάχιστον έναν πλανήτη παρόμοιο σε μέγεθος και συνθήκες με τη Γη, ο οποίος βρίσκεται στ λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη». Ο κοντινότερος κατοικήσιμος εξωπλανήτης μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση «μόνο» 12 ετών φωτός. Η νέα εκτίμηση αυξάνει τν αισιοδοξία των επιστημόνων ότι κάπου ανάμεσα στ άστρα έχουν εξελιχθεί, όπως και στον δικό μας πλανήτη, διάφορες μορφές ζωής.

Η νέα πιο αισιόδοξη στατιστική ανάλυση, η πληρέστερη μέχρι σήμερα, η οποία βασίζεται σε τρία χρόνια δεδομένων που συνέλεξε το εκτός λειτουργίας πλέον διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι -ανάλογα με τν εκτίμηση για το πόσα άστρα σαν τον Ήλιο μας υπάρχουν (από δέκα έως 50 δισεκατομμύρια) - ο γαλαξίας μας μπορεί να διαθέτει από δύο έως δέκα δισεκατομμύρια πλανήτες ικανούς να φιλοξενήσουν ζωή (ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή). Ο αριθμός αυτός διευρύνεται κατά πολύ, φθάνοντας τα 20 δισ. κατοικήσιμους πλανήτες, αν συμπεριληφθούν οι πλανήτες γύρω απ άστρα πιο κρύα από τον Ηλιο μας, όπως οι «ερυθροί νάνοι», που αφθονούν στο γαλαξία μας, ο οποίος, σύμφωνα με μια εκτίμηση, περιέχει γύρω στα 100 δισεκατομμύρια άστρα διαφόρων ειδών.

«Οι πλανήτες φαίνεται να αποτελούν τον κανόνα μάλλον παρά την εξαίρεση», δήλωσε ο αστρονόμος Ερικ Πετιγκούρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ, η ομάδα του οποίου έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τους New York Times και το Space.com. Εξάλλου, σε διεθνές αστρονομικό συνέδριο μόλις ανακοινώθηκε η ανακάλυψη άλλων 833 πιθανών εξωπλανητών χάρη στις παρατηρήσεις του Kepler. Δέκα απ αυτούς έχουν μέγεθος το πολύ διπλάσιο της Γης και βρίσκονται στη «φιλόξενη» ζώνη του άστρου τους. Το Kepler (για το οποίο η NASΑ καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες, ώστε να το επαναφέρει σε λειτουργία), μελέτησε πάνω από 150.000 άστρα και βρήκε συνολικά 3.538 πιθανούς εξωπλανήτες, από τους οποίους περίπου 1.000 έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΑΝ ΝΑ ΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Δείτε την ακρόπολη σαν να ναι η πρώτη σας φορά... μέσα από μια εκπληκτική ΝΕΑ εφαρμογή!!!

Ημερομηνία: 25 Νοεμβρίου 2013
 
Δειτε την ακροπολη σαν να ναι η πρωτη σας φορα... μεσα απο μια εκπληκτικη ΝΕΑ εφαρμογη!!!

Μία εντυπωσιακή ψηφιακή περιήγηση στον Παρθενώνα δημιούργησαν ρώσοι φωτογράφοι, προκειμένου και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στη χώρα μας να χαρούν μία βόλτα στον Ιερό Βράχο.
Η εφαρμογή τους προσφέρει...απεριόριστη θέα από κάθε γωνία της Ακρόπολης, με πανοραμικές φωτογραφίες και υπόκρουση Μίκη Θεοδωράκη, με το γνωστό σε όλον τον κόσμο «συρτάκι» από τον «Ζορμπά».Επίσης ο «επισκέπτης» της εφαρμογής μπορεί να απολαύσει θέα στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο από ψηλά είναι σαφώς ομορφότερο...Σημειώνεται ότι η ομάδα από το AirPano.ru έχει δημιουργήσει ανάλογες ψηφιακές διαδραστικές φωτογραφίες και από άλλα σημαντικά μνημεία.

Δείτε την εκπληκτική εφαρμογή ΕΔΩ

Πηγή: http://www.alexiptoto.com/

ΚΑΙ ΕΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2022

Αρχίζουν οι ετοιμασίες για το FIFA World Cup Stadium 2022!!!!
Ημερομηνία: 25 Νοεμβρίου 2013
 
Αρχιζουν οι ετοιμασιες για το FIFA World Cup Stadium 2022!!!!
 
Ο αρχιτέκτονας Zaha Hadid και η παγκόσμια μηχανολογική εταιρεία AECOM έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα τις πρώτες λεπτομέρειες για το πολυαναμενόμενο 2022 FIFA World Cup Stadium στο Κατάρ. Το Al Wakrah Stadium θα αρχίσει να κατασκευάζεται από το 2014.
Το καμπύλο σχήμα του χώρου χρησιμεύει για να προφυλάξει τους θεατές και τους αθλητές από τον δυνατό ήλιο της. Η αρένα έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει μέχρι και 40.000 επισκέπτες.
 
Δείτε το βίντεο παρακάτω για να πάρετε μια ιδέα από αυτό το εντυπωσιακό σύγχρονο Κολοσσαίο.
 

ΠΗΓΗ Από την Μαριαλένα Παπαναστασίου