Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΚΟΣΜΟΣ < ΑΝΩ - ΚΑΤΩ >

Όλα “Άνω – Κάτω” κι εμείς στη μέση ενός βρόμικου σχεδίου


1. Μετατόπιση των Πόλων 
- 2. Μαγνητικά πεδία της Γης 
- 3. Κλιματική Αλλαγή

Την τελευταία δεκαετία αυτά τα τρία θέματα -μεμονωμένα ή σε συνδυασμό- απασχολούν πολύ την επιστημονική κοινότητα που συνεχώς "ανακαλύπτει" και "αποκαλύπτει" νέα δεδομένα και συμπεράσματα, πολλές φορές μάλιστα και αντικρουόμενα. Αλλά τι σημασία έχει, λίγοι είναι αυτοί από το ευρύ κοινό που μπορεί να θυμούνται τη μια χρονιά τη NASA να μας καθησυχάζει ότι η μετατόπιση των Πόλων γίνεται ομαλά και φυσιολογικά, (2012, ενόψει των διαφόρων καταστροφολογικών σεναρίων) και μετά από 1-2 χρόνια να διαβάζει ότι, Το λιώσιμο των πάγων μετατοπίζει τους πόλους της Γης:
​Η απώλεια μάζας από την επιφάνεια του πλανήτη μετακινεί τον άξονα περιστροφής του

Από το 2005 έως σήμερα ο βόρειος γεωγραφικός πόλος μετατοπίζεται προς τη Γροιλανδία κατά αρκετά εκατοστά τον χρόνο, αποκαλύπτουν δορυφορικές μετρήσεις του γήινου βαρυτικού πεδίου. Και η ασυνήθιστα γρήγορη μετακίνηση των πόλων αποδίδεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και την τήξη των πολικών πάγων. [.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο «Geophysical Research Letters», δείχνει ότι η τήξη των πάγων στην Αρκτική και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επηρεάζουν την κατανομή μάζας στον πλανήτη.


ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Πτήση που κόβει την ανάσα πάνω από τους Δολομίτες

Παράτολμοι αθλητές με φόντο τις επιβλητικές βουνοκορφές


Πτήση που κόβει την ανάσα πάνω από τους Δολομίτες


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο



Οι Γάλλοι αθλητές Fred Fugen και Vince Reffet έκαναν κάτι που πιθανώς πολλοί θα θέλαμε να κάνουμε κι ακόμα περισσότεροι τρομάζουμε και μόνο που το βλέπουμε: πέταξαν με wingsuit από ύψος 13.000 ποδών, πάνω από τους Δολομίτες στην Ιταλία.
Οι δύο αθλητές έφτασαν με ελικόπτερο σε μια κορυφή της οροσειράς και «βούτηξαν» στο κενό πετώντας με ταχύτητα που έφτανε και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, όπως περιγράφει η Daily Mail.
Με πολύ επιδέξιες κινήσεις καταφέρνουν να πετάξουν με ασφάλεια μέσα από τα βουνά και, φτάνοντας στο προβλεπόμενο ύψος, ανοίγουν τα αλεξίπτωτά τους και επιστρέφουν στη γη.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

12 σοκαριστικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας (photos)

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλές ανεκτίμητες ιστορικές και αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που μας επιτρέπουν να αγγίξουμε την ιστορία και να αποκαλύψουμε τα μυστικά των διαφόρων περιόδων της.
Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Στρατός από τερακότα

 
Το 1947, ένας αγρότης από την επαρχία Sheehan της Κίνας έσκαψε ένα πηγάδι και ανακάλυψε αυτόν το τεράστιο αρχαιολογικό θησαυρό. Ο στρατός από τερακότα θάφτηκε ακριβώς μπροστά από τον τάφο του μεγάλου αυτοκράτορα Qin Shi Huang, και οι στρατιώτες τοποθετήθηκαν εκεί για να τον φυλάνε στη μετά θάνατον ζωή.
Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι ο στρατός ανακαλύφθηκε σχεδόν πριν από 60 χρόνια, ο τάφος του αυτοκράτορα δεν έχει ακόμη βρεθεί.

ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;;




Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημέρων είναι η Βασιλόπιτα 
και η κοπή της. Και όσες και αν είναι οι συνταγές για την παρασκευή της, όλες συγκλίνουν στο έξης ένα σημείο: «στο…πολυπόθητο φλουρί».

Βασιλόπιτα: η ιστορία της ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου 1500, 

στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας. 
Την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος, ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.


ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΨΗΛΑ

Δείτε τις 10 κορυφαίες φωτογραφίες του 2016 που βγήκαν από drones

Τα drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη φωτογραφία, 
αποτυπώνοντας υπέροχες εικόνες από ψηλά. 
Οι φαν τους έχουν δημιουργήσει μια πλατφόρμα στο Internet που ονομάζεται Dronestagram και εκεί αναρτούν φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από drones. 
Η εν λόγω κοινότητα μεγαλώνει γρήγορα και οι εικόνες που μπορεί κάποιος 
να δει εκεί είναι πανέμορφες. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν και αντίστοιχα βραβεία 
με τον 3ο Ετήσιο Διαγωνισμό Drone Photography Awards να έχει φτάσει στο τέλος του. 
Οι καλύτερες φωτογραφίες από drone λοιπόν για το 2016 
είναι εδώ και σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.