Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ποια μέρη της Ελλάδας επιλέγουν οι καλοφαγάδες και γιατί

Οχτώ πιάτα που σε ταξιδεύουν σε οχτώ ελληνικούς προορισμούς


Ποια μέρη της Ελλάδας επιλέγουν οι καλοφαγάδες και γιατί

Αν μη τι άλλο οι Έλληνες γνωρίζουμε τι θα πει καλό φαγητό. 
Και ακόμη περισσότερο τι θα πει καλό, παραδοσιακό φαγητό. 
Σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας κι αν ταξιδέψουμε πάντα θα βρούμε 
κάποια παραδοσιακή λιχουδιά σήμα κατατεθέν της τοπικής κουζίνας 
του εκάστοτε προορισμού.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Οι καλοφαγάδες της χώρας ξέρουν πολύ καλά σε ποια μέρη θα τα βρούνε,
 και μάλιστα δεν χάνουν ευκαιρία να πραγματοποιούν μια εξόρμηση σε αυτά, 
όταν τους δίνεται η ευκαιρία. 
Ποια είναι, ωστόσο, εκείνα τα πιάτα που θα μας κάνουν να μπούμε στο αυτοκίνητο/αεροπλάνο και να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι με αφορμή αυτά; 
Και το σημαντικότερο, πού θα τα δοκιμάσουμε στην καλύτερη εκδοχή τους;



Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, οχτώ παραδοσιακά πιάτα σε οχτώ διαφορετικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, για να σας βάλουμε σε γευστικό πειρασμό αλλά και να σας δώσουμε μια διαφορετική αφορφή για την οργάνωση του επόμενου ταξιδιού σας.

Πορταριά για πηλιορείτικο Σπετζοφάι

spetsofai_portaria
Στα χωριά του Πηλίου εκτός από το να κάνετε βόλτα σε γραφικά σοκάκια, να θαυμάσετε παραδοσιακά κτήρια τοπικής αρχιτεκτονικής, να παρατηρήσετε από κοντά τη φύση σε όλο το μεγαλείο της, να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, όπως τσίπουρο, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε εξαιρετικές ντόπιες συνταγές από την περίφημη πηλιορείτικη κουζίνα.
Από τους πιο φημισμένους εκπροσώπους της παραδοσιακής κουζίνας της περιοχής το πηλιορείτικο σπετζοφάι. Ένα παραδοσιακό, λιτό και απλό πιάτο με μοναδική γεύση με βασικά συστατικά το λουκάνικο και τις πιπεριές. Οι μερακλήδες καλοφαγάδες που ξέρουν πώς να περνάνε καλά το συνοδεύουν ιδανικά με τοπικό τσίπουρο.
Πού θα το φάτε: Στο εστιατόριο Κρίτσα (Πορταριά, τηλ. 24280 99121, www.hotel-kritsa.gr) στην πλατεία της Πορταριάς, θα το δοκιμάσετε στην αυθεντική εκδοχή του με χωριάτικο λουκάνικο, πιπεριές και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Μονοδένδρι για την αλευρόπιτα της Κικίτσας

pita kikitsas3
Η φήμη της αλευρόπιτας της κυρίας Κικίτσας από το Μονοδένδρι κάνει τον γύρο όλης της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν ως προορισμό ή επισκέφτονται έστω και για φαγητό το συγκεκριμένο χωριό του Ζαγορίου προκειμένου να δοκιμάσουν αυτήν τη διαφορετική πίτα. Και λέμε διαφορετική γιατί δεν πρόκειται για μια πίτα με παραδοσιακό φύλλο όπως έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας –το μυστικό της επιτυχίας της παραμένει κρυφό από το 1958– η οποία παρασκευάζεται με αλεύρι, τυρί, αυγά και βούτυρο.
Πού θα το φάτε: Στην πλατεία του Μονοδενδρίου η Πίτα της Κικίτσας (τηλ. 26530 71340) οφείλει την ονομασία της στη σπεσιαλιτέ της ταβέρνας. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετική αλευρόπιτα στην αυθεντική εκδοχή της, βασισμένη σε μια παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας.

Νάουσα για κεφτέδες με άρμη

keftedes_naousa
Από τα κατεξοχήν αυθεντικά πιάτα της Νάουσας, οι κεφτέδες με άρμη πρέπει να συμπεριληφθούν στις επιλογές σας όταν βρεθείτε στην μοναδική ηρωική πόλη της χώρας. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, απλή, πολύ εύκολη και πεντανόστιμη. Οι τηγανιτοί κεφτέδες «βυθίζονται» σε σάλτσα αλευριού –για την παρασκευή της χρησιμοποιείται αλεύρι, σάλτα ντομάτας σε πελτέ, νερό και σκόρδο– και προσφέρονται λαχταριστοί στις περισσότερες ταβέρνες της πόλης.
Πού θα το φάτε: Τα Οινομαγειρέματα (Στ. Δραγούμη 1 & Βενιζέλου, τηλ. 23320 23576) είναι μια μικρή και ζεστή ταβέρνα στο κέντρο της πόλης, με σπιτικές δημιουργίες μαγειρεμένες με μεράκι και επιλεγμένες πρώτες ύλες από την περιοχή. Επιλέξτε κεφτέδες με άρμη και συνοδέψτε με τοπικό ξινόμαυρο κρασί.

Καστοριά για σαρμάδες

sarmades_kastoria
Η λέξη σαρμάδες σε όσους δεν είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, συνήθως ηχεί άγνωστη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που τρώγεται κυρίως το χειμώνα, το οποίο δεν είναι άλλο από τους γνωστούς σε όλους λαχανοντολμάδες. Για την Καστοριά συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά πιάτα της τοπικής κουζίνας και ξεχωρίζει στις επιλογές των επισκεπτών της. Η ιδιαιτερότητά τους σε σχέση με τους κλασικούς λαχανοντολμάδες έγκειται στο ότι τα φύλλα του λάχανου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των σαρμάδων διατηρούνται για λίγο σε νερό με αλάτι ή αλλιώς άρμη.
Πού θα το φάτε: Το εστιατόριο Παλιά Πόλη (Ορεστιάδος 51, Ντολτσό, Παλιά Πόλη, τηλ. 24670 21401), στη γραφική γειτονιά Ντολτσό στην Παλιά Πόλη της Καστοριάς γίνεται το επίκεντρο για σπιτικές γεύσεις της παραδοσιακής, τοπικής κουζίνας. Οι σαρμάδες του συγκατελέγονται στους κορυφαίους της πόλης.

Λίμνη Κερκίνη για βουβάλι 


Η λίμνη Κερκίνη, στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Σερρών, είναι ο τόπος με τον μεγαλύτερο αριθμό νεροβούβαλων σε όλη την Ελλάδα. Το κρέας τους είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο, πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Α και οι ταβέρνες της περιοχής το έχουν ως κύριο συστατικό για τα πιάτα με κρέας. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες εκδοχές όπως κοκκινιστό, σουτζουκάκια, λουκάνικο ή στα κάρβουνα. Όταν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να ψωνίσετε ντελικατέσεν από βουβαλίσιο κρέας. Πού θα το φάτε: Η ταβέρνα Εβόρα (Μακρυνίτσα, τηλ. 23270 23395) στο χωριό Μακρυνίτσα με θέα στη λίμνη, εντοπίζεται στους πρόποδες του Μπέλες και αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και ποιοτικές επιλογές στην περιοχή. Η κουζίνα της φημίζεται για τις ποντιακές καταβολές της και φυσικά για τα υπέροχα πιάτα με κρέας βουβαλιού από τη λίμνη –σε διάφορες εκδοχές.   

Νάουσα για κεφτέδες με άρμη 


Από τα κατεξοχήν αυθεντικά πιάτα της Νάουσας, οι κεφτέδες με άρμη πρέπει να συμπεριληφθούν στις επιλογές σας όταν βρεθείτε στην μοναδική ηρωική πόλη της χώρας. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, απλή, πολύ εύκολη και πεντανόστιμη. Οι τηγανιτοί κεφτέδες "βυθίζονται" σε σάλτσα αλευριού –για την παρασκευή της χρησιμοποιείται αλεύρι, σάλτα ντομάτας σε πελτέ, νερό και σκόρδο– και προσφέρονται λαχταριστοί στις περισσότερες ταβέρνες της πόλης. Πού θα το φάτε: Τα Οινομαγειρέματα (Στ. Δραγούμη 1 & Βενιζέλου, τηλ. 23320 23576) είναι μια μικρή και ζεστή ταβέρνα στο κέντρο της πόλης, με σπιτικές δημιουργίες μαγειρεμένες με μεράκι και επιλεγμένες πρώτες ύλες από την περιοχή. Επιλέξτε κεφτέδες με άρμη και συνοδέψτε με τοπικό ξινόμαυρο κρασί.   

Πρέσπες για φασόλια γίγαντες  

Ένα από τα πιο δημοφιλή και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της περιοχής που γίνονται και πεντανόστιμα φαγητά δεν είναι άλλο από τα περίφημα φασόλια Πρεσπών. Με το γόνιμο έδαφος, το ιδανικό κλίμα και το άφθονο νερό της περιοχής να ευνοούν την καλλιέργειά τους, είναι πλούσια σε σίδηρο, μέταλλα, μαγνήσιο, ιχνοστοιχεία κ.α. και, έτσι, δεν συμπεριλαμβάνονται τυχαία στα κορυφαία ολόκληρης της χώρας. Στα χωριά της ευρύτερης περιοχής θα τα βρείτε σε διάφορες εκδοχές όπως φασόλια γίγαντες, φασολάδα ή και σε σαλάτα.   Πού θα το φάτε: Η Συντροφιά (Ψαράδες Πρεσπών, τηλ. 23850 46107, www.syntrofia-prespes.gr) στο χωριό Ψαράδες με θέα στη λίμνη συγκεντρώνει τις καλύτερες εντυπώσεις των επισκεπτών της περιοχής. Μεγάλες και πεντανόστιμες μερίδες, εξυπηρετικό service και value for money φιλοσοφία στα βασικά χαρακτηριστικά της ταβέρνας. Τα φασόλια γίγαντες στο φούρνο και η φασολάδα με κόκκινη πιπεριά στις must επιλογές. Επιπλέον φημισμένες προτάσεις τα ολόφρεσκα ψάρια από τη λίμνη, κυρίως γριβάδι.   

 Καλαμάτα για γουρουνοπούλα  


Σήμα κατατεθέν πιάτο για την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας η γουρουνοπούλα (γουρνοπούλα), οι ντόπιοι την αποκαλούν και μπουζοπούλα. Σιγομαγειρεμένη ολονυκτίς στο φούρνο (σε ειδικό φούρνο και ταψιά που την χωράνε ολόκληρη) μέχρι το κρέας της να γίνει "λουκούμι" και η πέτσα τόσο τραγανή όσο χρειάζεται για να μην μπορείτε να της αντισταθείτε, πρόκειται για ένα έδεσμα που πραγματικά θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Η καλαματιανή γουρουνοπούλα είναι τόσο νόστιμη, που δεν χρειάζεται τίποτα συνοδευτικό. Προτιμήστε την στη λαδόκολλα με αρκετό αλατοπίπερο, όπως άλλωστε την απολαμβάνουν και οι ντόπιοι. Στο Ασπρόχωμα λίγο έξω από την Καλαμάτα θα τη βρείτε να "φιγουράρει" σουβλιστή στις βιτρίνες των ταβερνών της περιοχής.   Πού θα το φάτε: Το μεζεδοπωλείο- ουζερί Πλάτανος (Αρτέμιδος 84, Καλαμάτα,τηλ. 27210 88266) κοντά στο ΚΤΕΛ της Καλαμάτας σερβίρει απίθανη γουρουνοπούλα έτσι ακριβώς όπως πρέπει να την δοκιμάσετε, κρατσανιστή και πεντανόστιμη. Στα συν η φιλική ατμόσφαιρα και οι πολύ οικονομικές τιμές.  

Χανιά για χανιώτικο μπουρέκι 


Ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό για τους λάτρεις της πίτας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το χανιώτικο μπουρέκι, ένα παραδοσιακό και πολύ ελαφρύ χανιώτικο πιάτο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ολόφρεσκα λαχανικά και επιλεγμένα κρητικά τυριά δημιουργούν μια πλούσια και απολαυστική γέμιση η οποία περιβάλλεται από χειροποίητο φύλλο πίτας. Εξαιρετική επιλογή τόσο για την εξαιρετική γεύση του, όσο και για τα φίνα αρώματά του.   Πού θα το φάτε: Στην διαχρονική ταβέρνα Το Στέκι (Αγίων Δέκα 3-5, Χανιά, τηλ. 28210 53490, www.stekirestaurant.com) στο γραφικό σοκάκι των Αγίων Δέκα στην Παλιά Πόλη των Χανίων η κυρία Κατερίνα και η κυρία Στεφανία ετοιμάζουν καθημερινά στην κουζίνα αυθεντικές κρητικές γεύσεις, έτσι ώστε να γευτείτε τα καλύτερα πιάτα της τοπικής κουζίνας. Ένα από αυτά, φυσικά, είναι και το χανιώτικο μπουρέκι που σερβίρεται πλούσιο και ζουμερό σε μεγάλη μερίδα.

 Πηγή: www.greekguide.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου