Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΡΓΩ


ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

Για πρώτη φορά ήλιος τον χειμώνα σε χωριό της Νορβηγίας
Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013
 
 
Τον ήλιο είδε για πρώτη φορά μέσα στον χειμώνα το μικρό χωριό Ριούκαν στη Νορβηγία, καθώς οι ακτίνες του ακούμπησαν, για πρώτη φορά στην ιστορία, την πλατεία του χωριού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πως έγινε αυτό; Τεράστιοι καθρέφτες στήθηκαν στην κορυφή κοντινού βουνού και θα ακολουθούν όλο το χειμώνα την πορεία του ήλιου, αντανακλώντας τις ακτίνες του στην κεντρική πλατεία.
Το Ριούκαν βρίσκεται σε μια πεδιάδα την οποία περιβάλλουν βουνά με αποτέλεσμα να μην φτάνει το φως του ήλιου στο χωριό, όσο η τροχιά του «χαμηλώνει» το χειμώνα. Από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 Μαρτίου, το χωριό μένει στη σκιά ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στην κορυφή του βουνού στήθηκε ένας γιγάντιος τριπλός καθρέφτης, εμβαδού 51 τετραγωνικών μέτρων, σε σημείο που τον χτυπά ο ήλιος. Οι καθρέφτες είναι στραμμένοι στο κέντρο της πλατείας του χωριού και πλέον αντανακλούν το φως του ήλιου (σε εμβαδό περίπου 600 τμ). Η θέση τους θα ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα με την κίνηση του ήλιου.
Το έργο κόστισε περίπου 620.000 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την πρώτη χειμωνιάτικη ημέρα με φως συγκεντρωμένοι στην πλατεία.

ΣΟΚΙΝ ΓΡΙΦΟΙ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ! Οι 12 πιο ΣΟΚΙΝ γρίφοι με ΕΡΩΤΙΚΑ ΥΠΟΝΝΟΟΥΜΕΝΑ που έχουμε σαν λαός!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Τη σαλιάζω, την κορδώνω και στην τρύπα της τη χώνω». Τι είναι; μην βιαστείτε να απαντήσετε. Σκεφτείτε πρώτα. Μην πηγαίνει ο νους σας στο...
πολύπλοκο, το υπαινικτικό, το βρώμικο. Στους γρίφους και τα αινίγματα, η λύση συνήθως είναι η πιο αθώα.

Πάρτε για παράδειγμα τους ακόλουθους γρίφους της λαϊκής μας παράδοσης:

Τη σαλιάζω, την κορδώνω και στην τρύπα της τη χώνω

( βελόνα και κλωστή )

Γύρω γύρω χορταράκι και στη μέση πηγαδάκι

(το αιδοίο )

Τεντωμένη τη βάζεις, ζαρωμένη τη βγάζεις

(η κάλτσα )

Απ' τον κώλο την κρατάω και στο στόμα τη φιλάω
 

ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ

Ορατή και από την Ελλάδα η μερική έκλειψη Ηλίου

Δημοσιευμένη  εικόνα



Έκλειψη Ηλίου, η οποία θα είναι μερικώς ορατή και στην Ελλάδα, θα σημειωθεί την προσεχή Κυριακή το μεσημέρι. H έκλειψη θα είναι ορατή ως μικρή κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη, ενώ σε άλλες περιοχές του κόσμου η έκλειψη θα γίνει αντιληπτή ως ολική.



Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, η Σελήνη θα καλύψει σε ποσοστό έως 10% τον ηλιακό δίσκο στη νότια Ελλάδα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα η κάλυψη θα είναι μικρότερη. Αντίστοιχα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μεγαλύτερη στη νότιο Ελλάδα (π.χ. πάνω από μια ώρα στην Κρήτη) και μικρότερη στη Βόρεια Ελλάδα (π.χ. περίπου μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη).

Αναλυτικότερα, στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15:08 έως 16:05, στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47, στην Πάτρα από 15:06 έως 16:00 και στα Χανιά από 15:04 έως 16:17. Το μέγιστο της έκλειψης θα λάβει χώρα περίπου στο μέσον αυτών των χρονικών διαστημάτων.

Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της έκλειψης με κυάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια πρέπει να γίνει μόνο με την προσθήκη ειδικών ηλιακών φίλτρων. Αν κανείς παρακολουθήσει την έκλειψη με γυμνά μάτια, διατρέχει κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης. Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν επαρκή προστασία.

Η έκλειψη θεωρείται σπάνια, επειδή είναι «υβριδική», δηλαδή στην Ελλάδα θα είναι ορατή ως μερική, αλλά σε άλλα μέρη της Γης θα είναι ορατή ως ολική. Οι υβριδικές εκλείψεις είναι ορατές ως ολικές σε κάποιες περιοχές του «μονοπατιού» της έκλειψης και ως δακτυλιοειδείς σε άλλες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μονοπάτι της ολικής έκλειψης θα διασχίσει τον Ατλαντικό ωκεανό, τη δυτική και την κεντρική Αφρική (η Γκαμπόν θα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ολική έκλειψη, διάρκειας περίπου ενός λεπτού).

Η επόμενη έκλειψη ηλίου, που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα γίνει το Μάρτιο του 2015.



Δημοσιευμένη  εικόνα