Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Συσχετισμοί με το Σήμερα. Τα περσικά δάνεια και οι Σπαρτιάτες

Δημοσιευμένη  εικόνα



Ήταν ένα κρύο πρωινό του Χειμώνα του 411π.χ στην πεδιάδα του Μαιάνδρου. Στην έπαυλη ενός αξιωματούχου υπογράφεται η περίφημη 3η συνθήκη μεταξύ Λακεδαιμονίων, Τισσαφέρνη και Ιεραμένη, εκπροσώπου του Δαρείου Β΄.

Ο Τισσαφέρνης αδιαφορούσε για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των Σπαρτιατών με τους Αθηναίους. Εκείνο που τον απασχολούσε ήταν ότι πιθανή συντριβή μιας παράταξης θα σήμαινε το ναυάγιο της πολιτικής της αμοιβαίας εξασθένησης των δύο. Στη συνθήκη, μεταξύ των άλλων, επιλύθηκε το βασικό πρόβλημα της μισθοδοσίας και συντήρησης του σπαρτιατικού στόλου, με τη χρηματοδότηση από το Μεγάλο Βασιλιά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Πέρσες έδιναν χρήματα στα ελληνικά κράτη αλλά ήταν η πρώτη χρηματοδότηση με τη μορφή δανείου, που έπρεπε να επιστραφεί έντοκα, μετά την τελική νίκη! Στην ουσία αποτελούσε μια σαφέστατη «μνημονιακή» συμφωνία εξάρτησης του ελληνικού κόσμου στους Πέρσες, με ηγέτιδα δύναμη τη Σπάρτη.

Ο ελληνικός κόσμος της αρχαιότητας είναι πολύ διαφορετικός από την εικόνα που έχουμε σήμερα γι΄αυτόν. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι και οι συσχετισμοί των κοινωνιών άλλαξαν αλλά στην αδυναμία μας να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια μέσα από το ορθολογισμό.

Εδώ βέβαια, θα πρέπει να βάλουμε στην ίδια παρέα το Μαρξ τον Ένγκελς και το Θουκυδίδη, αναζητώντας τα μεγάλα δείγματα του «ιστορικού υλισμού» και την προαιώνια φύση του ανθρώπου.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος είναι ένα πλούσιο σκηνικό πολιτικής μελέτης στην παγκόσμια ιστορία. Οι Αθηναίοι, πανίσχυροι από τους περσικούς πολέμους, επιβάλλουν το δίκαιο της πυγμής στους συμμάχους. Οι ηττημένοι Πέρσες όμως δεν ησυχάζουν και συντηρούν επαφές και στην Αθήνα και στη Σπάρτη. Οι σύμμαχοι των δύο μεγάλων δυνάμεων αναμετρώνται. Ο εμφύλιος μαίνεται, οι δολοπλοκίες πολλαπλασιάζονται, οι εκατέρωθεν προδοσίες αυξάνονται, ο Αλκιβιάδης εξορίζεται και πάει με τους Σπαρτιάτες, οι δημοκρατίες καταλύονται και τα σχέδια της εξωτερικής πολιτικής από κράτος σε κράτος, συνεχώς μεταβάλλονται.

Τι μένει σταθερό και αμετάβλητο; Τρία πράγματα: Οι συνεχόμενες σφαγές των αθώων πληθυσμών (π.χ των Μηλίων), η αδυναμία του ελληνικού κόσμου να ενωθεί και η απόλυτη εξάρτησή του από τα χρυσά θησαυροφυλάκια των Περσών.

Οι Σπαρτιάτες με το περσικό δάνειο, κατατρόπωσαν επτά χρόνια αργότερα τους Αθηναίους στους Αιγός Ποταμούς και κατέλυσαν την Αθηναική ηγεμονία. Άνοιξαν όμως τις πύλες της Ελλάδας στους Πέρσες και απέδειξαν για άλλη μία φορά, πως το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη που κατακτά ανθρώπους και κοινωνίες.

Δημοσιευμένη  εικόνα

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΠΑΥ

Αυτό είναι του χωριό του Ποπάυ!

2013-04-11
Φωτογραφία για Αυτό είναι του χωριό του Ποπάυ!
Αυτό το υπέροχο παραμυθένιο χωριό βρίσκεται στην παραλία Anchor στη Μάλτα κι ονομάζεται «Το χωριό του Ποπάυ». Τα μικρά πολύχρωμα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα τιρκουάζ νερά μοιάζουν σαν να... «ζωντανεύουν» κάποιο παιδικό βιβλίο και να κάνουν το παραμύθι πραγματικότητα!

Η επίσημη ονομασία του χωριού είναι η Sweetheaven, -δηλαδή γλυκός παράδεισος-, αλλά έμεινε στην ιστορία ως χωριό του Ποπάυ, από την ομώνυμη ταινία του 1980, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν εκεί, με πρωταγωνιστή τον Robin Williams.

Πλέον λειτουργεί ως αξιοθέατο αλλά και συγκρότημα για πληθώρα οικογενειακών δραστηριοτήτων χαλάρωσης και διασκέδασης.

Περιηγηθείτε στις μαγευτικές εικόνες!
star.gr
 




 

ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΦΤΕ

Πουλούσε χάπια πoυ προκαλούσαν εξαήμερη στύση! - Πώς τον ανακάλυψε η αστυνομία

2013-04-11
Φωτογραφία για Πουλούσε χάπια πoυ προκαλούσαν εξαήμερη στύση! - Πώς τον ανακάλυψε η αστυνομία

Συνελήφθη ένας 35χρονος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε ηλεκτρονικό κατάστημα και μέσα από αυτό πουλούσε χάπια τύπου... βιάγκρα.

Ο ιδιοκτήτης λειτουργούσε ανενόχλητος την οn-line επιχείρησή του, όμως τον... πρόδωσαν οι καταγγελίες των αγοραστών, οι οποίοι είχαν συνεχώς στύση, ακόμα και για έξι ημέρες.

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε τον 35χρονο για παράνομη διακίνηση και διάθεση, μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικών προϊόντων μη εγκεκριμένων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ).

Ύστερα από καταγγελία και στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 366 χάπια. Όπως επιβεβαιώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα σκευάσματα αυτά δεν είναι εγκεκριμένα για κυκλοφορία στη χώρα μας.

Τα χάπια που βρέθηκαν θα αποσταλούν στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ παράλληλα θα διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Πηγή: newist

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ

Οι πιο πολύχρωμες πόλεις στον κόσμο .

Cinque Terre, Italy
150 The Most Colorful Cities In The World (24 photos)
Capetown, South Africa
230 The Most Colorful Cities In The World (24 photos)
Gamia Stan, Stockholm
316 The Most Colorful Cities In The World (24 photos)
Barranco, Lima, Peru
411 The Most Colorful Cities In The World (24 photos)
Burano Island, Italy
511 The Most Colorful Cities In The World (24 photos)
Trinidad, Cuba

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

ΘΕΕΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΗ στην ερώτηση: "Δώστε τέσσερα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάντε κλικ και διαβάστε την απίστευτη απάντηση που έδωσε...
 

ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Ελευθερη, πολιορκημένη η Ιερισσός: Αναχώματα στις εισόδους της πόλης

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ιερισσό, καθώς κάτοικοι τη νύχτα απέκλεισαν με αναχώματα την είσοδο του χωριού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας...

όπως λένε, για τη βίαιη εισβολή και σύλληψη των δύο υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια στο Μεταλλείο Χρυσού, στις Σκουριές, τον Φεβρουάριο.
 
 
Στo μεταξύ, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης κρατούνται οι δύο συλληφθέντες, 44 και 33 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της Ιερισσού καθώς και άλλα άτομα που αντιτίθενται στη λειτουργία του μεταλλείου χρυσού στη Χαλκιδική.

Μάλιστα η συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης δε θα είναι η μοναδική, καθώς μέχρι και την Κυριακή οπότε αναμένεται να απολογηθούν οι δύο συλληφθέντες, έχουν προγραμματιστεί καθημερινά κινητοποιήσεις.

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης του κόσμου στις 18.00 στο άγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει καθιστική διαμαρτυρία.

Το Σάββατο είναι προγραμματισμένα ούτως ή άλλως συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας στα πλαίσια πανελλαδικής διαμαρτυρίας για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική.

Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι.

Τέλος, την Κυριακή, την ημέρα που απολογούνται οι δύο συλληφθέντες κάτοικοι της Ιερισσού, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00, την ώρα δηλαδή της απολογίας των δύο κρατουμένων, θα κάνουν συγκέντρωση και πάλι έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Πηγή: protothema.gr

ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Σέξ + κόκκινο κρασί=μακροζωία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Η καλή σεξουαλική ζωή προστατεύει την καρδιά και αποτελεί σημαντικό παράγοντα καλής υγείας και μακροζωίας. Επιπλέον η μεσημεριανή σιέστα αλλά και το κόκκινο κρασί χαρίζουν χρόνια ζωής...

Όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την παράταση μιας ποιοτικής ζωής χωρίς προβλήματα υγείας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των Ημερίδων Μεταβολισμού που διοργάνωσαν για 17η χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Μεταβολικών Νοσημάτων και το Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν. Πειραιά Τζάνειο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Μελιδώνη, Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Παθολόγο - Διαβητολόγο, Συντονιστή Διευθυντή Α' Παθολογικής Κλινικής & Διαβητολογικού Κέντρου Τζανείου Νοσοκομείου, η σεξουαλική δραστηριότητα έχει ευεργετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία και είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα με Αμερικανικές έρευνες (σε άνδρες ηλικίας 40 - 70 ετών) οι άνδρες που διατηρούν ενεργό σεξουαλική ζωή κάνοντας σεξ, τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ οι άνδρες με μεγαλύτερο αριθμό επαφών την εβδομάδα βιώνουν σταθερές συναισθηματικές σχέσεις και προστατεύονται έτσι από το stress και τα καρδιακά επεισόδια.

Εξάλλου το 0,15% των ανδρών και το 0,44% των γυναικών είναι άνω των 90 ετών, με την Ικαρία να κρατά τα σκήπτρα της μακροζωίας με αντίστοιχα ποσοστά 1,1 και 1,6%. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως 102 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνω των 80 ετών με προοπτική να γίνουν 161 εκατομμύρια το 2025 και 395 το 2050.

Σχετικά με το σύνδρομο της μακροζωίας επισημάνθηκε ότι η γενετική συμβολή (γονίδια) είναι στο 25%. Τα περιβαλλοντικά αίτια συμβάλλουν στη γήρανση κατά 75%. Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί γήρανσης είναι η βράχυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων, το οξειδωτικό stress, η γλυκοζυλίωση των πρωτεινών και η αυξημένη συχνότητα παραγόντων κινδύνου στις ηλικίες αυτές.

Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του συνδρόμου μακροζωίας είναι:

- Η αποφυγή καπνίσματος

- Δίαιτα βασισμένη σε φυτικές τροφές και ίνες

- Η χαμηλή πρόσληψη κρέατος

- Η καθημερινή δραστηριότητα

- Η μεσημεριανή ανάπαυση

- Το φύλο (θήλεα: αρσενικά: 2:1)

Ο ισχνός ή λεπτός σωματότυπος στην ηλικία 25 - 35 ετών (παχυσαρκία στην ηλικία των 30 ετών σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο μη επιβίωσης μετά τα 80 έτη )

Η κοινωνικότητα

Η οικογενειακή συνοχή

Η άσκηση, ο περιορισμός πρόσληψης θερμιδών και η ρεσβερατρόλη (φυσική αντιοξειδωτική ουσία) ενεργοποιούν ιστόνες, απαλοιφούν μεταλλάξεις κυττάρων, απενεργοποιούν ογκογονίδια και ευοδώνουν το σύνδρομο μακροβιότατος.

Πηγή: dou.gr