Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ


Έλληνες φοιτητές πειραματόζωα στο Λονδίνο .

Δημοσιευμένη  εικόνα




 Για λίγα ευρώ, Έλληνες φοιτητές παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα. Γίνονται έρμαιο στα χέρια επιστημόνων-ερευνητών που δοκιμάζουν πάνω τους νέα φάρμακα. Και όλα αυτά για να μην επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς τους στην Ελλάδα!
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει μερικές χιλιάδες μίλια μακριά μας.



Και μάλιστα γίνεται γνωστό διά στόματος του προέδρου των Ελλήνων Χημικών, Νίκου Κατσαρού.

Δείτε τι γράφει ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ:

Όταν πριν λίγο καιρό έγραφα ένα άρθρο για την «διαρροή ταλαντούχων επιστημόνων στο εξωτερικό: η Ελλάδα που ματώνει» δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν στην κυριολεξία πραγματικότητα.

Το ρεπορτάζ του BBC στις 23 Νοεμβρίου αναφερόταν σε Έλληνες φοιτητές που γίνονται πειραματόζωα φαρμακευτικών και εταιρειών καλλυντικών για να δοκιμάζουν σαπούνια,αφρόλουτρο,κρέμες,παρασκευάσματα καλλυντικών και φαρμακευτικών ουσιών και κάθε άλλου είδους ματζούνια. Οι φοιτητές αυτοί δοκιμάζουν στο σώμα τους ή καταπίνουν πολλά από τα σκευάσματα αυτά για να διαπιστώσουν οι εταιρείες τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους.

Βεβαίως οι φοιτητές αυτοί προσφέρονται εθελοντικά και έναντι αμοιβής και εάν δεχθούν να δοκιμάσουν τέσσερις ή πέντε φορές τον μήνα τα σκευάσματα αυτά ανάλογα με την κατηγορία εαν είναι για επαφή με το δέρμα ή κατάποση ή φαρμακευτικό παρασκέυασμα κλπ η αμοιβή μπορεί να φθάνει και τα εφτακόσια ευρώ.Παρά το γεγονός οτι στο ρεπορτάζ του BBC αναφέρονταν οτι τα σκευάσματα αυτά εχουν μικρές πιθανότητες εως μηδενικές να εμφανίσουν επιπτώσεις στην υγεία τους.Εδώ διαφωνώ για τρείς βασικούς λόγους:

1) πολλά απο τα παρασκευάσματα αυτά παρουσιάζουν παρενέργειες σοβαρές και μόνιμες, χρόνια αργότερα .

Πολλοί ίσως θυμούνται την ιστορία της θαλιδομίδης οπου γεννιούνταν παιδιά φρικτά παραμορφωμένα,τα ενεργά συστατικά είκοσι ουσιών βαφών μαλλιών μεταξύ αυτών και οι φαινυλενοδιαμίνες κ.α. ή τον πορτοκαλί παράγοντα αποφυλλωτικό των δένδρων που χρησιμοποιήθηκε στο Βιετνάμ και προκάλεσε καρκινογενέσεις σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα από το 1974 μέχρι σήμερα στο Βιετνάμ ή ένα συντηρητικό σε σαμπουάν ,κρέμες ,καλλυντικά κλπ οι παραβήνες που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις και χρωστικές τροφίμων που μετά απο χρόνια αποσύρθηκαν από την αγορά όπως πρόσφατα οι Ε120 και Ε129 ως ύποπτες για καρκινογενέσεις.

2)Εάν εμφανισθούν άμεσα παρενέργειες οιασδήποτε μορφής αυτές αποσιωπούνται κατόπιν συμφωνίας που έχει κάνει η εταιρεία με το ¨»πειραματόζωο».

Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει η εταιρεία οτι δεν θα υπάρχουν άμεσες παρενέργειες.

3)Ο δοκιμαστής των σκευασμάτων αυτών εαν δεν ακολουθήσει τον αυστηρό προγραμματισμό σε δοσολογία και ρυθμό δόσεων ή εάν έχει προγραμματισθεί για υψηλότερη δοσολογία ή μεγαλύτερο ρυθμό δόσεων και εν συνεχεία γίνει προσαρμογή τότε οι επιπτώσεις στην υγεία του θα είναι απροσδιόριστες.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC οι Έλληνες φοιτητές δεν έδωσαν τα ονόματα τους διότι δεν ήθελαν να ανησυχήσουν τους γονείς τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα,σίγουρα όμως δεν το έκαναν για «χαρτζιλίκη» όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ αλλά από ανάγκη και ιδίως διότι δεν ήθελαν να επιβαρύνουν τους γονείς τους.

Εμείς που ζούμε στην Ελλάδα ζούμε καθημερινά την αυτοθυσία των φοιτητών που ξεπερνούν τον εαυτό τους προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους γονείς τους.Αλλά για τους ξένους αυτή η γνώμη έχει σχηματισθεί των τεμπέληδων,των καλοπερασάκιδων που περνούσαμε καλά με τα δικά τους λεφτά και τώρα πρέπει να τιμωρηθούμε. Γνωρίζω ότι αυτοί οι φοιτητές στην Αγγλία είναι λίγοι σύντομα όμως θα αυξηθούν και θα γίνονται όλο και περισσότεροι και όχι μόνο στην Αγγλία και θα καταφεύγουν και σε αιμοδοσίες κλπ προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αλλά έστω και για αυτούς τους ολίγους θα βρεθεί ένας πολιτικός ή υπουργός των τελευταίων δέκα ετών να ζητήσει συγγνώμη για την κατάσταση που τους έφερε να γίνονται πειραματόζωα για να σπουδάσουν; Η κυβέρνηση αντί να υπερηφανεύεται για το πρωτογενές πλεόνασμα θα τρέξει να αγκαλιάσει στοργικά αυτούς τους περήφανους φοιτητές που τόσο πίκρανε και απογοήτευσε; Η Ελλάδα δεν ματώνει μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές.


Δημοσιευμένη  εικόνα



ΝΙΚΕ

Πώς βγήκε το όνομα της NIKE και γιατί ο γραφίστας πήρε μόνο 35$;

Δημοσιευμένη  εικόνα



Το 1971, ο Φίλ Νάιτ, πρώην δρομέας μεσαίων αποστάσεων στις ΗΠΑ, αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική του σειρά παπουτσιών.



Καθώς η μισή επιτυχία μιας εταιρείας βασίζεται στο όνομα, ο Νάιτ ζητά από τους υπαλλήλους του, να γράψουν την πρότασή τους σε ένα χαρτί και να το ρίξουν σε ένα καπέλο.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Τελικά επιλέγεται το NIKE, από την αρχαία Ελληνίδα θεά Νίκη. Ο μάλλον αρχαιολάτρης υπάλληλος που το πρότεινε, ισχυρίστηκε πως είδε τη θεά στο όνειρό του! Το επόμενο βήμα ήταν η σχεδίαση του λογοτύπου, εμπνευσμένο φυσικά από το όνομα. Η σχεδιάστρια Κάρολιν Ντέιβιντσον δημιούργησε ένα αφαιρετικό φτερό, που παραπέμπει στο διάσημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης. Ο Νάιτ δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα, αλλά βιαζόταν. Ενέκρινε λοιπόν το σχέδιο και κατέβαλε στην Ντέιβιντσον την πενιχρή αμοιβή των 35 δολαρίων. Ένδεκα μόλις χρόνια αργότερα, η ΝΙΚΕ, με λογότυπο το φτερό της Νίκης, «πέταξε» στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως, εκτοπίζοντας τη γερμανική ADIDAS.

Δημοσιευμένη  εικόνα

Προς τιμήν του, ο Νάιτ δεν ξέχασε την Ντέιβιντσον και αποφάσισε να επανορθώσει την αδικία, όσον αφορά την αμοιβή της. Το 1988 την προσκάλεσε σε δείπνο, της χάρισε ένα πανάκριβο χρυσό δακτυλίδι, με το διάσημο πλέον φτερό και ένα πλουσιοπάροχο πακέτο μετοχών της εταιρείας.