Τρίτη 12 Απριλίου 2011

NEA ΠΟΛΗ

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Αγνώριστη θα γίνει η Θεσσαλονίκη - 'Ολο το νέο ρυθμιστικό


Τρεις πράσινες γειτονιές, η Τσιμισκή ήπιας κυκλοφορίας, ανάπλαση 46 στρεμμάτων στο Επταπύργιο και την 'Ανω Πόλη, πάρκα σε σταυροδρόμια αλλά και μεταφορά της ΔΕΘ στην Σίνδο ανακοίνωσε η Τίνα Μπιρμπίλη.

Πιο αναλυτικα:

Οι «πράσινες» γειτονιές θα γίνουν στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Διοικητήριο, Αγγελάκη, Βαλαωρίτου όλες υποβαθμισμένες περιοχές θα αναπλαστούν. Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες ώστε να τις επιλέξουν για πρώτη κατοικία.

Η οδός Τσιμισκή θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, με τραμ, ιδανικός για πεζούς και ποδηλάτες. Τη μελέτη θα εκπονήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Γύρω από το Επταπύργιο, στην Ανω Πόλη (Γεντί Κουλέ), θα αναπλαστούν 46 στρέμματα. Στο πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται η δημιουργία της βαλκανικής πλατείας.

Επίσης:

Σε πάρκα θα μετατραπούν δρόμοι οι οποίοι διασχίζουν πυκνοδομημένα οικοδομικά τετράγωνα. Στο πρότυπο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Αθήνα Χ4» θα λειτουργήσει και το «Θεσσαλονίκη Χ4».

Στόχος είναι η κατάργηση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και η μετατροπή του σε "ανάσα" πρασίνου και χώρο αναψυχής.

Τον Ιούλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ανάπλαση της περιφερειακής Τάφρου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ και επιδιώκεται η ένταξη για χρηματοδότηση του έργου από τα ΠΕΠ για άμεση υλοποίηση. Αυτή η ανάπλαση θα συνεισφέρει στην πόλη χιλιόμετρα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρομων.

Τον Σεπτέμβριο, θα προκηρυχθούν από τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) οι διαγωνισμοί για πέντε επιμέρους μελέτες σε επίπεδο master plan οι οποίες θα αφορούν τον ανασχεδιασμό όλης της θαλάσσιας ζώνης της πόλης από τη Μηχανιώνα έως το Καλοχώρι.

Θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας, περιλαμβανομένης της πλατείας Αγίας Σοφίας έως και την παραλιακή λεωφόρο Νίκης.

Θα δημιουργηθούν ακόμη αρχαιολογικές διαδρομές όπως είναι ο «ανατολικός περίπατος», δηλαδή η οδός Δ. Γούναρη από τη θάλασσα μέχρι τη Ροτόντα, και ο «δυτικός περίπατος» από τον Τοπ Χανέ μέχρι την Πλατεία Μουσχουντή.

Από το Ε.Π. ΠΕΡ.Α.Α. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, θα χρηματοδοτηθεί το έργο κατασκευής του συμπληρωματικού κεντρικού αποχετευτικού αγωγού λυμάτων, προϋπολογισμού περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να σταματήσουν οι περιοδικές υπερχειλίσεις λυμάτων στον όρμο της Θεσσαλονίκης. Ηδη ολοκληρώνεται στη Σίνδο το έργο για την ξήρανση της λυματολάσπης.

Μεταφορά ΔΕΘ στη Σίνδο

Σχετικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, στο παλιό Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης (1985) γινόταν αναφορά στη μεταφορά της στη Σίνδο. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος θα υποβάλει πρόταση σχετικά με τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των νέων εκθεσιακών υποδομών στη Σίνδο και την ανάπλαση των παλαιών εγκαταστάσεων στο κέντρο της πόλης.

Το αναπτυξιακό πρότυπο στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει ακόμη:
- την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας (επαρχίες Λαγκαδά, Γιαννιτσών, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, βόρειας Χαλκιδικής).

- τη διατήρηση του βιομηχανικού χαρακτήρα και ενίσχυση της βιομηχανικής-βιοτεχνικής οργάνωσης και ανάπτυξης κυρίως στον άξονα Θεσσαλονίκη - Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας με την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, την επέκταση των παλιών που σχετίζονται με την γεωργική παραγωγή, καθώς και τη μετεγκατάσταση άλλων επιχειρήσεων από κορεσμένες περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη.
newsit

KONTA EINAI

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Ακόμα μεγαλύτερο το υπερηφαίστειο που κοιμάται στο Γέλοουστοουν


Ο θάλαμος μάγματος που κρύβεται κάτω από το διάσημο Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ ίσως είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα πλατύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, υποδεικνύει νέα τεχνική απεικόνισης του υπεδάφους.



Οι θερμοπηγές που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες στα παγωμένo υψίπεδο της Μοντάνα (ένθετη αριστερά) είναι το μόνο ορατό σημάδι του λεγόμενου «υπερηφαιστείου». Το γεωλογικό τέρας έχει δώσει τρεις εξαιρετικά ισχυρές εκρήξεις τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια -οι δύο από αυτές κάλυψαν με στάχτη τη μισή Βόρεια Αμερική, απελευθερώνοντας έως και 2.500 φορές περισσότερο υλικό από την έκρηξη του Όρους της Αγίας Ελένης το 1980.

Το 2009, ο Ρόμπερτ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Γιούτα υπολόγισε το μέγεθος του υπερηφαιστείου χρησιμοποιώντας την τεχνική της ανάλυσης σεισμικών κυμάτων. Η μελέτη έδειχνε ότι ο θάλαμος μάγματος έχει μήκος τουλάχιστον 240 χιλιόμετρα και ξεπερνά σε βάθος τα 300 χιλιόμετρα.

Τώρα, η ομάδα του Σμιθ υπολογίζει εκ νέου το μέγεθος του θαλάμου χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνική, η οποία βασίζεται σε μετρήσεις της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του υπεδάφους. Οι ερευνητές ουσιαστικά μέτρησαν την ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της Γης σε 100 σημεία γύρω από το εθνικό πάρκο.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων επιτρέπει την απεικόνιση του υπερηφαιστείου, δεδομένου ότι τα ρευστά πετρώματα είναι καλύτεροι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος -σχεδόν εξίσου καλοί με το θαλασσινό νερό.

Σύμφωνα με τις νέες εικόνες, ο θάλαμος μάγματος έχει μήκος πάνω από 600 χιλιόμετρα στον άξονα ανατολής-δύσης και εκτείνεται δυτικά της λεκάνης του Γέλοουστοουν, κάτω από τα σύνορα Μοντάνας-Άινταχο. Όσον αφορά το μέγεθος του θαλάμου, η νέα μέθοδος δεν έδωσε ικανοποιητική απάντηση, καθώς τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εξετάστηκαν φτάνουν σε βάθος μόνο τα 300 χιλιόμετρα.

Γιατί όμως οι δύο μέθοδοι δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. «Επειδή απεικονίζουμε ελαφρώς διαφορετικά πράγματα» εξηγεί ο Δρ Σμιθ σε ανακοίνωσή του. Οι σεισμικές μελέτες απεικονίζουν πλήρως ή μερικώς λιωμένα πετρώματα, τα οποία επιβραδύνουν τα σεισμικά κύματα, ενώ η γεωηλεκτρική μέθοδος είναι ευαίσθητη σε ρευστά πετρώματα που περιέχουν άλατα και άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα αποτελέσματα των δύο μεθόδων «μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχουν περισσότερα ρευστά από ό,τι δείχνουν οι σεισμικές εικόνες» αναφέρει ο ερευνητής.

Με άλλα λόγια, κάτω από το Γέλοουστοουν κρύβεται περισσότερο μάγμα.

Πάντως η έρευνα, που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Geophysical Research Letters, δεν λέει τίποτα για το πότε θα συμβεί μια νέα έκρηξη στο Γέλοοουστοουν, η οποία θα εξαφάνιζε το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ

DIAFORA

TΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ

Ο ΠΡΩΤΟΣ

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011


ΥURI GAGARIN....50 xρόνια απο το ιστορικό ταξίδι του στο διάστημα...


 (12 Απριλιου 1961).


Magnify Image

Magnify Image
Ετοιμασίες στο διαστημόπλοιο Βόστοκ.


Magnify Image
Στο λεοφωρείο, πηγαίνοντας για την πλατφόρμα εκτόξευσης. Στο πίσω κάθισμα, ο πρώτος αντικαταστάτης του Γιούρι Γκαγκάριν, ο κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ.
Magnify Image

Θαρραλέος αποχαιρετισμός (απο τους 48 σκύλους που προηγήθηκαν, 20 δεν γύρισαν ποτέ). 

Magnify Image


Τελευταίες οδηγίες απο τον Ολεγκ Ιβανόφσκι. Ο μυστικός κωδικός για την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου σε περίπτωση ανάγκης ηταν ο αριθμός 125.

Magnify Image
Κοντρόλ πάνελ του Βοστόκ-1.
Magnify Image


"Εμπρος !" ("Πογιεκλαλι !).
Magnify Image
οτι απέμεινε απο την κάψουλα μετά απο 108 λεπτά πτήσης

Magnify Image
Mε τις κόρες του Γκάλια και Λένα
Magnify Image

Σε λάθος χειρισμού στην προσπάθεια ν αποφύγει εναν ατμοσφαιρικό ανιχνευτή, αποδίδεται, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε για  τον θάνατο -σε ηλικία 34 ετων- του Γιούρι Γκαγκάριν στη συντριβη του μαχητικού του αεροσκάφους.




Διαβάστε περισσότερα http://ektiesthisi.blogspot.com/

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Σε απόσταση αναπνοής από τον 'Ηλιο! - Εντυπωσιακό βίντεο από τη NASA!


Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτή είναι μια σχετικά ήσυχη μέρα για τον ήλιο. Αυτή η καταπληκτική εικόνα δείχνει μια μεγάλη ηλιακή κηλίδα που κυκλοφορεί σε όλη την επιφάνεια του αστεριού.

Ακόμη και σε σκοτεινές περιοχές οι θερμοκρασίες φθάνουν τους χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Το φωτεινό λαμπερό αέριο που βρίσκεται στην επιφάνεια έχει θερμοκρασία πάνω από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου.

Η αιτία για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζονται με το ταχέως μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο.

Ο AR 9169 όπως εχουν ονομασει την κηλίδα κινήθηκε σε όλη την επιφάνεια του ήλιου κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2000 και αποσυντέθηκε σε λίγες εβδομάδες.

Η εικόνα, δημοσιεύεται για πρώτη φορά, απο τη Nasa.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ



Ο κόσμος πήρε μια γεύση από την εκρηκτική δύναμη του ήλιου, τον Φεβρουάριο, όταν έγινε η ισχυρότερη ηλιακή έκρηξη των τελευταίων χρόνων.
Η καταιγίδα που δημιουργήθηκε προκάλεσε προβλήματα ή και σταμάτησε τις ραδιοεπικοινωνίες.

newsit