Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΛΙΩΜΑ

ΗΡΑΚΛΗΣ

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011


Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στο συλλαλητήριο οπαδών του Ηρακλή


Κρατώντας σημαίες της ΠΓΔΜ διαμαρτυρήθηκαν οπαδοί του Ηρακλή για την απόρριψη από τη δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ της έφεσης του «Γηραιού» που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του στη Football League.

Μεγάλος αριθμός Κυανόλευκων οπαδών συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 04/05 στο «Κατσάνειο» και διαδήλωσαν μέχρι το Δημαρχείο, χωρίς ωστόσο να λείψουν τα επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν φθορές σε καταστήματα στη Τσιμισκή.

Περίπου 1.500 οπαδοί του «Γηραιού» συγκεντρώθηκαν στο «Κατσάνειο».

«Από τη στιγμή που πατήσατε όλα τα θέματα υγείας του ελληνικού ποδοσφαίρου (κασέτες κλπ.) και ο Ηρακλής είναι το μοναδικό πρόβλημα, εμείς φεύγουμε και πάμε στα Σκόπια» έλεγαν αρκετοί οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και οι Ηλιάδης, Κανακούδης και Παπατσεριανός.

Στη συνέχεια οι Κυανόλευκοι έκαναν - όχι απολύτως ειρηνική - πορεία μέχρι το Δημαρχείο, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.

Η πορεία συνέχισε στην Τσιμισκή και στο ύψος της ΧΑΝΘ σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν χρήση χημικών.

ΕΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΠΕΦΤΕΙ ΠΕΦΤΕΙ

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Βροχή «πεφταστεριών» την Παρασκευή


Μια ακόμη βροχή «πεφταστεριών» (διαττόντων), τα λεγόμενα Ήτα Υδροχοΐδες, που αυτή τη φορά προέρχεται από την ουρά του γνωστού κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνεται τα χαράματα της Παρασκευής.
Ορατή και στην Ελλάδα

Αν ο καιρός το επιτρέπει, το φαινόμενο θα είναι ορατό για λίγο και στην Ελλάδα, αν και η καλύτερη παρατήρησή του γίνεται από το νότιο ημισφαίριο.

Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται περίπου 10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ενώ πιο νότια ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε πάνω από 50. Συνήθως στο βόρειο ημισφαίριο το καλύτερο θέαμα προσφέρεται λίγο πριν την αυγή, αν κανείς κοιτάξει με κατεύθυνση νότια και χαμηλά, σε μια γωνία 15 μοιρών από τη γραμμή του ορίζοντα. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες, που έχουν μέση ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Δύο φορές το χρόνο παρατηρούνται «πεφταστέρια», καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έμειναν στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Την πρώτη φορά (Ήτα Υδροχοΐδες) η «βροχή» διαρκεί από τις 28 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου, με αποκορύφωμα στις 6 Μαΐου, ενώ τη δεύτερη φορά (Ωριωνίδες) από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.

Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο Χάλεϊ εισήλθε στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος και πέρασε από τη «γειτονιά» μας. Είχε βρεθεί τότε, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και την Αφροδίτη. Ο κομήτης, που έχει μια έκκεντρη ελλειπτική τροχιά, διάρκειας 75 ετών, απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τον πλανήτη μας. Παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του μια «σκονισμένη κληρονομιά», ένα ρεύμα σωματιδίων, που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του και τα οποία έχουν παραμείνει στο διάστημα κατά μήκος της τροχιάς του.