Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Μια όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!

Το Waw an Namus είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας που βρίσκεται σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Λιβύης, βαθιά στην έρημο Σαχάρα και περιβάλλεται από ένα σκουρόχρωμο στρώμα στάχτης. Στη βάση της καλντέρας, όμως, υπάρχουν τρεις «χρωματιστές» λίμνες που περιβάλλονται από πλούσια βλάστηση, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο που κανείς δεν περιμένει να συναντήσει εκεί. Η ονομασία «Waw an Namus» σημαίνει «η όαση των κουνουπιών» από το γεγονός ότι εξαιτίας των φυτών η περιοχή πλημμυρίζει από τα ενοχλητικά αυτά έντομα. Εξαιτίας της ύπαρξης νερού στην περιοχή, η εν λόγω όαση αποτελεούσε σταθμό για τα καραβάνια, περισσότερο κατά το παρελθόν και λιγότερο σήμερα.

perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διάφοροι επιστήμονες επισκέφθηκαν τον κρατήρα, συμπεριλαμβανομένου του γεωγράφου Nikolaus Benjamin Richter, ο οποίος δημοσίευσε ένα βιβλίο για το ταξίδι του στην περιοχή το 1960. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρκετοί έχουν επισκεφθεί το Waw an Namus είτε για να διερευνήσει τις παρακείμενες περιοχές ή επειδή προσελκύονται από τις περιγραφές αλλά και την ομορφιά του τοπίου που αντικρίζουν σε φωτογραφίες. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το Waw an Namus έχει γίνει ένας από τους κύριους προορισμούς για τους περισσότερους τουρίστες που επισκέπτονται την έρημο της Λιβύης.

perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!

perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!
perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!
perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!
perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!
perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!

perierga.gr - Μια εκπληκτική όαση μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα!

ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΣΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟ ΤΟΠΙΟ



Καταρράκτης σε τοπίο... από άλλο πλανήτη | Φωτογραφία της ημέρας

Πρόκειται για τον καταρράκτη Litlanesfoss στην Ισλανδία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απίστευτοι σχηματισμοί βράχων πήραν την συγκεκριμένη μορφή από μια αρχαία ροή λάβας που δημιούργησε αυτές τις «κολώνες» καθώς κρύωσε.

 

ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝ

H Εφορία «έκανε» το Πάπιγκο Ιωαννίνων Εκάλη και ζητά από τους κατοίκους να πληρώσουν ΦΑΠ πολυτελείας

Φωτογραφία για H Εφορία «έκανε» το Πάπιγκο Ιωαννίνων Εκάλη και ζητά από τους κατοίκους να πληρώσουν ΦΑΠ πολυτελείας

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν οι περίπου 500 κάτοικοι του γραφικού χωριού Πάπιγκο των Ιωαννίνων, καθώς όταν έλαβαν τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2011 και ΦΑΠ 2012, είδαν τα ποσά που έπρεπε να πληρώσουν αυξημένα μέχρι και 10.000% σε σχέση με το ΦΑΠ του 2010.

Για το νέο αυτό «κατόρθωμα» φαίνεται πως είναι οι υπεύθυνες οι τοπικές ΔΟΥ οι οποίες και απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμώμενες αξίες των οικοπέδων σε περιοχές που μέχρι και πρόσφατα δεν ίσχυε το σύστημα αντικειμενικών τιμών, χωρίς όμως να λάβουν υπόψη τους τις εμπορικές αξίες, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «ΤΑ ΝΕΑ».

Αποτέλεσμα της τραγικής αυτής παράλειψης, ήταν να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών αντικειμενικές αξίες στο ορεινό χωριό από 600 έως και 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό αντίστοιχο με αυτό της Εκάλης και της Κηφισιάς.

Το Πάπιγκο όμως, είναι μόνο μια από τις δεκάδες περιπτώσεις ορεινών περιοχών όπου η Εφορία προσδιόρισε τις αντικειμενικές αξίες σε πανύψηλα επίπεδα. Ενδεικτικά, στο χωριό Λυγγιάδες Ιωαννίνων όπου το οικόπεδο ενός στρέμματος το 2008 είχε αντικειμενική αξία περίπου 5.500 ευρώ, σήμερα έχει 120.000 ευρώ, ενώ στο Ζαγόρι οικόπεδο που είχε αντικειμενική αξία 7.500 ευρώ το 2007, έχει πλέον τιμή 70.000 ευρώ.

Πλέον οι κάτοικοι των περιοχών, εξετάζουν να καταθέσουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά των πρόσφατων υπουργικών αποφάσεων οι οποίες εκτίναξαν την αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Πηγή: iefimerida
 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

"Οκ" Γερουσίας για επιδρομή έως 60 ημερών, ενώ για πρώτη φορά η Μόσχα απειλεί να ανοίξει "πυρ"...

Δημοσιευμένη  εικόνα



"Οκ" Γερουσίας για επιδρομή έως 60 ημερών στη Συρία χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ πάνε να χτυπήσουν για να μη γελοιοποηθούν...

Για πρώτη φορά η Μόσχα απειλεί να ανοίξει "πυρ" στην Ανατολική Μεσόγειο!


Η αμερικανική Γερουσία γλυτώνει τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα από τη γελοιοποίηση ανάβοντας το «πράσινο φως» μίας στρατιωτικής επιδρομής σε βάρος της Συρίας. Όπως είπαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αποκλείει ωστόσο την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία.

Διάταξη του σχεδίου που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Γνωρίζουν πολύ καλά οι ΗΠΑ πώς αν εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις ένας πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια με σοβαρές απώλειες για τους Αμερικανούς.

Το σχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή σήμερα  θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο μετά την έγκριση του σχεδίου πώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα πάρει το πολυπόθητο «Οκ» για να ξεκινήσει πιθανότατα πυραυλικά χτυπήματα κατά της Συρίας.

Μία έστω επίθεση με πυραύλους γλυτώνει τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο τους από μία διεθνή γελοιοποίηση, γιατί ήδη έχουν υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα πολιτικό και διπλωματικό κυρίως μετά το «όχι» της Βρετανικής Βουλής, αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις στο εσωτερικό της χώρας που έγκειται στη νομική βάση ενός χτυπήματος κατά της Συρίας.

Έχουν χάσει επίσης την αξιοπιστία τους, αφού ακόμη και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν αμφισβητεί τη νομιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ κατά της Συρίας πριν ακόμη διαπιστωθεί ποιος έριξε τα χημικά.

Δεν αποκλείεται δε μία επιδρομή κατά της Συρίας να εκθέσει ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ και να προκαλέσει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπως έχει προειδοποιήσει η Ρωσία.

Για πρώτη φορά η Μόσχα απειλεί να ανοίξει "πυρ" στην Ανατολική Μεσόγειο!

Για πρώτη φορά η Μόσχα διατύπωσε πριν λίγο ευθεία απειλή προς την Δύση ότι τα πλοία της βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο "για να ανοίξουν "πυρ" αν χρειαστεί"!

"Τα ρωσικά πολεμικά σκάφη στη Μεσόγειο έχουν την ικανότητα να αντιδράσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύρραξης στη Συρία", δήλωσε σήμερα ρωσική στρατιωτική πηγή, την ώρα που οι δυτικές χώρες προετοιμάζονται να επιτεθούν στην Συρία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

"Σήμερα θεωρούμε πως η παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι επαρκής για να εκπληρώσει τις αποστολές μας. Αυτά (τα σκάφη) μπορούν, εάν κριθεί αναγκαίο μαζί με τα υποβρύχιά μας, να επηρεάσουν στο εξής την τακτική κατάσταση", είπε στο πρακτορείο Ιντερφάξ πηγή του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και εδώ έχουμε και μία αποκάλυψη: Στην περιοχή επιχειρούν και ρωσικά υποβρύχια, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι στιγμής.

«Ήδη είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε τα προβλήματα που μπορεί να ενσκήψουν. Προς τούτο, σύντομα πρόκειται να υπάρξουν μεταβολές στη σύνθεση της Mοίρας (των πολεμικών) για να ανταποκριθούμε καλύτερα στις εξελίξεις των γεγονότων", πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες.

Το καταδρομικό "Moskva" πλέει πάση δυνάμει προς την περιοχή από τον Βόρειο Ατλαντικο όπου βρίσκεται, ενώ στην περιοχή θα αφιχθεί αρκετά αργότερα περί τα τέλη Νοεμβρίου και το αεροπλανοφόρο "Νάυαρχος Κουζνέτσοφ" διακόπτοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του που επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2017.

Άλλα δύο σκάφη του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα —το αναγνωριστικό με κατευθυνόμενους πυραύλους "Ιβανόβιτς" και η φρεγάτα "Στιλ", που επίσης φέρει πυραύλους—θα αφιχθούν στα ανοικτά της Συρίας την 29η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, τα αντιτορπιλικά "Σμετλίβι" και "Ναστόιτσιβι", θα αποπλεύσουν από το Πράσινο Ακρωτήρι, κατευθύνονται επίσης προς τη Μεσόγειο, μεταδίδει το Ιντερφάξ.

Στην περιοχή περιπλέουν ήδη το σκάφος συνοδείας "Νεουστράσιμι", τα αποβατικά "Αλεξάντρ Σαμπάλιν" και "Ναύαρχος Νιεβιέλσκι", ενώ θα καταπλεύσουν και άλλα δύο μεγάλα αποβατικά, το "Νόβατσερκασκ" και το "Μινσκ, την 5η και 6η Σεπτεμβρίου...

Δημοσιευμένη  εικόνα

defencenet