Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΕ ΠΑΤΕΡΑ

Ο μοναδικός «μπαμπάς» στη γη που… γεννάει τα μωρά του!Ο ιππόκαμπος ή αλλιώς το γνωστό «αλογάκι της θάλασσας» είναι ένας παράξενος θαλάσσιος οργανισμός. Όχι μόνο γιατί μένει με την ίδια «γυναίκα» όλα τα χρόνια της ζωής του αλλά κυρίως γιατί το αρσενικό… γεννάει τα «μωρά» της οικογένειας!

perierga.gr - Ο αρσενικός ιππόκαμπος... μένει έγκυος!!!
 
Μάλιστα καλά διαβάσατε! Ο ιππόκαμπος κυοφορεί (αν μπορούμε να το θέσουμε τοιουτοτρόπως!) τα αβγά και όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή φέρνει στον κόσμο τα μικρά… ιπποκαμπάκια, περιχαρής και υπερήφανος πατέρας!
 
perierga.gr - Ο αρσενικός ιππόκαμπος... μένει έγκυος!!!
 


ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΟΥΝ

Αλλαγές σχεδιάζει το ΥΠΑΝ

Ισχυρές αντιδράσεις από τις πολυεθνικές στις προσπάθειες για συμπίεση των τιμών στην αγορά


  Αθήνα
Ισχυρές πιέσεις δέχεται το υπουργείο Ανάπτυξης από πολυεθνικές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, που απειλούν με άρση των επενδύσεών τους στη χώρα και απολύσεις, σε κάθε προσπάθεια συντονισμένου ελέγχου και στην προσπάθεια του υπουργείου για μείωση του χρόνου πληρωμής των πιστώσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, όπως ανέφεραν σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους, πρόκειται για επιχειρήσεις από τους τομείς μαζικής κατανάλωσης, (σούπερ μάρκετ) και εταιρείες ηλεκτρονικών.

Πάντως, δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία, ούτε για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ούτε και για τα στοιχεία τα οποία έχει συγκεντρώσει το υπουργείο σχετικά με το «ψαλίδι» στον χρόνο αποπληρωμής των πιστώσεων που έχει ανοίξει δραματικά, στερεύοντας την αγορά από ρευστό.

Την ίδια ώρα το υπουργείο, στο πλαίσιο των δράσεων για τη συμπίεση των τιμών αλλάζει τον Αγορανομικό Κώδικα με κατάργηση της υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής.

Όπως ανέφεραν τα ίδια στελέχη, στην Ελλάδα οι τιμοκατάλογοι χονδρικής λειτουργούν ως τιμοκατάλογοι λιανικής αφού η διαφορά της τιμής στο 90% των προϊόντων έχει απόκλιση μόλις λίγων λεπτών. Επιπλέον, οι τιμοκατάλογοι χονδρικής λειτουργούσαν και ως πλαφόν προς τα πάνω στις τιμές, αφού έδινε τη δυνατότητα σε προμηθευτές και λιανέμπορους να διατηρούν ένα επίπεδο τιμών.

Μέσω της κατάργησης της συγκεκριμένης διάταξης και σε βάθος ενός χρόνου, τα αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί μεσοσταθμική μείωση των τιμών της τάξεως του 2-3%. Ανά εξάμηνο οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν το υπουργείο για τη μέση καθαρή χονδρική τιμή αγοράς.

Ο Αγορανομικός Κώδικας, ο οποίος σήμερα εκτείνεται σε 29 κεφάλαια, 363 άρθρα και 372 σελίδες, αντικαθίσταται μέχρι το Πάσχα σε «Κανόνες Εμπορίας και Διακίνησης».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης, έχει αναζητηθεί η βοήθεια της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα αλλά και του ΟΟΣΑ ο οποίος «τρέχει» αντίστοιχο πρόγραμμα σε Αυστραλία και Μεξικό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πλατφόρμα σάρωσης όλων των κλάδων και των στρεβλώσεων που διέπουν την αγορά και γίνονται παρεμβάσεις στη δομή της. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα του ΟΟΣΑ κοστίζει 600.000 ευρώ και με την παρέμβαση της Task Force η τιμή έπεσε στα 550.000 ευρώ, κόστος το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και γι' αυτό το λόγο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα το καλύψει η ίδια η Task Force η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τέλος για το πρόστιμο των 930.000 ευρώ στην εταιρεία Philips για μη υποβολή των καταστάσεων για τις ενδοομιλικές συναλλαγές της, θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα φέρει την υπογραφή του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΑΑΑΧ ΕΥΡΩΠΗ ΕΣΕΙ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΕΣ

Το τέλος των συλλογικών συμβάσεων

Μείωση κύριων συντάξεων και μισθός πείνας για νέους στο νέο μνημόνιο


 
Αθήνα
Σε επίπεδο σκουπίδια (junk) σαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, βάσει του οποίου οι κατώτατοι μισθοί όλων των επιπέδων μειώνονται κατά 22%, ενώ οι νέοι έως 25 ετών, νομιμοποιείται να παίρνουν μισθό κατά 32% χαμηλότερο από το σημερινό κατώτατο.

Στην κλίνη του Προκρούστη μπήκαν και οι κύριες συντάξεις ορισμένων ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και ΝΑΤ) αλλά και τα επιδόματα. Ακόμη παγώνουν οι ωριμάνσεις, περιορίζεται σε τρεις μήνες η ισχύς της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις συντάξεις, το μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση επιβάλλει -βάσει κειμένου που διέρρευσε και δημοσιεύεται από το Βήμα- μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, με ισχύ από 1/1/2012, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Ακόμη ζητά μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, και επιβάλλει πάγωμα του κατώτατου σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος (2015).

Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών.

Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται μέχρι τη σύναψη νέας σύμβασης (συλλογικής ή ατομικής).

Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του προγράμματος.

Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

Ακόμη προβλέπεται έως τα τέλη Ιουλίου 2012 να υπάρξει αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες θεωρούνται ως τέτοιες (δηλαδή η ευθυγράμμιση θα γίνει με την Ισπανία και την Πορτογαλία ή με τη Βουλγαρία;)

Καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και προβλέπεται επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 440 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Ζητείται μείωση των συμβασιούχων, διατήρηση της αναλογίας των προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις στο 1:5 και επανέρχεται το καθεστώς μιας μορφής εργασιακής εφεδρείας για τους 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στο 2012.

Ακόμη προβλέπεται περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ

Liberation: Έλληνες βουλευτές; Από τους καλύτερα αμοιβόμενους στην Ευρώπη

Συνημμένη Εικόνα: 84283-1708113344bb76532715696d6e61f404_xl.jpg


Αρθρο του Quatremer που δημοσιεύεται στο προσωπικό του μπλογκ στη Liberation αναφέρεται, στις απολαβές των Ελλήνων βουλευτών. «Ξέρατε ότι οι 300 Έλληνες βουλευτές είναι από τους καλύτερα αμοιβόμενους στην Ευρώπη; Και ότι αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε μείωση του μισθού τους, ενώ δεν διστάζουν να μειώνουν τα εισοδήματα των συμπατριωτών τους;



Μια ιδιάζουσα αντίληψη της αλληλεγγύης σε μια χώρα που βουλιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην κρίση. Δεν είναι τυχαίο που οι διαδηλωτές ουρλιάζουν ‘κλέφτες’ μπροστά από την Βουλή.

Πράγματι ο μηνιαίος μισθός ενός βουλευτή ανέρχεται στο επιβλητικό ποσό των 8500 ευρώ το μήνα στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί μία αποζημίωση 4900 ευρώ για διάφορα έξοδα, μια αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις ύψους 1200 ευρώ, μια αποζημίωση 1000 ευρώ για κατοικία (για όσους ζουν στην επαρχία) ένα εφάπαξ 1800 ευρώ για έξοδα γραφείου καθώς και δωρεάν μεταφορές. Δηλαδή ένα ωραίο πακτωλό.

Από το 2011 οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων αναρτώνται στο ιντερνετ (η σελίδα όμως δεν έχει πρόσβαση) ενώ παλαιότερα μόνο οι δημοσιογράφοι που ήταν διαπιστευμένοι στη Βουλή είχαν πρόσβαση.

Έλληνας δημοσιογράφος έριξε μια ματιά για λογαριασμό μου, εφόσον τα ελληνικά μου δεν είναι στο απαραίτητο επίπεδο. Έτσι, πολλοί βουλευτές έχουν συζύγους εξαιρετικά πλούσιους…»

Ακολούθως δημοσιεύονται αναλυτικά περιουσιακά στοιχεία για τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Καρατζαφέρη, Κώστα Καραμανλή, Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέκα Παπαρήγα.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι «Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, 121 νυν ή πρώην βουλευτές (εκ των οποίων 52 του ΠΑΣΟΚ και 66 της Ν.Δ.) μόλις διεκδίκησαν έκαστος 250.000 ευρώ οφειλόμενα από το κράτος (δηλαδή περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ).

Γιατί; Ακούστε καλά: οι πρόεδροι των τριών ανώτατων δικαστηρίων πέτυχαν ο μισθός τους να είναι ευθυγραμμισμένος με εκείνον του καλύτερα αμειβόμενου δημοσίου υπαλλήλου, όπου ο πρόεδρος της εθνικής επιτροπής των ταχυδρομείων και των επικοινωνιών, ένας προστατευόμενος του Καραμανλή του μικρού του είχε κάνει δώρο ένα βασιλικό μισθό.

Έτσι, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, ο μισθός των βουλευτών δεν είναι δυνατόν να είναι κατώτερος από εκείνον των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων.

Όπως και να ‘χει, συγκριτικά οι Γάλλοι βουλευτές (οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους αρνήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριου μια μείωση 10% του μισθού τους) σχεδόν φαίνονται μίζεροι: 5247 ευρώ καθαρός μισθός, 6412 ευρώ διάφορα έξοδα, 9138 ευρώ για πληρωμές βοηθών, μεταφορές και τηλέφωνα δωρεάν.

Οι Ιταλοί που είναι εδώ και καιρό οι καλύτερα αμειβόμενοι στην Ευρώπη χρειάστηκε να κάνουν θυσίες: το 2006 υπέστηκαν μείωση κατά 10%, το 2007 ένα πάγωμα για έξι χρόνια και το 2011 μια νέα μείωση κατά 10% για όσους κερδίζουν μικτά περισσότερα από 90.000 ευρώ το χρόνο και 20% για όσους δηλώνουν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Δεν θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να διαμαρτύρονται εφόσον μπορούν να υπολογίζουν στην αποζημίωση για κατοικία, 3500 ευρώ για όσους δεν μένουν στη Ρώμη, μια αποζημίωση 3690 ευρώ για διάφορα έξοδα κλπ.

Τηρουμένων όλων των αναλογιών οι Γερμανοί βουλευτές είναι οι πιο λογικοί. Δικαιούνται ένα μισθό 7688 ευρώ το μήνα, χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις». Για περισσότερα συγκριτικά στοιχεία το δημοσίευμα παραπέμπει σε συγκριτική μελέτη του MyEurop.
www.tvxs.gr

ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΥΡΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΦΑΕΙ

Στα αζήτητα τα λεφτά για την Ηλεία


Μα πόσο ..αχρηστοι μπορεί να είμαστε?
Λιμνάζουν 100 εκατ. ευρώ από δωρεές πολιτών για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών
Στα αζήτητα τα λεφτά για την Ηλεία
Οι δωρεές χιλιάδων ανθρώπων για την αποκατάσταση της Ηλείας από τις φωτιές του 2007, που συγκλόνισαν την Ελλάδα, είναι ακόμη αναξιοποίητες.
Στην «κατάψυξη» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) βρίσκονται αναξιοποίητα περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν δωρίσει στο κράτος 92.000 Έλληνες και ξένοι για την αποκατάσταση της καταστροφής που είχε πλήξει την Ηλεία με τις μεγάλες πυρκαϊές του 2007.

Τότε, η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή είχε συστήσει το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), στο οποίο ορίστηκε επικεφαλής ο παλαίμαχος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. ΠΜολυβιάτης. Το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε με τον Ν. 3895/2010 και τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης την 1η Ιανουαρίου 2011.

Το Ταμείο είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν δαπανηθεί μόλις τα μισά για έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον βουλευτή του νομού, κ. Γ. Κοντογιάννη, τα χρήματα μεταφέρθηκαν από τον λογαριασμό «Αρωγής Πυροπλήκτων» στον λογαριασμό «Συνεισφορές φορέων για την εκτέλεση έργων ανασυγκρότησης» της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ποσό που μεταφέρθηκε στις 31 Μαΐου 2011 στο νέο λογαριασμό ανήλθε στα 118,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε και πίστωση από τόκους ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου, από τότε που η αρμοδιότητα της μεταφοράς των αιτούμενων ποσών πέρασε στο ΓΛΚ, έχουν ικανοποιηθεί όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων, συνολικού ποσού 16,3 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα εναπομείναντα διαθέσιμα του συγκεκριμένου λογαριασμού ανέρχονται στο ποσό των 104 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2011 μεταφέρθηκαν για πληρωμές έργων στις πυρόπληκτες περιοχές, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου - Ιονίου και του υπουργείου Υποδομών (ΤΑΠ Ηλείας) μόλις 2,6 εκατ. ευρώ για 27 έργα.

Σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Κοντογιάννη για το ίδιο θέμα, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 το σύνολο των εσόδων του ΕΤΑΕΑ είχε ανέλθει στα 215 εκατ. ευρώ, εκ ων οποίων τα 198 εκατ. ευρώ ήταν δωρέες και τα 17,4 εκατ. ευρώ τόκοι.

Για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορείς εκτέλεσής τους να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το ΓΛΚ.

ΒΑΡΥΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ