Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

WSJ: Οι Ελληνες ακούν ξανά το κάλεσμα της θάλασσας



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Οι «χρυσές» αμοιβές για τα ναυτικά επαγγέλματα έφεραν εντυπωσιακά ξανά στην κορυφή της εκτίμησης των νέων Ελλήνων την απασχόληση με τα επαγγέλματα που θεμελίωσαν την τεράστια ναυτική μας παράδοση, όπως γράφει η Wall Street Journal.



Η κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία παρείχε ευκολότερες επιλογές απασχόλησης και οι Ελληνες... ναυτικοί «άφησαν στο πόδι τους» αλλοδαπούς να στελεχώνουν τα πληρώματα των ελληνόκτητων πλοίων. Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και την έλλειψη προοπτικής μίας σύντομης οικονομικής ανάκαμψης, οι νέοι στην Ελλάδα όλο και περισσότερο στρέφονται ξανά σε επαγγέλματα που απαξίωναν, σημειώνει η εφημερίδα.

Χιλιάδες αίτησης εγγραφής στις σχολές που σχετίζονται με το εμπορικό ναυτικό επιβεβαιώνουν περίτρανα το γεγονός ότι οι Ελληνες σε καιρό κρίσης ακούνε «το κάλεσμα της θάλασσας».

Η ανεργία είναι στο 26,8% και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, με το ποσοστό να αγγίζει το 60% για τους νέους ως 25 ετών. Οσοι βρίσκουν δουλειά, βλέπουν τις προτεινόμενες αποδοχές να έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Ο βασικός για τους νέους είναι πλέον στα 510 ευρώ, την ώρα που ένας άπειρος ναύτης πέρνει τα τετραπλάσια, ένας νέος αξιωματικός πάνω από 3.000 ευρώ και ένας καπετάνιος ή πρώτος μηχανικός μέχρι και 12.000 ευρώ μηνιαίως.

Ο Χάρης Βαφιάς του ομώνυμου ναυτιλιακού κολοσσού σημειώνει ότι «αυξήθηκαν αλματωδώς οι νέοι που προσπαθούν να βγουν στη θάλασσα, καθώς δεν υπάρχουν δουλείες έξω και δεν μπορείς να βγάλεις αλλού τέτοια λεφτά». Η εποχή που είχαν κακομάθει με την «εύκολη ζωή» στην ξηρά «πέρασε ανεπιστρεπτί. Τώρα εν μέσω κρίσης άλλαξαν τα πράγματα· πολλοί νέοι θα είναι τυχεροί εάν βρουν μία ημιαπασχόληση με 300 ευρώ μηνιαίως».

Το 2012 3.640 άτομα ζήτησαν να εγγραφούν για να εργαστούν στα ελληνόκτητα πλοία, είτε ως αξιωματικοί είτε ως ναύτες, αριθμός υπερδιπλάσιος αυτών πέντε χρόνια πριν, το 2007.

Στην ναυτική εκπαίδευση και τις 10 σχολές που λειτουργούν στην Ελλάδα οι αιτήσεις υπερτετραπλασιάστηκαν πέρυσι, στις 4.751, με μόλις έναν στους τέσσερις να γίνεται πλέον δεκτός. Το 2007-2008 είχαν μπει όλοι.

Η καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας στους άλλους κλάδους και η αδυναμία του τουρισμού λόγω ευρώ και κακής διεθνούς εικόνας, επανέφερε την ναυτιλία και στην περίοπτη θέση που της αρμόζει: πλέον, αποτελεί το 16% της ελληνικής οικονομίας και προσφέρει 200.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες εάν υπολογιστούν ως απόλυτο ποσό, λόγω των μεγάων αμοιβών.

Το κάλεσμα της θάλασσας την δύσκολη ώρα είναι σαφές κυρίως στους φοιτητές των σχολών. Ο Στέφ.Βαρώτσης από την Χίο, παραδοσιακή πατρίδα αξιωματικών του ελληνικού ναυτικού, ετοιμάζεται του χρόνου να αποφοιτήσει και είναι αισιόδοξος. Η ελληνική ναυτιλία τα πήγαινε πάντα καλά, ό,τι και να συνέβαινε αλλού. Η θάλαλλα πάντα σώζει την Ελλάδα. Είναι ένα επάγγελμα που δεν θα πεθάνει ποτέ».


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2013/02/wsj.html#ixzz2K26cxb4y

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Μεταναστεύει το Ιατρικό δυναμικό της χώρας...



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ανεργος ή υποαπασχολούμενος δηλώνει ένας στους τρεις γιατρούς της Αθήνας που πληρώνει το «τίμημα» της απουσίας από πλευράς πολιτείας ενός τρόπου ελέγχου της υπερπληθωρισμού του ιατρικού πληθυσμού της Ελλάδας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η...ανεργία και η υποαπασχόληση (π.χ. 2-3 εφημερίες τον μήνα σε κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο, μετάφραση ιατρικών δοκιμίων κ.α.) αγγίζει το 2013, το 37,5% του ιατρικού δυναμικού της Αθήνας, έναντι 32,2% που ήταν το 2007. Το πρόβλημα αγγίζει πλέον και τους εξειδικευμένους γιατρούς. Ετσι, ενώ το 2007 οι εξειδικευμένοι άνεργοι γιατροί της Αθήνας ήταν 592, το 212 έφτασαν του 1.191, δηλαδή διπλασιάστηκαν σε μία πενταετία.

Η ανεργία είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί γιατροί μεταναστεύουν κυρίως προς τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, και εσχάτως και προς το Ντουμπάι και το Κατάρ, λόγω των υψηλών μισθών! Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, το 2012 περίπου 1.800 γιατροί έφυγαν για το εξωτερικό, με τους περισσότερους (650) να επιλέγουν την Γερμανία ως προορισμό, ενώ στις προτιμήσεις ακολουθούν η Αγγλία και η Γαλλία. Και πλέον η πλειονότητα των γιατρών αυτών είναι υψηλότατο εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό: ενώ το 2007 οι εξειδικευμένοι γιατροί που έφυγαν για το εξωτερικό ήταν 292, το 2012 ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στους 1.166!


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2013/02/blog-post_7511.html#ixzz2K25Vqgak

ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ Η ΕΞΥΠΝΟΣ

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ! Ο μαθητής μηδενίστηκε ενώ απάντησε... σωστά σε όλα!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Γιατί άραγε; ...
1 - Σε ποια μάχη σκοτώθηκε ο Λεωνίδας;- Στην τελευταία του.

2 - Πού υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας;
-Στο κάτω μέρος της σελίδας.

3 - Ποια είναι η κύρια αιτία διαζυγίων;
-Ο γάμος.

4 - Ποια είναι η κύρια αιτία της αποτυχίας;
-Οι εξετάσεις.