Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Τσερνόμπιλ: 25 χρόνια μετά- δείτε το αφιέρωμα που ανεβάσαμε πριν ένα μήνα για τις επιπτώσεις


Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ. Ήταν 01:34 της 26ης Απριλίου του 1986, όταν κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας στο αντιδραστήρα #4, σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά που έκαιγε επί δέκα μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ




Από την ραδιενέργεια που εκλύθηκε έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, μολύνθηκαν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια και περίπου 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
Μέχρι και σήμερα, το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να είναι η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας.



Δείτε μια σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών από το πώς είναι σήμερα η περιοχή στο πυρηνικό εργοστάσιο.










ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙΛΑ

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

40 κόλπα για να “διώξετε” τα περιττά κιλά!


Δίαιτες υπάρχουν πολλές και όλες όπως λένε εγγυώνται σίγουρα αποτελέσματα. Όμως καλού κακού δείτε μερικά κόλπα για να χάσετε κάποια από τα περιττά σας κιλά.

Οι άνθρωποι έχουν μακρά προϊστορία στις ακραίες δίαιτες – πολύ πριν, λ.χ., από την «δίαιτα της λαχανόσουπας», υπήρχε η «δίαιτα του τσιγάρου» - και ακόμα μακρύτερη στην έλλειψη υπομονής όταν πρέπει να χάσουν τα περιττά τους κιλά.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια σωστή δίαιτα που συνδυάζεται με την τακτική γυμναστική (το λιγότερο που συνιστάται είναι περπτάτημα με γρήγορο βήμα, επί μισή ώρα την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα), η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν.

Μολονότι τα στοιχεία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αδιάσειστα, αφού κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την διεξαγωγή πολυετών και με εκατοντάδες εθελοντές μελετών, είναι αρκετά για να δώσουν νέα πνοή στην συμβουλή «δοκίμασέ το και θα δεις αν σε πιάνει».

Το περιοδικό “Ταχυδρόμος” παρουσιάζει τα συχνά απρόσμενα ευρήματα των μελετών για την δίαιτα, τις συνήθειες και τα τρόφιμα που μπορεί να χρησιμεύσουν στην μάχη εναντίον των περιττών κιλών.

1. Να πίνετε πολλά υγρά.Το να ξεγελά κανείς το στομάχι του και να δημιουργεί μια ψευδαίσθηση πληρότητας και κορεσμού της πείνας, πίνοντας πολλά υγρά και κυρίως νερό, είναι ένας απλός τρόπος για να πετύχει τη συνολική μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνει μέσα στην ημέρα. Η ενυδάτωση γεμίζει επίσης με οξυγόνο και ενέργεια τον οργανισμό, περιορίζοντας έτσι το τσιμπολόγημα και την κατανάλωση σνακ (ιδίως των γλυκών, όπως τα μπισκότα και οι μπάρες).

Το κλειδί είναι να επιλέγετε ροφήματα και αφεψήματα δίχως ζάχαρη ή έστω με μια τεχνητή γλυκαντική ουσία. Πολύ θα σας βοηθήσει επίσης να πίνετε 2 ποτήρια νερό λίγο πριν από κάθε σας γεύμα, ώστε να τρώτε λιγότερο όταν καθήσετε στο τραπέζι. Τον περασμένο Αύγουστο, δημοσιοποιήθηκε μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια η οποία έδειξε πως με την τακτική αυτή χάνει κανείς κατά 30% περισσότερο βάρος. Και το καλύτερο: ακόμα κι αν σταματήσετε την δίαιτα, το νεράκι μπορεί να σας βοηθήσει να μην ξαναπαχύνετε, σύμφωνα με την ίδια μελέτη!

2. Μην «κλέβετε». Είστε σίγουροι ότι ξέρετε στ’ αλήθεια πόσο τρώτε και πίνετε κάθε μέρα; Μελέτες έχουν δείξει πως όταν καλούμαστε να θυμηθούμε τι φάγαμε, εστιαζόμαστε στα κύρια γεύματα και «ξεχνάμε» το σοκολατάκι που μας κέρασε ο συνάδελφος που γιόρταζε ή τους ξηρούς καρπούς που πήραμε από το διπλανό γραφείο.

Το «αντίδοτο» είναι να κρατήσετε για λίγο καιρό ένα ημερολόγιο διατροφής. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» έδειξε πως η τακτική αυτή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αδυνάτισμα, καθώς διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αυτή η καταγραφή μπορεί να φανερώσει το διατροφικό σας προφίλ (αν τρώτε μπροστάστην τηλεόραση ή μέσα στο αυτοκίνητο, αν καταναλώνετε κάθε μέρα το ίδιο πρωινό κ.τ.λ.), τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που σας οδηγούν στο ψυγείο (άγχος, θλίψη, ανία) και, φυσικά, τα σημεία που θα πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας (μπορεί λ.χ. να ανακαλύψετε ότι τρώτε λιγότερα φρούτα απ’ ό,τι νομίζετε ή ότι πίνετε πάρα πολλά αναψυκτικά ή καφέδες με ζάχαρη).

3. Φάτε φασόλια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής» έδειξε πως όσοι τρώνε συχνά φασόλια και άλλα όσπρια έχουν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας και ταυτοχρόνως ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα «σκαμπανεβάσματά» του τα οποία εντείνουν το αίσθημα της πείνας και την ανάγκη για ένα γλυκό.

4. Να τρώτε πληγούρι. Είναι καλά τεκμηριωμένο πως όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώει κανείς, τόσο πιο εύκολο του είναι να χάσει τα περιττά του κιλά. Και αυτό, διότι αφ’ ενός περιέχουν λίγες θερμίδες (μόλις 1,5-2,5 ανά γραμμάριο, τη στιγμή που οι υδατάνθρακες λ.χ. περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και το λίπος 9), αφ’ ετέρου χρειάζονται περισσότερο μάσημα και ελαττώνουν την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Ο ιδανικός συνδυασμός όσον αφορά τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι να τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα με μέτρεο και αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως (όλ’ αυτά όχι μόνο σε μορφή σαλάτας ή πρωινού, αλλά και ως σνακ, στις σάλτσες και γενικότερα σε κάθε ευκαιρία).

Για να εξασφαλίσετε την άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών να επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως και να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα.

5. Να τρώτε σολομό. Αν και οι περισσότεροι ξέρουν ότι τα παχιά (λιπαρά) ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά, είναι εν πολλοίς άγνωστο πως έχουν και ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση. Μελέτες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωσή τους όταν κάνουμε δίαιτα, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και έτσι μας βοηθούν να πετύχουμε τον στόχο μας.

6. Μην τρώτε ψωμί ή μακαρόνια το βράδυ. Παρ’ ότι αυτό που μετράει είναι το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα, καλό είναι να τρώμε τους περισσότερους υδατάνθρακες στο πρωινό και στο μεσημεριανό γεύμα, και να τους αποφεύγουμε στο βραδινό, διότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους «κάψουμε» μέσα από κάποια δραστηριότητα.

Προτιμήστε, λοιπόν, για βραδινό μία σαλάτα με κάποια άπαχη πρωτεϊνική επιλογή (όπως αβγό, τόνο, κοτόπουλο ή άπαχο τυρί) ή ένα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκο φρούτο – και όχι μακαρόνια με κοκκινιστό κρέας, όσπρια ή ρυζότο (αυτά κρατήστε τα για το μεσημέρι).

7. Αποφύγετε τα πολτοποιημένα τρόφιμα. Όσο πιο γρήγορα προωθείται η τροφή από το στόμα στο στομάχι, τόσο πιο γρήγορα συνεχίζουμε με την επόμενη μπουκιά και κατά συνέπεια τόσο πιο πολύ τρώμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εντάξετε στο διαιτολόγιο σας τρόφιμα που απαιτούν μάσηση.

Αντί λοιπόν να πίνετε χυμούς, να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα. Αντίστοιχα, αντί για πουρέ, να τρώτε ολόκληρη την πατάτα και αντί για βραστά, να τρώτε ωμά τα καρώτα και το λάχανο.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο πολλή μάσηση απαιτείται για το φαγητό, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται το αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο. Συνεπώς, μασουλήστε σκληρά καρότα, σέλερυ και μπάρες με ίνες, για να περιορίσετε τις θερμίδες που θα φάτε.

8. Βάλτε ρυθμό και πρόγραμμα στα γεύματα σας. Χωρίς να ακολουθείτε το ρολόϊ, βάλτε μια τάξη στα βασικά και στα μικρότερα γεύματα της ημέρας, για να ρυθμίσετε την πείνα αλλά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Με αυτό τον τρόπο, αυξάνεται επίσης η θερμογένεση της τροφής (είναι η επιπλέον θερμότητα που παράγεται από τον οργανισμό κάθε φορά που τρώμε) και οι θερμίδες που καίμε κατά την πέψη της. Τέλος, περιορίζεται το μέγεθος κάθε γεύματος ξεχωριστά.

9. «Αλλάξτε» τη γεύση σας. Όταν προσθέτουμε στη γεύση μας ένα αίσθημα φρεσκάδας, περιορίζουμε την λαχτάρα για τσιμπολόγημα. Φροντίστε λοιπόν να μασάτε τσίχλες και να χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα με έντονη γεύση (π.χ. μέντα, κανέλλα). Η τακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη αμέσως μετά το φαγητό αλλά και το βράδυ, καθώς τα φρεσκοπλυμένα δόντια μπορεί να ανακόψουν αντιστοίχως την λαχτάρα για επιδόρπιο και την πορεία σας προς την κουζίνα.

10. Μαγειρέψτε νόστιμα. Προσθέτοντας μυρωδικά, αλλά κυρίως μπαχαρικά, στο φαγητό σας, το κάνετε νοστιμότερο και ταυτοχρόνως μπορείτε να περιορίσετε το λίπος που προσθέτετε στο μαγείρεμα. Ένα νόστιμο πιάτο ικανοποιεί επίσης περισσότερο τη γεύση, διευκολύνοντας έτσι την ακολούθηση της δίαιτας (είναι καλά τεκμηριωμένο πως πάρα πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δίαιτα, διότι τους φαίνεται άνοστη και αδιάφορη).

11. Φάτε καραμέλες. Χωρίς ζάχαρη, εννοείται. Είναι ό,τι πρέπει για να ικανοποιήσετε την λαχτάρα σας για κάτι γλυκό. Προσοχή όμως: να τις τρώτε πάντοτε με γεμάτο στομάχι (καλύτερα μετά τα κύρια γεύματα).

12. Βάλτε στη ζωή σας τα καυτερά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα γεύματα που είναι πλούσια σε κόκκινες, καυτερές πιπεριές και τσίλι μπορεί να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό αυξάνοντας τη θερμογένεση (η θερμογένεση είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του μεταβολισμού), ενώ ταυτοχρόνως μπορούν να οδηγήσουν πιο γρήγορα στον κορεσμό της πείνας.

13. Να προσθέτε ξύδι. Το 2009, επιστήμονες από από το Κεντρικό Ερευνητικό Ίδρυμα της Χάντα, στην Ιαπωνία, δημοσίευσαν μελέτη σε ποντίκια που έδειξε πως η προσθήκη ξιδιού στη διατροφή μειώνει κατά 10% τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τομόο Κόντο εξήγησε πως ανάλογη δράση φαίνεται να ασκεί το ξύδι και στους ανθρώπους, καθώς τα προκαταρκτικά ευρήματα αντίστοιχης κλινικής μελέτης δείχνουν πως 15 ml ξύδι στα δύο κύρια γεύματα της ημέρας μειώνουν το λίπος (ιδίως το περικοιλιακό).

Η δράση αυτή πιθανώς οφείλεται στο οξικό οξύ που περιέχει το ξύδι και το οποίο φαίνεται να ενεργοποιεί έναν ενζυμικό μηχανισμό που αυξάνει την καύση του λίπους και καταστέλλει την συσσώρευσή του στο σώμα. Επιπλέον, το ξύδι πιστεύεται πως διορθώνει και τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται με έμμεσο τρόπο και η κατανάλωση τροφής.

14. Φάτε μουστάρδα. Μελέτες έχουν δείξει πως μια κουταλιά της σούπας καυτερής μουστάρδας στο φαγητό επιταχύνει τον μεταβολισμό έως 15% τις δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωσή του. Ανάλογη δράση έχει διαπιστωθεί πως ασκεί και η τσίλι σος (όπως το ταμπάσκο).

15. Πιείτε καφέ πριν την γυμναστική. Μελέτη έδειξε πως δύο φλιτζάνια καφέ περίπου μισή ώρα πριν από αεροβική άσκηση (λ.χ. το τζόγκινγκ) αυξάνουν την ποσότητα του λίπους που διασπά ο οργανισμός για να τροφοδοτήσει με ενέργεια τους γυμναζόμενους μυς.

16. Πιείτε πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ομάδα ουσιών που περιέχει (λέγονται κατεχίνες) μπορεί να μειώνουν τον λιπώδη ιστό.

17. Να τρώτε απερίσπαστοι. Όταν τρώτε, να κοιτάζετε το πιάτο σας και τίποτε άλλο, ούτως ώστε να το απολαμβάνετε με όλες σας τις αισθήσεις (όραση, ακοή, οσμή, γεύση, αφή) και να εξασφαλίζετε ότι ο εγκέφαλός σας θα ενημερωθεί αμέσως μόλις χορτάσετε, για να σας δώσει το μήνυμα να πάψετε να τρώτε.

18. Μην βιάζεστε. Όταν τρώμε αργά, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται καλύτερα ότι έχει επέλθει κορεσμός της πείνας. Στόχος σας πρέπει να είναι να τρώτε στην καντίνα, στο εστιατόριο ή στο σπίτι, αφιερώνοντας τουλάχιστον 20 λεπτά σε κάθε σας γεύμα.

19. Να διαβάζετε τις ετικέτες. Είναι ένα από τα κλειδιά της υγιεινής διατροφής. Με μια γρήγορη ματιά λ.χ. ένας χυμός ή ένα σνακ μπορεί να έχουν 100 θερμίδες, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά θα αποκαλύψει το πακέτο περιλαμβάνει μία ή δύο μερίδες, γεγονός που διπλασιάζει το θερμιδικό περιεχόμενο.

20. Να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα και ποτήρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μεγάλα μπολ, πιάτα και σκεύη σερβιρίσματος καταναλώνουν περισσότερο φαγητό.

Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής» 85 επαγγελματίες της Διατροφής κλήθηκαν να σερβιριστούν με διαφορετικά μεγέθη από μπολ και κουτάλια παγωτού. Αποτέλεσμα: όσοι χρησιμοποίησαν μεγάλα μπολ, έφαγαν κατά μέσο όρο 30% περισσότερο παγωτό, ενώ αυτοί που χρησιμοποίησαν μεγάλα κουτάλιαέφαγαν 15% περισσότερο.

Συνεπώς, μικρύνετε τα μεγέθη των σκευών που χρησιμοποιείτε. Μια παρατήρηση όμως: για να έχει πάντως νόημα αυτή η συμβουλή, θα πρέπει να τα γεμίζετε μονάχα μία φορά...

21. Προτιμήστε το μπλε. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όταν σερβιριζόμαστε σε μπλε πιάτα τρώμε λιγότερο, ενώ αντιθέτως τα έντονα χρώματα όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί μας κάνουν να τρώμε περισσότερο (γι΄αυτό εξάλλου σε πολλά ταχυφαγεία επικρατούν τέτοιου είδους έντονα χρώματα).

Αν τυχόν φτιάχνετε τώρα το σπίτι σας, επιλέξτε αποχρώσεις του μπλε στα χρώματα ή στις ταπετσαρίες της τραπεζαρίας σας. Ειδάλλως, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε σερβίτσια με έντονα χρώματα (κι αν έχετε μπλε, ακόμα καλύτερα). Ακόμα και η τοποθέτηση μιας μπλε ή μωβ λάμπας μέσα στο ψυγείο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να το... ανοίγουμε συχνά, λέει ο κ. Μπερτζελέτος!

22. Ανάψτε τα φώτα. Ο έντονος φωτισμός μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Και πάλι, αν έχετε αμφιβολίες, αναλογιστείτε γιατί τόσο πολλά εστιατόρια έχουν χαμηλό φωτισμό...

23. Αρχίστε το μέτρημα. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να ξέρετε πόσο τρώτε, είναι να μετράτε την ποσότητα της τροφής – όχι με το... μέτρο βέβαια, αλλά με οικεία αντικείμενα.

Ένα φλιτζάνι του τσαγιού λ.χ. είναι ό,τι πρέπει για να μάθετε να μετράτε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά, τα δημητριακά πρωινού ή και τα ψιλοκομμένα φρούτα σας. Ένα μπαλάκι του γκολφ, εξάλλου, αντιστοιχεί σε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαγιονέζα, ενώ μια μερίδα κρέατος ισούται με την παλάμη του χεριού σας.

Αφού μάθετε στο σπίτι το ακριβές μέγεθος των μερίδων, θα μπορείτε να υπολογίζετε πόσο ακριβώς πρέπει να φάτε όπου κι αν βρίσκεστε.

24. Ξεχάστε τις οικογενειακές συσκευασίες. Επειδή κάθε άνθρωπος, κάνει δεν κάνει δίαιτα, έχει δικαίωμα στους «απαγορευμένους» καρπούς, μην στερήσετε από τον εαυτό σας τα αγαπημένα του κουλουράκια ή πατατάκια. Φροντίστε μόνο να αγοράσετε την ατομική συσκευασία και να την μοιράσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες.

25. Αλλάξτε δρομολόγιο. Το «μείνε μακριά από τους πειρασμούς» τεκμηριωμένα αποτελεί μια πολύτιμη συμβουλή. Όμως δεν αρκεί να αδειάσετε το σπίτι σας από τους πειρασμούς. Πρέπει να τους αποφύγετε και στην διαδρομή από και προς τις καθημερινές δραστηριότητές σας – για τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας, τουλάχιστον. Συνεπώς, αλλάξτε διαδρομή, ώστε να μην περνάτε έξω από ζαχαροπλαστεί, ταχυφαγεία και λοιπά... ιερά των καλοφαγάδων.

26. Πάρτε αντικολλητικά σκεύη. Είναι ό,τι πρέπει για να μαγειρεύετε δίχως προσθήκη λίπους. Στη θέση του, βάλτε λίγο νερό. Αν πάντως οπωσδήποτε πρέπει να προστεθεί κάτι, προτιμήστε λίγο ελαιόλαδο.

27. Βγάλτε τις σος από το πιάτο. Αν και είναι πεντανόστιμες, κατά κανόνα «κολυμπάνε» στα λίπη και στις θερμίδες. Όπου βλέπετε σος, σάλτσα ή ντρέσινγκ, φροντίστε να την απομακρύνετε επιμελώς με το πηρούνι (μελέτες έχουν δείξει πως με την τακτική αυτή μπορείτε να μειώσετε κατά 40-60 τις θερμίδες που καταναλώνετε – και κατά 5 γρ. το λίπος).

Αν οπωσδήποτε χρειάζεστε τις σος, προτιμήστε τις λάιτ (λίγων λιπαρών) εκδοχές τους. Μία μερίδα λ.χ. λάιτ μαγιονέζας έχει τις υποδιπλάσιες θερμίδες από την κανονική, ενώ η γεύση είναι ουσιαστικά η ίδια.

28. Πιείτε το ποτό σας μετά το φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συγκρατούνται και δεν πίνουν αλκοόλ πριν ή στη διάρκεια του γεύματος, τρώνε λιγότερο απ’ ό,τι όταν αρχίζουν ή συνοδεύουν το φαγητό τους με κάποιο ποτό.

29. Να τρώτε σούπες. Όσο καταφέρνουμε να γεμίζουμε το στομάχι μας με χαμηλής θερμιδικής πυκνότητας τρόφιμα και ροφήματα, τόσο πιθανότερο είναι πως θα πετύχουμε τον στόχο της δίαιτας.

Το να πιει όμως κανείς ένα ποτήρι νερό μαζί με το φαγητό του, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό όσον αφορά τον κορεσμό της πείνας σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού που θα υπάρχει «μέσα» στο φαγητό.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πλούσια σε νερό αλλά φτωχά σε θερμίδες φαγητά, είναι πολύτιμα για όποιον προσέχει το βάρος του.

Φροντίστε λοιπόν να τρώτε άφθονους ζωμούς και σούπες λαχανικών ή κοτόπουλου, ακόμα κι αν τους χρησιμοποιείτε ως ορεκτικό. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν το κύριο γεύμα αρχίζει με ένα κονσομέ ή μια σούπα, τρώει κανείς λιγότερο από τα επόμενα πιάτα.

30. Να τρώτε μαρούλι και σπανάκι. Γενικά, φροντίστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερες πράσινες σαλάτες, διότι έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες, οπότε χορταίνουν, δίχως να παρέχουν ιδιαίτερες θερμίδες (αρκεί, βεβαίως, να μην τις σερβίρετε με παχυντικά ντρέσινγκς).

31. Φορέστε στενά ρούχα. Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, ξεχάστε τα άνετα, φαρδιά ρούχα την ώρα του φαγητού. Το στενό παντελόνι ή φούστα, με μια σφικτή ζώνη, είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος που θα σας αποθαρρύνει να φάτε πολύ (πόσες φορές δεν έχετε δει ανθρώπους να ξεσφίγγουν τη ζώνη τους για να μπορέσουν να φάνε κι άλλο;). Αν είναι να ξεσφίξετε τη ζώνη σας, να το κάνετε μετά το τέλος του φαγητού.

32. Περπατήστε πριν το βραδινό. Αφού πρέπει να γυμνάζεστε καθημερινά προτιμήστε να το κάνετε πριν από το βραδινό σας γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει πως 20 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα ή ελαφρύ τρέξιμο πριν το βραδινό, αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και τον διατηρεί αυξημένο επί 2-3 ώρες – όσες χρειάζονται, δηλαδή, για να «κάψετε» ό,τι θα φάτε για βράδυ!

33. Κοιμηθείτε. Πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι μας παχαίνει η έλλειψη ύπνου, επειδή επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Φτιάξτε, συνεπώς, το πρόγραμμά σας με τρόπο, που να σας μένουν 7-8 ώρες για ύπνο.

34. Να τρώτε πρωτεϊνες σε κάθε γεύμα. Κρέας, ψάρια, αυγά, όσπρια και γαλακτοκομικά (οι πρωτεϊνες, δηλαδή) έχει αποδειχθεί πως ασκούν ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό, ενώ ταυτοχρόνως προκαλούν αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Φροντίστε να περιέχουν πρωτεϊνη και τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας, επιλέγοντας τις λίγων λιπαρών ή τις άπαχες μορφές τους (λ.χ. φασόλια, ασπράδια αυγού, φιλέτα πουλερικών, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά). Εννοείται ότι για τη μαγειρική προτιμάμε το ψήσιμο ή το βράσιμο, και όχι το τηγάνησμα.

35. Φάτε λίγα καρύδια. Τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί μας χορταίνουν, ενώ αποτελούν και θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών. Επειδή όμως έχουν πολλές θερμίδες, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Συνιστάται έως μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών την ημέρα.

36. Μην βγαίνετε έξω νηστικοί. Η τακτική «θα βγω για φαγητό το βράδυ, άρα όλη μέρα θα μείνω νηστικός» είναι ολέθρια για τη σιλουέτα σας. Όχι μόνο πρέπει να φάτε κανονικά (αν και με λιγότερες θερμίδες) μέσα στη μέρα, αλλά να φάτε και 1-2 μήλα ή πορτοκάλια πριν βγείτε από το σπίτι, για να «κόψετε» την πείνα σας.

37. Το νου σας στην σειρά. Να ξεκινάτε το γεύμα σας με δύο ποτήρια νερό, μετά να τρώτε μια σούπα και στη συνέχεια μια σαλάτα. Αφήστε το κυρίως πιάτο για το τέλος, διότι μέχρι να φτάσει η σειρά του θα έχετε σχεδόν χορτάσει και θα φάτε πολύ λίγο!

38. Μην τρώτε μετά τις 7 το απόγευμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόι δημοσίευσαν το 2009 στην επιθεώρηση «Obesity» έδειξε πως όταν τρώμε αργά το βράδυ, παίρνουμε δύο φορές περισσότερα κιλά απ’ ό,τι όταν τρώμε το βραδινό μας νωρίτερα – και αυτό ισχύει ακόμα κι όταν τρώμε το ίδιο ακριβώς φαγητό νωρίς και αργά.


39. Να μαρινάρετε το ψητό κρέας στα κάρβουνα. Να τρώτε το κρέας ψητό στα κάρβουνα, αφού πρώτα το μαρινάρετε σε δεντρολίβανο ή σε μαρινάδα με λεμόνι, σκόρδο και κρεμμύδι. Με το ψήσιμο χάνει πολλά λίπη, ενώ με το μαρινάρισμα μειώνονται έως 90% ορισμένες επιβλαβείς τοξικές ουσίες (λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες) που θα αναπτύσσονταν λόγω του ψησίματος, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην «Επιθεώρηση Επιστήμης των Τροφίμων» (JFS).

40. Να μην σουρώνετε τους φρέσκους χυμούς. Τα κομματάκια του φρούτου ή των λαχανικών που υπάρχουν σε αυτούς είναι φυτικές ίνες, που θα σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ψάχνουν την μυθική Ατλαντίδα στη νότια Ισπανία


Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόϊντ του πανεπιστημίου του Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πιθανότατα εντόπισε την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας σε μια βαλτώδη περιοχή στη νότια Ισπανία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα γιγάντιο τσουνάμι «κατάπιε» την μυθική μητρόπολη, για την οποία έγραψε ο φιλόσοφος Πλάτων πριν περίπου 2.400 χρόνια, αλλά πολλοί συνάδελφοί τους σήμερα θεωρούν ότι δεν έχει σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

«Αυτή είναι η δύναμη των τσουνάμι. Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι μπορεί να σαρώσουν την ενδοχώρα σε βάθος 100 χιλιομέτρων και γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε (σ.σ. στην περίπτωση της Ατλαντίδας)», δήλωσε ο Φρόϊντ στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι ερευνητές αρχαιολόγοι και γεωλόγοι (Αμερικανοί, Καναδοί και Ισπανοί) χρησιμοποίησαν μια δορυφορική φωτογραφία που εμφανίζει τα ίχνη μιας βυθισμένης πόλης βόρεια του ισπανικού λιμανιού του Κάδιθ (τα Γάδαρα των αρχαίων Ελλήνων). Η πόλη βρίσκεται λίγο έξω από τα στενά του Γιβραλτάρ, στην περιοχή του Ατλαντικού και κατ’ αρχήν χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια.

Εκεί, σε αυτή την τεράστια βαλτώδη περιοχή του Πάρκου Ντόνα Άνα, ένα από τα πιο εκτεταμένα έλη της Ευρώπης, στο αχανές δέλτα του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την Ατλαντίδα, με τη βοήθεια υπόγειων ραντάρ, ψηφιακής χαρτογράφησης της περιοχής και της σύγχρονης υποθαλάσσιας τεχνολογίας. Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε την Κυριακή σε ειδική εκπομπή με τίτλο «Βρίσκοντας την Ατλαντίδα» στο κανάλι του National Geographic.

Ο Φρόϊντ παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί με βεβαιότητα πως πρόκειται για την Ατλαντίδα, δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι πρόκειται περί αυτής. «Βρήκαμε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε δει πριν, πράγμα που παρέχει ένα βαθμό αξιοπιστίας, ειδικά στην αρχαιολογία».

Κατά καιρούς και άλλες περιοχές του κόσμου, έχουν προταθεί ως πιθανές τοποθεσίες της Ατλαντίδας, μεταξύ αυτών η αρχαία Θήρα (Σαντορίνη).

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Alpha για το τσουνάμι της Σαντορίνης


Επιστήμονες βρήκαν κοχύλια στα βουνά της Κρήτης και αυτή ήταν η αρχή για να λυθεί το μυστήριο με το Μινωικό πολιτισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης...
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...


...δημιούργησε ένα τεράστιο τσουνάμι το οποίο κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό και έπνιξε τους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με μελέτες στην Κρήτη δεν έφτασε μόνο ένα κύμα αλλά στα παράλια ένα τεράστιο κύμα κάθε 30 λεπτά κατέστρεφε το κάθε τι στο πέρασμά του.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: Ένας “Φοίνικας” στο κέντρο της πόλης

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ένα μυθικό πλάσμα! Ένας «Φοίνικας» με φωτοστέφανο και δεκατρείς αχτίδες. Μια εικόνα αλληγορική, που ίσως να έχει θρησκευτικό συμβολισμό.



Αναφερόμαστε στον διάκοσμο ενός ψηφιδωτού του 4ου αιώνα, το οποίο ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες κατασκευής του μετρό στη θέση “Σιντριβάνι” από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ).
Η επικεφαλής της έρευνας Μελίνα Παϊσίδου παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία κατά τη χθεσινή μέρα της 24ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη (ΑΕΜΘ), η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στην παλαιά Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ.
“Από τις εικόνες των πουλιών που πετούν γύρω από τον Φοίνικα διατηρούνται τα επτά, πέντε από αριστερά και δύο από δεξιά. Εικάζουμε ότι θα ήταν ανά έξι και προτείνουμε την αποκατάσταση με δώδεκα πουλιά και την αλληγορική απεικόνιση του Χριστού-Φοίνικα με τους αποστόλους-πουλιά”, ανέφερε η αρχαιολόγος.
Το ψηφιδωτό βρέθηκε στον χώρο όπου ανακαλύφθηκε προ καιρού κοιμητηριακή βασιλική (μέσα 5ου αιώνα), από τις παλαιότερες (αν όχι η παλαιότερη) της πόλης. Συγκεκριμένα, ήρθε στο φως όταν έγινε η απόσπαση του υποστρώματος του μαρμαροθετήματος του βήματος του ναού. Σε πλαίσιο από τρίχρωμο πλοχμό εικονίζεται σε λευκό κάμπο θέμα με κλιματίδα. Στο κέντρο δεσπόζει ο Φοίνικας. “Ο συμβολισμός του θέματος είναι διπλός: η αθανασία και η αφθαρσία, που συμβολίζεται από τον Φοίνικα, κερδίζεται διά της Θείας Ευχαριστίας, που συμβολίζεται από την κλιματίδα. Το φιλολογικό και ευχαριστιακό θέμα αρμόζει στον κοιμητηριακό και ευχαριστιακό χαρακτήρα του χώρου. Η σύνθεση είναι μοναδική για τη Θεσσαλονίκη, αλλά ο Φοίνικας απαντάται και στον τρούλο της Ροτόντας” συμπλήρωσε η αρχαιολόγος.

Δύο φάσεις ζωής
Το ενδιαφέρον της ανασκαφής είναι διπλό. Παράλληλα με το ψηφιδωτό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι η βασιλική είχε δύο φάσεις λειτουργίας, αντί για μία που γνωρίζαμε μέχρι χθες. Το κτίσμα αποτέλεσε λατρευτική θέση με κτιριακές φάσεις και εξέλιξη από τα τέλη του 4ου έως τον 7ο αιώνα. Αρχικά φαίνεται πως αναπτύχθηκε ένας επιμήκης μονόχωρος λατρευτικός οίκος του 4ου αιώνα (ο αρχαιότερος ευκτήριος οίκος της Θεσσαλονίκης), συνδεδεμένος με δύο συστάδες καμαροσκεπών τάφων και πιθανώς με θέση μαρτυρίου. Ο χώρος καλύφθηκε με ψηφιδωτό δάπεδο. Στη διάρκεια του 5ου αιώνα ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε προς βόρεια και νότια, μετατρεπόμενος σε τρίκλιτη βασιλική με κόγχη, σύνθρονο και υπερυψωμένο ιερό βήμα. Στο νότιο κλίτος συμπεριλαμβάνονται οι δύο συστάδες των καμαροσκεπών τάφων. Το ιερό βήμα και το κεντρικό κλίτος καλύπτονται με μαρμαροθέτημα, το βόρειο κλίτος με πλίνθινες πλάκες και το νότιο με κονίαμα. Ο ναός αυτός γνώρισε δύο φάσεις, λοιπόν, και μετά από καταστροφή, πιθανώς τον 7ο αιώνα, ανακαινίστηκε εκ νέου σε απλούστερη μορφή. Η συνολική διάρκεια ζωής του δεν υπερβαίνει τον 8ο-9ο αιώνα, οπότε και εγκαταλείφθηκε.

Ταφικά έθιμα
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τα ταφικά έθιμα των προγόνων μας ανασύρονται από τα έγκατα της Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε στο ΑΕΜΘ η προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) Λίλιαν Αχειλαρά, περισσότερα από 8.500 αντικείμενα (3ος αιώνας π.Χ.-4ος αιώνας μ.Χ.) ήρθαν στο φως από το 2007 μέχρι σήμερα, με αφορμή τις εργασίες κατασκευής του μετρό. Το 2010, μάλιστα, όπως αναφέρει η κ. Αχειλαρά, μεταξύ άλλων ανακαλύφθηκε “ένα ακόμα τμήμα της δυτικής νεκρόπολης σε έκταση 750 τ.μ. στη θέση ‘Νέος σιδηροδρομικός σταθμός’, που αφορά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Από τους 48 ελληνιστικούς τάφους οι 45 ήταν κτερισμένοι με προσωπικά αντικείμενα των νεκρών ή με δώρα συγγενών και φίλων, ενώ στο τμήμα της μεταγενέστερης ρωμαϊκής περιόδου ερευνήθηκαν 31 τάφοι με ανάλογα κτερίσματα, σε έναν μάλιστα εντοπίστηκε και ταφή σκύλου”. Στο δυτικό νεκροταφείο, πάλι, εκεί όπου θα κατασκευαστεί η διακλάδωση προς Σταυρούπολη του σταθμού ‘Δημοκρατίας’, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα ευρήματα μία μαρμάρινη, ορθογώνια, μονολιθική σαρκοφάγος με ανάγλυφη παράσταση ήρωα ιππέα και μία μαρμάρινη ορθογώνια λάρνακα με ανάγλυφη εξωτερική διακόσμηση με γιρλάντες, άνθη, γυμνούς Έρωτες και Νίκες, καθώς και καλύψεις μαρμάρινων σαρκοφάγων και τμήματα επιτύμβιων στηλών με επιγραφές ονομάτων των νεκρών στα ελληνικά και λατινικά”.

Λιοντάρια στη Θεσσαλονίκη!
Φαντάζει απίθανο να δει κάποιος σήμερα λιοντάρι στην Ελλάδα. Ωστόσο κατά την Εποχή του Χαλκού, κυκλοφορούσαν στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στην Τούμπα! Η ανακοίνωση της ομάδας του αρχαιολόγου Στέλιου Ανδρέου, που παρουσιάστηκε στο ΑΕΜΘ σχετικά με τις στρατηγικές διαχείρισης και κατανάλωσης των ζώων στον οικισμό κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού, περιελάμβανε ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτα απ’ όλα, οι κάτοικοι της περιοχής αντλούσαν την τροφή τους από δεκαπέντε είδη ζώων, με σαφή υπεροχή των οικόσιτων σε ποσοστό 94%. Μεταξύ τους, την υψηλότερη αντιπροσώπευση συγκέντρωναν τα αιγοπρόβατα, ενώ στα άγρια ζώα, που ζούσαν γύρω τους και δεν ξεπερνούσαν το 6%, αντιπροσωπεύονται ο λαγός, η αλεπού, ο λύκος, ο αγριόχοιρος, το ελάφι, το πλατώνι, το ζαρκάδι, το bos primigenius (πρόγονος του βούβαλου), ακόμη και το λιοντάρι! Βέβαια, στα τρία οστά λιονταριού που εντοπίστηκαν στην Τούμπα απουσιάζουν εντελώς τα ίχνη τροφοπαρασκευής και κατανάλωσής του, οπότε αυτό είτε είναι τυχαίο είτε σημαίνει ότι το ζώο αυτό δεν καταναλωνόταν. Μάλιστα, είναι πιθανό τα οστά του λιονταριού να ήταν φορτισμένα συμβολικά και η επίδειξή τους να προσέδιδε κύρος και δύναμη στον κάτοχό τους.