Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΦΟΒΟΣ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

Η φωτογραφία που «κόβει» την ανάσα!

2013-01-12
 
Ένα απίστευτο θέαμα αντίκρισαν ψαράδες στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στο Όνσλοου στην Δυτική Αυστραλία.

Αυτό το «τεράστιο κύμα» είναι σύννεφα μαζί με κόκκινη σκόνη, ενώ η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 9 Ιανουαρίου.
Η φωτογραφία που «κόβει» την ανάσα! - Φωτογραφία 2

ΑΛΑΤΙ

Που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αλάτι

Αλάτι (1)

Μπορεί οι γιαγιάδες να το …έριχναν κρυφά πίσω από την πλάτη του κάθε ανεπιθύμητου (και συνήθως γρουσούζη) επισκέπτη, κάνοντάς τον να φύγει πιο γρήγορα (όπως τουλάχιστον ήθελαν οι προκαταλήψεις της εποχής), αλλά το αλάτι πλέον εκτός από νοστιμιά στο φαγητό, δίνει λύσεις σε… χιλιάδες οικιακά και μη ζητήματα.
Με πόσους όμως τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αλάτι; Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Άλατος υπάρχουν 14.000 διαφορετικοί τρόποι! Επειδή όμως είναι αδύνατο να τους αναφέρουμε όλους, ας αρκεστούμε σε εκείνους, που αφορούν στην κουζίνα, το καθάρισμα, την ομορφιά αλλά και μερικούς ακόμα έξτρα «μαγικούς» τρόπους.
  • Στην κουζίνα
Εκτός από τη μαγειρική φυσικά, το αλάτι είναι ιδανικός τρόπος για να καταλάβουμε αν ένα αβγό είναι …φρέσκο. Τοποθετήστε το αβγό σε ένα ποτήρι νερό με δύο κουταλιές της σούπας αλάτι και εάν βυθιστεί είναι έτοιμο να το καταναλώσετε.
Αν θέλετε τα αχλάδια, τα μήλα και οι πατάτες σας να διατηρήσουν το χρώμα τους, ρίξτε τα σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό. Αλλά και το σπανάκι, εάν το πλύνετε σε αλατισμένο νερό δεν θα χρειαστεί να το ξεπλένετε συνέχεια για να καθαριστεί.
Ένας εύκολος τρόπος να ξεφλουδίσετε τα καρύδια είναι να τα αφήσετε για αρκετές ώρες σε αλατισμένο νερό, ενώ αν προσθέσετε λίγο αλάτι στο γλάσο ενός κέικ, δεν θα σας ζαχαρώσει.
Στην περίπτωση, που θέλετε να βελτιώσετε την γεύση του καφέ σας, μία πρέζα αλάτι θα αναδείξει το άρωμα και θα αποβάλει την «πικρίλα» του παραψημένου καφέ. Το αλάτι μπορεί να «γλυκάνει» και να αποβάλλει τη δυσάρεστη μυρωδιά που έχει η καφετιέρα και άλλα δοχεία, όπως είναι ο θερμός, οι κανάτες κ.λπ. Απλά βάλτε μέσα ζεστό νερό με λίγο αλάτι και αυτό θα κάνει από μόνο του τη δουλειά.
Αν βέβαια τα χέρια σας μυρίζουν ακόμα σκόρδο, πιπεριά ή οτιδήποτε άλλο, μετά από μία μέρα στην κουζίνα, απλά τρίψτε τα με λίγο αλάτι και η μυρωδιά θα εξαφανιστεί, ενώ για να εμποδίσετε τη μούχλα να …εισβάλει στο τυρί σας, τυλίξτε το σε μία υγρή πετσέτα εμποτισμένη με αλατόνερο, πριν το βάλετε στο ψυγείο.
Αλάτι (2)
  • Για καθάρισμα
Το αλάτι είναι ιδανικό και για να καθαρίσετε τα κουζινικά σας σκεύη , που έχουν λίπη. Τρίψτε τα ελαφρά με αλάτι και καθαρίστε τα με λίγο χαρτί κουζίνας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το νεροχύτη σας ή ακόμα και με το φούρνο σας, απομακρύνοντας τους επίμονους λεκέδες και τις μυρωδιές.
Αν άθελά σας ρίξετε κρασί σε ένα βαμβακερό ή ένα λινό ύφασμα, βάλτε αμέσως αρκετό αλάτι στον λεκέ και αφήστε το να απορροφήσει το υγρό. Έπειτα, βάλτε το ύφασμα να μουσκέψει σε κρύο νερό για μισή ώρα, πριν το βάλετε στο πλυντήριο. Και αν δείτε ότι η πλύση σας παραέχει… σαπουνάδα, ρίξτε λίγο αλάτι για να την εξουδετερώσετε. Πρώτα όμως ρωτήστε έναν ειδικό στα πλυντήρια, για κάθε ενδεχόμενο.
Όπως στα λαχανικά και τα φρούτα, έτσι και στα υφάσματα, αν θέλετε να ζωντανέψετε τα χρώματα, το αλατόνερο είναι η λύση. Τρίψτε τα χαλιά σας για παράδειγμα, ελαφρά με κάποιο ύφασμα, το οποίο έχετε πρώτα μουσκέψει σε αλατόνερο και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Το αλάτι είναι ιδανικό για να εξουδετερώσετε ακόμα και πιο δύσκολους λεκέδες, όπως είναι αυτός από αίμα, ενώ εάν ανακατέψτε ίσα μέρη από αλάτι, αλεύρι και ξύδι έτσι ώστε να κάνετε μια κόλλα, μπορείτε να τρίψετε (ελαφρά και να απομακρύνετε με ένα πανί μετά από μία ώρα) όσα αντικείμενα από ορείχαλκο έχετε.
Επιπλέον, αν θέλετε να αποφύγετε το κιτρίνισμα, τρίψτε τα ψάθινα έπιπλα ή αντικείμενα, με μια σκληρή βούρτσα, βρεγμένη με ζεστό αλατισμένο νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν στον ήλιο.
Αλάτι (3)
  • Υγεία και ομορφιά
Η οδοντόβουρτσα, ως γνωστό, πρέπει να αντικαθίσταται συχνά. Το αλάτι όμως μπορεί να επιμηκύνει τη …ζωή της. Μουλιάστε την οδοντόβουρτσά σας σε αλατισμένο νερό, πριν τη χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά και θα διαρκέσει περισσότερο.
Ένα μέρος αλάτι και δύο μέρη μαγειρική σόδα είναι ιδανική…οδοντόκρεμα για λαμπερό και λευκό χαμόγελο, με φρέσκια αναπνοή ενώ αν έχετε έλκη, αποστήματα και άλλες πληγές στο στόμα, ξεπλύνετέ το με ένα διάλυμα από ζεστό αλμυρό νερό, αρκετές φορές την ημέρα.
Το αλάτι καταπραΰνει επίσης τον πόνο και το πρήξιμο από τα τσιμπήματα και μία κομπρέσα με αλατόνερο και λίγο ελαιόλαδο, μπορεί να κάνει θαύματα στις επιθέσεις των κουνουπιών.
Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, το αλάτι βοηθά ιδιαίτερα να αποκτήσετε ένα λαμπερό δέρμα αλλά και να έχετε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μετά το ντους, κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με λίγο αλάτι (ελαφρά υγρό). Στην περίπτωση του προσώπου, αναμείξτε ίσα μέρη από αλάτι και ελαιόλαδο και κάντε ένα ελαφρύ μασάζ. Αφαιρέστε το μείγμα μετά από 5 λεπτά και ξεπλύνετε το πρόσωπό μας.
Εάν πάλι η κούραση της ημέρας σας έχει καταβάλει, κάντε ένα ζεστό ποδόλουτρο με αλατόνερο και έπειτα ξεπλύνετε με κρύο νερό.
Στην περίπτωση δε που, λόγω καιρού, σας «γαργαλά» ο λαιμός σας, απαλύνετε τον πόνο με ένα ζεστό αλατόνερο.
Αλάτι (4)
  • «Μαγικές λύσεις»
Όταν θέλετε να απαλλαγείτε από τα μυρμήγκια, που κατοικοεδρεύουν στο μπαλκόνι σας (ή ακόμα και στην κουζίνα σας) ψεκάστε με αλατόνερο πόρτες, παράθυρα και περβάζια.
Εάν πάλι κατά λάθος πάρει φωτιά ο …φούρνος σας από ξεχασμένα λίπη, που αμελήσατε να καθαρίσετε, μη σκεφτείτε καν να ρίξετε νερό, αλλά αρκετό αλάτι πάνω στις φλόγες. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στις φλόγες του μπάρμπεκιου, που σιγοκαίουν από τα λίπη. Επιπλέον, καλό είναι ανά τακτά διαστήματα να ρίχνετε μία χούφτα αλάτι στο τζάκι σας, βοηθώντας έτσι την κάπνα από την καμινάδα να…χαλαρώσει αλλά και τις φλόγες της φωτιάς σας, να πάρουν εκείνο το φωτεινό κίτρινο χρώμα.
Για πιο ρομαντική διάθεση, μουσκέψτε τα κεριά σας μέσα σε πολύ αλατισμένο νερό για κάποιες ώρες και όταν τα ανάψετε θα δείτε ότι δεν «τρέχει» το κερί.
Στην περίπτωση, που έχετε χρυσόψαρα και θέλετε να τα κρατήσετε σε…φόρμα, βάλτε τα να κολυμπήσουν για 15 λεπτά σε ελαφρά αλατισμένο νερό (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα λίτρο φρέσκο νερό σε θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανικό). Πριν επιστρέψουν στο ενυδρείο τους, φροντίστε να το έχετε καθαρίσει με αλάτι, φυσικά. Ξεπλύνετε καλά το ενυδρείο και θυμηθείτε να χρησιμοποιήστε μόνο απλό και σε καμία περίπτωση, ιωδιούχο αλάτι.
Τα φρέσκα λουλούδια διατηρούνται καλύτερα, εάν βάλετε στο νερό τους λίγο αλάτι ενώ (μιας και μιλάμε για μυρωδιές) για να απαλλαγείτε από τη δυσοσμία των βρεγμένων παπουτσιών, ρίξτε λίγο αλάτι και αυτό θα απορροφήσει την υγρασία και τις μυρωδιές.
Bonus: Αν το έχετε παρακάνει με το… αλάτι στη σούπα, βάλτε μία ωμή (καθαρισμένη) πατάτα μέσα στο φαγητό και αυτή θα το απορροφήσει. Καλή όρεξη.
Πηγή: clickatlife.gr