Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΠΙΟ ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Επιβάτης σε 3 πλοία που ναυάγησαν!

 
Η Violet Jessop ήταν υπάλληλος της εταιρείας White Star Line που -ως γνωστόν- ναυπήγησε τρία διάσημα υπερωκεάνια: τον Ολυμπικό, τον Τιτανικό και τον Βρετανικό. Με μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια κατάφερε να βρεθεί τρεις φορές μέσα σε πλοία που… ναυάγησαν, προκαλώντας όχι μόνο την (καλή) τύχη της αλλά και μεγάλη έκπληξη με την… γκαντεμιά της!
perierga.gr - Επιβάτης σε 3 πλοία που ναυάγησαν!
Παραδοσιακά οι καπετάνιοι θεωρούν κακή τύχη την παρουσία μιας γυναίκας στο πλοίο όταν σταθμίζουν την άγκυρα, ενώ από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι οι θρύλοι που θέλουν τη θάλασσα να ηρεμεί στη θέα μιας γυμνής γυναίκας. Μακράν των δεισιδαιμονιών, όμως, η ιστορία της Violet ξεκινά το 1911 με τον Ολυμπικό. Tο ταξίδι που έμελλε να κάνει στις 20 Σεπτεμβρίου με αυτό το πλοίο δεν είχε καλή κατάληξη: Συγκρούστηκε με ένα άλλο βρετανικό πλοίο ονόματι Χοκ. Κανείς δεν έπαθε τίποτα και έτσι η Violet είπε να συνεχίσει τα… ταξίδια της στη θάλασσα.
perierga.gr - Επιβάτης σε 3 πλοία που ναυάγησαν!
Επόμενος σταθμός ο αβύθιστος Τιτανικός! Αμ, δε… Με τη Violet μέσα βυθίστηκε όπως όλοι γνωρίζουμε… τάχιστα, παρασέρνοντας στο βυθό και τον καπετάνιο του Ολυμπικού Edward J. Smith. Αν και για να είμαστε δίκαιοι, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την παρουσία των παγόβουνων στην περιοχή και να τα ρίξουμε όλα στην κακή τύχη της Violet! Όσο για την ίδια; Γλίτωσε από θαύμα και είπε να προκαλέσει ξανά την τύχη της.
perierga.gr - Επιβάτης σε 3 πλοία που ναυάγησαν!
Μετά από μια μικρή ανάπαυλα από τα… ναυάγια, σειρά είχε αυτή τη φορά ο Βρετανικός. Το 1916 η Violet πήγε να εργαστεί ως νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού στο εν λόγω πλοίο, το οποίο βυθίστηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους στο Αιγαίο, χτυπώντας πάνω σε μια νάρκη. Αυτή τη φορά η Jessop δεν κατάφερε να μπει σε σωσίβια λέμβο αλλά πήδηξε στο νερό για να γλιτώσει, χτυπώντας, όμως, το κεφάλι της στην καρίνα του πλοίου. Παραδόξως… σώθηκε και από το τρίτο ναυάγιο αλλά και από το σοβαρό χτύπημα! Από τότε και μέχρι το θάνατό της (το 1971, από καρδιακή προσβολή) δεν ματαπάτησε το πόδι της σε πλοίο, αφού καμία από τις προσπάθειές της δεν τελεσφόρησε!
perierga.gr - Επιβάτης σε 3 πλοία που ναυάγησαν!

STAIRWAY TO HEAVEN

ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Χαβάη: Που οδηγούν τα 3.922 σκαλοπάτια;
Ημερομηνία: 17 Σεπτεμβρίου 2012
Χαβαη: Που οδηγουν τα 3.922 σκαλοπατια;
Οι «Haiku Stairs» επίσης γνωστές και ως «Stairway to Heaven» (σκαλοπάτια για τον παράδεισο) είναι ένα απότομο μονοπάτι στο νησί Oahu της Χαβάης.
Haiku Stairs,  3.922 σκαλοπάτια για τον παράδεισο
Τα ξύλινα (αρχικά) σκαλοπάτια κατασκευάστηκαν στη νότια πλευρά της κοιλάδας Haiku το 1942 για να γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά καλωδίων και κεραιών από τη μία πλευρά του βουνού στην άλλη. Στην συνέχεια χτίστηκε ένα κτίριο στην κορυφή του Puukeahiakahoe, σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων, με σκοπό την επικοινωνία μεταξύ Wahiawa και Haiku Valley Naval Radio Station . Το σήμα των κεραιών λέγεται ότι μπορούσε να φτάσει μέχρι και την Ινδία!
Haiku Stairs,  3.922 σκαλοπάτια για τον παράδεισο
Όταν η ναυτική βάση αφοπλίστηκε το 1950, η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών  χρησιμοποίησε το χώρο για ένα κατασκευάσει σταθμό για το σύστημα Omega, το πρώτο παγκόσμιο σύστημα ραδιοπλοήγησης για αεροσκάφη, που λειτουργεί σε συνεργασία με έξι ακόμη χώρες.