Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΔΑΔΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ποια είναι η ιστορία πίσω από τα περίφημα σαλονικιώτικα λαδάδικα;;;
Ημερομηνία: 24 Δεκεμβρίου 2013
Ποια ειναι η ιστορια πισω απο τα περιφημα σαλονικιωτικα λαδαδικα;;;

31. ΛΑΔΑΔΙΚΑ
 
Μέχρι το 1917 στη γειτονιά δίπλα στο λιµάνι, µε τα πλακόστρωτα καλντερίµια και τα διώροφα κτήρια, διεξαγόταν όλο το χονδρεµπόριο, ενώ πολλοί λαδέµποροι διατηρούσαν εκεί τα µαγαζιά τους –εξού και το όνοµά της.
Μετά το σεισµό του 1978 άρχισε η σταδιακή εγκατάλειψη των ερειπωµένων κτισµάτων, µε αποτέλεσµα να γνωρίσει την παρακµή. Το 1985 η συνοικία ανακηρύχθηκε διατηρητέα και το 1990 µπήκε σε πρόγραµµα ανάπλασης µε υπεύθυνο µηχανικό τον αρχιτέκτονα Μίλτο Μαυροµάτη.
 Σήµερα, µπορεί να έχουν ξεθυµάνει οι ευωδιές που ανέδιδαν τα µπαχάρια, τα αλλαντικά και το λάδι, σε συνδυασµό µε τις µυρωδιές από τα βαπόρια και την αλµύρα του Θερµαϊκού, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί ένα ζωντανό cult σηµείο της πόλης.
Τα παλιά λαδάδικα και οι τελευταίοι οίκοι ανοχής έχουν δώσει τη θέση τους κυρίως σε µεζεδοπωλεία, ενώ δεν λείπουν µπαράκια και clubs που ικανοποιούν πιο εναλλακτικές προτιµήσεις.
Εν έτει 2013 τα Λαδάδικα καταφέρνουν σταδιακά να φέρουν πίσω τον καλό κόσµο, αποκτώντας την αίγλη που τους αξίζει.





 

BEST OF YOUTUBE


Ο ΠΗΔΗΧΤΟΥΛΗΣ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ποιο έλκηθρο;;; Ο Άγιος Βασίλης έρχεται κάνοντας παρκούρ!-

Ποιο έλκηθρο;;; Ο Άγιος Βασίλης έρχεται κάνοντας παρκούρ!- ΔΕΙΤΕ: Το βίντεο που έχει σαρώνει στο διαδίκτυο!(VIDEO)

Όλοι μας από μικρά παιδιά είχαμε στο μυαλό μας ότι ο Άγιος Βασίλης έρχεται με έλκηθρο για να φέρει τα δώρα από την καμινάδα και να τα αφήσει στο τζάκι.
Τα χρόνια όμως πέρασαν και ο Άγιος Βασίλης του βίντεο που θα δείτε παρακάτω, δεν έρχεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, αλλά κάνοντας παρκούρ!
Κάνει άλματα στον αέρα, αναρρίχηση και διάφορα ακροβατικά που κόβουν την ανάσα! Ο 23χρονος προπονητής του παρκούρ, Ρόνι Σάλβι από την Γούτα των ΗΠΑ, ντυμένος Άγιος Βασίλης, παραδέχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο με την στολή και με την γενειάδα να καταφέρει να ανταπεξέλθει, καθώς αντίπαλος του ήταν και η ολισθηρότητα από το χιόνι. Το αποτέλεσμα; Θα σας συναρπάσει

ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ

Όταν γιαούρτωναν τον Γεωργιάδη μαζί με τον συλληφθέντα Τομπούλογλου που σήμερα ο Άδωνις κάνει ότι δεν τον ξέρει!!!
25 Δεκεμβρίου 2013
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Όταν γιαούρτωναν τον Γεωργιάδη μαζί με τον συλληφθέντα Τομπούλογλου που σήμερα ο Άδωνις κάνει ότι δεν τον ξέρει!!! (ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ)
 
Τώρα, μετά την σύλληψη του πρωτοκλασάτου κομματικού στελέχους της ΝΔ, ενός από τους πιο ευέλικτους “νταλαβεριτζήδες” της Συγγρού που έμπαινε και έβγαινε στα γραφεία του Σαμαρά, όλοι κάνουν ότι δεν τον ήξεραν. Ένας από αυτούς και ο κολλητός της πεθεράς του Σαμαρά, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που τον είχε “μπιστικό” στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού.
Κατά σύμπτωση ο Τομπούλογλου, η “Χαρούλα”, ο “Χαρούλης” (όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι μαλθακοί του κόμματος), ήταν κι αυτός η “αγορίνα” της πεθεράς του Μεσσήνιου, της κυρίας Τέτας. Συννενοούνταν οι δυο τους. Άλλωστε ο κ.Τομπούλογλου πάντα τα πήγαινε καλά και τα έλεγε καλά με τις γυναίκες. Αυτές τον καταλάβαιναν καλύτερα.
Δείτε ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τα γιαούρτια και τις μουστάρδες που έφαγαν στο κεφάλι Γεωργιάδης και Μανωλίδου πέρσι το Πάσχα, σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας.
Δεν τον ήξερε και δεν συνομιλούσε με το λαμόγιο ο Γεωργιάδης. Μόνον που δίπλα του και εκ δεξιών κάθεται όπως βλέπετε ο σημερινός συλληφθείς για εκβίαση Χ Τομπούλογλου.

makeleio.gr

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

Ο θρύλος(;)των καλικάντζαρων
Συνημμένη Εικόνα: 25133359TNna5tCa.jpg



Οι καλικάντζαροι είναι μια παλιά παράδοση στην πατρίδα μας. Και σε κάθε τόπο, και πιο πολύ στα χωριά, υπάρχουν χίλιοι θρύλοι και έθιμα γύρο από αυτούς. Εμφανίζονται κάθε Χριστούγεννα. Μερικοί λένε ότι είναι πνεύματα, άλλα καλά και άλλα κακά. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι είναι παράξενα όντα, μαλλιαρά και ότι τρυπώνουν στα σπίτια από τις καμινάδες. Τις νύκτες πηγαίνουν και κλέβουν τα φαγητά που βρίσκουν και πιο πολύ τα σύκα γιατί τους αρέσουν πολύ. Όταν τελειώσουν το φαγητό τους αρχίζουν να χορεύουν.

Όλοι οι χωρικοί, όταν πλησιάζει βράδυ, φοβούνται να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους, προπάντων τα μικρά παιδιά, ως ότου έρθει η γιορτή των Φώτων, που ρίχνουν το σταυρό και οι καλικάντζαροι εξαφανίζονται. Τότε πάνε και ζούνε κάτω από τη γη. Και εμφανίζονται πάλι τα άλλα Χριστούγεννα.



Ο μύθος λέει πως οι καλικάντζαροι είναι μικρόσωμοι, τριχωτοί, αποκρουστικοί, κοκκαλιάρηδες, με πολύ μακριά χέρια, έχουν ουρά και είναι μαυριδεροί. Ζουν στα έγκατα της γης και με μεγάλα πριόνια ή μπαλτάδες πασχίζουν να κόψουν τον μεγάλο ξύλινο στύλο που κρατά τη γη στη θέση της. Ο στύλος όμως είναι πολύ μεγάλος και παχύς. Γι΄αυτό χρειάζεται επίπονη και επίμονη προσπάθεια για να μπορέσει να κοπεί.